Volitve

Tuji mediji: Janši bo težko uspelo

Ljubljana, 04. 06. 2018 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

O slovenskih volitvah so se razpisali številni tuji mediji. Al Jazeera piše o "zmagi protimigrantskega veterana z desnice", za Corriere della sera so volitve "nenavadno podobne italijanskim", Večernji list pa piše, da bi Janša lahko postal še en populistični premier, kakršna sta Orban in Kaczynski. Vsi po vrsti ugotavljajo, da čakajo našo državo težavni koalicijski pogovori. Svoje je pristavil tudi avstrijski politolog Heinisch, ki je ocenil našo situacijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Tuji mediji o slovenskih volitvah
    01:41
    Iz SVETA: Tuji mediji o slovenskih volitvah
  • Iz 24UR: Pri Janši nazdravljajo, on se je umaknil
    02:35
    Iz 24UR: Pri Janši nazdravljajo, on se je umaknil
  • Iz 24UR: SDS nima 26 mandatov, ampak 25
    02:53
    Iz 24UR: SDS nima 26 mandatov, ampak 25
  • Iz 24UR: Stranke in poslanci
    03:43
    Iz 24UR: Stranke in poslanci
  • Iz 24UR: Juncker čestital Janši
    02:31
    Iz 24UR: Juncker čestital Janši

Parlamentarne volitve, ki so SDS prinesle prepričljivo zmago, so odmevale tudi v tujih medijih. Vsi po vrsti so ugotavljali, da Slovenijo čaka težavno oblikovanje koalicije, Janez Janša, ki bo prvi dobil mandat za sestavo vlade, pa da ima glede na stališča pred prvimi odzivi po glasovanju in po njih le malo možnosti, da bo pri tem uspešen. Precej poudarka je namenjenega tudi povezavam SDS z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Tuji mediji pišejo o Janševi pirovi zmagi.
Tuji mediji pišejo o Janševi pirovi zmagi. FOTO: Damjan Žibert

Vlada pod vodstvom Janeza Janše bi Slovenijo zasukala na desno in dodala protimigrantski glas v EU, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Dodaja pa, da bi Janša lahko ostal brez novega premierskega mandata, saj so nekatere "druge stranke namignile, da niso pripravljene na zavezništvo z njim".

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestita zmagovalcu slovenskih parlamentarnih volitev, vodji SDS Janezu Janši, ki ga dobro pozna, in izraža prepričanje, da bo prihodnja slovenska vlada dragoceno prispevala k skupnim prizadevanjem za gradnjo demokratične, uspešne in močnejše EU, so sporočili v Bruslju.

Nemška tiskovna agencija dpa, ki jo na spletnih straneh povzemata tudi Frankfurter Allgemeine Zeitung kot Spiegel, piše, da bo Janša v primeru prevzema oblasti državo "hermetično zaprl za begunce in migrante". "Zgolj računsko je možna tako politično desna kot leva vlada," poroča dpa, ki kot možen jeziček na tehtnici omenja DeSUS.  

Na avstrijski javni televiziji ORF in v nekaterih drugih avstrijskih medijih izpostavljajo, da je SDS sodeč po izidih vzporednih volitev dosegla jasno zmago, je pa daleč od večine za oblikovanje vlade. Štiri stranke, ki ji sledijo – LMŠ, SD, SMC in Levica, so "sodelovanje z Janševo SDS kategorično zavrnile, prav tako tudi SAB in DeSUS", navaja ORF.

Dunajski časnik Die Presse iz Ljubljane poroča o volilnem zasuku v desno. Kot meni v prispevku, se lahko Janševo volilno zmagoslavje izkaže za pirovo zmago, kajti večina preostalih osmih strank, ki se bodo uvrstile v parlament, je zavrnila možnost koalicije. Največji poraženec je po mnenju časnika SMC Mira Cerarja, najmočnejša stranka sredine pa LMŠ.

Oblikovanje vlade v Ljubljani pa po mnenju Die Presse ne bo zamudno in naporno le zaradi razdrobljenosti novega parlamenta. "Kot zmagovalec volitev bo Janša v koalicijskem pokerju potegnil prvo potezo. Razen nekdanje partnerice v vladi NSi in morebiti SNS bo pri iskanju partnerjev lahko stavil le na tiste, ki bodo v sredini političnega spektra morebiti obrnili plašč po vetru. Ključ do nove vlade bi s šefom LMŠ Marjanom Šarcem lahko znova imel v roki novinec," piše. Omenja povezave Janše z Orbanom.

