Volitve

Janša dejal, da so se borili sami proti vsem, glede morebitne koalicije pa: SDS je odprta za sodelovanje

Ljubljana, 03. 06. 2018 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
250

Janez Janša, ki je s svojo stranko SDS zmagovalec tokratnih predčasnih državnozborskih volitev, je dejal: "Mnogokrat smo se borili sami proti vsem, kljub temu smo dosegli višji rezultat od rezultata dveh zasledovalcev." Glede morebitne koalicije pa je dejal, da je SDS odprta za sodelovanje, pogajanja in koalicije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zmagovalec volitev je Janez Janša in SDS
    03:07
    Iz 24UR: Zmagovalec volitev je Janez Janša in SDS
  • Iz 24UR: Janšev odziv po elektronski pošti
    01:14
    Iz 24UR: Janšev odziv po elektronski pošti
  • Iz 24UR: Ilc: Počasi se približujemo cilju
    01:42
    Iz 24UR: Ilc: Počasi se približujemo cilju
  • Iz 24UR: Peterle: Ni bilo preboja, ki smo si ga želeli
    03:58
    Iz 24UR: Peterle: Ni bilo preboja, ki smo si ga želeli
  • Iz 24UR: Nagovor Janeza Janše
    09:48
    Iz 24UR: Nagovor Janeza Janše
  • Iz 24UR: Pri Janši nazdravljajo, on se je umaknil
    02:35
    Iz 24UR: Pri Janši nazdravljajo, on se je umaknil

Na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah so volivci največ glasov, 25,03 odstotka, namenili SDS, kažejo delni neuradni izidi glasovanja po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Prvak SDS Janez Janša je v svoj volilni štab na sedežu stranke prišel s precejšnjo zamudo. Je pa prvi odziv poslal vsem medijem v pisni obliki. V sporočilu je zapisal, da se zahvaljuje vsem, ki so šli na volišče, še posebej pa tistim, ki so glasovali za SDS. "Vaše zaupanje sprejemamo z veliko hvaležnostjo," je napisal prvak SDS. "Spoštujemo vsakega, ki je danes odšel na volišče, ne glede za koga je glasoval. In večje spoštovanje gre tistemu, ki obleče trenirko in na volišče gre, kot temu, ki si nadene kravato in ostane doma," je bil jasen zmagovalec tokratnih volitev.

Janez Janša: Na pogovor bomo povabili vse, s seboj naj prinesejo volilni program.
Janez Janša: Na pogovor bomo povabili vse, s seboj naj prinesejo volilni program. FOTO: Damjan Žibert

Janša: Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga!

"Veseli smo, da je naše sporočilo doseglo toliko ljudi in da smo za program, ki ga je pripravil Strokovni svet SDS, prejeli tako široko podporo," je zapisal v prvem odzivu. "Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga! Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni. Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade najprej do njenih državljanov. Da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. Slovenska demokratska stranka bo vedno postavila Slovenijo na prvo mesto. Težav in izzivov je veliko, vsak dan je pomemben."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Morebitne koalicije lahko preverite na naslednji povezavi. Je pa jasno, da bo levim strankam lažje sestaviti koalicijo.
Janšo čaka trdo pogajanje, če bo želel sestaviti koalicijo. Očitno se tega zave. "Pot, ki je pred nami, je strma in polna ovir. Kot vse poti. Vendar je to pot, ki je najbolj skladna z značajem slovenskega naroda ter zavezo SDS do naroda in domovine. To pot smo izbrali, čeprav vemo, da bo težka in naporna. Bo pa ravno zato iz nas potegnila najboljše, kar znamo in zmoremo."

Janša: Na pogovore bomo povabili vse stranke, ki se bodo prebile v DZ

Janša, ki je v volilni štab prišel precej pozno, je pred zbranimi mediji dejal: "Volivci so povedali svoje. Hvala vsem, ki ste se udeležili volitev." Izpostavil je, da je že jasno, da bo volilna udeležba tokrat slaba, tako kot je bila leta 2014, "ko smo imeli volilno farso", je poudaril Janša. "Mnogokrat smo se borili sami proti vsem, kljub temu smo dosegli višji rezultat od rezultata dveh zasledovalcev," je bil oster Janša. 

Janez Janša SDS vodi že 25 let. Na političnem parketu je že skoraj tri desetletja, že tretjič pa bo sestavljal vlado, a mu tokrat ne kaže najbolje.

Dejal je, da je SDS odprta za sodelovanje, pogajanja in koalicije. Na pogovore bodo povabili vse stranke, ki se bodo prebile v DZ. Tem strankam sporoča, naj s sabo prinesejo svoj program, da se bodo začeli pogovarjati o realnih stvareh. "Pripravljeni smo se resno pogovarjati na osnovi programa," pravi. 

