Slovenija

Predvolilne obljube: kdo bi tajkunom zaplenil premoženje in kdo ocenjeval, kako dolg mandat si zaslužijo sodniki

Ljubljana, 04. 07. 2014 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
105

V sodstvu ugotavljajo, da so imeli v času največjih težav najvišji ugled. Politika ugotavlja, da ima slovenska pravna država določene težave. In pred volitvami ima tudi predloge, kako jih rešiti.

Pravica
Pravica FOTO: Thinkstock
Je Slovenija pravna država? Imamo pravosodje ali krivosodje? Sodniki razsojajo v skladu z zakoni, ali odločitve krojijo po meri svojih (političnih) prepričanj? Gre za vprašanja, ki si jih že dolgo zastavlja marsikateri Slovenec, odgovor pa je glede na aktualno politično dogajanje najbrž v veliki meri odvisen tudi od politične usmeritve posameznika.

Teorija – oziroma izjava predsednic in predsednikov slovenskih sodišč, spisana maja letos – sicer pravi, da so "temeljne vrednote slovenskega sodstva neodvisnost in nepristranskost, odgovornost, integriteta in poštenost, sojenje v optimalnem in predvidljivem času ter zagotavljanje kakovostne storitve za stranke v sodnih postopkih. Glavna merila uspešnega sodišča in sodnika pa so postopkovna pravičnost, kakovost sodne odločbe ter sojenje v optimalnem in predvidljivem času".

Pa vendar se je v praksi očitno nekje zalomilo. Še pred afero in obsodbami v zadevi Patria. Sodiščem, sodnikom in odvetnikom namreč ob zdaj glasnih politikih, že nekaj let ne zaupajo več niti „navadni“ ljudje. Po nekaterih podatkih naj bi sodiščem zaupala le še četrtina Slovencev, spet po drugih podatkih še manj! Odvetniki pa so se po eni od raziskav znašli na repu zaupanja vrednih poklicev – v rangu prodajalcev avtomobilov.

Da njihov ugled pada, se zavedajo tudi v sodstvu, pri tem pa presenečeno ugotavljajo, da je imelo pri nas sodstvo najvišji ugled leta 2000. Torej v času, ko je po njihovi lastni oceni nastalo največ sodnih zaostankov, zastaralo največ zadev, sodni postopki so bili najdaljši, delovanje sodnega sistema pa najslabše.

In medtem, ko v sodstvu pravijo, da so od leta 2000 do danes zelo popravili svojo učinkovitost, odpravili vrsto pomanjkljivosti, sodni zaostanki so se skrajšali – je njihov ugled v javnosti padal. Iz izjav je razbrati, da razloga za to večinoma ne vidijo na lastnih hodnikih, ampak v zunanjih dejavniki.

Denar najbrž ni eden pomembnejših med njimi, saj podatki Evropske komisije in Sveta Evrope, ki so bili objavljeni lani, kažejo, da Slovenija za pravosodni sistem nameni 86,9 evra na prebivalca, medtem ko je evropsko povprečje 41,7 evra na prebivalca.

Denar in pravica
Denar in pravica FOTO: Thinkstock

Sodni svet je aprila v izjavi zapisal, da je vzpostavitev demokratične pravne države bolj odvisna od zgodovinskega razvoja in politične kulture kot pa od ustavnopravne in zakonske ureditve. Torej - če je politična kultura na zelo visokem nivoju, je potrebnih le malo zakonskih in ustavnih varovalk, da se zagotavlja neodvisnost sodstva in obratno – nižja kot je politična kultura, več varovalk je potrebnih.

Zapisali so tudi, da je sodnik lahko neodvisen sodnik takrat, "ko odloča tako kot misli, da je prav in v skladu z zakonom in ne tako, da bo ustregel določeni politični eliti, ker se bo bal, da bo ta čez leto ali dve odločala o njegovem imenovanju, napredovanju, plači ali razrešitvi."

Drugačnega mnenja je politika. Po njihovi samooceni sicer res drži, da je pri nas politična kultura zelo nizka. A vir večine težav sodstva naj bi bil v sodstvu samem.