Hrvaški časnik Jutarnji list izpostavlja zmago SDS, vstop devetih strank v državni zbor in kot presenečenji rezultat SAB in SNS. "Janša bi kot relativni zmagovalec moral dobiti mandat predsednika Boruta Pahorja, da prvi skuša sestaviti vlado, vendar mu bo to težko uspelo, če bodo vsi, ki so ga pred volitvami zavrnili kot partnerja, vztrajali pri svojem stališču," navaja časnik.

Hrvaški Večernji list prav tako izpostavlja relativno zmago SDS. Janša bo po mnenju časnika najverjetneje postal "še eden od populističnih premierjev v EU". Za Janšo, tako kot Orbana ali poljskega Jaroslawa Kaczynskega, je EU dobra, ko daje denar, glede preostalega pa je odnos enak kot v komunističnih časih z Beogradom ali Moskvo, piše časnik na spletnih straneh.

Novinarka hrvaške HRT Kristina Pešić je posledice oblikovanja leve ali desne vlade za STA ocenila predvsem skozi slovensko-hrvaške odnose. Pešićeva meni, da leva vlada ne bi prinesla posebne spremembe v slovensko-hrvaških odnosih, saj bi se "nadaljeval isti pat položaj, v katerem se vrtimo praktično od samega začetka". V primeru oblikovanja desne vlade pa bi stvari "lahko potekale nekoliko ostreje". Janšo vidi kot tršega pogajalca, ki bi lahko zahteval več, kot je Slovenija pridobila z arbitražno odločbo. "Tega gotovo ne bo dobil," je prepričana.

Italijanski Corriere della sera je pod naslovom "Zmagali protimigrantski konservativci" zapisal, da so se na tokratnih volitvah pomerili nekdanji premier, zaprt zaradi korupcije, komik, ki je oblikoval svojo stranko in bi lahko odigral odločilno vlogo, ter odhajajoči levosredinski premier, ki se je spotaknil na referendumu in predčasno odstopil. "Volitve v Sloveniji bi se lahko zdele nenavadno podobne italijanskim," pripomni ob tem in dodaja, da tudi zaradi vsebine predvolilne kampanje, kjer so prevladovali populistična gesla, kot je "najprej Slovenci", "dovolj migrantov" in "višje pokojnine".

Tržaški Il Piccolo pod naslovom "Zmaga Janševih konservativcev" piše, da je "protimigrantska stranka SDS, ki je blizu stališčem madžarskega nacionalističnega voditelja Orbana", zmagala in zbrala četrtino glasov, a ne bo imela absolutne večine, zato bo morala oblikovati zavezništva, o katerih pa je trenutno težko ugibati.

"Ljubljana je tako potrdila trend nazadovanja levice v vzhodni in srednji Evropi, in ne samo to, hkrati napredujejo konservativne in nacionalistične sile, ki želijo postaviti branik pred pojavom migracij in se predstavljajo kot zaščitniki interesov in varnosti svojih državljanov," je zapisal Il Piccolo, ki je omenil tudi nizko volilno udeležbo.

Al Jazeera poroča o zmagi "protimigrantskega veterana SDS z desnega pola Janeza Janše". Janša, ki je oblikoval tesno zavezništvo z madžarskim premierjem, je pozval k obrambi schengenske meje Evrope. Slovenija je bila, kot navaja Al Jazeera, ključna tranzitna pot za migrante in begunce med begunsko krizo leta 2015, ki so hoteli doseči države severne Evrope. Medij še navaja, da imajo skrajno desne in protimigrantske stranke v zadnjih letih v Evropi naglo rast.

O slovenskih državnozborskih volitvah so poročali tudi agenciji Reuters in Bloomberg, britanski BBC ter ameriški mreži ABC News in FOX News.

Ocena avstrijskega politologa

Avstrijski politolog Reinhard Heinisch je rezultat naših državnozborskih volitev označil za 'potrditev več evropskih trendov zadnjega časa'. Med to prišteva spremembe politike v desno, iskanje radikalnih sprememb (z novimi obrazi) in težave po oblikovanju koalicije.

