Slovenija

Pahor na prvem sestanku ohladil Jankovića?

Ljubljana, 05. 12. 2011 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvi neuradni pogovori o sestavi koalicije že potekajo. Janković se je sestal s Pahorjem, kjer pa naj bi mu slednji dejal, da bo SD podprla Jankovića pri sestavi koalicije, a vanjo ne bo vstopila.

Zoran Janković in Borut Pahor včeraj v Cankarjevem domu.
Zoran Janković in Borut Pahor včeraj v Cankarjevem domu. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je v oddaji 24UR poročala Katja Šeruga, naj bi se Borut Pahor in Zoran Janković že sestala danes in se sicer neuradno pogovarjala o morebitni sestavi koalicije. V pogovoru naj bi Janković že doživel prvi udarec, saj naj bi Pahor zavrnil vstop v koalicijo, ki bi jo vodil Janković. Viri blizu vrha SD so povedali, da je Janković k Pahorju prišel z že precej konkretnimi predlogi koalicijskega sodelovanja, a Pahor naj bi mu ponudil naslednje: SD v parlamentu podpre Jankovića za mandatarja, podpre tudi Jankovićevo ministrsko ekipo, predsednika državnega zbora in vse reforme, vendar v koalicijo z Jankovićem ne vstopi in se torej formalno preseli v opozicijo.

Treba pa je vedeti, da je Pahorjeva drža lahko zgolj pogajalska taktika, ampak če bodo Pahorjevi Socialni demokrati pri tem vztrajali, znano pa je, da bi vsaj del stranke šel z Jankovičem v koalicijo, potem se za zmagovalca včerajšnjih volitev sestavljanje koalicije lahko precej zalomi. Jankovičev štab brez dvoma na SD računa. To so sicer neuradne informacije, saj so nam na SD uradno dejali, da o teh pogovorih ne vedo ničesar in da bodo strankini organi o morebitnem vstopu v koalicijo odločali, ko bodo znani uradni rezultati volitev. Po statutu SD o koalicijskih povezavah stranke odloča konferenca, ki je najvišji organ stranke med kongresoma.

So pa srečanje med voditeljema omenjenih strank potrdili pri Jankoviću. Tiskovna predstavnica Pozitivne Slovenije Nataša Pelko je povedala, da bo Zoran Janković na pogovore o koaliciji povabil predsednike vseh strank, ki so se uvrstile v državni zbor. Danes pa se je že srečal s predsednikom SD Borutom Pahorjem. Pojasnila je, da je bil to le "preliminaren pogovor", na koncu pa sta se dogovorila, da se bosta še srečala.

SDS analizirala izide volitev

Janković bo na pogovore povabil tudi stranko SDS.
Janković bo na pogovore povabil tudi stranko SDS. FOTO: Damjan Žibert

V SDS o sklepanju koalicij po strankinem statutu odloča svet stranke in Janković naj bi na pogovore povabil tudi to stranko, kljub temu da je pred volitvami odločno zavračal, da bi vstopil v koalicijo s SDS.

Prav ta stranka pa je danes na sestanku izvršilnega odbora analizirala rezultate volitev. Po besedah kandidata in po neuradnih podatkih tudi izvoljenega poslanca Andreja Širclja bodo morali v prihodnje analizirati še bolj poglobljeno. Analizirali so tudi politično situacijo v državi, pri čemer je Šircelj izpostavil, da so glede tega nekoliko zaskrbljeni. Poudaril je, da so že na začetku kampanje menili, da Slovenija potrebuje močno vlado.

Glede na različne programe strank ter glede na različne rešitve na področju davkov, ocene korupcije, prodaje premoženja pa se v SDS bojijo, da takšne trdne vlade Slovenija ne bo dobila. Glede manjše podpore na volitvah, kot je bilo pričakovano po javnomnenjskih anketah, je Šircelj poudaril, da ankete vedno ne kažejo dejanskega stanja in rezultata. Kaj se je natančno zgodilo z njihovimi volivci in volivkami, pa bodo še preučili, je dejal.

