Slovenija

Je pravna država 'zlorabljena'? Korupcija 'samoumevna'?

Ljubljana, 21. 11. 2011 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranke si vsaj na papirju prizadevajo za pravno državo in za neodvisnost sodstva, njihove ocene o trenutnem stanju pa so zelo različne. Nekatere menijo, da pravna država deluje, druge pa, da v Sloveniji obstajata dve pravni državi. Zelo različna so tudi stališča o razširjenosti korupcije.

Politične stranke odgovarjajo na vprašanje, kako bi z eno besedo opisale stanje pravne države v Sloveniji. Ali je slovensko sodstvo resnično neodvisno in ali bi morali funkcionarji, vpleteni v kazenske postopke, odstopiti s svojih položajev. Stranke so odgovarjale tudi na vprašanje, ali je obseg korupcije v Sloveniji zaskrbljujoč.

SD

Stanje pravne države opisujejo z besedo "zakasnelost". Slovensko sodstvo je neodvisno, ogrožajo ga zlasti poskusi diskreditacije. Vsak primer korupcije je zaskrbljujoč, občutek o vseprisotnosti pa se krepi zaradi večjega števila odkritih koruptivnih dejanj, pravijo. Odstop funkcionarjev, ki so vpleteni v kazenske postopke, v SD podpirajo.

SDS

Stanje pravne države v SDS z eno besedo opisujejo kot slabo. Obseg korupcije je po njihovi oceni zaskrbljujoč. Ravnanje slovenskega sodstva v nekaterih primerih daje vtis, da ni "resnično neodvisno". V stranki menijo, da bi morali pravnomočno obsojeni funkcionarji odstopiti.

Zares

Zaupanje v pravno državo izpodbijajo dolgi postopki na sodiščih, pravijo. Eden temeljev neodvisnosti sodnikov je trajni mandat. Nad oceno stanja korupcije v Sloveniji so v Zares zaskrbljeni, a menijo, da v tem mandatu sprejeti ukrepi odpravljajo večino dejavnikov tveganja za politično in sistemsko korupcijo.

Dve pravni državi?
Dve pravni državi? FOTO:

DeSUS

Sodstvo je večinoma neodvisno. Tožilec mora v primeru postopka zoper funkcionarja imeti trdne dokaze in osebno odgovarjati za neuspeh. Funkcionar mora takoj po vložitvi obtožnice odstopiti. Problem korupcije je zaskrbljujoč. Posamezni uradniki se v koruptivnem ravnanju zgledujejo po nadrejenih.

SNS

"Nepravno", je njihov opis stanja pravne države. Zakoni ne veljajo za vse enako. Vse je odvisno od tega, kdo si, čigav si in "koliko pogovornega materiala imaš pod palcem", menijo. Obsega korupcije ne pozna nihče. Sodstvo niti slučajno ni neodvisno. V Sloveniji velja domneva nedolžnosti, vpletenost v postopke ni osnova za krivdo posameznika, dodajajo.

SLS

Pravna država ne deluje, saj ni enake obravnave vseh državljanov, so prepričani. Potrebujemo reformo pravosodnega sistema. SLS predlaga ukinitev trajnega mandata sodnikov v luči povečanja njihove učinkovitosti, uvedbo finančne policije in dodelitev večjih pooblastil protikorupcijski komisiji in računskemu sodišču.

LDS

Vtis, da sodstvo ni neodvisno, vzbujajo besedni napadi na to vejo oblasti s strani nosilcev politične moči, ki so se znašli v postopkih, pravijo. Morebiten odstop funkcionarja je lahko odvisen od kaznivega dejanja, katerega je obtožen. Zaskrbljujoče je dojemanje koruptivnih dejanj kot nečesa samoumevnega, menijo.

Demokratična stranka dela

Obseg korupcije v Sloveniji je resnično zaskrbljujoč, zato bi morali okrepiti in reorganizirati nadzorne institucije s spremembo zakonskih podlag v smeri večjih pristojnosti, s čimer bi tudi sodstvo postalo bolj neodvisno, pravijo. Funkcionarji, ki jim je dokazana kazenska odgovornost, bi po njihovem mnenju morali odstopiti.