Heinisch, politolog in profesor v Salzburgu, je ocenil, da je Janša politični povratnik, ki je javnosti kredibilno predstavil svoj zasuk v desno, podobno kot italijansko desnosredinsko zavezništvo Silvia Berlusconija in Mattea Salvinija. Potegnil je tudi vzporednice med italijanskim Gibanjem pet zvezd in Marjanom Šarcem, saj gre pri obeh za novost na politični sceni, s tem pa nagovarjata volivce, ki si želijo radikalnih sprememb. 

Heinisch ocenjuje, da se v Evropi kljub krepitvi gospodarstva med ljudmi pojavlja nezadovoljstvo z nacionalno in evropsko politiko."Povsod se bere, kako vse teče kot po maslu, lastne plače pa stagnirajo oziroma se pojavi občutek, da vlada denar porablja za migrante", je pojasnil Heinisch. 

Na evropskem parketu morda res lahko pričakujemo porast evropskeptičnih vlad, kot jih že imajo na primer v Italiji in na Češkem. Glede na poročanje številnih medijev o povezavi med Janšo in madžarskih premierjem Viktorjem Orbanom pa je Heinisch ocenil, da je za Madžarsko Slovenija zanimiva predvsem z gospodarskega vidika, kot na primer projekt drugi tir in da vsaj sprva ne gre za oblikovanje neke vrste desne osi in približevanju Višegrajski četverici. Ob tem ocenjuje, da ob morebitni ukinitvi begunskih kvot pod avstrijskim predsedovanjem Svetu EU, lahko pride do oddaljitve Janše od Orbana.  "Ravno Janša se kot nacionalist zaveda, da se ne bo obrestovalo, če se pojavi občutek, da se Madžarska preveč vmešava v slovensko politiko ali da je celo odvisna od Orbana," razlaga Heinisch. 

Politolog, ki se ukvarja s pojavom populizma, je še ocenil, da SDS ideološko ni populistična, temveč bi se jo lahko označilo kot desno, konservativno desno ali pa nacionalistično. Populističen je le njihov način, kako predstavljajo desnonacionalistične teme, kot na primer ksenofobijo. Večjo težavo pa Heinisch vidi v nacionalizmu.

