Slovenija

So se stališča od referendumske kampanje kaj spremenila?

Ljubljana, 19. 11. 2011 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stranke odgovarjajo, kakšno je njihovo stališče do arbitražnega sporazuma. Kaj bi storile drugače ter kakšna bo po njihovem mnenju odločitev? Kdaj naj bi se zaključil arbitražni postopek?

S hrvaškim podpisom pristopne pogodbe k EU predvidoma 9. decembra se bodo začeli izvajati tudi postopki, predvideni za arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Proces se bo torej začel ravno v obdobju po volitvah, nova vlada pa bo močno vpeta v vodenje arbitraže praktično že takoj od začetka.

Stranke smo povprašali, kakšno je njihovo stališče do arbitražnega sporazuma, kaj bi storili drugače ter kakšna bo po njihovem mnenju odločitev in kdaj jo je moč pričakovati. Stališča se od lanske referendumske kampanje niso bistveno spremenila; v strankah sedanje vladne koalicije so prepričani v pozitiven izid za Slovenijo, v strankah sedanje opozicije pa opozarjajo, da bo treba še veliko storiti predvsem pri opredelitvi spora in pripravi memoranduma za arbitražo.

SD

Arbitražni sporazum upošteva vitalni interes Slovenije, načelo pravičnosti in vse okoliščine za dosego poštene in pravične rešitve, poudarjajo. Dodajajo, da ga je vladi Boruta Pahorja uspelo skleniti po 19 letih sporov s Hrvaško in številnih neuspelih poskusih. Časa odločitve arbitražnega sodišča ne morejo predvideti, pričakujejo pa ugodno odločitev za Slovenijo.

Orban, Kosorjeva, van Rompuy in Barroso
Orban, Kosorjeva, van Rompuy in Barroso FOTO: Reuters

SDS

Sporazum po njihovem mnenju predstavlja veliko in nepotrebno tveganje za slovenski teritorialni stik z odprtim morjem. Proces sklepanja sporazuma ni potekal transparentno in v iskanju skupnega konsenza in če bi sami vodili ta proces, bi rešitev iskali v soglasju z ostalimi političnimi strankami. Ne želijo pa vnaprej komentirati izhoda arbitraže.

Zares

Arbitražni sporazum podpirajo. Proces je bil po njihovem mnenju voden korektno, v zasledovanju interesov Slovenije. Pričakujejo ugodno odločitev arbitražnega sodišča za Slovenijo, do nje pa naj bi skladno z zahtevnostjo in obširnostjo dokumentacije prišlo v doglednem roku.

DeSUS

Arbitraža bo morala določiti pravično mejo. Zahteva Slovenije bi morala biti, da meja poteka po kopnem, glede na to, da ni sporno, da je vedno izvrševala oblast nad celotnim Piranskim zalivom. Pa naj arbitraža določi, ali je to 20 ali 200 metrov od obale; le tako si lahko zagotovimo izhod na odprto morje, menijo.

SNS

V primeru pravilno postavljenega oz. oblikovanega predmeta spora in vseh relevantnih dejstev, ki so na strani Slovenije, bi bil razplet za Slovenijo celo lahko ugoden, menijo v SNS. A glede na vse dosedanje dogajanje, kot pravijo, v to močno dvomijo.

SLS

Arbitražnemu sporazumu so nasprotovali, ker bo Slovenija na njegovi podlagi težko dosegla pravično mejo in teritorialni stik z mednarodnimi vodami. A ker so ga državljani potrdili na referendumu, bo ključno, da se Slovenija dobro pripravi z ustrezno opredelitvijo predmeta spora. Kritični so, ker zunanje ministrstvo to počne za zaprtimi vrati in brez sodelovanja DZ.

Letak stranke SLS
Letak stranke SLS FOTO: Blaž Garbajs

LDS

Arbitražni sporazum podpirajo in menijo, da je bil v mandatu te vlade na tem področju dosežen velik napredek. Kdaj bo prišlo do odločitve, težko napovedujejo, pričakujejo pa, da bo arbitraža prinesla pravično in dokončno rešitev mejnega vprašanja med državama.