Janša je poudaril, da je Slovenija pred notranjimi in zunanjimi izzivi. "Vemo, kaj so ključni problemi. Eden od teh je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu," je dejal in dodal, da so potrebne hitre in urgentne rešitve, da se v zdravstvu vzpostavi red in da bo denar, ki ga ljudje vplačujejo za zdravstvo, dejansko prišel do bolnika in zdravstvenih izvajalcev.

Med zunanji izzivi je opozoril, da je slovenska moč v mednarodnem okolju nekoliko upešala. "Naenkrat smo se znašli v situaciji, ko včasih izgleda, ko pogledaš večerna poročila, kot da je Slovenija obkrožena s samimi sovražniki, namesto s sosedi," je dejal.  Napovedal je, da bo SDS, če bo vodila vlado, začela izkoriščati prednosti članstva EU.

Odzivi iz tujine
Vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber je na Twitterju čestital SDS za zmago. Po njegovem mnenju ima s tem Janša jasen mandat za sestavo vlade. Obenem je Weber čestital tudi NSi, ki se je prav tako uvrstila v parlament. "Čestitke našima EPP strankama SDS in Nova Slovenija za njun izjemen rezultat na parlamentarnih volitvah v Sloveniji. Jasen mandat Janezu Janši za sestavo vlade. Močna Slovenija bo kmalu spet v Evropi," je zapisal Weber.

Nekateri zunanji izzivi pa delno prehajajo tudi v notranje, je dejal prvak SDS in pri tem izpostavil migracijsko krizo, ki da je izziv za celotno EU. Kdor Sloveniji očita, da ni solidarna, ko opozarja na ločevanje med begunci in ekonomskimi migranti, ne vidi ključnega problema EU, meni.

"SDS na prvo mesto postavlja blaginjo slovenskega človeka," je poudaril in dejal, da ne bodo nikoli rekli žal besede tistemu, ki iz resnične solidarnosti pomaga komur koli. "Ne bomo pa pristali na to, da vlada zanemarja domačega človeka. Tu je ogromno dela, ki nas čaka," je dejal.

"SDS zagovarja solidarnost, ne pa norosti. Ko smo bili v vladi sredi 90. let in ko je SDS vodila resor, ki je imel na skrbi pomoč beguncem iz nekdanjih držav Jugoslavije, predvsem iz BiH, smo skrbeli za 70.000 žensk in otrok, ki so bežali pred vojno in uničenjem," je dodal.

Glede samega rezultata volitev - po večini preštetih glasovnic imajo okoli 25-odstotno podporo - pa je dejal, da so se v kampanji mnogokrat borili sami proti vsem, kljub temu pa so dosegli višji rezultat od rezultata dveh zasledovalcev.

Šarec ni naklonjen koaliciji z Janšo, a dodaja: Kavo spiti ni problem

Marjan Šarec je v prvem odzivu in na vprašanje glede morebitne koalicije dejal:  "Mi ne bomo klicali prvi, bomo pa počakali klic." Na vprašanje, ali se bo odzval morebitnemu povabilu na kavo prvaka SDS, pa je dejal: "Če bomo klic prejeli, kavo spiti ni problem, povedali pa bomo tisto, kar smo že večkrat povedali." 

Več pa na naslednji povezavi.

Mesec zavrača pogovore s SDS in NSi

Luka Mesec (Levica) je glede koalicije dejal: "Ne bomo se pogovarjali s SDS-om, nimamo skupnih točk z NSi-jem, pogovarjali pa se bomo s sredinskimi strankami." Dodal je: "Ciljamo na levo stranko." 

Več pa na naslednji povezavi.

