Slovenija

'Okrepimo gospodarstvo s sklopom ukrepov v pravosodju'

Ljubljana, 03. 11. 2011 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

LDS predlaga ustanovitev štirih specializiranih oddelkov sodišč, pri zunajsodnem reševanju poslovnih sporov pa krepitev stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Volilni program LDS se osredotoča na samostojne podjetnike, mikro in mala podjetja. Po njihovi oceni so slednja najbolj izpostavljena poslovnim tveganjem denimo v zvezi z zamujanjem pri plačilih in neizpolnjevanjem pogodb, je na današnji novinarski konferenci pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar.

Pri omenjenih poslovnih akterjih lahko po njegovih besedah prihaja do težkega finančnega in časovnega izčrpavanja, zaradi česar potrebujejo hitre, preproste in v poslovne interese usmerjene postopke. Za reševanje poslovnih sporov LDS predlaga dve poti, sodno in zunajsodno.

Aleš Zalar
Aleš Zalar FOTO: POP TV

Zavzemajo se za ustanovitev štirih specializiranih gospodarskih oddelkov okrožnih sodišč. Tako bi po njihovem zagotovili koncentracijo sojenja in večjo enotnost sodne prakse, te oddelke bi tudi kadrovsko okrepili. Stranka bi si na sodišču izbrala postopek reševanja poslovnega spora, na razpolago bi bili mediacija, konciliacija, arbitraža ali pravda, je pojasnil Zalar.

Pri zunajsodni poti reševanja poslovnih sporov želi LDS spodbujati nadaljnji razvoj obstoječih institucij, denimo okrepiti stalno arbitražo pri Gospodarski zbornici Slovenije. Pri tem Zalar meni, da Slovenija lahko postane regionalni center za reševanje čezmejnih gospodarskih sporov, zlasti zahodnega Balkana.

Zalar izpostavlja mala podjetja, ki po njegovem mnenju nimajo posebno širokega znanja v tem, kako upravljati v sporih, imajo tudi omejene finančne vire in čas, zato da investirajo v spor. Prav tako ta podjetja nimajo dovolj informacij, kako spor preprečiti.

Zato LDS predlaga, da se na enem mestu oblikuje centralni organ, ki bo malim podjetjem svetoval in jih informiral, tudi o tem, kakšne pogodbene klavzule naj vnesejo v pogodbe za primer spora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariabologna
04. 11. 2011 10.04
Zdaj bomo pa še delili brezplačno pravno pomoč podjetjem, ali kaj, naj primerno plačajo pravnike, pa jo bodo dobili ali pa naj se gdč. Kresal sama javi za delo na brezplačni pravni pomoči, ker tja tudi sodi.
est
03. 11. 2011 21.17
LDS vi ste svoje že pokazali.Rezultat je porazen oz.katastrofalen.Naša sodišča so polomija na celi črti.Z vami je britki konec.
ich123
03. 11. 2011 18.34
Tile LDSovci pa nas volilce res smatrajo za *.
MiroF
03. 11. 2011 17.46
Jao ko vidim tale fris me začne zvijat, leta in leta so imeli možnost kaj narediti v dobrobit Slovenije ampak ne so jo samo izžemali pokradli a sedaj ko jim pa teče voda v grlo sedaj bi pa delali posel, ki bi okrepil gospodarstvo, tat še ni nikoli drugega delal kot kradel !!!
kimg
03. 11. 2011 15.28
Zalar - mafija, Kresal - *. Lds-ovci, svoje ste v zadnji 20 letih pokazali in resnično upam, da ne pridete niti blizu parlamenta. Ker to kar ste pa v zadnji 3 letih počeli pa je že absurd. *