Slovenija

FOTO: Virant prišel na soočenje, Janković odpovedal

Ljubljana, 11. 11. 2011 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ustvarjalci informativne oddaje Svet na Kanalu A so v studio povabili dva tekmeca, ki želita prevzeti vajeti naše države. Povabljena sta bila Gregor Virant in Zoran Janković, a je slednji svoj nastop zadnji hip odpovedal.

Gregor Virant je bil sam v studiu.
Gregor Virant je bil sam v studiu. FOTO: Damjan Žibert
Televizijska predvolilna soočenja na Kanalu A bodo na sporedu ob PETKIH, in sicer v oddaji SVET.

Ustvarjalci oddaje Svet na Kanalu A so danes v svoj studio povabili dva tekmeca, ki se borita za zmago na predčasnih volitvah. A prišel je le Gregor Virant, saj je Zoran Janković zadnji hip, in sicer le eno uro pred oddajo, svoj nastop odpovedal. Ker se je Janković "zadržal", so kot nadomestilo ponudili drugega sogovornika iz stranke Pozitivna Slovenija, a ustvarjalci oddaje SVET se s tem niso strinjali.

Kako je odgovarjal Virant?

Viranta je voditeljica Nuša Lesar že na začetku povprašala o tem, kako bo lahko kredibilno nastopal na pogajanjih s socialnimi partnerji in jih prosil, naj sprejmejo varčevalne ukrepe, ko pa sam ni prav vzoren zgled. Včeraj je javnost namreč presenetil podatek, da je Virant leta 2009 poleg 66.175 evrov nadomestila, ki ga je dobil zaradi brezposelnosti, zaslužil še 95.252 evrov s pogodbenim delom. Virant ji je odgovoril, da si pas zateguje že s samim vstopom v politiko, saj bo tako imel bistveno nižjo plačo, kot bi jo lahko imel zunaj politike. Poudarja pa tudi, da je državi plačal davek, tako da bi lahko razliko med vsotama že jutri vrnil davkoplačevalcem.

Kaj bi vprašali Jankovića: Kako bo državljanom pojasnil, da njegova sinova davke plačujeta v davčni oazi na Cipru, nam državljanom pa napoveduje višanje davkov? Mi bomo torej plačevali več, sinova pa denar v času krize, ko ga še kako potrebujemo, puščata Cipru. Poglejmo pa si primer podjetnika iz Lesc. Franc Novak servisira in predeluje ter dodeluje jadralna letala. Ima 14 zaposlenih, je največji podjetnik v Evropi na tem področju. Na vprašanje, koliko davka odvede letno državi, odgovarja, da na leto odvede približno od 150 do 200 tisoč vseh dajatev državi. Na vprašanje, kako gleda na to, da sinova kandidata za predsednika vlade plačujeta davke Cipru in ne naši državi, pa Novak odgovarja, da je to sicer njihova stvar, a kljub temu meni, da "ta stvar ravno ni na mestu“, še posebej ne, če se pa njihov član družine poteguje za tako pomembno funkcijo v državi.

Vprašanja o naši prihodnosti

Virant v studiu Sveta na Kanalu A
Virant v studiu Sveta na Kanalu A FOTO: Damjan Žibert
Danes Zorana Jankovića žal ne bo na soočenju na Kanalu A ob 18. uri. Obiskal je namreč prebivalce Kočevja in okolice, zadržal pa se je tudi v Ribnici, kjer je bila super pozitivna energija. Še zmeraj je na cesti, tako da mu na soočenje ne bo uspelo priti. Ekipa Zorana Jankovića na Facebooku

V zadnjih štirih letih smo NLB že večkrat dokapitalizirali za skupaj 650 milijonov evrov. Zdaj pa nas Evropa postavlja pred dejstvo, da do 30. junija 2012 moramo NLB spet dokapitalizirati. In kaj bi storil Virant? On bi NLB prodal. Toda vprašanje, ki se poraja, je, ali bo v roku pol leta uspel najti kupca, ki bo pripravljen za NLB plačati pošteno ceno in jo bo sposoben dokapitalizirati?