Preberite, kakšen je rezultat vzporednih volitev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SenecaLucius
05. 06. 2018 15.09
Urška je lepša kot Romana!
vomo
05. 06. 2018 12.36
+2
zelo pozitivno je, da smo različno misleči,narobe je pa sovražiti nekoga ker drugače misli in ga zaničevat. s tem pokažeš, da ne toleriraš drugačne, pa čeprav na veliko govoriš da si boljši in drugačen. imamo samo ta svet in si ne želite, da bi vsi enako mislili in se drug drugemu smehljali in kimali da pravilno in tebi povšeč misli. če bi bilo tako bi se med seboj pojedli...srečno vsem po volitvah in vedite, da je različnost in drugačnost v resnici naše bogatsvo na tem svetu.
Important notice
04. 06. 2018 21.11
+1
Zaenkrat se Šarec še napihuje, ko ga bodo prenehali riniti naprej in bo prepuščen sam sebi, bo pa čisto pohleven … če sploh še bo!
dostojevski II
04. 06. 2018 18.04
+2
"Če bomo klic prejeli, kavo spiti ni problem, povedali pa bomo tisto, kar smo že večkrat povedali." ... JOJ, JOJ ŠAREC... Iz te kave bo Požar naredil senzacijo, da ti zahtevaš 4-5 ministrstev, da JJ noče s tabo v koalicijo, ker izsiljuješ...
Transformerji
04. 06. 2018 16.57
Zgoraj piše: Janša je dejal, da so se borili sami proti vsem. Tudi partizani so se sami borili proti vsem. Grozljivo.....kakšne so posledice vseh teh borb!
ROMELS
04. 06. 2018 13.41
+2
sedaj se bo videlo, kdo izključuje? kdo populistično zavaja neuko ljudstvo? Kdo je sovražnik slovenskega naroda.........................?????????????????
JApajaDAja
04. 06. 2018 13.10
+1
me zanima komentar njegovega prijatelja bujanca, ker je kaplar edini, eksplicitno zatrdil, da bo mejo z Urvacku neprodušno zaprl :-)
felix58
04. 06. 2018 12.20
+4
Na koncu je napisal "Bog živi Slovenijo" in to bivši komunist, in temu naj verjamem, izdal je komuniste, izdal je Boga, ostal mu je le še Satan
Bofur
04. 06. 2018 11.47
-2
24 odstotkov (219.000 glasov) od številke oddanih glasovnic ni in ne more biti četrtina vseh volivcev. Volivcev je 1,7 milijona, Janoš pa je dobil 219.000 od 890.000, kolikor nas je šlo volit. 88 odstotkov volivcev torej NI VOLILO Janoša ! Čas bi že bil, da se za mnenje vpraša tudi tiste, ki niso volili.
JApajaDAja
04. 06. 2018 13.11
+6
Important notice
04. 06. 2018 21.22
+1
Se pravi, da bi, po tvojem, morali organizirati volitve za volilce, ki niso šli volit? Saj so se imeli možnost izreči in je niso izkoristili. Jasno je, da če ne greš volit, daš glas zmagovalcu volitev, tudi če ti ni všeč.
Bofur
04. 06. 2018 11.39
+1
Zaradi vas,ki niste šli volit, Janoš nima večine in ne more sestaviti vlade. BRAVO ! Tudi ne iti na volitve je pravica. Volilna abstinenca je bila na teh volitvah odločilna. In to abstinenco so tudi napovedovale vse ankete. Janoš,ki je za te volitve , brez podeljenega mandata, Slovenijo želel prodati Orbanu, pa se še vedno obnaša kot da je "izbran" od ljudi. NI RES !
Bofur
04. 06. 2018 11.28
+0
24 odstotkov tistih, ki so šli volit, ni in ne more biti "večina Slovencev". Za Janoša in Orbana je volilo 219.000 volivcev, volilnih upravičencev v Sloveniji je 1,2 milijona. 219.000 ni četrtina od 1,2 milijona, še manj pa večina... Večina Slovenije je rekla NE Orbanu in njegovi slovenski franšizi Eszdeesz
MKII
04. 06. 2018 11.16
+0
Đankša se vedno bori proti celemu svetu. Adijo pamet.
Bofur
04. 06. 2018 11.14
+0
Ivan Janoš lahko sestavi koalicijo izključno sam s sabo, za kar je 219.000 glasov premalo, in z Orbanom, a na srečo je Slovenija rekla ne pridružitvi Madžarski ... tako da. SDS z Janošom predsednikom je nekompatibilna. Upam, da to ve tudi Tonin (Nsi), saj bi v paktu z Janošom poniknili za vekomaj
odkimasin
04. 06. 2018 11.14
+0
Živel JANEZ JANŠA! Živel!!!!! Živela SDS! Živela!
Bitktamp
04. 06. 2018 10.30
+5
Ivan spada samo in izključno na Dob
felix58
04. 06. 2018 10.29
+6
Zamaga bi bila, če bi zbral več kot polovico, torej nad 50 %
felix58
04. 06. 2018 10.15
+18
Kakšna pa je to zmaga, da pol nisi nič
Bitktamp
04. 06. 2018 10.04
-5
Ivan spada izključno na Dob
vinogradnik33
04. 06. 2018 09.51
+4
Vsak četrti od tistih , ki smo šli na volišča je volil SDS ( Janšo ) , vsak četrti podpira kriminal in korupcijo , vsak četrti si želi diktaturo v državi , vsak četrti želi , da Slovenija ponovno zapade v finančno in moralno krizo , ki jo je že povzročila Janševa vladavina , vsak četrti želi vladavino laži , potvarjanja , razdvajanja , diskvalifikacij in javnega linča !
AmerikanischeFreund
04. 06. 2018 09.58
+8
felix58
04. 06. 2018 10.16
+12
ROMELS
04. 06. 2018 11.18
+6
fairplayy
04. 06. 2018 09.50
+0
Levica ima v programu kar nekaj ukrepov glede okoljske problematike tako da upam da uspejo sestavit levo vlado in upam da jih ostali zavrjeo kar se tiče migranstkega vprašanja zaradi katerega je SDS tudi dobil največ glasov, ker brezglavi kapitalizem, ki gleda samo dobiček je recept za pogubo. V naslednjih letih bo največ delovnih mest ustvarila panoga, ki se ukvarja z varovanjem okolja in manjšanjem ogljičnega odtisa kot se to dogaja drugod po EU.