Slovenija

V času krize tudi kultura trpi

Ljubljana, 22. 11. 2011 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dva odstotka celotnega proračuna, namenjenega kulturi, nista dovolj, že dlje časa opozarjajo kulturniki. Kaj pa pravijo kandidati na volitvah. Jim je tudi to preveč? Ali pa bodo morda po zmagi namenili kakšen evro več za "narod kulture". Se še spomnite projekta NUK?

Za Slovence se vedno govori, da so narod kulture, toda tisti, ki jo ustvarjajo, so prepričani, da to velja le na retorični ravni ter da dva odstotka celotnega proračuna, namenjenega kulturi, nista dovolj. Pomenljivo naj bi bilo tudi, da po dolgih letih obljub še vedno ne stoji novi NUK, podobno velja za stavbo umetniških akademij.

Politične stranke zato odgovarjajo na vprašanje, ali sta približno dva odstotka proračuna za "narod kulture" dovolj. Prav tako so razložili, kaj bi storili s projektoma novi NUK in stavba umetniških akademij, ki sta imela že nekaj začetkov, a nobenega konca.

SD

Želeli bi, da bi bil delež za kulturo višji, a se zavedajo kritične javnofinančne slike države. V tem mandatu je bilo kulturi realno namenjenih bistveno več proračunskih sredstev kot v ekonomsko prosperitetnem letu 2008, poudarjajo. Gradnja NUK in zagotovitev ustreznih prostorskih pogojev umetniških akademij sta njihovi infrastrukturni prioriteti.

SDS

Delež za kulturo po njihovem mnenju ni dovolj visok, vendar je glede na trenutno gospodarsko situacijo v Sloveniji nerealno pričakovati povečanje sredstev ne glede na resor. Že začete investicije bodo proučili in se zatem odločali, ali se bo investicija v NUK lahko ustrezno nadaljevala v času krize. Enako velja za stavbo umetniških akademij.

Narodna galerija
Narodna galerija FOTO: Mateja Klavs

Zares

Evropski standardi predstavljajo triodstotni delež, realnost pa bo verjetno doseganje takega odstotka zavrla, ocenjujejo. Za NUK bo v kratkem objavljen arhitekturni natečaj, ki bo nadomestil rešitev izpred mnogih let. Gradnja je odvisna od natečaja in od zagotovitve sredstev. Velja jih iskati v "novih" kohezijskih sredstvih po 2013 in v možnosti vračanja dela DDV iz knjige za novi "dom" za knjigo, pravijo.

DeSUS

Zagnati moramo gospodarstvo, da bi kulturi lahko namenili več sredstev, pravijo. Začete projekte (NUK, akademije) je po njihovem mnenju treba čim prej zaključiti. Privarčevati moramo na administrativnem delu upravljanja, da bi lahko več sredstev namenili ustvarjalnemu delu kulture, menijo.

SNS

Menijo, da dva odstotka proračuna nista dovolj, zavzemajo se za čimprejšnje dokončanje NUK, za zagotovitev ustreznih prostorov za hranjenje arhivskih gradiv, zaščitili bodo kulturne spomenike in ne bodo podlegali zahtevam kapitala, ki bi z denarjem in zaradi zaslužka rušil slovensko zgodovino.

SLS

Kultura je pomemben del družbe, vendar si v tem trenutku povišanja sredstev ne moremo privoščiti, menijo. Racionalizirali in prestrukturirali bodo proračun s pomočjo ciljnega subvencioniranja in ga naredili bolj transparentnega. Tako se bodo sprostila sredstva, ki so potrebna tudi za naložbe izgradnje NUK.

LDS

Priporočen delež EU je od 2,5 do tri odstotke BDP in tega deleža bi se morali držati tudi v Sloveniji. Glede investicij predlagajo več mednarodnih arhitekturnih razpisov in več drznosti pri izbiri idejnih rešitev. Potreben je nov razpis za NUK in začetek gradnje umetniških akademij.

Zlata rola: V Sloveniji imamo ogromno nadarjenih filmskih ustvarjalcev.
Zlata rola: V Sloveniji imamo ogromno nadarjenih filmskih ustvarjalcev. FOTO: Miro Majcen

Demokratična stranka dela

Z dvema odstotkoma proračuna in povezovanjem kulturne dejavnosti z mednarodnimi praksami in finančnimi viri bi kultura lahko oživela, menijo. Za novi NUK in stavbo umetniških akademij bi morali z natečajem za najboljši izvedbeni predlog poiskati sredstva pri javno dostopnih sredstvih EU.

Državljanska lista Gregorja Viranta

V sedanjem obdobju bi želeli obdržati dosežen obseg financiranja kulturnih programov, pri čemer bi se zavzemali, da je razmerje med namenskimi sredstvi in sredstvi za plače ter materialne stroške v korist programa. Namenska sredstva bi lahko povečali tako, da racionaliziramo organiziranost javnih služb znotraj kulture, menijo.

Gibanje za Slovenijo

Vlaganje v kulturo v času krize mora biti usmerjeno v trajnejše rešitve in projekte in manj v zelo drage enkratne mednarodne manifestacije, po katerih kaj dosti, razen dolgov, ne bo ostalo. Umetniške akademije v kriznih časih pa morajo biti skromnejša investicija, kot so bile morebiti načrtovane, vsekakor pa izvedene, pravijo.

Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija

Pomembno je, da se sredstva ne bodo krčila. Kulturna politika Pozitivne Slovenije bo premešala razmerja med javnimi zavodi na področju kulture in ponudniki kulturnih vsebin iz nevladnega sektorja. Druga prioriteta je sistematično spodbujanje kreativnih industrij. Projekta NUK in umetniške akademije je treba nadaljevati in zaključiti, menijo.

Nova Slovenija

Že začete projekte je treba po njihovem mnenju čim prej dokončati in jih predati svojemu namenu.

Stranka enakih možnosti

Mnenje stranke je, da bi moral biti NUK zgrajen daleč pred ljubljanskim stadionom.

Stranka mladih – zeleni Evrope

Spodbujati je treba razvoj slovenske kulture in umetnosti, pravijo. Niso za zmanjševanje sredstev za kulturni resor z namenom varčevanja v okviru protikriznih ukrepov. Glede omenjenih investicij pa menijo, da je treba pridobiti strokovno mnenje o smotrnosti nadaljevanja projektov. Vsekakor Slovenija potrebuje oboje, ocenjujejo.

Moderna galerija
Moderna galerija FOTO: Reuters

Stranka slovenskega naroda

Z zagonom gospodarstva se bodo našla dodatna sredstva tudi za "dušo", so prepričani. NUK potrebuje nove večje prostore, medtem ko bi se ustanova umetniških akademij lahko preselila na prenovljeno Vegovo 4, srednja šola pa v druge primernejše prostore, pojasnjujejo.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije – TRS

Glede na to, da je produkcija na področju kulture v Sloveniji izjemna, vedo, da je interes javnosti velik in glede na to delež sredstev premajhen. Problematična se jim zdi nesmotrna raba in da je večina sredstev namenjena institucionalizirani kulturi. NUK bi po njihovem mnenju že moral stati, prav tako akademije.

Zeleni Slovenije

Odgovorna država skrbi za kulturo, saj je ta najhitrejši, najpreprostejši in najdonosnejši posel, s katerim ustvarjamo možnosti za zdravo gospodarstvo in razmišljanje o tem, kaj je zdravo ali dobro, pravijo. Prednost pred gradnjo objektov, za katere je vprašanje, kako jih bomo vzdrževali, naj imajo vlaganja v dejavnost in ljudi na področju kulture, menijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

falcon12
26. 11. 2011 23.01
-1
Je pa zato NEKULTURA na pohjodu. Pa nekako se mi vidi, da jo podžigajo nekdanji in sedanji rdečkarji.
belokranj?ek
26. 11. 2011 19.26
-2
nismo mi kulturniki če pa kdo je prosim naj se tipka tle gore....če denarja ni za delavca ga tud za eno * kultoro ne bo...naj se še oni nmalo praskajo in živcirajo ko delavci k ne prejemajo plače za redno fizično delo,ne pa glumiti neki na odru da cel svet nam smeji
ivo55
26. 11. 2011 18.16
+1
Naj poberejo denar SAZASU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
crowl
26. 11. 2011 01.57
+1
Na vladi hočemo Laibach!
M_teorija
25. 11. 2011 21.04
+3
A so to princa teme presenetili preden je zamenjal dlako!?
Frane Šajn
25. 11. 2011 21.04
A ste videli tisto slićico zgoraj v okenčku skrajno levo , ta nas ima zdaj v krempljih! Na predvečir Miklavža vsi na kolena in molit. Spoved pa ne pomaga, zato ker bog odpušča grehe neumnosti pa ne!
?rnogled
23. 11. 2011 13.46
Denar za kulturo bo,ko ne bo več lačnih,za tiste izbrance,ki pa še imajo denar za gledališče,opero in razne druge prireditve,pa naj se cene vstopnic dvignejo v plafon.Večina Slovencev gledališča še od znotraj ni videla in jih prav k...c boli za kulturo,če še za kruh nimajo. Pa eno vprašanje za odgovorne(eni so bili,drugi so v odhajanju),koliko je stala prenova opere?in zakaj toliko?No,če ima kdo od odgovornih jajca,naj mi odgovori,kam je poniknilo 40 milionov €
tinetone
22. 11. 2011 18.04
+1
kultura trpi ker se ves odvečni kader ob vsaki menjavi vlad vrže na kulturno ministrstvo kjer samo plačo vlečejo med cilji kulturnega ministrstva je razbratu tudi nekaj v tem stilu: naš cilj je povečati število zaposlenih kultura trpi zaradi krize vrednot pri nas
Mirsad Miro Muharemovi?
22. 11. 2011 15.27
+1
v času krize sploh se ne DIŽE,niti žerjav ne pomaga
Frane Šajn
25. 11. 2011 21.00
Igor Potocnik 1
22. 11. 2011 12.57
+1
Pri nas imamo samo HLAPCEVSKO KULTURO, juznim ali severnim sosedom, v temu smo prvaki. Nismo niti kulturni, niti kulturniki.