Na vprašanje, ali je že kaj razmišljal o potencialnih kupcih, je Virant odvrnil, da je metanje novih vreč denarja v NLB popolnoma nesmiselno. Prav tako se mu ne zdi dober predlog Zorana Jankovića, da banki NLB pripoji banko Celje, saj tako NLB ne bi pridobila novega kapitala. 

Kaj Virant obljublja?

Virant obljublja ustvarjanje pogojev za podjetništvo, nove investicije, torej, da bodo ljudje lažje ustvarjali nova delovna mesta. Toda to je dolg proces, potrebna je sprememba zakonodaje, davčne in prostorske ureditve. Nato pa morajo te ukrepe opaziti še investitorji … Gre torej za dolgotrajen proces. V kolikšnem času misli spremeniti zakone? Kdaj se bodo opazile konkretne spremembe in katere panoge bodo zabeležile porast?

Virant je na to vprašanje odgovoril, da je pomembno, da vlada takoj na začetku mandata začne intenzivno delati. Opozarja, da imamo podjetja, ki uspešno poslujejo. Prav ta podjetja morajo imeti dovolj interesa, da vlagajo v Slovenijo, tako se jim bodo pri tem pridružili še tujci. Opozori tudi, da je treba ponuditi več možnosti mladim, ki iščejo prvo zaposlitev.

Glede upokojevanja Virant pravi, da ni v redu, da se ljudi straši, kako dolgo bo treba delati. Ne zavrača dviga starostne meje upokojevanja, a na to ne moremo gledati kot na nekaj negativnega, dodaja. Opozarja, da je treba doseči socialni konsenz o pokojninski reformi. Dodaja, da je pomemben prehodni režim upokojevanja.

Na vprašanje o zdravstvu, Virant odgovarja, da mora javno zdravstvo ostati javno. Prav tako je dodal, da je treba spremeniti način delovanja v slovenskem zdravstvu. Kako? Pacienti ne smejo biti "poštarji", tako da bi hodili od vrat do vrat s svojo dokumentacijo. Družinski zdravnik bi moral za svojega varovanca organizirati prenos dokumentov in naročanje pri specialistu.

S kom bi sodeloval?

Mi smo stranka sodelovanja in ne kalkuliramo, poudarja Virant.

Virant poudarja, da je njegova stranka samostojna in da v ozadju ne obstajajo skrivni dogovori.
Virant poudarja, da je njegova stranka samostojna in da v ozadju ne obstajajo skrivni dogovori. FOTO: Damjan Žibert

Vsak petek na kanalu A

Redna soočenja kandidatov si bodo nato sledila tedensko: 18., 25. novembra in tik pred volitvami, 2. decembra.