Demokratična stranka dela

Arbitražni sporazum je bil potrjen na referendumu in ga je treba zato spoštovati, zato ga podpirajo. Rešitev pa je mogoče pričakovati čez nekaj let.

Državljanska lista Gregorja Viranta

Arbitražni sporazum, čeprav potrjen na referendumu, predstavlja veliko tveganje, da bo Slovenija ponovno izigrana, menijo. A postopek pred arbitražo bo zadnja priložnost, da Slovenija uresniči svojo pravico do pravične kopenske in morske meje, zato napovedujejo samozavestno in argumentirano določitev vsebine spora ter pripravo čim boljšega memoranduma.

Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija

Arbitražni sporazum je pomemben dosežek slovenske vlade, ki je uredil napete odnose med sosedama, poudarjajo in pričakujejo ugodno razsodbo arbitražnega sodišča za Slovenijo.

Nova Slovenija

Arbitražni sporazum je za Slovenijo slab, saj je tveganje na slovenski strani neuravnoteženo s tveganjem na hrvaški, menijo. Od arbitražnega sodišča vseeno pričakujejo, da bo Slovenija dobila dostop do mednarodnih voda, nova vlada pa si bo morala za to močno prizadevati, poudarjajo.

Stranka enakih možnosti

Proces sklepanja arbitražnega sporazuma je bil po njihovem mnenju voden zelo slabo. Kot pravijo, je bilo ves čas čutiti, da nimamo dolgoročne vizije, jasnih stališč in nismo izkazovali odločnosti v tem procesu, zato nam to ne more biti v korist.

Stranka mladih - zeleni Evrope

Arbitražni sporazum je zelo primeren način reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, menijo. Upajo, da bo rešitev predvsem sprejemljiva za obe strani. V nasprotnem primeru spor ne bo trajno rešen, ampak se bodo vlade vedno znova soočale s tem vprašanjem, tako pri nas kot na Hrvaškem, opozarjajo.

Volilni listič
Volilni listič FOTO: Miro Majcen

Stranka slovenskega naroda

Menijo, da sporazum postavlja Slovenijo v izrazito podrejen položaj, poleg tega pa je, kot trdijo, pravno-formalno neveljaven, saj je uporabljen napačen datum ozemeljskega stanja med državama, 25. 6. 1991. Tega dne se je osamosvojila le Slovenija, Hrvaška pa šele 8. 10. 1991, zaradi česar bi bilo treba sporazum razveljaviti.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS

Prepričani so, da je bil arbitražni sporazum eden od pomembnih dosežkov zadnje vlade. Kot menijo, niti ni pomembno, kdaj bo arbitražno sodišče dokončno odločilo, bolj pomembno je, da se arbitraža res začne in da bo odločitev krepila povezovanje in sodelovanje s sosedo.