Pod morebitnim vodstvom SDS bi lahko Slovenija postala bolj nacionalistično naravnana, kar pa pomeni, da kot država želi čim več odločitev sprejeti sama in ne na ravni EU. "To ne bo nujno prednost za Evropsko unijo," meni Heinisch. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
06. 06. 2018 10.53
+2
Tuji mediji očitno dobro poznajo naš politični položaj in seveda pridejo do zaključka po pametni logiki. Samo Jajo trmasto vstraja nikoli mu ni bilo nič jasno in mu tudi ne bo. Najbolje je zanj, da vlada v senci kjer je bil do sedaj.
vinogradnik33
05. 06. 2018 16.12
+0
Že to , da je sploh Janša dobil mandat za sestavo vlade in da je sploh lahko kandidiral na listi stranke SDS je parodija , nesmisel in nemoč našega pravnega sistema ! Pravnomočno obsojen ( NOBENO SODIŠČE GA NI OPROSTILO ! ) , ustavno sodišče ga je samo izpustilo iz zapora , pod pretvezo , da je potreben za tvorbo demokracije , vsi pa vemo , da je razdiralec , prodajalec orožja , tvorec laži in potvarjanj in kot tak ne bi smel pod nobenim pogojem niti kandidirati !
vomo
05. 06. 2018 12.34
+6
zelo pozitivno je, da smo različno misleči,narobe je pa sovražiti nekoga ker drugače misli in ga zaničevat. s tem pokažeš, da ne toleriraš drugačne, pa čeprav na veliko govoriš da si boljši in drugačen. imamo samo ta svet in si ne želite, da bi vsi enako mislili in se drug drugemu smehljali in kimali da pravilno in tebi povšeč misli. če bi bilo tako bi se med seboj pojedli...srečno vsem po volitvah in vedite, da je različnost in drugačnost v resnici naše bogatsvo na tem svetu.
vomo
05. 06. 2018 12.17
+4
zelo pozitivno je, da smo različno misleči,narobe je pa kritizirati nekoga ker drugače misli in ga zaničevat. s tem pokažeš, da ne toleriraš drugačne, pa čeprav na veliko govoriš da si boljši in drugačen. imamo samo ta svet in si ne želite, da bi vsi enako mislili in se drug drugemu smehljali in kimali da pravilno in tebi povšeč misli. če bi bilo tako bi se med seboj pojedli...srečno vsem po volitvah in vedite, da je različnost in drugačnost v resnici naše bogatsvo na tem svetu.
lahunin
05. 06. 2018 11.07
+2
DRUGA SVICA TO JE TA SVICA O KATERI SO NAM TE ISTI LJUDJE GOVORILI LETA 1990 ZASE SO POSKRBEL ZA OSTALO RAJO BO KAKOR BO
pravica5
05. 06. 2018 11.08
-3
kdo je za koga bolj poskrbel dej ne butaj nekaj
Kollerik
05. 06. 2018 13.08
+1
lahunin...tudi Švica je potrebovala skoraj 200 let, da je tisto, kar je
zez
05. 06. 2018 08.29
+3
Ja seveda strah jih je da bi Slovenija delovala bolj avtonomno, pa takoj začnejo zmerjat z nacionalisti in podobnimi.....
KavčStrokovnjak
05. 06. 2018 08.25
+2
Kako je to SDS sploh uspelo?!? Nas je (narod) desničarski separatizem tako ločil, da so šli na volitve samo svečkarji?!? Še kar ne dojamem kaj se je zgodilo in še dolgo ne bom požrl tega golaža. Rosa Luxemburg bi se obesila, če bi bila še živa!
Kollerik
05. 06. 2018 13.10
+5
Če 51 % ljudi sploh ne gre na volitve, Janoš pa ima svojo bazo aktivirano in grejo vsi volit...je torej vse na dlani. Pa še takrat so Janošovi proti levici v manjšini. Demokracija je lahko tudi diktatura manjšine nad večino.
Dule Med
05. 06. 2018 07.18
+3
DRAGI MOJI, ZAVEDAJTE SE SEBE SVOJEGA EDINSTVENEGA ŽIVLJENJA TUKAJ SEDAJ, NA ZEMLJI – ZBUDITE SE NE DOVOLITE, DA BI EGO PREMAGAL VAŠE MISLI !
Dule Med
05. 06. 2018 07.22
+1
Dule Med
05. 06. 2018 07.24
+1
JE GOSPODAR VAŠIH MISLI, PREBUDITE SE !!!
Kollerik
04. 06. 2018 22.45
+8
Ne težko, NE BO MU!!!
kolbek460
04. 06. 2018 22.38
+7
Da gremo na nove volitve ,,,,tudi samo denarja iz madžarske ne bo in volja volilcev sds oplahnila zvodenela ,,,in slika drugačna še več razočaranih in še več problemov ,,
Belibog
04. 06. 2018 19.54
-3
J.J. zbral več glasov, kot koalicija, v zemljo se vdrite cmero, Židan in kloven
kolbek460
04. 06. 2018 22.29
+9
Edina razlaga za to je ,,,da smo dežela kriminala in raj za kriminalce ,,
komarec
04. 06. 2018 22.55
+3
Belibog ne bluzi neumnosti, polovica volivcev ni prišla na volišča in ti glasu Janši ne bi dali. Res je zbral je več glasov a kljub temu ne bo vladal, ker nihče noče z njim v koalicijo in tu bi se moral zamisliti, da nekaj z njimi ni v redu.