Medtem ko en pol politike zelo glasno opozarja na pristranskost sodnikov in sodišč, posledice neizvedene lustracije in s prstom kaže na sodnike, ki se zabavajo s simboli nekdanje države in se spogleduje idejo o evropskem nadzoru sodišč, pa je dejstvo, da niti drugi pol politike sodstva ne ocenjuje kot odlično delujočega. Politične stranke smo namreč prosili, da slovensko sodstvo po šolsko ocenijo z oceno od 1 do 5. Odgovorila je večina strank, še najboljša ocena pa je bila 3.

Zato je politika odločena, da so potrebne spremembe in jih za nov mandat tudi napoveduje. Nekatere stranke opozarjajo – sodniška služba sama po sebi še ne pomeni strokovnosti ali nepristranskosti, zato bi nekatere stranke uvedle točno to, česar si sodniki ne želijo – namesto trajnega začasni mandat. Menijo, da bi tako povečali motivacijo sodnikov, ti pa trdijo, da bi bili s tem pod političnim pritiskom in prisiljeni odločati politično "primerno", če bi želeli obdržati službo.

Spet druge stranke si želijo povečati osebno odgovornost zaposlenih v sodstvu, da bi razbremenili najbolj obremenjena sodišča pa bi na novo delili pristojnosti in pospeševali alternativno reševanje sporov.

Bi pa dala politika sodiščem v roke tudi kakšno novo orodje za učinkovitejše delo. Sodnikom obljubljajo razbremenitev in možnost, da pravosodni organi zaplenijo nezakonito pridobljeno premoženje.

Politika se je torej odločila za nekaj sprememb v eni od neodvisnih vej oblasti, pa čeprav je iz sodstva slišati tudi kakšen očitek, da so javni dvomi javnih oseb v delovanje pravne države neprimerni.

Stranke smo vprašali, kako nameravajo te spremembe izvest v 3. korakih.

STRANKASMC                                       
SDS                               
SD                                      
DeSUS                              
Ocena sodstva (1-5) 233
Ukrepi:Izvedba aktivnosti za odpravljanje sodnih zaostankov in pregledni kriteriji za izbiro in ocenjevanje oziroma napredovanje sodnikov, s poudarkom na poglobljenem preverjanju strokovne usposobljenosti sodnikov, ob sočasnih ukrepih za dvig etike in integritete sodnikov.Odprava sodnih zaostankov v vseh sodnih postopkih z določitvijo skrajnih rokov, v katerih mora biti postopek na sodiščih zaključen (najkasneje v šestih mesecih).Utrjevanje neodvisnosti sodnikov ob izpolnjevanju strogih strokovnih kriterijev.Povečati učinkovitost sodstva. Slovenija ima v pravosodju zaposlenih nadpovprečno število oseb v primerjavi z EU. Učinkovitost pa ne sledi številu sodnikov v Sloveniji.
 Ničelna toleranca do korupcije znotraj pravosodja in sprejem ukrepov za omejevanje korupcijskih tveganj v pravosodju, temelječih na vsenivojskih etičnih kodeksih.Zagotovitev enotne sodne prakse (kot pri Ustavnem sodišču), s čimer bi se zagotavljalo pošteno sojenje, pravna varnost in pravična država.Sodnike razbremeniti administrativnega dela.Določene naloge, ki so v pristojnosti sodišč bi lahko prenesli na druge organe, npr. na notarsko službo. To so predvsem nepravdne zadeve.
 Zaveza na zakonodajni in operativni ravni, da se organom odkrivanja, pregona in sojenja omogoči še bolj tvorno sodelovanje ter najučinkovitejše izvajanje njihovih nalog, predvsem glede najhujših oblik gospodarsko finančnega kriminala.Zaplemba nezakonito (tajkunsko) pridobljenega premoženja v zadnjih 23-tih letih.Informatizacija dela sodišč in sodnikov.Vsakršni politični ali drugi pritiski na delo sodišč so nesprejemljivi. Potrebno pa je tudi povečati osebno odgovornost nosilcev sodne oblasti.

