Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Gradimo najdražjo termoelektrarno na svetu'

Ljubljana, 17. 11. 2011 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekdanji okoljski minister Erjavec meni, da je bil projekt šestega bloka termoelektrarne Šoštanj problematičen, ker stranka Zares ni dobila svojega koščka. Radićeva odgovarja, da gre za najdražjo tako elektrarno na svetu.

V drugem delu današnjega predvolilnega soočenja je bilo več govora o okoljski in gospodarski politiki. Na soočenje so prišli predsednik stranke SLS Radovan Žerjav, podpredsednica stranke Zares in nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić, Dušan Kumer iz socialnih demokratov ter predsednik stranke DeSUS in nekdanji okoljski ter obrambni minister Karl Erjavec.

Najprej je beseda tekla o črnih gradnjah in problemih, ki jih te predstavljajo ter povzročajo. Na vprašanje, kako lahko podjetnik Mirsad Bašić, ki je obtožen, hkrati pa je tudi v preiskavi zaradi 14 kaznivih dejanj goljufije, gradi še naprej, je Erjavec odgovoril, da se vsega tega ni dalo rešiti v enem letu, kolikor je bil minister za okolje. Gre za podjetnika, ki ni pošten, dodaja. Sam meni, da bi bilo treba sprejeti zakonodajo, ki bi takemu podjetniku preprečila nadaljnje poslovanje.

Slab vzor za druge je tudi to, da je država sama pri svojih projektih črnograditeljica, pravi prvak stranke DeSUS, ki meni, da mora biti država dober in ne slab zgled. Radićeva pa je prepričana, da ta primer dobro kaže, da je glavni okoljski in prostorski problem ta, da dotično ministrstvo ne deluje dobro. Meni, da ni pravega nadzora, hkrati pa tudi inšpekcijske službe ne delujejo dobro. Ta očitek ne leti na ljudi, zaposlene na ministrstvu, temveč na samo vodenje ministrstva v zadnjih obdobjih.

Erjavec je repliciral, da tudi gospodarsko ministrstvo ni povsem nedolžno. Za primer je dal Belgijo, kjer goljufivi podjetnik po njegovih besedah ne bi več posloval. Zato bi morali za primerno zakonodajo poskrbeti tudi pri nas. Žerjav pravi, da v začetku njegovega ministrovanja na prometnem ministrstvu šentviškega predora niso odprli z uporabnim dovoljenjem. To ga je presenetilo, nato pa so, kot pravi sam, stvari uredili in avtocestne odseke odpirali, ko so imeli tudi uporabna dovoljenja.

Kumer pa je dal za primer Nemčijo, kjer je zakonodaja glede črnogradenj zelo represivna in predvideva tudi zaporne kazni. Pri nas so po njegovih besedah prenizke in zato tudi ni spoštovanja.

Kakšni problemi so bili s TEŠ 6

Glede problematike s šestim blokom v termoelektrarni Šoštanj je Radićeva povedala, da so na gospodarskem ministrstvu prave informacije o elektrarni in projektu dobivali šele, ko je bil odstavljen direktor Uroš Rotnik. Priznala je, da je gradbeno dovoljenje projekt dobil šele februarja letos.

Erjavec pa je dejal, da je ta projekt problematičen, ker "Zares ni dobil svojega koščka pogače". Radićeva je to zanikala, hkrati pa je tudi zanikala, da ruskim vlagateljem projekta ni nihče prodajal.

Žerjav je prepričan, da je s projektom TEŠ 6 vse v redu. Na listi njegove stranke kandidira tudi Rotnik. Poudaril je, da so 30. marca 2009 postavili vprašanje, če je projekt smotrn. Takrat ni bil projekt sporen, to pa je postal, ko je bilo vanj vloženih že več sto milijonov.

Nekdanja gospodarska ministrica in podpredsednica Zares Darja Radić
Nekdanja gospodarska ministrica in podpredsednica Zares Darja Radić FOTO: Aljoša Kravanja

Radićeva mu je odgovorila, da je Rotnik zavajal in skrival podatke o projektu. Podatke so dobili šele ob koncu lanskega leta in "takrat so se prižgali rdeči alarmi", zaradi tega so tudi želeli ustaviti projekt. Žerjav pa jo je vprašal, kako je vodila ministrstvo. Strinjal se je tudi Erjavec. "Če ministrica ni uspela dobiti dokumentov, potem bi morala odstopiti", je prepričan. Sama mu je odgovorila, da je vodenje ministrstva prevzela prav tako lansko leto in konec leta so nato zato direktorja zamenjali.