Vsa predvolilna soočenja si bodo volivci lahko ogledali v sklopu oddaje tudi v videoteki VOYO, V ŽIVO pa jih bomo spremljali tudi na spletni strani 24ur.com. Vabljeni k ogledu in komentiranju dogajanja v studiu. 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kameron
18. 11. 2011 16.06
Virant je Janše 'tojanski žrebček', da 'razbijejo antifašiste in dobijejo na volitvah 'večino za ustavne spremembe'. Tako bi za nazaj 'popravili zgodovino' in se 'preskrbili za prihodnost'.
jasarija
13. 11. 2011 20.01
+1
POLITIKA JE TRAVNIK NA KATEREM SE PASEJO SAMO OSLI!!!
Tonček Balonček
13. 11. 2011 10.24
+1
Virant je totalno brezzvezna figura, v bistvu bomo s temi perdčasnimi volitvami prišli z dežja pod kap. Če bi ti ljudje imeli kakšne rešitve, bi jih že zdavnaj najeli v ZDA, Nemčiji in še kje!I n kot špico ima Boscarola, prejemnika proračunskih subvencij, ki sestavlja podobna letala, kot nekoč ELAN (brez subvencij!). Kako lahko za zgled gospodarstva jemljejo tiste, ki izčrpavajo proračun?
mariabologna
13. 11. 2011 00.05
Virant je navadno gobezdalo, okoli njega pa se zbirajo jastrebi.Veliko njegovih podpornikov ima podjetja v stečajih in čakajo na nov plen, sem preverila v AJPESU. Ta bo hujši od Pahorja, igro pa bo vodil Zoki ali JJ, zato ni pametno voliti nobenega od teh 3.
mariabologna
13. 11. 2011 00.00
Zanimivo, da na soočanja vabijo samo liderje zunajparlamentarnih strank, in to ravno tiste, ki so predstavniki kapitala. So tudi novinarji padli v njihovo igro?
tepee
12. 11. 2011 16.24
do viranta mi ni,Nuška bi pa bila lušna predsednica.
MiroF
12. 11. 2011 15.26
Je revše cviknilo, zbal se je vprašanja zakaj Jankovičev klan ne plačuje davkov doma !!!
dusar
12. 11. 2011 14.11
Trenutna slabost tovarisa jankovljica ekipa jankovlevica se opravicuje , da je ostal v Krskem NE drzi ni res ,v Murgljah se mu je zataknilo.
partizan71
12. 11. 2011 12.45
Ce bi balkanki manipulator prisel na oddajo, odgovora na ta vprasanja itak ne bi dobili. Sem opazil pri njemu ,da na neprijetna vprasanja odgovarja z protivprasanji in pogovor spretno spelje v drugo smer. Pred leti sem bil prav jaz prvi ki sem ga na teh straneh krstil za Zokija. Naziv se je prijel in dobil kar prevec ljubkovalni prizvok. Takrat je bil se direktor Merkatorja in sem mu priznaval sposobno vodenje. Zdaj, ko poznam ozadje "prikljucevanja" drugih trgovskih druzb Merkatorju , se zavedam da je samo izvajalec komunajzarkih lobijev kateri so med drugim omogocili posojanje denarja NLB tajkunom. Zanimivo bi bilo razkriti seznam sodelujocih, kar pa se zagotovo ne bo zgodilo ce on postane premier, ker ima ze pripravljen scenarij spajanja bank in bi s tem zameglil stanje in verjetno lastno udelezbo pri teh umazanih poslih, katerih zavozenost smo krili davkoplacevalci !
Raztezje
12. 11. 2011 10.04
Hahaha, niti Jankoviču se ne ljubi ukvarjati se z mulcem, naj se sreča in premaga samega sebe, ostali ga bodo našolali pa še enkrat, tam par dni pred volitvami. Sreča pri teh na dosmrtnih položajih je, da nimajo kaj izgubiti, vsi bodo izvoljeni, izpostavljeni poraženci pa bodo pač zagrabili nekaj deset tisoč evrov in odšli čez zimo nekam na toplo, v trope. Škoda, a ga niso pustli v studiu kar samega, naj malo govori in dela kar hoče, mogoče bi se kujal ali nemara celo kaj razhudil, začel govoriti v čudnih jezikih in žugati s prstom, kot Pahor, to bi bilo zabavno!
carli55
12. 11. 2011 10.01
Ja ,ko je debata o poštenju potem jankoviča ni in tako bo tudi ,če pride na oblast tajkun !!!!!!!
dostmam9