Zeleni Slovenije

Po njihovem mnenju bi problem mejne razmejitve s Hrvaško v Piranskem zalivu morali zamrzniti za 99 let. V tem času bi se glave ohladile in bi našli tudi optimalno rešitev za ljudi, ki živijo v obmejnem pasu in si želijo dobrega sosedstva, menijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Ovni?
22. 11. 2011 09.58
+2
Sedaj pa res več nič ne razumem. Kakšne nore priimke imaj onaši ljudje (Tirolec - še sprejemljiv) kaj pa: Lukna88, Fricoly1, Polje66, Slovenicu, desktop.Messiah) To pa je pokončna drža. V kolikor si ne upajo nastopiti s svojim polnim nazivom bi bilo bolje, da bi bili tiho. Že nepopolno ime kaže na nekredibilnost komentarja in komentatorja.
tirolec
20. 11. 2011 18.47
Kar so z osamosvojitvijo politiki zavozili - naj po vseh kriterijih odgovornosti - odgovarjajo slovenskemu narodu.Še kmet se za svojo zemljo zna postavit - ti vsevedni in nesposobni politiki bi še lastno mater prodali - za denar, saj se vse le okolli tega denarja vrti...žalostno! Zato je potrebno vse vrniti v prvotno stanje iz časa Jugoslavije - Hrvatom pa naložiti finančno breme za poseganja v slovenski prostor...!!!!!!
Lukna88
20. 11. 2011 17.30
Pahor bo nedvomno šel v zgodovino Slovenije.... Jaz razumem da skozi vojno narod izgubi / pridobi ozemlje, on pa ga je ne izgubil, niti ne prodal ampak podaril Hrvatom v trenutku, ko imamo v Sloveniji najboljše pogajalsko izhodišče (članica EU)....
Danijel Fric
20. 11. 2011 12.01
Pametnjakoviči malo pobrskajte po starih zemljevidih in zgodovini, pa vam bo kristalno jasno do kod je Slovenija. Res pa je da ima Slovenija v celotni zgodovini slabe pogajalce in politične predstanike, ampak dokazov na papirju se pa ne da kar tako spreminjati......
Alojz Ovni?
20. 11. 2011 08.58
Preberite si članek v Nedeljskem Dnevniku dne13. novenbra z naslovom Morali bi zasesti Savudrijski rt, kjer upokojeni kontraadmiral Marjan Pogačnik opisuje nedelo takratne slovenske "vlade". Prilika zamujena ne vrne se nobena so rekli stari ljudje. Ta rek še vedno drži. Vprašajmo se kdo je takrat zafural in prodal slovensko ozemlje. Še več "uboge hrvaške carinike in policiste je vabil na našo stran v dolino reke Dragonje češ saj je samo začasno. Malo morgen. Tukaj so pa pika.
hrast66
19. 11. 2011 23.29
Hrvati, koliko imajo morja in kako so ga pridobili? Če bi bili prijateljski narod (vodstvo je?) bi nam izhod na mednarodno morje širokogrudno dopustili (ker je pač to bilo) in ne rabimo nobenega arbitražnega sporazuma, lahko bi to uredili v navadni betuli -gostilni.
slovenicu
19. 11. 2011 17.51
Zdaj je kar je... Najboljše, kar lahko Slovenija pridobi (iz arbitražnega sporazuma) je današnje stanje! Nedvomno hrvaška SPET pridobi na ozemlju, tako kot dela to že vso svojo zgodovino.
Tonček Balonček
19. 11. 2011 17.31
Pahor nas je izdal, mnajbolj pogrešam tista dva Krjavlja, namreč brata Podobnika, kako je bilo lepo in zabavno, ko sta bila še na sceni, zakaj nam več ne privoščijo več zabave? Pogrešam poštenjake, domoljube in podobne, nočem vč komunistov, kdo je dopustil, d anjvečjo stranko poeštenjakov vodi Janša, gre za sabotažo? Ali ima Kučan resnično vse pod nadzorom? Kaj v SDS resnično ne morjo iz svojh vrst najti poštenjaka brez preteklosti in jih vodi kvazisperobrnjenec,. takorekoč še edini komunist po duši in srcu? Katastrofa!
Desktop.Messiah
19. 11. 2011 17.30
Zahvaljujo arbitražnemu sporazumu bo mejni spor rešen v evropskem duhu, navkjub grožnji, da se 4. decembra na oblast zavihti opcija, ki je dve desetletji kovala politične dobičke iz trenj s PRIJATELJSKO Hrvaško. Upajmo, da bo Predsednik Republike ob podeljevanju mandatarske funkcije imel na umu, kdo v slovenski politike seje razdor in kdo je dejavnik mirnega sožitja.
QueerAsYou
19. 11. 2011 16.40
-1
Arbitražni sporazum je najbolj pošten način reševanje spora ! Zemljevide in katastre na mizo in da vidimo!
MihaMo?nik
19. 11. 2011 15.53
+1
BRAVO Žan Pečnik!!! To je še ena žalostna stran Slovenske v Slovenski zgodovini. Podobno ko če pogledamo zemljevid tržaškega zaliv, iz katerega je po vseh logičnih razlagah kristalno jasno, da ozemlje od trsta do Tržiča pripada nam! ... pa na žalost ni tako ... Tudi tu, bomo kmalu imeli mejno črto med našo obalo in odprtim morjem ...
DivjaBrca
19. 11. 2011 15.17
Tujega nočemo, svojega nedamo! Samo, če pa pogledaš našo politiko je pa malce drugače: Tujemu damo, svojemu vzamemo!