S tem problem se ukvarjata tako policija kot tudi protikorupcijska komisija. Kumer opozarja, da bi morali direktorja, če ni dajal pravih informacij, odstaviti pristojni organi. Če se bo izkazalo, da je za kakršne koli nepravilnosti odgovoren prejšnji direktor, je Žerjav dejal, da pravna država velja za vse in bo zato moral odgovarjati. A Radičeva je dejala, da določenih dokumentov ni več. Sama meni, da gre za predrag projekt in bi morali denar, namenjen projektu, usmeriti v druge okoljsko sprejemljivejše projekte.

Erjavec je opozoril, da se je projekt v nekaj letih močno podražil. "Nenavadno je, da se je projekt iz 600 milijonov evrov podražil na milijardo 300 milijonov evrov," je povedal in dodal, da gre za petkrat držaji projekt, kot pa je bil nakup osemkolesnikov od finske Patrie. Sicer pa njegova stranka ta projekt podpira, saj elektrarna v Šoštanju Sloveniji zagotavlja eno tretjino električne energije, zahtevajo pa finančno revizijo ter revizijo projekta. Sledila je replika Radićeve, ki je dejala, da DeSUS moti predvsem to, da ji je uspelo pridobiti vse informacije in ugotoviti, da "gradimo najdražjo termoelektrarno na svetu".

Kaj pa NEK?

Kumer pravi, da drugi blok jedrske elektrarne Krško ni nujen, bi bil pa lahko zaradi teženj po znižanju toplogrednih plinov smiseln. Po mnenju Žerjava bi morali najprej izkoristiti vse razpoložljive vire in potenciale. Po njegovih besedah bi lahko veliko vlagali tudi v gradnjo manjših hidroelektrarn, novega bloka jedrske elektrarne pa ne bi gradil.

Radićeva tudi pravi, da bi morali čim prej preiti na obnovljive vire energije. Tako podpira gradnje hidroelektrarn, vetrničnih elektrarn in sončnih elektrarn. Kumer je odgovoril, da bo z alternativnimi viri težko nadomestiti tretjino potrebne električne energije, ki jo zagotavlja elektrarna v Krškem. Erjavec pa se je zavzel za to, da bi o drugem bloku jedrske elektrarne odločali na referendumu.

Glede plinskih terminalov v Tržaškem zalivu je mnenje stranke Zares, da je morje preplitko, zato so prenevarni za tisto območje. Erjavec pravi, da plinski terminal v času njegovega ministrovanja ni bil predviden. To je tudi pojasnil nemškim investitorjem in tudi sedaj terminalom njegova stranka nasprotuje, podpira pa gradnjo tretjega pomola v Luki Koper. To bi financirali iz proračuna, saj gre po njegovih besedah za strateške investicije.

Ali cerkve svetlobno onesnažujejo?

Žerjav pravi, da so cerkve po Sloveniji lahko osvetljene, saj obstajajo dovolj učinkovite rešitve, da svetlobnega onesnaževanja ni veliko. Radićeva in Kumer se strinjata, da njuni stranki nasprotujeta vsakršnemu svetlobnemu onesnaževanju, Erjavec pa bi to uredil po "zdravi kmečki pameti".

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in

Twitterju!

