Slovenija

Orešič: Banke v tem trenutku izžemajo gospodarstvo

Ljubljana, 02. 11. 2011 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik odbora za ekonomske zadeve pri LDS Tomaž Orešič kot prvi ukrep programa stranke izpostavlja 500-milijonski vložek v mala in srednja podjetja, drugi pa bo usmerjen v aktivno privabljanje tujih investicij.

Tomaž Orešič
Tomaž Orešič FOTO: Facebook

"Ne glede na to, kakšen rezultat pričakujemo, to dejstvo ne more zmanjšati ambicij, poglobljenosti in konkretnosti našega programa," je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi programskih izhodišč za prihajajoče parlamentarne volitve dejal predsednik odbora za ekonomske zadeve pri LDS Tomaž Orešič.

Poudaril je, da želijo zagotoviti večjo konkurenčnost, ter izpostavil, da je čas, da nehamo govoriti o nacionalnem interesu kot o zaščiti državnega premoženja. Prepričan je, da banke ne kreditirajo, ampak v tem trenutku izžemajo gospodarstvo. Kot prvi kratkoročen in nujen ukrep je izpostavil načrtno injekcijo 500 milijonov evrov v mala in srednja podjetja, ki bi jih s spremembo zakona pridobili iz rezerv Banke Slovenije.

