Slovenija

'Treba bo združiti vse moči, da standard ne bo padel'

Ljubljana, 09. 11. 2011 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janša meni, da v bližnji prihodnosti ne moremo pričakovati gospodarskega razcveta. "Ne pričakujemo, da je možno, razen če ima kje kdo v klobuku čarobno formulo, standard v naslednjem letu bistveno dvigniti, kot nekateri obljubljajo," je poudaril.

Janša: V bližnji prihodnosti ne moremo pričakovati gospodarskega razcveta.
Janša: V bližnji prihodnosti ne moremo pričakovati gospodarskega razcveta. FOTO: Miro Majcen

Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da bo ob slabih projekcijah gospodarske rasti treba vložiti veliko naporov, da standard v prihodnjih letih ne bo padel. "V tem času moramo jasno povedati, da za bližnjo prihodnost ne moremo pričakovati, da bo vse cvetelo," je opozoril na forumu, ki ga je na Brdu pripravila stranka.

Profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani Matej Lahovnik je na forumu z naslovom Slovensko gospodarstvo pred zahtevnimi izzivi izpostavil, da je v Sloveniji treba reorganizirati vlado, odpraviti nekatere nesmiselne ukrepe, reformirati pravosodje in omogočiti investicijsko aktivnost. "Zelo težko bo naslednji vladi," je opozoril Lahovnik, saj bo treba omejiti javno porabo za milijardo evrov.

Predsednik odbora za razvoj v strokovnem svetu SDS Žiga Turk je predstavil rešitve, ki jih predlaga stranka in predvidevajo socialno pravičnost, enakomeren regionalni razvoj, racionalna vlaganja v infrastrukturo, prijaznejše gospodarsko okolje, razbremenitev gospodarstva, odprtost za tuje investicije, vlaganje v raziskave in razvoj ter sistemsko podporo kreativnim industrijam.

SDS nasprotuje dvigu davkov

Odzivi gospodarstvenikov na program SDS so po besedah Janše večinoma dobri, saj je v programu povzeto tisto, kar si gospodarstvo predstavlja kot najučinkovitejšo pot iz krize brez povečevanja bremen. SDS drugače kot nekatere druge stranke nasprotuje dvigu davkov, razen davkov na luksuz in na špekulacije, na primer pri prometu z zemljišči.

"Smo za to, da zategnemo pas pri sebi, znižamo stroške države in ohranimo standard v naslednjem letu, ne pričakujemo pa, da je možno, razen če ima kje kdo v klobuku čarobno formulo, standard v naslednjem letu bistveno dvigniti, kot nekateri obljubljajo," je poudaril Janša, ki meni, da bo treba združiti vse moči, da standard ne bo padel.