  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ill_be_back
21. 11. 2011 19.52
+1
kaj ap najdrzje ceste in avtoceste v evropi ??? zakaj se nic ne govori o najdrazjih avtocestah ki jih mormao placevati ?? termoelektrarna ni edina stvar je zgolj ena izmed mnogih najdražjih stvari v naši državi v naši državi velja VELIKO DENARJA MALO MUZIKE !!!!
9794106
19. 11. 2011 17.28
+1
Ja, pa kaj - saj tudi imamo največje utaje davkov na svetu.... skratka, kjer je negativno smo prvi - redko kdo v EU nas prekaša - mogoče zahodni sosedje - bunga.bunga pa to....
Danijel Fric
19. 11. 2011 11.30
kako ne, saj smo tudi najdražja država v vseh pogledih, sicer pa gospodi določijo kaj vse morajo navadni smrtniki plačati, da je njim lepo.
francfejstbukov
18. 11. 2011 20.49
Erjavec pa bi to uredil po "zdravi kmečki pameti" MED NAS KMETE NE MORŠ ERJAVC...KR OSTAN MED "KMETAVZARJI" IN NAŠO LOGIKO NE MEŠAJ S TVOJIMI PP AKTIVNOSTMI....
srebrnibreg
18. 11. 2011 16.37
Na kratko je to predrag in zavožen projekt kateri se ne bo nikoli pokril z dohodki.
Joze Koli
18. 11. 2011 16.33
komu vseje radičeva dala denar in kaj ta podjetja delajo z delavci?
kovac1
18. 11. 2011 16.33
Za BUTALCE vse najboljše...,pardon NAJDRAŽJE !!!
franz1988
18. 11. 2011 16.25
+1
Če imamo najdražji državni aparat in najdražje politike....najdražje avtoceste....to, un, tret, kaj naj potem pričakujemo, kot pa najdražjo termoelektrarno na svetu?
Buena Vita
18. 11. 2011 15.05
edina resnica V ZARESU SO DOBILI ALI PREMALO,ALI PA NIHČE NI PRIŠEL ZRAVEN,RAZEEEEEN DIREKTORJA DIREKTORATA,,,KOPAČA TA JE SEVEDA LDS IN PREKUCNJEN V ZARES,HAHAHAGHAHA
martinkrpan1
18. 11. 2011 14.46
če bi bli krediti za TEŠ s fiksnim obrokim v eu bi bla to čez dve leti najcenejša elektrarna na svetu
gordo
18. 11. 2011 14.31
bla bla bla bla
Izbrisani8
18. 11. 2011 14.13
To ni res, termoelektrarne so prihodnost! Nekdo pa je pozabil pogledat partijski priročni in datum na njem iz leta 1945.
korintos1
18. 11. 2011 13.59
Osvald Če si ti imel pri uri geografije gripo? Žerjav bo gradil na Muri in Ščavnici. In tudi Ledava je za iskoristiti. On je ja prekmurec.
Osvald
18. 11. 2011 13.52
kje misli žerjav graditi nove hidroelektrarne ??? vsakih 5km na reki soči ????
Tonček Balonček
18. 11. 2011 13.20
Pa kako lahko nekoga, ki ima v posesti nekaj radijskih postaj, ki oglašujejo avtoipralnice, fotokopirnice in izdelavo ključev, ki so takorekoč ena in ista radijska postaja, označite za medijskega mogotca!? To je vendar smešno! A on je slovenski Murdoch in Berlusconi v eni osebi?
filipt
18. 11. 2011 12.46
Tole je pa kar ena velika Erjavčeva nesramnost. Dejstvo je, da je on očitno dobil svoj kos pogače, ker projekt podpira. In da od stranke, ki vlaga zakone, ki jih piše medijski mogotec Oblak v svoj prid, drugega tudi ni mogoče pričakovati.
srebrnibreg
18. 11. 2011 12.45
saintjozef 18.11.2011, 12:34 V zvezi s tem sem se spraševal ali je sploh izvedel kakšno študijo o količini inkvaliteti našega premoga. Verjetno bo spet nekdo mastno provizijo pobiral na račun uvoza.
saintjozef
18. 11. 2011 12.34
srebrnibreg --Sem laik glede te elektrarne in mi ni jasno kako lahko gradimo takšno elektrarno katera od vseh najbolj onesnažuje okolje. --tud jaz sem laik pa vem, da bodo morali tud kvaliteten premog uvažat, da bo lignit sploh gorel.
Tonček Balonček
18. 11. 2011 12.23
Kdaj s ebodo pa ti "kandidati" soočili v zvezi z dokončanjem poslov pogodbe Patria? Tam ej plačat še 300 mio EUR plus vse mitraljeze er topove, municijo itd., najmanj 500 mio EUR? A to šlo tudi kar mimo, bo Matoz vse zrihtal?
ljx
18. 11. 2011 11.44
Deset plus sto laži,za propad Slovenije!