 

STRANKANSi                                       
SLS                             
PS                                            
ZaAB                                
Ocena sodstva (1-5)23 3 
Ukrepi:Uvedba poskusnega mandata za sodnike - omogočiti učinkovit mehanizem nadzora nad delom sodnikov, ki pa ne sme biti le v rokah pravosodja oziroma sodnikov samih. Sodniki, za katere bi se izkazalo, da niso opravili preizkusne dobe, ne bi mogli kandidirati za trajni mandat.Ukinili bi trajni mandat sodnikov oziroma vsaj uvedli poskusni mandat. Sodniki bi bili ponovno izvoljeni v sodniški mandat ob izpolnjevanju pogojev strokovnosti in učinkovitosti.Sodstvo je v zadnjih letih uspešno izvedlo postopke reorganizacije in racionalizacije poslovanja. Ukrepom je treba pustiti čas in jih nato realno oceniti.Strokovni razvoj pravosodja.
 Reforma sodnega sveta – ker DZ sodnike imenuje povsem formalno, saj se v vsebino imenovanj ne more vtikati, ne da bi tvegal očitke o političnosti takšnih odločitev, sodniki, skozi predlagateljsko funkcijo v sodnem svetu, dejansko imenujejo sami sebe. Sodni svet bi zato reformirali tako, da v njem sodniki več ne bodo imeli večine, vanj pa bi pritegnili najboljše strokovnjake.S spremembo zakonodaje bi omogočili pravosodnim organom zaplembo premoženja v primerih gospodarske kriminalitete, organiziranega kriminala in terorizma ter v vseh drugih primerih, ko posameznik ali pravni subjekt ne bo mogel dokazati izvora svojega premoženja.Sodstvo je v zadnjih letih uspešno izvedlo postopke reorganizacije in racionalizacije poslovanja. Ukrepom je treba pustiti čas in jih nato realno oceniti.Večja učinkovitost in kakovost sojenja.
 Skrajšanje dolgotrajnih postopkov – podpirajo več odločanja na drugi stopnji, zmanjšali bi obremenitev vrhovnega sodišča in odvetniške tarife spremenili tako, da bi bil čimprejšnji zaključek postopka v interesu odvetnika.Dodatno bi spodbujali alternativno reševanje sporov. Mediacija in arbitraža bi predvsem v gospodarskih in delovnih sporih povečali hitrost reševanja zadev ob nižjih stroških. Spodbujanje alternativnih oblik reševanja sporov.

 

