Volitve

Povolilna matematika: sestavljanje koalicije ali kdo vse ne bi z Janšo

Ljubljana, 04. 06. 2018 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček/STA
Komentarji
2279

Povolilni ponedeljek je tu in začenja se trdo delo – iskanje zaveznikov, preštevanje glasov, sestavljanje koalicije in nato vlade. Čeprav je prepričljivo zmagala desna SDS, se zdi bolj verjetno, da bo vlada leva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Izidi glasovanja
    02:58
    Iz SVETA: Izidi glasovanja
  • Iz SVETA: Poslanski sedeži
    02:10
    Iz SVETA: Poslanski sedeži
  • Iz SVETA: Pozitivna in negativna presenečenja
    04:59
    Iz SVETA: Pozitivna in negativna presenečenja
  • Iz SVETA: Kaj se je dogajalo v volilnih štabih?
    03:37
    Iz SVETA: Kaj se je dogajalo v volilnih štabih?
  • Iz 24UR: Zmagovalci po volilnih enotah
    00:52
    Iz 24UR: Zmagovalci po volilnih enotah
  • Iz 24UR: Povolilna matematika
    02:59
    Iz 24UR: Povolilna matematika
  • Iz 24UR: Iskanje koalicije
    01:29
    Iz 24UR: Iskanje koalicije
  • Iz 24UR: Počitek in premislek
    03:22
    Iz 24UR: Počitek in premislek
  • Iz 24UR: Poraz za SMC in DeSUS
    03:18
    Iz 24UR: Poraz za SMC in DeSUS
  • Iz 24UR: Zadovoljni v SAB, SMC, SNS
    02:56
    Iz 24UR: Zadovoljni v SAB, SMC, SNS
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Borut Pahor bo, kot je napovedal, mandat za sestavo vlade najprej podelil zmagovalcu volitev, torej Janezu Janši. To je jasno. Prav tako pa je jasno, da bo ta koalicijo zelo težko sestavil, sploh če nihče z leve sredine ne bo požrl besede, da z njim v koalicijo ne gre. Na levici so glasovi sicer bolj razpršeni, a jih je več. Bo predsednik vlade postal Marjan Šarec?

SDS dobil vsak četrti glas, a vlada z Janšem na čelu se zdi malo možna 

Presenečenja te volitve vsaj pri vrhu niso prinesle. SDS je, kot so napovedovale tudi vse javnomnenjske raziskave, nesporna zmagovalka, saj ji je pripadel vsak četrti glas. V novem, osmem sklicu državnega zbora bo imela 25 poslancev. Drugouvrščena, Stranka Marjana Šarca, jih bo imela 13. SD in SMC sta dosegli skoraj identični rezultat, zastopalo ju bo po deset poslancev, Levica jih bo imela devet. Sledijo Nova Slovenija s sedmimi poslanci, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS s po petimi ter Slovenska nacionalna stranka s štirimi. Mandati so torej podeljeni, začenja se drugačno preštevanje.  

DESNA VLADA:

Janez Janša bo prvi iskal koalicijske partnerje.
Janez Janša bo prvi iskal koalicijske partnerje. FOTO: Miro Majcen

1. SDS + NSi + SNS + poslanca narodnih skupnosti + ?

V LMŠ, SD, Levici, Stranki Alenke Bratušek in DeSUS so že pred volitvami napovedali, da ne nameravajo v koalicijo s SDS, to napoved pa so ponovili tudi v nedeljo po zaprtju volišč.

SDS in NSi, ki kljub razhajanjem v zadnjih letih velja za njeno naravo zaveznico, imata skupaj 32 glasov. Skupaj z dvema glasovoma poslancev manjšin smo na 34, in tudi če bi se za sodelovanje v koaliciji odločila še SNS, bi bili daleč od večine. Da bi si zagotovili večino v parlamentu (46 poslancev), bi morali na svojo stran privabiti ali eno od bolje uvrščenih strank ali obe stranki s po petimi glasovi. Eno in drugo bo težko, če nihče ne bo požrl besede.

