Slovenija

SMS – Zeleni in Zares bosta ostali brez denarja

Ljubljana, 07. 12. 2011 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V prihodnjem mandatu stranki SMS – Zeleni in Zares ne bosta dobivali proračunskih sredstev, dobivala pa jih bo TRS. Pravico do povrnitve dela stroškov volilne kampanje pa imajo tokrat le stranke, ki so se uvrstile v državni zbor.

Stranke imajo ob zadostnem odstotku prejetih glasov na volitvah v DZ pravico do proračunskih sredstev in do povrnitve dela stroškov volilne kampanje. V prihodnjem mandatu bosta brez sredstev ostali SMS – Zeleni in Zares, jih bo pa na novo prejemal TRS. Sredstva za kampanjo bodo tokrat dobile le stranke, ki so se uvrstile v DZ.

Kot določa zakon o političnih strankah, imajo stranke, ki so kandidirale na volitvah v DZ, pravico do sredstev iz državnega proračuna, če so prejele najmanj en odstotek glasov volivcev in so imele kandidate v najmanj treh četrtinah volilnih enot.

Stranki SMS – Zeleni in Zares sta zbrali premalo glasov, da bi dobivali proračunska sredstva.
Stranki SMS – Zeleni in Zares sta zbrali premalo glasov, da bi dobivali proračunska sredstva. FOTO: Miro Majcen

Doslej parlamentarna stranka Zares in stranka SMS – Zeleni, ki je na prejšnjih državnozborskih volitvah nastopila v koaliciji s SLS, tako v prihodnjem mandatu ne bosta več prejemali proračunskih sredstev. Stranka SMS – Zeleni je namreč na nedeljskih predčasnih volitvah po doslej objavljenih neuradnih izidih prejela 0,85 odstotka glasov, Zares pa 0,65 odstotka.

V dosedanjem mandatu sta proračunska sredstva poleg parlamentarnih strank prejemali še stranka Lipa (leta 2008 je prejela 1,81 odstotka), ki na tokratnih volitvah ni nastopila, in stranka NSi (leta 2008 je prejela 3,4 odstotka), ki pa ji je tokrat uspelo preseči parlamentarni prag in bo tako sredstva prejemala tudi v prihodnje.

Med strankami, ki so na tokratnih volitvah ostale zunaj parlamenta, bosta proračunska sredstva prejemali doslej parlamentarni SNS (1,8 odstotka glasov) in LDS (1,47 odstotka glasov). Prav tako pa bo sredstva v prihodnjem mandatu prejemala tudi novoustanovljena stranka TRS, ki je na nedeljskih volitvah prejela 1,22 odstotka glasov.

Novoustanovljena TRS se je z 1,22 odstotka glasov uvrstila med stranke, ki bodo dobivale sredstva.
Novoustanovljena TRS se je z 1,22 odstotka glasov uvrstila med stranke, ki bodo dobivale sredstva. FOTO: Miro Majcen

Stroške za volilno kampanjo bodo delno povrnili le strankam, ki so se uvrstile v parlament

Obenem so stranke, ki so na volitvah prejele več kot dva odstotka glasov, upravičene tudi do delne povrnitve stroškov volilne kampanje. Kot določa zakon o volilni in referendumski kampanji, ima organizator volilne kampanje, katerega listi so pripadli mandati za poslance v DZ ali v Evropskem parlamentu, pravico do povračila stroškov volilne kampanje v višini 0,33 evra za dobljeni glas, pri čemer pa skupni znesek povrnjenih stroškov ne sme preseči zneska porabljenih sredstev.

Prav tako pripada pravica do povračila dela stroškov tudi tistemu organizatorju volilne kampanje, čigar lista kandidatov je dobila najmanj šest odstotkov glasov od skupnega števila oddanih glasov v volilni enoti ali najmanj dva odstotka od skupnega števila oddanih glasov v vsej državi, in sicer v višini 0,17 evra za dobljeni glas v tej volilni enoti oziroma državi.

Po dosedanjih neuradnih delnih izidih državnozborskih volitev bodo tako stroške za volilno kampanjo delno povrnili samo strankam, ki so se uvrstile v parlament. Na tokratnih volitvah namreč nobena stranka, ki ni prestopila parlamentarnega praga, ni dosegla dva odstotka glasov. Tako bodo brez sredstev za stroške volilne kampanje ostale tudi dosedanje parlamentarne stranke LDS, Zares in SNS ter stranka SMS – Zeleni, ki je na prejšnjih državnozborskih volitvah nastopila skupaj s SLS.

Na vprašanje, kaj s finančnega vidika to pomeni za stranko Zares, je v torek član sveta Zares Franco Juri dejal, da k sreči niso imeli potratne kampanje, saj so zapravili okoli 1500 evrov na kandidata. Dodal je še, da ima stranka tudi nekaj lastnih finančnih virov.
Na vprašanje, kaj s finančnega vidika to pomeni za stranko Zares, je v torek član sveta Zares Franco Juri dejal, da k sreči niso imeli potratne kampanje, saj so zapravili okoli 1500 evrov na kandidata. Dodal je še, da ima stranka tudi nekaj lastnih finančnih virov. FOTO: Reuters

V LDS pa so v sporočilu za javnost v torek zapisali, da dejstvo, da LDS ne bo več parlamentarna stranka, na njeno finančno stanje ne bo bistveno vplivalo. LDS je, kot navajajo, namreč do zdaj iz državnega proračuna prejemala 14.000 evrov, po novem pa bo prejemala 5000 evrov mesečno. Kot so pojasnili, bodo zaradi močne zastopanosti stranke v lokalnem okolju, še naprej v celoti dobivali tudi sredstva iz lokalnih proračunov, "ki predstavljajo pomemben finančni vir stranke".

"V obdobju, dokler se ne vrnemo ponovno v parlament, bomo še zaostrili varčevanje in vse svoje prihodke usmerili v dokončno poplačilo dolgov. LDS ni pred stečajem, saj imamo kljub dolgovom trden nadzor nad financami in vse kredite odplačujemo v skladu z dolgoročnim finančnim načrtom," so zapisali, s tem pa tudi zanikali nekatere zapise, da naj bi bila stranka tik pred bankrotom.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
08. 12. 2011 15.59
In zakaj ne napišete v zneskih ????
slovenkovic
07. 12. 2011 22.18
+3
Dobra novica? Sem res na 24ur?
Tonček Balonček
07. 12. 2011 20.02
-2
Najbolj hudo mi ej, da dr.prof. Manca Košir ni mogla spromovirati svojih hčera! Dobro je kazalo, zdaj aps ploh več ne vemo, da gre za izjemno uspešni punci, mama pa je sploh prodorna, najraje se ukvarja s trupli, kot je recimo TRS!
Miloš Cigoj
07. 12. 2011 22.06
+3