Slovenija

Stranke in liste lahko uradno začnejo prepričevati volivce

Ljubljana, 04. 11. 2011 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Volilna kampanja pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami je sicer že v polnem teku – večina je že predstavila kandidate in programe – a uradna kampanja se začenja s 4. novembrom in bo trajala do 2. decembra opolnoči.

Volivke in volivci se bomo na volišča odpravili 4. decembra. Do takrat pa imajo kandidati za poslance možnost, da nas prepričajo, da izvolimo prav njih.
Volivke in volivci se bomo na volišča odpravili 4. decembra. Do takrat pa imajo kandidati za poslance možnost, da nas prepričajo, da izvolimo prav njih. FOTO: Miro Majcen

Čeprav je volilna kampanja pred decembrskimi predčasnimi volitvami že v polnem teku, se uradno začenja danes. Trajala bo do 2. decembra opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za volilno kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Socialna omrežja predstavljajo bolj dodatni kanal medsebojnega obračunavanja. Pri kratkih zapisih na teh omrežjih gre pogosto tudi za "interne štose", ki jih posamezniki, če ne poznajo ozadja, niti ne morejo dojeti. Uroš Pinterič

Stranke vse intenzivneje uporabljajo tudi spletna socialna omrežja, ki pa niso nekaj novega, saj so se razvijala dlje časa, pravi Uroš Pinterič s Fakultete za informacijske študije v Novem mestu. A, kot pravi, ta omrežja nimajo zelo velikega vpliva pri nagovarjanju množic. Tudi po mnenju Andraža Petrovčiča z ljubljanske fakultete za družbene vede vlagajo stranke preveč upov v spletna socialna omrežja. Kot pojasnjuje, imajo strani kandidatov dokaj malo oboževalcev, poleg tega pa so intenzivni uporabniki teh aplikacij predvsem mladi odrasli, ki se volitev udeležujejo ali pa ne. Socialna omrežja po njegovih besedah po naravi ponujajo zelo malo prostora za dejansko razpravo in stik z volilnim telesom. Kot pravi, se pri nas socialna omrežja še vedno ne uporabljajo za oblikovanje kolektivnih akcij, skozi katere bi lahko kandidata približali volilnemu telesu, ampak so strani kandidatov usmerjene v enosmerno komunikacijo. Zato po njegovih besedah obstaja verjetnost, da se bo to zreduciralo na nabiranje oboževalcev, bolj malo pa bo interakcije med kandidati in potencialnimi volivci.

Vedno več ljudi, tudi Slovencev, uporablja socialna omrežja, vendar strokovnjaki pravijo, da ta ne bodo odločilno vplivala na volilni rezultat.
Vedno več ljudi, tudi Slovencev, uporablja socialna omrežja, vendar strokovnjaki pravijo, da ta ne bodo odločilno vplivala na volilni rezultat. FOTO: Reuters

Odločilna bodo TV-soočenja in neposreden stik na terenu

Petrovčič in Pinterič se strinjata, da bosta tako ključna kanala v kampanji televizijska soočenja, ki dosežejo širok krog ljudi, in neposreden stik na terenu, za kar pa imajo stranke malo časa. Volivec, ki bo hotel kaj več, pa bo posegel po spletnih straneh kandidatov z njihovimi programi, dodaja Pinterič. Petrovčič ob tem opozarja še, da lahko učinkovita spletna kampanja zahteva celo več sredstev kot televizijski ali časopisni oglas, saj je treba stroške preračunati na število posameznikov, ki ta oglas vidijo.

S kampanjo so namreč za stranke povezani tudi stroški. Zadolženost nekaterih parlamentarnih strank zaradi preteklih referendumov in volitev napoveduje skromnejšo kampanjo pred predčasnimi državnozborskimi volitvami. Vse stroške kampanje morajo organizatorji poravnati izključno s posebnega transakcijskega računa, ki so ga morali odpreti do 24. oktobra.

Organizatorji kampanj morajo stroške poravnati izključno iz posebnega transakcijskega računa. Največ, kolikor lahko porabi stranka oz. lista, ki ima kandidate v vseh volilnih okrajih, pa je dobrih 680.000 evrov.
Organizatorji kampanj morajo stroške poravnati izključno iz posebnega transakcijskega računa. Največ, kolikor lahko porabi stranka oz. lista, ki ima kandidate v vseh volilnih okrajih, pa je dobrih 680.000 evrov. FOTO: Reuters

Volilne račune so odprle vse parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS, Zares in SNS) ter novoustanovljene stranke Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija), Gregorja Viranta (Lista Virant) in Matjaža Hanžka (Stranka za trajnostni razvoj Slovenije).

Po do sedaj zbranih podatkih bo v kampanjo vstopilo tudi "župansko" Gibanje za Slovenijo ter zunajparlamentarne stranke NSi, SMS - Zeleni, Demokratična stranka dela, Stranka Humana Slovenija, Stranka enakih možnosti, Stranka slovenskega naroda, Naprej Slovenija, Avion, Stara pravda stranka prava, Neodvisna stranka Pomurja in Akacije. Volilni račun sta odprla tudi poslanca narodnih skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli.

Organizator mora vsa finančna sredstva, ki jih sam nameni ali dobi od drugih pravnih in fizičnih oseb, zbrati na tem računu, prav tako pa mora z njega poravnati vse stroške kampanje. Posebne transakcijske račune morajo sicer organizatorji zapreti najpozneje štiri mesece po dnevu glasovanja, v 15 dneh po zaprtju računa pa morajo predložiti poročilo državnemu zboru in računskemu sodišču.