2. SDS + NSi + poslanca narodnih manjšin + LMŠ = 47

Na Janšev klic že čaka Marjan Šarec, ki pravi, da "kavo spiti ni problem". Pravi pa tudi, da z njim v koalicijo ne bo šel. "Če bi to naredili, nismo verodostojni. Nas se ne da kupiti. Smo že povedali, da v to koalicijo ne bomo šli," je povedal po razglasitvi izidov vzporednih volitev. 

Šarec je kot novinec na državnem političnem parketu sicer največja neznanka, pred volivami so se kljub zatrjevanju, da se z Janšo ne vidi, zato pojavljala ugibanja, da bo vendarle popustil. Če bi se to zgodilo, bi Janša s svojimi 25 poslanci, sedmimi NSi-jevimi in 13 LMŠ-jevimi ter s tradicionalno zagotovljeno podporo "manjšincev" imel udobno večino. Toda tudi ta scenarij je malo verjeten. 

3. SDS + NSi + poslanca narodnih manjšin + DeSUS + ?  

Leva stranka, ki smo jo že videvali tudi v desnih koalicijah, je DeSUS, a se je njen predsednik Karl Erjavec s povezovanjem z Zoranom Jankovićem v Levi blok od vseh najbolj trdno opredelil proti Janši. Če si zdaj premisli, lahko resno ogrozi svojo politično kredibilnost. 

Sicer pa imata SDS in NSi skupaj s stranko upokojencev in njenimi petimi poslanci še vedno premalo glasov. Še vedno jih namreč zmanjka sedem.

LEVA VLADA:

Marjanu Šarcu ni uspelo postati predsednik. Bo premier?
Marjanu Šarcu ni uspelo postati predsednik. Bo premier? FOTO: Miro Majcen

1. LMŠ + SD + SMC +  SAB + DeSUS + poslanca manjšin = 45

Kaj pa leva vlada? Predvidevamo, da bi jo kot drugouvrščeni na volitvah sestavljal Marjan Šarec, ki je dal jasno vedeti, da čaka na to priložnost. 13 mandatom njegovih poslancev lahko prištejemo po deset poslanskih mest SD in SMC in SD ter po pet DeSUS in Stranke Alenke Bratušek. Skupaj 43, ko dodamo glasova poslancev manjšin, pa 45. Do večine zmanjka en glas. 

2. LMŠ + SD + SMC +  SAB + DeSUS + Levica + poslanca manjšin = 54

Pogovarjali se bodo z Levico, ki pa ima podobno, le da nasprotno težavo kot SDS. Če je slednja preveč desna, da bi se voditelji večine preostalih strank z njo povezovale brez cmoka v grlu, je ta preveč leva. A koordinator Levice Luka Mesec je bil v prvem odzivu po razglasitvi izidov vzporednih volitev jasen: zanima jih leva vlada oziroma koalicija. In ta bi bila z Levico precej močna, s kar 54 glasovi v parlamentu. 

"Levica bo storila vse, da naslednja vlada ne bo sredinsko prazna in brezoblična, kakršna je bila zadnja Cerarjeva, ampak da Slovenija končno dobi levo vlado, ki bo to državo pripravila na potrebno socialno in ekonomsko in okoljsko prenovo," je, ko je dobil prve izide zanje uspešnih volitev, napovedal Mesec.

LEVO-DESNA VLADA:

1. LMŠ + SD + SMC +  SAB + DeSUS + NSi + poslanca manjšin = 52

Kaj pa koalicija prek političnih bregov? Naklonjeni so ji v NSi, po oceni Mateja Tonina bi bila to najboljša rešitev za Slovenijo. 

Zadnji dve kombinaciji tudi pomenita, da bi lahko sestavili vlado brez DeSUS-a in "večnega" Karla Erjavca

ODZIVI:

Türk in Rupel pričakujeta težavno sestavljanje vlade

Bivši predsednik države Danilo Türk pričakuje, da bo sestavljanje vlade zelo zahteven proces. Kar se tiče zunanje politike, bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi dale stranke, ki bodo sestavljale vlado, v ospredje skupni interes države. "To je tokrat veliko bolj pomembno kot v katerikoli dosedanji situaciji, ker toliko strank razen v poosamosvojitvenem obdobju še nismo imeli v parlamentu," je dejal.