Tudi v ostalih strankah bodo o koalicijskih pogovorih odločali pristojni organi

Po navedbah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta v stranki o koalicijskih povezavah odloča svet stranke, povabila za vstop v morebitno koalicijo pa za zdaj v stranki še niso dobili, je še dejal Virant. Tudi v DeSUS o vstopu v koalicijo odloča svet stranke. Morebitnega povabila za pogajanja o prihodnji koaliciji pa tudi v tej stranki še niso dobili, je sporočil predsednik stranke Karl Erjavec.

V SLS se nameravajo zdaj najprej posvetiti temeljiti analizi rezultatov volitev, zato na "temo opozicije in koalicije" v stranki v teh dneh ne bodo razpravljali. "Znano pa je stališče SLS, da je kakršna koli prihodnja vladna koalicija v tem trenutku za Slovenijo premalo. Slovenija potrebuje več, potrebuje sodelovanje prihodnje koalicije in opozicije za dobro Slovenije in slovenskega naroda," so zapisali. O sklepanju koalicij sicer po statutu SLS odloča glavni odbor stranke, ki je najvišji organ stranke med kongresoma.

V NSi vabila na pogovore glede morebitnih koalicij po besedah predsednice Ljudmile Novak še niso dobili. Če bodo vabilo dobili, se ga bodo udeležili, saj je, kot je dejala, pametno vzdrževati dialog med strankami. "Kot pa smo že povedali, nas zanima le večinsko pomladna koalicija," je dejala. O vstopu stranke v koalicijo pa ima sicer glavno besedo svet stranke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1020)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