12. 11. 2011 09.40
V Pozitivni Sloveniji je toliko pozitivnega, kot se bo po morebitnem prevzemu oblasti povišal pozitivni saldo na računi NEGATIVCEV v davčnih oazah.
dule100
12. 11. 2011 09.30
Zoki že ve zakaj ni prišel. Virant je pa nasedel ! Bilo bi veliko bolje, da bi naredil kot janković !
tony_abcde@yahoo.com
12. 11. 2011 09.28
Če Zokija nebi politika nastavila v najboljšega soseda potem Jurček in Damjan nebi imela miljonov na Cipru. Kdor ne verjame naj vpraša Toneta ali pa si pogleda posnetek. Je pa zanimivo kako predstavlja, da on nima nič, rokce oprane, vse imata Jurček in Damjan, ki sta polnoletna in nadaljuje demagogijo s svojim naučenim patološkim nasmeškom. Ali ni sporno da je bil predsednik najboljšega soseda, lastnik Electe in Electa je gradila trgovinske centre za najbioljšega soseda. Narediti nekaj, da je legalno ni težko sploh pri naši "pravni" državi. Morala in etika to je pa že druga zgodba... Vsa zemljišča imajo spremenjeno namembnost po naključju, če verjamete. Eni bi radi Zokija do Tokija dobili bi pa 500 EUR na mesec tako kot v najboljšem sosedu za rajo, visoko zadolženost, višje davke, za izbrance pa na stotine miljonov EUR na Cipru in Švici. Očitki kako eni nekaj govorijo in delajo drugo so iz njegovih ust naravno smešni nhe. Kolikokrat je rekel, da ni politik in ga politika ne zanima? Kdo zdaj eno govori in drugo dela? To še Koreninc iz Bohina ve ;)
MrtvoPijan
12. 11. 2011 09.28
Ali res novinarji ne znate Janković kaj drugega vprašati razen za sinove? Jutri (če bo J na vladi)boste v javnost sporočili, da sinovi niso njegovi samo, da ste nekomu (oblasti) všečni ha ha
toncek.bb
12. 11. 2011 09.17
Jankoviceva stranka je (kot pise zgoraj) ponudila nekoga drugega - a ga na kanalu-a niso hoteli sprejeti - zato, da lahko napihnejo zgodbo - zalostno, da zdj to objavljajo tudi na 24ur... Jankovic je bil s stranko v Kocevju na cajanki, in nato se ob 20h na Info-TV, kjer je bil pravocasen....vrjamem, da mu ni problem priti na kanal-a, ampak, vrjetn mora tudi on vmes malo zadihati ane? ce ne drugega, mora vsaj na wc v miru!! ;) -- MK02 12.11.2011, 08:53 Res sramota, če je govoril, da bo prišel potem pa si zadnjo minuto premisli. Če ni hotel bi lahko to povedal kakšen dan prej, da bi potem lahko probali dobiti drugega kandidata namesto njega. In po takem naj narod voli Zorana in mu zaupa? On bi rad povišal davke, njegova sina pa nakazujeta denar v davčne oaze. In bi vi vseeno ga volili? Pomoje se dela norca iz nas vseh. Nas bi obdavčil medtem ko se njegova sina smejita in nakažujeta denar od prodanih parcel v davčne oaze. -- lani je (po podatkih na netu) najvec poslovalo z oazami Petrol (preko 23mio!) in veliko drugih slovenskih podjetij.....to ni nic novega...tako dela cel svet, to vsi vemo - nj to lovijo organi, ce sploh lahko...brezveze to omenjat....to je edina stvar, ki se mu lah mece pod noge - tko k jansi patrija...
Armani85
12. 11. 2011 09.04
Tale muca je pa luškana......
Princ Teme
12. 11. 2011 09.04
Saj je Jankovi lepo povedal,kako je z zemljišči.Od države-ministerstev je moral prejeti 30 podpisov za spremembo namembnosti,pošteno dobil,tako kot Virant 160 000 eurov.
andisej
12. 11. 2011 08.59
A kanal ni resna TV in gledalce močno zavaja. Pristranski so novinarji , zato se pa nekateri izmikajo predvolilnih srečanj. Jankovič je že v naprej , na tem kanalu črna ovca in zakaj bi se ispostavljal .
Mirsad Miro Muharemovi?
12. 11. 2011 08.58
pojma nima ta gospodična..bolje je da bere novice..Virant se ponavlja kot papiga..