Podobnega mnenja je bivši zunanji minister Dimitrij Rupel. Pričakuje, da bo zaradi velikega števila strank, ki so se uvrstile v državni zbor, težko sestaviti bolj ali manj homogeno koalicijo. Želi si koalicijo pod vodstvom Janeza Janše in SDS, vendar bi za to po njegovih besedah potrebovala Marjana Šarca. Po izjavah v zadnjih dneh pa je težko napovedati, da bi prišlo do takšne koalicije, je ocenil. Bolj verjetno se mu zdi, da bodo koalicijo sestavile stranke levice - SD, SMC, Levica in LMŠ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
05. 06. 2018 17.20
+0
V SDS ni poštenja , je korupcija , laž , potvarjanje , diskvalifikacije , komprimitiranje pranje denarja , vse to je dokazano in tisti ki voli SDS odobrava kriminalna in moralno sporna dejanja !
HerrFlick
05. 06. 2018 17.41
+2
User513426
06. 06. 2018 10.41
direstraits
05. 06. 2018 08.21
-1
Bo vladal Serpentinšek, ga bodo po dveh mesecih spodnesli Židan, pa Cmerko.... Da vidimo to žajfnico.... kot mehiška nadaljevanka.... pa še Štrukelj čaka na svoj plen....
srebrnibreg
05. 06. 2018 11.14
-2
Kakšen Serpentinšek, Židan in Cmerko? Vsi ti trije so v sds fehtarski sekti, ker kolikor vem so sektaši zmagali?
direstraits
05. 06. 2018 08.18
+0
Pa kje na svetu si videl vlado iz 6 levakov.... Hahaa, komaj čakam da vidim da kurjek in kaki se kljuvajo med seboj... hahaha hahaha hahaha
direstraits
05. 06. 2018 08.12
+1
Komaj čakam, da vidim to BURLESKO od Levakov. Malo kruha in ogromno iger.
mastaflash
05. 06. 2018 08.04
-2
đejđeju ne bodo sledili, bi pa zato lutkar vpeljal serpentinska, babe zoprne, toj ko pa nc drgac
Paskakvali
05. 06. 2018 07.53
+0
Reporter ; Preporoda desne opcije z dinozavri ni pričakovati !
Paskakvali
05. 06. 2018 07.53
-1
Reporter preseneča.......očitno desni niso ravno najbolj veseli.......
Paskakvali
05. 06. 2018 07.54
+0
Janez.......T-Rex Slovenije.........hehehe........
Castrum
05. 06. 2018 07.45
+5
Mogoče bo pa taka vlada, ki bo končno lahko tudi v Sloveniji uvedla izjemni gospodarski in socialni sistem ki ga ima Venezuela...
minkica91
05. 06. 2018 08.07
+1
a mislite, da bodo levičarji glavni, kot v Venezueli. Mogoče ti mladi niti ne vedo, kje je Venezuela.
olimpija35
05. 06. 2018 07.45
+7
prašek 05.06.2018, 7:24:46 0 olimpionik ....... Kot verjetno tudi sam vidiš, so volitve že minile, jaz sem pa še vedno tu !!!! Si že našel kakšno dečvo zame? da ne bom sam, osamljen v socialistični luknji nekje v Ljubljani !!!!! Saj si tako rekel, kajneda ?.....še vedno si star prdec v neki socialističnem stanovanju v lj...in celi nervozen :D tvoji levi se morjo vsi oreng čohat po glavi kaj bodo naredili :D jaz vas podpiram,da vi levi sestavljate vlado z levico :D le tako bo JJ pršu do 46 glasov ;)
Castrum
05. 06. 2018 07.30
-1
Šarec premier, Luka minister za gospodarstvo...in to je to...
minkica91
05. 06. 2018 07.38
+6
kaj se hecate. Ali ima Mesec sploh kake izkušnje za delo. Ali je sploh bil kdaj zaposlen razen v parlementu.
User513426
06. 06. 2018 10.44
+2
Netajkun
05. 06. 2018 07.26
+6
Po Cerarjevo sem " preučil " deleže žensk med izvoljenimi . Če je desnim in liberalcem še " uspelo " v parlament izvoliti med 25 % in 40 % žensk . . . so na levi odpovedali , SD in Levica imata samo 20 % delež , SAB in Desus pa 0 . Ravno tisti , ki so jih polna usta enakopravnosti , hmm .