Drugi pomemben ukrep je po mnenju Orešiča aktivno privabljanje tujega kapitala. Za investicije je treba vzpostaviti privlačno okolje, zato predlagajo spremembe zakonov, da bi država lahko investitorjem ponudila zemljišča po pogojih, ki so boljši od tržnih. Prednost dajejo tudi štirim načelom: enostavnosti, odprtosti, fleksibilnosti in kredibilnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
06. 11. 2011 21.16
Igra se imenuje IGRAJMO SE MONOPOLI. Če si boš od banke izposodil denar, ga bo banka natisnila in od tebe zahtevala po enem krogu 20% obresti. Tega seveda nimaš, zato boš prodal svoje posesti. Vsak otrok bi spoznal goljufijo. Zakaj je sistem tako dolgo funkcioniral je odgovor nafta. Ona je dodatna energija, ki poganja eksponentno gospodarsko rast in s tem procentualno zmanjšuje stare dolgove. IEA (International Energy Agency) je sporočila 2006, da smo dosegli peak oil, to pomeni, nič več eksponentne rasti dnevno načrpane nafte, to pomeni, nič več eksponentne rasti v gospodarstvu.
Nimivseeno
06. 11. 2011 21.07
Sistem se imenuje fractional reserve banking. Vsi vedo, kako deluje sistem. Centralne banke imajo edine pravico tiskanja denarja na podlagi posojila. Ustvarijo ga iz nič in denar sloni na ničemur. Centralne banke so v privatni lasti, posamezniki in podjetja pa morajo dolg vrniti skupaj z obrestmi. Ker tega denarja še ni v obtoku, ga primanjkuje in potrebno je vzemanje novega posojila, da se poplača prejšnjega. Sistem teče ob rastočem gospodarstvu nekoliko 20 - 30 let, dokler se ne odločijo, da ne bo novega posojila. Takrat podjetja propadejo, lastnina gre bankam, in kolo se ponovno zavrti.
Nimivseeno
06. 11. 2011 21.02
Odlikuje britanski bankir, Right spoštovani Reginald McKenna, enkratni britanski minister za finance in predsednik Midland Bank, ena od Big Five (pet največjih bank of England), naslovljena letni skupščini delničarjev bank, 25. januarja 1924, in je rekel (kot je zapisano v svoji knjigi, Post-War Banking): "Bojim se, navadnemu državljanu, ne bo všeč, da je povedal, da se lahko banke, in ne, ustvarjajo in uničujejo denar. Znesek za finance, ki obstajajo spreminja le z delovanjem banke na povečanje ali zmanjšanje vloge in banke nakupov. Vemo, kako se izvaja ta. Vsako posojilo, prekoračitev, ali banka nakup ustvari depozit, in vsako odplačilo posojila, prekoračitev, ali banka prodaja uniči depozit. " Ob bil tudi minister za finance, McKenna zelo dobro vedeli, kjer večji od dveh pristojnosti - moč bank in da suverene vlada države - prebival. In bil je odkrit dovolj izraziti naslednje, ki je zelo redka med bankirji na svoji ravni: "Oni (banke) nadzor kreditnih naroda, neposredne vladne politike, in obdržati v dlan svoje roke usodo narodov."
Jimi1
06. 11. 2011 20.28
Kaj je LDS počel v vseh dosedanjih vladah, ko je vse zavoženo, LDS-ovci pa polni idej pred novimi volitvami ? Pisali ste zakone po meri lopovom in z njimi kradli in uničevali ta narod in državo....
robek35
06. 11. 2011 17.27
mene tako vsi ožemajo Banke-Država pa se delodajalec
titovka
06. 11. 2011 16.56
BANKE NAS OŽEMAJO ŽE DOOOLGIH 20 LET!!!!!!
mariabologna
06. 11. 2011 00.09
Orešič je desna roka tajkuna Petriča. Samo pogled v leto 2007 in naj se spomni, kako so izropali Etro 33 d.d., Orešič je bil predsednik nadzornega sveta.
francfejstbukov
04. 11. 2011 23.17
"PREDRAGA DRŽAVA"
francfejstbukov
04. 11. 2011 23.16
Banke v tem trenutku izžemajo gospodarstvo BANKE IN NJEN BOTER "DRŽAVA"....
viking76
04. 11. 2011 18.58
fricoly1 03.11.2011, 09:41 0 Banke že skozi ožemajo gospodarstvo, kaj so pa komu dale, varčevalne obresti minimalne, kreditne pa da ne govorimo. Tako pa lahko gospodi lepo živijo ob belem kruhu in vinu. sam res. Obrestna mera za varčevanje je tok smešna, da se ti ne splača varčevati. Če si normalen, vidiš, da z varčevanjem izgubljaš denar in ne plemenitiš, tako kot bi moralo biti.
nemarx
03. 11. 2011 13.39
Banke v agoniji izžemajo gospodarstvo in prebivalstvo, da bi nekako preživele, saj je velik del njihovega kreditnega potenciala zamrznjen v nepremičninah in precenjenih delnicah, ki so jih kupovali komunkapitalisti LDS-ove druščine, razpršene v vseh strankah takozvane levice. Edini cilj te druščine je bilo obogateti brez dela na tuj račun, a se je vse sfižilo in propadlo. Kapital srečnih dobitnikov te piramidne igre, ki je končal v davčnih oazah, pa bo povečini končal po sistemu lahko pridobljeno - še lažje izgubljeno. Na obzorju se že kažejo zelo temni oblaki na krvavordečem nebu, prihajajo orkanske nevihte.
Danijel Fric
03. 11. 2011 09.41
Banke že skozi ožemajo gospodarstvo, kaj so pa komu dale, varčevalne obresti minimalne, kreditne pa da ne govorimo. Tako pa lahko gospodi lepo živijo ob belem kruhu in vinu.
9794106
02. 11. 2011 17.58
Za investicije je treba vzpostaviti privlačno okolje, zato predlagajo spremembe zakonov, da bi država lahko investitorjem ponudila zemljišča po pogojih, ki so boljši od tržnih. Spet luknja v zakonu (kao za tujce), da bodo lahko napolnili svoje žepe na zakonit način. Ne verjamemo nič več - zakaj pa zemljišča po njižjih pogojih od tržnih - pustite tržno ceno, pa uvedite ugodnejšo davčno politiko in vzpodbudo za zaposlovanje - ne to pa je že preveč, ker ne boste mogli na hitro obogatet. Pa dost mamo vas in vaših fint!!!!!!!!!!
mlad3n
02. 11. 2011 17.35
Auuuu samo en mandat pa bote še prosili da bi vas Stalin prevzel. Samo en mandat.
Dani Goltnik 1
02. 11. 2011 16.55
to bravo tajkuni ropajte saj policija vas ščiti
MOSSAD002
02. 11. 2011 16.43
"Ne glede na to, kakšen rezultat pričakujemo, to dejstvo ne more zmanjšati ambicij, poglobljenosti in konkretnosti našega programa," je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi programskih izhodišč za prihajajoče parlamentarne volitve dejal predsednik odbora za ekonomske zadeve pri LDS Tomaž Orešič. A se niso 14dni nazaj za drva rajtal...ejga Tale orešič je lih za kakšnega poglavarja taborniškega odreda,za kej več pa že ni...ejga