agrotron
10. 12. 2011 11.15
Janšovci volitvi ste zgubili-pošteno, zdaj se pa odrečite "Janše, Gorenaka,Grimsa,Černjača pa še par gobezdačev, počakajte naslednje volitvi......................in ........zopet ništa.
Buena Vita
10. 12. 2011 11.02
ZAKAJ SE VSI KI SO KADARKOLI DELALI Z JANKOVIČEM DISTANCIRAJO DALEČ PROČ OD NJEGA,KO VPRAŠAŠ KOGA KOLIKO MU JE DOLŽAN,PRAVI RAJE MI PRINESI ŠTRIK ZA OBESIT KOT DA MI POSTAVLJAŠ TAKA VPRAŠANJA
Norma Tyv
08. 12. 2011 10.07
-2
Mene pa skrbi, ker Jankovič ni svetovljan. V mednarodni politiki je čisti začetnik - neznanec. To za Slovenijo zagotovo ni dobro! *
Norma Tyv
08. 12. 2011 07.22
-1
Jankovič ni negativa v odnosih, ampak v dejanjih! Temu se reče populizem. Janša pa se drži svojih načel, se ne prilagaja in ima hrbtenico. To pa uživaškemu folku ni in...
nosko1234
07. 12. 2011 21.59
-2
Za Pahorja sem mislil da je bolj razgledan in pametan politik, nisem vedel da je takšen bebec.
kanguroxx
07. 12. 2011 17.36
+4
PAHOR OD ZRTVE DO ZMAGOVALCA
kanguroxx
07. 12. 2011 17.37
+3
ZOKIsloPATRIARH
07. 12. 2011 16.25
+5
»Zakaj bi popuščali pritiskom Kučana in preostalih starih obrazov, če pa so nas hoteli uničiti,« pravi eden od virov z vrha stranke. Je pa bil Pahor včeraj precej oster do Jankovića, ki ima »deloma avtokratsko« vodenje. »To ima določene prednosti, a tudi velike pomanjkljivosti. Za krizne razmere se bo izkazalo, da je to verjetno napačna odločitev,« pravi Pahor in dodaja, da se z Jankovićem ne strinjata ne le pri obstoju AUKN , ampak še »pri marsikateri drugi zadevi«. Pahor! vsaj zdaj pokaži svojo hrbtenico, ki si jo nisi upal v času tvoje vlade, vsi vemo zakaj, spletkaroš je bil zraven in to je bilo kot "črna magija-prekletstvo", ki se ga ne moreš znebiti! Sedaj si svoboden človek, brez dolgov do omrežij, ki so te prej zadrževala, zato se poveži z Virantom in pogumno v boljše čase. Jankovič je del tega prekletstva in ni dobro z njim "jagod zobat"!
prašek
07. 12. 2011 16.50
Na žalost samo Pahor in Virant nista dovolj za sestavo vlade
Jimi1
07. 12. 2011 16.12
+4
Glavni problem bodočega mandatarja bo v tem, da bo posojila vse težje dobiti, država je vse manj samozadostna, gospodarstvo vse bolj zaostalo... Brez posojil ne bo uspeha, posoditi pa temu "eks Lublančanu" ne bo nihče ničesar.... Lahko zgolj še vključimo logično razmišljanje in svojo fantazijo, da se nam odvrti film bodočnosti pred očmi........
zlatolaska-83
07. 12. 2011 16.02
-3
Dejstvo je da je Jankovič zmagal in da slovenija rabi nekoga novega na čelu. Očitno pa da je Janša pričakoval zmago in moje mnenje je, da je tudi Pahor pričakoval Janšino zmago. ZAKAJ? Preprosto Janša in Pahor sta imela ta dogovor, da stopita skupaj in da naredita koalicijo...... Očitno nista pričakovala, da bo Janša sam sebi skopal jamo in da so te volitve bile ogledalo tega kaj si MI DRŽAVLJANI želimo. Nove spremembe, boljše življenje, lažje življeneje, nove priložnosti, nova delovna mesta........ itd...... Jankovič lahko naredi nekja za slovenij, kot je sam reku:" zrihtal sm merkator, zrihtal sm ljubljano in zrihtal bom slovenijo." A gre to določenim v nos. Pahor ve da Jankoviču ne bo lahko a mu bo ratalo. In če bi rad da se slovenija povspne na zeleno vejo naj pomaga Jankoviču in naj se združita, ker skupaj lahko naredita korenite spremembe. " BLIŽAJO SE NAM NOVE PREDČASNE VOLITVE " Besede Janše, pa očitno pomenijo da Janša spet naklepa in pripravlja načrt kako uničiti državo samo zato, ker ni on prišel na oblast... ..Če ne vlada on, ne bo nihče, po moje je to njegova teorija in politika. Janša ne misli dobro državi in NAM ampak gleda samo na svoje interese. G. JANKOVIČ MI VAS IMAMO RADI IN VRJAMEMO V VAS. NE DAJTE SE PODREDITI IN UNIČITI. VAŠI DOSEŽKI SO IZJEMNI IN VAŠI NAČRTI SO PRAVI DA SE SLOVENIJA IZKOPLJE IZ TEGA ............ LE TAKO NAPREJ..
Jimi1
07. 12. 2011 16.14
+3
Bojim se deklica, da boš kmalu razočarana, kot zjutraj po poskočni noči z "obetujočim čvekačem".... Tako je to življenje....
kanguroxx
07. 12. 2011 17.38
+2
kr imejte ga radi.... zadolžil je ljubljano do limita
kanguroxx
07. 12. 2011 17.41
+1
in kaksni nacrti dej...ustanovi se nova stranka in program za resevanje slovenije je narejen cez noc a ne??? ampak itak program ze vemo kdo ga ima in kdo ga vodi ze skoraj 20 let