krmeki
05. 06. 2018 07.24
-5
Za Slovenijo bo najboljša koalicija LMŠ+SD+SMC+SAB+DESUS+NSi = 50 glasov, za udobno vladanje
krmeki
05. 06. 2018 07.25
-5
LMŠ+SMC imata podoben program, prav tako SAB in DESUS, temu se zelo približa SD, z NSi pa bo treba najti kakšen kompromis ampak mislim, da bi šlo
minkica91
05. 06. 2018 07.28
-5
to bo po moje slabši kot je bilo sedaj, oz. bi potem bil Šarec mandatar. On se mi pač zdi še bolj avtoritativen kot JJ. Pa tudi izkušnje razen vodenje manjše občine, mu manjkajo.
Netajkun
05. 06. 2018 07.47
+7
V prejšnji vladni sestavi . . so imeli SMC , SD in Desus 52 mandatov , zdaj so jih dobili pa 25 . Vlado so volilci ocenili kot neuspešno na področju reform ( velikokrat so bili neusklajeni oz. preglasovani ) . Ti bi jim zdaj priključil še 3 stranke ( eno celo iz nasprotne opcije ) , jim dal neizkušenega in šibkega vodjo ( 13 glasov proti 36 Cerarjevim v stari sestavi ) in upal , da bodo uspešno vladali . . . hmm , sa veš , da to ni možno . Želje so eno , realnost pa nekaj povsem drugega . . . tega se tudi sami zelo dobro zavedajo . Ponovnih volitev se pa večina boji ( razen SDS-a in Levice ) . Verjetno bo prišlo do " čudnega " dogovora 3 ali 4 strank ( vsaj resne analize kažejo v to smer )
Netajkun
05. 06. 2018 07.56
+5
Udobno vladanje ? , ko ima vodilna stranka 13 poslancev ( in še med njimi so zagotovo " podtaknjenci " iz ostalih strank . . tudi SDS ), politično neizkušenega vodjo ( lesarsko-igralske stroke , z izkušnjami vodenja manjšega mesta in imitacije znanih politikov ) , pod sabo pa 2 bivša premiera , nekaj izkušenih ministrov . . in cel kup lobijev v ozadju . Res SMEŠNO ( nerealno ) je pričakovati kakšno vladanje . . sploh pa uspešno in UDOBNO .
vstajnik1941
05. 06. 2018 07.22
+6
Tako kot vedno - obstaja le ena možnost v rdečih očeh in to tista katero vidijo. Pa nehajte že imenovat te naše stranke kot levo sredinske, ampak jih poimenujte radikalno kaviar-komunistično nesposobne stranke
01xxy
05. 06. 2018 07.17
+1
Janša uniči vse, česar se dotakne. Uničil je tudi vso desnico in sedaj je ostal tam sam s tisto peščico poslancev, ki naj bi predstavljali vso desnico. In bi sodeloval! S kom? Naj mu potrebne glasove dajo ustavni sodniki.
minkica91
05. 06. 2018 07.22
+4
on ima 25 % slovencev za sabo, tako da ni lepo, kar govorite. Eni so pač alergični nanj, ker pove kar komu gre. Meni ni naredil kakšne grozne krivice, da bi ga lahko kar tako povprek kritizirala. Mogoče ni bilo vedno prav, ampak če pogledam druge politike, ki so naredili veliko večjo škodo, pa je po vašem šlo samo za napako.
pravica5
05. 06. 2018 07.13
+0
JJ inSDS so imeli najboljši program v volilni kampaniji pa recte kar hočte , dodelano pojasnjeno in možnost realizacije sam nee levi ste polni ega in egoistični zato nas bodo čakale nove volitve,
ivo105
05. 06. 2018 07.22
-2
Ha ha, program pri JJ ni nič, kar je že večkraft dokazal. Šteje le on in njegovi naožji verniki. Kdor ni z njim je avtomatsko njegov sovražnik.
prašek
05. 06. 2018 07.10
-4