Pravi izhod iz krize sicer za celotno Evropo predstavljajo inovacije in podjetništvo, je dejal predsednik evropskega združenja malih in srednjih podjetij Peter Jungen, ki meni, da Evropa trenutno potrebuje šest milijonov podjetnikov. Za to pa so potrebni politiki, ki razumejo pomen podjetništva.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 11. 2011 20.31
srebrnibreg, spet nimaš prav! Julija 1974 je Jelinčič napeljal dva študenta, Mitjo A. ter Milana S. h kraji treh dragocenih pištol in pribora iz 16. stoletja iz Narodnega muzeja v Ljubljani. 11. junija 1975 je bil zato obsojen na 5 let in 6 mesecev strogega zapora. Arnautovskega je napeljal k temu, da je storil to tatvino. Povedal mu je kakšna je vrednost teh zgodovinskih predmetov, kje jih lahko dobi in kako lahko pride do njih. V ta namen mu je priskrbel orodje, gumijaste rokavice, copate, belo haljo in polaroidno kamero. V zaporu na Dobu je Jelinčič odsedel 3 leta in pol! Pri »osamosvojitvi«, mu je zelo verjetno pomagala UDBA, saj je izšel iz Udbovske družine. Seveda je tudi on pomagal Udbi. V ta namen se je ukvarjal tudi s parapsihologijo. Udeleževal se je tudi mednarodnih kongresov na temo parapsihologije, kjer je vohunil za slovenskimi emigranti. Njegovi vzdevki, psevdonimi in šifre so Padalec, Apotekar in Plesalec. Med leti 1986, 1987 in 1988, je po nalogu Udbe vohunil za Slovenci po svetu in v zamejstvu. Delal je na naslednjih linijah Udbe: inozemstvo, 122 OS Velika Britanija in 210 slovenska emigracija. Vohunil za Noro Beloff, Stanislavom Cikanekom, Ljubom Sircem, Pavletom Ferlugo, Markom Allenom, Randallom Palmerjem ter številnimi drugimikar pa ni čudno! Njegov oče je delal v trgovini z umeninami Borec, blizu Slaviej na Štefanovi, ta lokal ej bil hkrati tudi javka agentov Udbe s honoraci! V začetku leta 1991 je najbrš spet po nalogu Udbe ustanovil Slovensko nacionalno stranko. Jelinčičeva naloga je bila, da vanjo vključi čim več slovenskih domoljubov in protikomunistov. Na ta način je imel pod kontrolo slovensko nacionalistično »sceno« ter o njej poročal Udbi. Ko se je leta 1991 začel spopad med jugoslovansko vojsko in slovensko TO ter policijo, se je Jelinčič kot »prostovoljec« vključil v TO. V njej je deloval po svoje in skušal izzvati oborožen konflikt med civilisti v ljubljanskih naseljih z velikim številom neslovencev. Šlo je za kršitve vojnega prava, saj civilisti niso vojaki. 30. junija 1991 je bil zato s strani slovenskih obrambnih sil 3 dni zaprt. 2. julija istega leta, so mu kazen podaljšali na 21 dni zapora! Prvotna »operacija Zeliščar« naj bi obsegala Jelinčičevo »aretacijo« in kasnejšo izpustitev. Vse je bilo medijsko odlično pokrito in načrtovano. Obtožen bi naj bil, da je načrtoval teroristične aktivnosti skupaj z ostalimi člani SNS, kateri bi naj pripravljali atentate na Milana Kučana, Janeza Drnovška in Igorja Bavčarja. Seveda je bilo vse skupaj le megla, namen operacije pa je bil, da Jelinčič med Slovenci postane junak osamosvojitvene vojne in edini pravi borec za interese slovenskega naroda.
cromanjac
10. 11. 2011 20.27
Komunist, pacifist, desničar, militarist. Skratka Janez Janša. Hrbtenico je cviček razžrl. Ostal je samo avtokrat.
Parangal
10. 11. 2011 19.29
Ne vem , kje Janša živi. Standar je namreč krepko padel že do sedaj, pada iz dneva v dan. Vsi ti politiki živijo v oblakih in to precej visoko.
alko82
10. 11. 2011 18.27
bodite veseli da hoce Jansa pridt v koalicijo, ker bo enkrat pri teh svojih poiskusih obupal ker mu državljani in drzavljanke neboste dal priloznosti. In bo ostal v opoziciji, takrat se bo vse pogubljeno.
El Diablo 2013
10. 11. 2011 17.57
want2spankme.......niti slučajno mi ne pade na pamet. mi je pa tvoj nick zanimiv, glede na to, da očitno izhajaš iz vrst NSI al pa SDS. Le kaj porečeta novakova in janšek?
igicza
10. 11. 2011 16.57
pa kdo pravi da bi jo kdo preganjal. Tudi nobene medijske gonje ni doživela, pa bi jo morala. Pravim samo, da še slep bi videl to potezo Janše.
moster
10. 11. 2011 15.37
JA, TO PRAVITE VI KI STE RAZDEVIĆILI NAŠO DOMOVINO PREDEN JE POSTALA POLNOLETNA!
wantU2spankme
10. 11. 2011 15.21
@igicza: Katja Šoba ni bila nikoli kazensko preganjanja. Edini dokaz proti njej je medijska gonja.
igicza
10. 11. 2011 14.59
In to pravijo največji demagogi, dekonstrukti. Jankovič ma kar prav: Janša eno dela drugo govori. Ko je pa bilo treba podprt reforme: pa ni bilo niti nančka volje za sodelovanje. Tako bi vi združevali moči, aaa. Janša pravi: Katja, daj ti napumpaj narod da bojo proti malemu delu: Šoba pravi: Kaj dobim v zameno? Janša pravi: Lej jo * saj boš moja SDSovka.
M_teorija
10. 11. 2011 14.38
wantU2spankme10.11.2011, 14:20 Če bi rad naklonjenost za svoja načela moraš it na radio Ognjišče!
srebrnibreg
10. 11. 2011 14.36
alko82 10.11.2011, 14:30 Tonček, verjetno se bolj spoznaš na situacijo kako je bilo z Janšo, ampak kljub temu je edini politik ki je videl arest od znotraj... Če bi za vse dobil arest za kar si zasluži še dolgo ne bi videl zunanji svet.
alko82
10. 11. 2011 14.30
Tonček, verjetno se bolj spoznaš na situacijo kako je bilo z Janšo, ampak kljub temu je edini politik ki je videl arest od znotraj...
Tonček Balonček
10. 11. 2011 14.27
Spodaj sem le navedel dejstva, Janša kazni pač ni odsedel. Je imel pač srečo in zveze, kot vedno! Tudi naslednej ne bo, ga bo Turk pomilostil!
voranc11
10. 11. 2011 14.26
mislim, da bi ostali kandidati morali prej pobrisati prah pred svojim pragom..
wantU2spankme
10. 11. 2011 14.20
Admini na tej strani samo izkazujejo svojo naklonjenost levim komentatorjem. Hvala :)
Tonček Balonček
10. 11. 2011 14.04
ŽAl s emotiš! JAnša svojega ni odsedel in je bil predčasno pogojno izpuščen, ker mu je dr. Keber zrihtal diagnozo srčne aritmije in insuficence. Z Doba so ag premestili v bolnišnico Trnovo, češ da njegov pacient potrebuje dodatne specialistične preglede. Potem so ga dali v ženski zapor na Igu in kmalu je šel domov!
Snoop1
10. 11. 2011 14.04
Men je pa Jankovič tko hecen-kot da ima v sebi smejalni plin.
M_teorija
10. 11. 2011 14.01
modem35010.11.2011, 13:37 A je med temi mogoče kakšna tudi leva vlada. Če je potem, bi človek takšno podporo še štel za verodostojno, V NASPROTNEM PA GRE ZA PROZORNE IGRICE, KI JIH K SREČI POVPREČEN VOLILEC NE NASEDA. V vsakem primeru pa so takšne podpore nehigienične, ker gre za vmešavanje in vplivanje na izide volitev suverene države. zato bi jih bilo treba zakonsko prepovedati
alko82
10. 11. 2011 13.55
Tonček, Janša edini politik ki je bil arestant in svoje odsedel, vsem drugim bi pa prav tako morali soditi. Tko da o tem kdo ima čisto vest in kdo ne bi se dal razppravljati.
modem350
10. 11. 2011 13.37
SDS-u in Janši mislim...