Belibog
04. 06. 2018 19.53
+1
Ob vsej pristranski podpori mainstrem medijov lewakom, je J.J premočno zmagal, da mu moram iskreno čestitati.
kolbek460
04. 06. 2018 22.34
+8
Karma obstaja ,in mnogi v njo verjamejo ,,Jankovičevega sidroma se spomnite pa ni tako daleč nazaj,,,zgodovina se ponavlja akterji isti ali podobni ,,nič tragičnega ,,kriminalec ki toži to državo in ob enem še vodil ,,Kje to obstaja ,,banana republika ,,
Belibog
04. 06. 2018 19.51
-1
Edina možna vlada je SDS + LMŠ + Nsi + SNS = 49 + 2 m = 51 ali pa je ne bo in bodo ponovno volitve, da se še ostalih 800.000 volivcev zbudi.
srebrnibreg
04. 06. 2018 20.45
+6
SlovenskiMacron 04.06.2018, 18:50:52 -1 Edina možna vlada je SDS + LMŠ + Nsi + SNS = 49 + 2 m = 51 ali pa je ne bo in bodo ponovno volitve, da se še ostalih 800.000 volivcev zbudi. ...................dokaz mojih trditev, da orbanci pišejo pod nešteto nicki.
Dule Med
04. 06. 2018 19.05
+1
Z prebujenim srcem, z čistim umom, z skupnimi močmi, z pozitivo bomo uspeli, če bomo enotni.
brezcasni
04. 06. 2018 18.24
+10
so pa vse ostale stranke res boge.......da se ukvarjajo le z Janezom Janšo in skupaj kujejo zaroto.....se mi zdi absurdno da namesto svojih atributov čepijo skupaj in si zapisujejo negativne stavke in dejanja JJ......kot bi bili sami brezmadežni........eden je cmerav otrok ki se nikoli ne pogovarja z navadnimi ljudmi o vodenju Slovenije-ja on je biser tako po izgledu kot retoriki,eden je poštirkan kmet,eden je domišljavi napihnjenec ki je na srednji šoli prodajal.....ja točno to,eden je narcisoidni Flamsko pogrkajoči bivši hipi s kranjske gimnazije,ena je tista ki bi Junkerju dala vse za službo v Bruslju a je treba znat angleško,eden je poštirkan priliznjenec z vzhoda Slovenije,eden pa tisti ki je pljuval južnjake,in si ha ha ha sposodil denar za hišo od Murkota.......
SeriousOm3ga
04. 06. 2018 18.32
+3
Ne razumem pol referenc tega komentarja, ampak je vseeno najboljši komentar pod tem člankom.
marsikajve
04. 06. 2018 17.10
+2
Če bo JJ predsednik vlade ga bo Junec Juncker pozdravo z bačnom diktator. Ziher!!!
JApajaDAja
04. 06. 2018 17.32
+6
kar je dovoljeno jupitru, ni dovoljeno bedaku!
jebalvisvoju
04. 06. 2018 16.53
+12
to da osvajajo desnice polozaje je samo dokaz tega da se ljudje prebujajo in da mediji imajo vedno manj vpliva na folk... hvala bogu!!!!!!! dovolj ne blo levega suznjelastnistva!!!!! evo kam so nas lewaki pripeljali ..na rob kaosa
Transformerji
04. 06. 2018 16.49
+5
Mislim, da je čas, ko lahko naredite končno analizo Trumpovega vladanja - kaj je naredil za dobro državljanov in kaj je naredil narobe. ...brez veze, kdo bi vam pa verjel....
cefre
04. 06. 2018 16.30
+14
Če zadeve preračunamo na absolutne vrednosti ima Janša 13% podpore celotnega volilnega telesa, torej o kakšni velik zmagi ni popolne resnice. Vsekakor pa bi morali politiki razmišljati kako so vsi poraženi če je udeležba dobrih 50%.
SeriousOm3ga
04. 06. 2018 16.36
-2
Tisti, ki ne volijo se ponavadi razporedijo podobno kot tisti, ki so volili. Mislim, da se v teh volitvah, SDS volilci niso mobilizirali kaj veliko bouj, kot volilci ostalih stank. Vprašanje pa bo, koliko dodatnih pristašov bo katera stranka uspela prepričati, da se udeležijo naslednjih predčasnih volitev.
JApajaDAja
04. 06. 2018 17.33
+3
Chavez2
04. 06. 2018 17.43
+8
Popolnoma zgreseno. Zmagovalec vedno zmaga. Ne glede na odstotke. Torej ce bi bila udelezba vecja, bi dobil vec procentov. Tako je vedno.
Morana7
04. 06. 2018 18.46
+6
Udeležba na volitvah bi morala bit zakonsko obvezna, sicer je to bolj kot ne farsa.
SeriousOm3ga
04. 06. 2018 18.55
-4
Neudeležitev volitev je edini način, da državljani pokažejo nazadovoljstvo za izbiro na volilnem listku.
murate
04. 06. 2018 21.08
+1
kako pa veš kako bi volil tisti ki ni šel na volitve
felix58
04. 06. 2018 16.24
+8
Dons Jajo ne praznuje in se ne veseli, ker mu apaurin enostavno tega ne dovoljuje