1.711.345 volilnih upravičencev lahko odloča o novih poslancih

Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s sredstvi gospodarskih družb, ki so v več kot 25-odstotni državni lasti.

Višina sredstev, ki jih smejo organizatorji porabiti za volilno kampanjo, je omejena. Tako ne sme preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v volilnem okraju oziroma volilni enoti, v kateri je vložena lista kandidatov. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve bo na letošnjih volitvah 1.711.345 volilnih upravičencev, kar pomeni, da bo lista, ki bo imela kandidate v vseh 88 volilnih okrajih, za financiranje kampanje lahko porabila dobrih 680.000 evrov.

Organizatorji kampanje, katerih kandidati bodo izvoljeni v DZ, pa bodo upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje, in sicer v višini 0,33 evra za dobljeni glas.

Posebna pravila veljajo tudi za volilno kampanjo v medijih. Ti so že morali objaviti pravila za spremljanje volilne kampanje, tisti v večinski javni lasti pa morajo v času kampanje zagotoviti enake pogoje za objavljanje volilnih propagandnih sporočil. Pri objavah raziskav javnega mnenja morajo navesti izvajalca, metodologijo in naročnika raziskave. Zaradi odločitve ustavnega sodišča pa lahko pred tokratnimi volitvami objavljajo javnomnenjske raziskave vse do začetka volilnega molka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
07. 11. 2011 08.07
+1
gremo janša, mladi domobranci smo s tabo in dokler imaš matoza, ti nihče ne bo mogel nič dokazat! le janez nas lahko odreši namišljenega komunizma, saj uporablja iste metode, učil se je pri najboljših.
resslovenka
07. 11. 2011 07.41
Zna biti, pa ne vidim v tem nič slabega. Človek obvlada pravosodno zakonodajo, kapo dol. Njegovi takšni ali dugačni primeri se ponavadi končajo uspešno in z odškodninami krivim ali ne krivim. Pravica je slepa, pa za to niso krivi "zloglasni" odvetniki, pač pa naša luknjasta zakonodaja in tisti ki so jo scoprali skupaj. In v pravu ni mesta za čustva, to pa tudi vemo, ne?!
gizadlinka
06. 11. 2011 16.31
jaz bom kar pri starem ostala, janezu janši, mislim. Je še najmanj slab med slabimi.
kure bedne
06. 11. 2011 09.13
A ni škoda denarja. Mar bi pomagali revnim ljudem. To smo pa skoraj vsi.
Tonček Balonček
05. 11. 2011 20.07
Mne sta janša in Virant prepričala že neuradno! Popeljala nas bosta v lepšo prihodnot, pričakujem cenejše vinjete, četudi so barve le-teh že določene! Drugi so pa same barabe, še posebej Janković. Kaj bi s takšnimi! Pašpandreu iz Grčije ima mamo Američanko, Sarkozy za očeta madžara, Obama očeta iz Kenije, popović iz Črne gore in sploh gre državam, ki jih vodijo mešanci, slabo! A je kdo od kandidatov venetskehga porekla, kot Berlusconi, ki je Etruščan? Takega potrebujemo! Ta narod je utemeljnen na kulturi!
modem350
05. 11. 2011 08.32
Virant ima rešitve za tekom volitev, ne pa rešitev za PO volitvah, ki bi naj državo popeljali na svetlo
mlad3n
04. 11. 2011 23.40
Dobr premislte koga bote volili!
mlad3n
04. 11. 2011 23.39
Ajde začnite me prepričevati. Ivan lahko kar pozabi na moj glas edino če mi da 50.000€ in do konca mandata po 10.000 € vsak mesec, potem me bo prepriču prej ni šans.
hondica
04. 11. 2011 14.29
Vsi razen naših so žive barabe! Žive, vam rečem!
jurjur
04. 11. 2011 11.57
Vsi so že začeli odpirati žepe, in se pripravljajo, da si jih začnejo polniti, takoj ko bodo izvoljeni.
major1
04. 11. 2011 09.39
Prodajati meglo. HAHAHAHAHAHA
Lukna88
04. 11. 2011 09.26
Janković kot amerika? Prej kot Srbija :D
saintjozef
04. 11. 2011 09.26
dule100 --naj ti Elda zapoje, Auer pa finance uštima!
Valimali
04. 11. 2011 09.20
Jankovič je kot Amerika, Janša kot Grčija in Virant en mix. Lahko napovem vse skupaj bo eno veliko sranje brez rezultatov, javna uprava bo vlekla zase, gospodarstvo bo tonilo in se selilo, brezposelnost se bo večala, zaprla se bo mednarodna pipca in bo javna uprava začela štrajkat nastal bo en velik drek.
saintjozef
04. 11. 2011 09.20
Janša ima vsekakor šanse. Črtomirček.
QueerAsYou
04. 11. 2011 09.18
Komi čakam december!
Darko32
04. 11. 2011 09.17
-1
Mislim, da bo v rezultatu NSi pred SD. Rezultat bo naslednji: 11,5% NSi 4,01 % SD
lepoticaaa
04. 11. 2011 09.13
Unja, baje da ni kampanja temu namenjena :)
unja1.m
04. 11. 2011 09.01
začenja se beračenje za glasove...organi pregona pa nič..
dule100
04. 11. 2011 09.01
MOSSO 4.dec. bodo levaki mislili, da jih je valjar povozil ! V pisarne se bodo kar pod vrati splazil !