STRANKAVERJAMEM              DL                                          SNS                                        
Ocena sodstva (1-5)33-1
Ukrepi:V stranki ne dvomijo v neodvisnost in strokovnost dela slovenskih sodnikov.Posodobili in poenostavili bi kazenski in pravdni postopek ter poenotili postopke vročanja v vseh postopkih po vzoru upravnega postopka, kjer je vročanje najenostavnejše in najučinkovitejše.Okoli 80-odstotkov sodb slovenskih sodišč po osamosvojitvi je neustreznih.
 Sodišča pa morajo povečati svojo učinkovitost in na ta način zagotoviti pravico državljanov do sojenja v razumnem roku.Skrajšali bi pravosodne postopke, povezane z gospodarstvom, predvsem na področju izvršbe in insolvenčnih postopkov.Evropska kontrola bi bila nujno potrebna.
  Uvedli bi informacijski sistem, ki bi horizontalno spremljal rezultate postopkov od policije preko tožilstva do sodišč na vseh stopnjah.Nujna je uvedba finančne in kazenske odgovornosti sodnikov in tožilcev za njihove napake ter ukinitev trajnega sodniškega in tožilskega mandata.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo,kaj šele kaj obljubljajo.
minnaema@yahoo.com
09. 07. 2014 11.29
BREZ DVOMA ŽENSKE MORAMO DRŽATI SKUPAJ, kaj bi pa možki brez žensk saj sploh nebi obstajali. Gospa Alenka stoji na trdih tleh, le do zdaj je imela nekatere sodelavce z figo v žepu, zato je Vlada padla-torej potrebna je pomoč volilcev, da se KRIVICE popravijo in da ZAVEZNIKI z Zavezništvom sestavijo TRDNO VLADO- pa brez obtoževanj prosim, saj gospa Alenka je tista oseba, ki je vse naredila, da NIMAMO TROJKE v naši državi- ali si predstavljate kaj bi bilo, če bi dandanes diktirala TROJKA v Sloveniji, torej komu se je potrebno zahvaliti za vse te dobrote, dosedanji predsednici Vlade RS - zato naj ji bo sreča naklonjena še naprej in ženske še enkrat vse na volitve in vse ženske držimo skupaj in volimo ženske !
minnaema@yahoo.com
09. 07. 2014 11.24
Eh saj v ničemer NI problem, le naj se tudi zakonodaja PO SLOVENSKO ureja po Evropskih standardih in posnema magari sosednjo OSEM miljonsko državo, ki NE pozna skoraj korupcije, tudi zato-NE,ker je njihova zakonodaja zelo, zelo povezovalna in opremljena z varovalkami, da korupcija NI mogoča, sicer ob različnih ev. lapsusih, če se ugotovijo tam v AT so sankcije, ki ne poznajo stricev ali tetic, temveč se je treba od dela posloviti, v kolikor NI vodeno dosledno in KOREKTNO !
Prosim te,spomni se ene največjih bank v ZDA in ene največjih bank v Švici.
Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo,kaj šele kaj obljubljajo.
mali grizli
08. 07. 2014 19.16
to kaj oblubljajo zdaj bi morali že zdavnaj naredit.zdaj samo bla,bla da dobijo stolček v vladi,potem pa zopet nič od njih.
milojknzi
08. 07. 2014 15.25
+0
Za Jankovičem bo nekaj ostalo, saj je naredil čuda za Ljubljano. Za ostalimi bodo ostale samo luknje v proračunu. Ne pravim, da je Janković čist, samo naredil je ČUDA.
šmajser1
08. 07. 2014 15.12
Najprej morajo vzet temu,ki je ze v restu,potem pa se vsem ostslim
Transformerji
08. 07. 2014 12.50
+1
Prelistal in deloma prečital sem Jankovičev časopis POŠTENO! Je tako, naj v četrtek postavijo vsem sodelujočim vprašanje: boste kaznovali bančnike, menagerje, tajkune in vse ostale, ki so pokradli državo IN KDAJ??? Ja to bi bilo pošteno! Ampak o tem nihče ne govori. Kot da so se namenili, da bodo kradli še naprej. Vsi pa vejo, kaj bi naredili, kako bi pa naredili, tega pa ne. Bi pa lažje bilo, če bi bilo POŠTENO in dobimo pokradeno nazaj in zaplenimo premoženje tudi v drugih republikah!
kcn
07. 07. 2014 11.27
+0
Torej lahko pričakujemo nove volitve v 2015 in novo stranko namesto SMC?
+1
Ne saj bo Alenka zmagala,in to si tudi zasluži,po tem ko so jp razni Ropi in Jane pripeljale na rob bankrota,potem pa strahopetno pobegnili v svoj hlev.
zaenotnost
06. 07. 2014 08.06
+3
