Slovenija

FOTO: Prebilič izpostavil spremembo strukture državne uprave

Ljubljana, 26. 10. 2011 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
12

Lista županov Gibanje za Slovenijo je predstavila svoj program. Kandidat stranke za mandatarja Vladimir Prebilič je v ospredje postavil spremembo strukture državne uprave. Predstavili so tudi program na področju gospodarstva.

Vladimir Prebilič in Franc Kramar
Vladimir Prebilič in Franc Kramar FOTO: Miro Majcen

Mandatarski kandidat, sicer pa podpredsednik Gibanja za Slovenijo in kočevski župan, Vladimir Prebilič je predstavil okvirne programske smernice gibanja na različnih področjih. Prednostno je izpostavil potrebo po spremembi strukture državne uprave.

Na področju gospodarstva je po njegovi oceni treba izvesti konsolidacijo bančnega sistema, saj državljani danes rešujejo banke, te pa ne rešujejo gospodarstva. Rešitev na področju energetike vidi v kogeneraciji, ki temelji na proizvodnji električne energije iz povsem obnovljivih virov.

Gibanje za Slovenijo se zavzema za investicije v infrastrukturo, zlasti železniško, lokalnim okoljem pa je po besedah Prebiliča treba zagotoviti pogoje za razvoj z informacijsko tehnologijo.

Nujno bi bilo treba vzpostaviti povezavo med šolstvom in gospodarstvom ter med raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom. "Imamo ogromno znanja, ki je popolnoma neizkoriščeno in ne zaživi nikoli," je poudaril Prebilič.

Predsednik gibanja Franc Kramar je med konkretnimi cilji izpostavil državo, ki naj postane servis državljank in državljanov. Število ministrstev bi zmanjšal na največ deset ali 11, zaustavil bi dodatno zadolževanje in poiskal notranje rezerve "z zmanjšanjem diktature birokracije".

Uvesti bi bilo treba davek na luksuzne nepremičnine, znižati pa davke in prispevke za gospodarske subjekte. Pokojnine po oceni Kramarja niso breme, pač pa pridobljena pravica, zato naj se v pokojninski sklad vnesejo tudi kupnine morebitne odprodaje državnega premoženja.

Revidirati je treba sporna lastninjenja družbenega premoženja, tudi sicer pa za prioriteto postaviti pregon akterjev gospodarskega kriminala in zaseg njihovega premoženja.
Pristojnosti nad državnim premoženjem v podjetjih, skladih in agencijah bi Kramar prenesel pod okrilje vlade in DZ.

NLB bi poslal na bančni trg. "Ali naj uspešno posuje ali pa naj propade," je dejal Kramar in se vprašal, zakaj bi še naprej "plačevali kredite tajkunom". Za zajezitev brezposelnosti bi lahko po njegovem uvedli javna dela.

V gibanju podpirajo izkoriščanje vodnih in vetrnih virov ter sončne energije in se zavzemajo za stimulacijo pridelave domače hrane. Zagovarjajo javno zdravstvo, kulturi želijo omogočiti normalen razvoj brez političnih vplivov, medijem pa neodvisnost.

Gorazd Drevenšek pa je med drugim izpostavil, da je gibanje odprto za sodelovanje z gibanji s podobnim programom. Gibanje sicer namerava na volitvah kandidirati s podpisi volivcev, vendar jih še niso zbrali dovolj, zato je Kramar danes znova pozval volivce k oddaji podpisov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
04. 11. 2011 12.35
Kako lahko nekdo, ki ima celo zivljenje samo drzavno sluzbo sploh vidi realno stanje v gospodarstvu, kjer ljudje zivijo od tistega kar ustvarijo??? Predvsem pa ne vidijo realnih problemov, kaj sele vrednot, ki jih je politki unicila!
tirolec
03. 11. 2011 23.18
Ti župani blebetajo kakor, da so iz pravne in upravne fakultete...očitno jim gre v nos, ker nista funkciji združljivi pa sejejo svoje medtem, ko imajo vsi zagarantirane odlične plače, bonuse, VIP-e itd., kar jim zakonodaja dopušča, le odgovnosti nobenih...bljak....
Jeanus1
03. 11. 2011 21.25
Ma kakšni župani, pa njihova stranka v parlamentu ipd.. Iztak si polnijo žepe že doma, pa bi jih radi še naprej kot poslanci. malo morgen, če kdo mene vprašl, obenem pa jim gre samo in edino za lastne interese njih samih in njihovih občin, z namenom, da bi se tam čim dlje obdržali. Tako, kot sedaj bi še vedno sedeli na dveh stolčkih. Pokvarjeno!!
medo90
03. 11. 2011 18.25
dr.Vladimir Prebilič samo enkrat v življenju sem obkrožil tvoje ime na volilnem listku pa ga ne bom nikoli več se mi lahko takoj roka posuši .
dule100
27. 10. 2011 15.39
Polovico občin ukiniti !
dule100
27. 10. 2011 15.38
Za devetimi gorami in za devetimi vodami, nekateri še kar sanjajo !
afrika68
27. 10. 2011 08.39
Ni to tisti župan ki bi v "svoji"občini uvedel policijsko uro za mladino.Če je to ta ga je treba poslat na pregled v kakšno ustanovo namenjeno za tovrstne kalibre.
rudra
26. 10. 2011 20.05
Ti kar objavi radirka!
rudra
26. 10. 2011 20.04
Kaj jamrate župani? Kradete kot srake in imate dva tri podžupane,a 5000 meščanov- pa polovice svoje žlahte na občini,da vam krije hrbte.Kdaj bomo razšrli DOB?
mamica55***
26. 10. 2011 15.41
A ni nobenga, ki ni na ić
M_teorija
26. 10. 2011 14.39
Če poskrbijo, da bo pol manj občin bodo največ naredil! Pravzaprav bo večina problemov v državi odpravljenih!
rudra
26. 10. 2011 14.23
Tile fižolčki še niso dojeli slovenske politično kapitalske igre,ki traja od Demosa naprej in kjer je Demos velik poraženec komunajzarjev.