Maxatnes 1
08. 12. 2011 14.46
-1
zlatolaska - 83 Sama podtikovanja, kot običajno kar tako vse povprek in \"od oka\".Da nekateri vedno \"vedo\", kaj imajo v mislih nekateri (določeni) drugi, kaj načrtujejo in nčesa ne. Ojojoj in oh in ah - postaja naravnost dolgočasno venomer poslušati in prebirati enake vnaprejšnje obtožbe \"vsevednih\" . Kot rečeno - dolgočasno, predvsem pa skrajno neokusno in precej bedno. *.
papir22
09. 12. 2011 09.22
A Jankovič res ni sposoben sam delat, da rabi Janša za pomoč. Naj dela saj se ima za najboljšega.
ZOKIsloPATRIARH
07. 12. 2011 14.35
+4
Pahor ne daj se zaj.....bavat! Bodi pokončen, kot si se pokazal v predvolilnem času, čeprav tega prej od tebe ni bilo, žal to smo pogrešal že prej! Ne poslušaj spletkaroše iz ozadja in njihove komande, saj nimaš masla na glavi, da bi te kdo držal za j... !!. Jasno povej svoje pogoje in ne popuščaj niti v eni stvari! Moje videnje problema je, da bi bilo najbolje, da se SD poveže z Virantom in odločno nastopite s svojimi pogoji!
sanya10
07. 12. 2011 13.45
+2
Če že govorimo o ponosu, ga tud janez nima. Že drugič je popušil na volitvah, pa še kar vztraja. Ali mu ni že jasno, da ni vsemogočni?!
sanya10
07. 12. 2011 13.33
-2
Če bi bil Pahor hudoben, bi Janeza in njemu podobne zmlel že v času svojega mandata!
dule100
07. 12. 2011 12.56
+2
Upam se staviti, da bo šel v koalicijo ! En sam blef ga je, tako kot vedno ! Če človek nima ponosa, požre knedelj v grlu, pa je !
vsevid
07. 12. 2011 09.30
-7
DA še je sedaj tudi PAHOR POSTAL HUUUDOBEN IN NEPRIVOŠČLJIV po tem se vidi da je ravno tako hudoben kot JANŠA, ZA VSE POSLANCE S. D. pa velja, čs boste to koalicijo zavrnili VAS NA DRUGIH VOLITVAH VEĆ NEEEBO.
prašek
07. 12. 2011 10.13
+4
dule100
07. 12. 2011 12.51
+4
Kony Po tvojem bi moral poslušati Kučana !
JEZKE-BLOKIRAT
07. 12. 2011 01.22
+0
jaz sem hladen ze od nedelje
usi-glih
06. 12. 2011 21.53
-1
glej glej sedaj celo levi gregor, katarina in ostali poraženci rušijo še niti začeto koalicijo
Timpesek
06. 12. 2011 21.24
+3
Glede rezultata volitev mislim sledečo: Dve stvari sta neskončni, vesolje in človeška neumnost, vendar z vesolju še nisem prepričan. citat Albert Einstein
prašek
06. 12. 2011 19.18
-2
Zdajle sem poslušal Pahorjevo izjavo na tiskovki. Ja, res mu je treba čestitati. Stranko je očistil "balasta", ki ga je obremenjeval, oziroma se je "balast" očistil kar sam. Pahor ; le tako naprej, ne razočaraj nas, ki smo te volili in podpirali. Jankovič MORA popustiti, potem pa le v koalicijo. Če se boš pa drugače odločil, te bom vseeno podpiral !!! Vse čestitke !!!
V3PI7D3
06. 12. 2011 19.04
+5
PAHOR, maš pa jajca, vidim, da je bila dobra šola
vsevid
07. 12. 2011 09.32
+0
zlatolaska-83
07. 12. 2011 16.07
+1
PAHOR JE HUDUBN ISTO KOD JANŠA. TAKŠN JE PLAN.
resslovenka
06. 12. 2011 17.59
+5
Popolnoma se strinjam s praškovim postom. Pahor ima za sabo težko , a poučno šolo. Za vedno je končal z vsiljenimi idejami iz ozadja. Imam ga za poštenega (enega res redkih) politika, zato je prav da stoji za svojimi besedami in dejanji. Vesela sem rezultata njegove stranke in jim želim vse dobro tudi v naprej.
prašek
06. 12. 2011 19.15
Čudež tole priznanje, ampak tudi čudeži se očitno dogajajo :-))
ZOKIsloPATRIARH
07. 12. 2011 16.29
+1
»Zakaj bi popuščali pritiskom Kučana in preostalih starih obrazov, če pa so nas hoteli uničiti,« pravi eden od virov z vrha stranke. Je pa bil Pahor včeraj precej oster do Jankovića, ki ima »deloma avtokratsko« vodenje. »To ima določene prednosti, a tudi velike pomanjkljivosti. Za krizne razmere se bo izkazalo, da je to verjetno napačna odločitev,« pravi Pahor in dodaja, da se z Jankovićem ne strinjata ne le pri obstoju AUKN , ampak še »pri marsikateri drugi zadevi«. Pahor! vsaj zdaj pokaži svojo hrbtenico, ki si jo nisi upal v času tvoje vlade, vsi vemo zakaj, spletkaroš je bil zraven in to je bilo kot "črna magija-prekletstvo", ki se ga ne moreš znebiti! Sedaj si svoboden človek, brez dolgov do omrežij, ki so te prej zadrževala, zato se poveži z Virantom in pogumno v boljše čase. Jankovič je del tega prekletstva in ni dobro z njim "jagod zobat"!