Če si zares vsi želimo živeti pošteno v svoji državi, kjer veljajo zakoni za vse ENAKO potem bi se morali tudi vidni predstavniki RKC-ja v Sloveniji obnašati drugače in se ne vpletati v sodniške odločitve, braniti človeka, ki je obsojen za korupcijo, ga branijo na tak način, da ga primerjajo z Gandijem, Mandelo to je nespodobno, nepošteno..."ne dokaz" ne more biti sveta resnica...cerkveni dostojanstveniki delajo veliko škodo svoji ustanovi, ker podpirajo laži, zavajanja, zmerjanja, nespoštovanje, grožnje zaprtega ( tako je bilo razumeti v tistem zapisu dolina vranov...) Janša je bil pri nastajanju Slovenije PRINC NA BELEM KONJU in večina ga je podpirala, tudi jaz sem bil na Roški, danes je on PRINC TEME S KOSO, ki kosi po Sloveniji, do kdaj ti ljudje ne bodo spregledali, da gre tu za kriminal ne za znajde se v dobro stranke...Želim si predsednika vlade visokih etičnih in moralnih norm ( podoben papežu Frančišku) brez sence dvoma, ki jo ima JJ o tem pri meni ni dvoma.
Transformerji
09. 07. 2014 12.35
Se popolnoma strinjam. očitno bi morali zamenjati narod.
Ost1234
05. 07. 2014 22.18
+9
Mater, a SDS misli da smo ljudje popolni idioti? Trobijo o nekih zaplembah premoženja, istočasno pa Rajc (SDS?? ) od Ustavnega sodišča pričakuje, da kaj tekega razglasi za neustavno !!
šmajser1
05. 07. 2014 21.31
+2
Sds-ovci so elita skrajnezev,ki lazejo in kradejo tako dobro in spretno in znova in znova,da se sami sebi verjamejo,da so nedolzni angelcki.So kot psihopati,ne odnehajo pa naj se zgodi karkoli.Njihova zelja po oblasti in denarju je prevelika.Za oblast bi se odpovedali marsicemu,celo druzini.
ormožanec
08. 07. 2014 14.52
a Lds-ovci, ki so se razkrojili pa so poštene ovčike ? =)
Ajmomali
05. 07. 2014 16.28
+0
Naša draga Slovenija je zadnje čase čisto izstopila "iz tečajev" - MOLIMO ZA NAŠO DRAGO SLOVENIJO, kajti MI IMAMO SAMO ENO DOMOVINO - NAŠO DRAGO SLOVENIJO......
Transformerji
05. 07. 2014 14.32
+8
Ni pomembno, koliko jih spraviš v zapor na račun davkoplačevalcev, pomembo je, koliko premoženja lahko zaplenimo - ampak s tem se nihče ne ukvarja. Zidar pa hodi v Švico - prav gotovo ne na smučanje ali terapije!
mali grizli
05. 07. 2014 13.43
+1
+1
Slučajno ne ve kje je dobil:200.000,00 EVROV.Ubogi revež jaz pa na žalost vem za vsak evro.
+0
Star pregovor pravi:kdor enkrat laže,vedno laže,tudi če slučajno govori resnico.
ormožanec
08. 07. 2014 14.53
gorec, ko imam en evro pa ga zapravim si ni težko to zapolniti, pri velikih cifrah pa je to malo težje =)
+1
mali grizli
05. 07. 2014 13.42
+0
kaj so naredili do zdaj-nič
woche
05. 07. 2014 13.31
+4
SDS tako lep program kot imate ampak kdo bi vam verjel? Seveda so tudi ostali vlkjuleni v to da se razume.
I_LOVE_FOOTBALL
05. 07. 2014 13.15
+7
hahahahaha, SDS bi zaplenil nelegalno pridobljen denar- a bodo začeli pri svojemu velikemu vodji in potem nadalevali v svoji stranki?
-1
Naprej Alenka,samo dajmo ji možnost da Sama izbere ekipo,Ni politik je le /Predsednica vlade v odstopu / Da dela in bo delala za interes države Slovenije in vseh slovenskih ljudi. Ne pa nekih političnih skupin in strank,kar je že dokazala ,zato je Predsednica vlade v odstopu .
vesoljcek!
05. 07. 2014 13.36
+1
slovenicu
04. 07. 2014 22.31
+12
SDS pravi..."Zaplemba nezakonito (tajkunsko) pridobljenega premoženja v zadnjih 23-tih letih." KAKO LAHKO TO POVEDO, ČE PA STA BAVČAR IN ŠROT TAJKUNIZIRALA RAVNO V ČASU VLADE SDS?????
marmilan
05. 07. 2014 06.40
+6
Točno tako. Pa naj bi verjeli Sds. Lažnivci.
vesoljcek!
05. 07. 2014 13.38
-1
SDS je prepričan da niso nič narobe naredili za njih bi bili indici tudi če bi bili ujeti na videoposnetku kako preprodajajo orožje ... to bi bil politični konstrukt s tehnološkimi triki... U glavnem nimaš šans da temu folku dokažeš karkoli, po mojem imajo v sklopu njihove sekte celo svojo ustavo ki je seveda bistveno boljša od uradne slovenske...