Kdaj bo sedaj začel vladati Jovan ??? in s kom bo šel v koalicijo ???? sam prašam
olimpija35
05. 06. 2018 07.14
+4
Jovan ne rabi narest trenutno nič...vsak na levi strani pa ve,da z vstopom v preštevilčno koalicijo levice tvega,da izgubi vse :D pa srečno!
prašek
05. 06. 2018 07.24
-4
olimpionik ....... Kot verjetno tudi sam vidiš, so volitve že minile, jaz sem pa še vedno tu !!!! Si že našel kakšno dečvo zame? da ne bom sam, osamljen v socialistični luknji nekje v Ljubljani !!!!! Saj si tako rekel, kajneda ?
prašek
05. 06. 2018 07.04
-7
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam nadvse dober dan !
prašek
05. 06. 2018 07.05
-5
Moj pozdrav še posebej velja zmagovalcem volitev. Prav trepetajoče že čakam, da sestavite vlado ☺☺☺
prašek
05. 06. 2018 07.06
-7
» etul 04.06.2018, 19:50:30 +2 TI kje pa je medo?A je mrbit kandidiral pa je bil izvoljen,zdaj pa že dva dni čaga. « ...................... etul, medo je bil tisto uro v Slonu na večerjici !
etul
05. 06. 2018 07.18
-6
Lej ga prašek dobro jutro,ja sem te res pogrešil, pa sem bil ziher da nekje feštaš, tvoj kandidat se je kr solidno odrezal.
Kollerik
04. 06. 2018 22.24
-2
...ravno poslušam pro-jovanovega slaka in oba njegova -jasno da- pro-jovanova pijona... bla, bla, bla...gospodje pljuvajo po Mescu, hkrati pa bi se šli neke kolacije...taiste, katere so tako z veseljem odrekli tedaj Jankoviču...in jim je bilo seveda ob tem bilo popolnoma vseeno za zdravstvo in tako naprej.... hinavci desni....
pravica5
05. 06. 2018 07.07
+2
mastaflash
04. 06. 2018 22.13
+2
cmerko si ga bo pustu narahl uvalit, tko da z rokco v rokci z đejđej v soncni zapad
srebrnibreg
04. 06. 2018 22.17
-5
Mislim, da ni tako neumen, ker bi s tem sledil njegov politični samomor.
DAEMONIUM
04. 06. 2018 22.33
-3
On je tako ali tako politicno hin, naslednje volitve ga bodo izbrisale ta mandat pa bo se samo malo cvilil in jamral pa ga ne bo nihce ebal 2%!
srebrnibreg
04. 06. 2018 22.12
-8
Nekaj se govori, da bo Orbanov plačanec v primeru, da ne bo sestavil vlade govorec na pogrebih. Tisti od prejšnjih volitev, ko ga je Jankovič namahal je bil odličen za pogreb včerajšnji pa še boljši. Ob takšnem govoru se bo še pokojni jokal.
krtofl
04. 06. 2018 22.10
-6
HE HE...tv1...volilci po izobrazbi....največ neizobraženih volilcev je volilo sds......bolj izobraženi srednje in višje pa LEVICOOOO.....vir...statistični urad RS...
DAEMONIUM
04. 06. 2018 22.36
+2
Ti levicarji pa so res pametni, vojsko odpraviti, zico iz meje umakniti?? In kaj niso povedali oz skrivajo?? Da je naslednji korak hlace dol in pregib naprej da mugrantje ne bodo prevec jezni!
Kollerik
04. 06. 2018 22.57
-2
pravica5
05. 06. 2018 07.16
+3
ja in?? Zaradi mene si lahko na papirju 5x doktor če pa nisi sposoben ene stvari narediti iz tvoje izobrazbe, sploh na levi me prav zanima kakšni imajo dokončano izobrazbo ko sem gledal listo kandidatov na mesečivi levici :( poudarek na izobrazbo
pravica5
05. 06. 2018 07.16
-1
minkica91
05. 06. 2018 07.17
+4
mogoče bi bilo dobro vedet kakšne vrste izobrazbo imajo. Ponavadi filo, FDV in druge neuporabne fakse. Mogoče bi bilo dobro vedet, koliko inženirjev, zdravnikkov in drugih uporabnih visokošolsko izobraženih je bilo med njimi.