Državljanska lista Gregorja Viranta

Obseg korupcije je zaskrbljujoč, pravna država je izgubila zaupanje ljudi, so prepričani. V listi napovedujejo, da bodo okrepili institucije, ki se ukvarjajo z gospodarskim kriminalom in korupcijo. Potrebna je ponovna vzpostavitev ugleda in avtoritete sodstva. Na tem področju so ena večjih težav sodni zaostanki, menijo.

Korupcija?
Korupcija? FOTO: iStockphoto

Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija

Menijo, da korupcije v Sloveniji ni toliko, kot hočejo prikazati nekateri. Pravna država deluje, sodni postopki bi morali teči hitreje. Sodna veja oblasti je in mora ostati avtonomna. Trajni mandat sodnikov je predpogoj sodniške neodvisnosti. Funkcionarji, vpleteni v kazenske postopke, bi morali odstopiti, so prepričani.

Nova Slovenija

Menijo, da o pravni državi v Sloveniji trenutno ne moremo govoriti. V prihodnje bo treba najprej vzpostaviti pogoje, da bo zakonodaja veljala za vse državljane enako. Sodniki naj obdržijo trajni mandat, a šele po ustrezni preizkusni dobi. Pravnomočno obsojeni funkcionarji bi morali odstopiti z javnih funkcij, menijo v stranki.

Stranka enakih možnosti

Stanje pravne države opisujejo z besedo "zloraba". Zaskrbljujoče je stanje korupcije, predvsem pa ni zavesti o tem, da to uničuje celotno družbo, saj se jo tolerira in dopušča. Tudi sodstvo je večkrat skorumpirano in interesno povezano, a so tudi svetle izjeme, poudarjajo. Toleranca do kaznivih dejanj bi morala biti ničelna, menijo.

Stranka mladih - zeleni Evrope

Prepričani so, da sodni sistem ne deluje za vse enako. Korupcija in zadovoljevanje partikularnih interesov pa sta zaskrbljujoča. Mnogi govorijo, da je država "ugrabljena". SMS - Zeleni se zavzemajo za ureditev zakonodaje, da bi ta omogočila hitro sankcioniranje okoriščanj posameznikov in skupin v škodo javnega interesa.

Stranka slovenskega naroda

Stanje pravne države je po njihovih navedbah "katastrofa"! Slovenija že dolgo ni več pravna država. V Sloveniji je nujna korenita reforma pravosodja. "SSN je ena izmed redkih političnih strank, ki se zavzema za takšno reformo, medtem ko sedanje parlamentarne stranke v glavnem le kalkulirajo," so še zapisali.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS

Prvi, ki morajo vrniti kredibilnost državi, so njeni izvoljeni nosilci oblasti, poudarjajo. Vpleteni v kazenske postopke, afere in moralno sporna ravnanja ne smejo upravljati države. Pravna država temelji predvsem na občutku in zaupanju ljudi, da država deluje po načelu pravne enakosti, menijo.

Zeleni Slovenije

Izločili bi sodnike, ki imajo v prvem dednem redu med sorodniki odvetnike, tožilce in pravobranilce. Obseg korupcije je več kot zaskrbljujoč, Slovenija je s korupcijo "prestreljena", menijo. Komisijo za preprečevanje korupcije bi preimenovali v urad za zatiranje korupcije in organiziranega kriminala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
28. 11. 2011 11.59
+1
Mene so že 97 leta kazenjsko protipravno preganjali. Opravičila za vse doživeto nisem nikoli dobil, pač pa so mi še vrata kazali, če se ne strinjam z vzpovstavljajočim fašističnim režimom. Medtem so posvečeni nemoteno kradli, poneverjali in guljefali vse okoli sebe... Pravna, pa kaj še !
Trenirka_SDS
28. 11. 2011 10.17
+0
Janša bo doživel fiasko na volitvah
Jethro
28. 11. 2011 09.53
+4
Nekaj o korupciji, ki je mediji ne objavijo... Janši je stanovanje leta 2005 prodal Imos Morebiti v zgodbi ni nepomemben podatek, kdo je Janši leta 2005 prodal stanovanje v Komenskega ulici. Zemljiška knjiga razkriva, da je to storilo gradbeno podjetje Imos, ki je sosesko zgradilo leto dni prej. Ob tem velja spomniti, da Imos in vlado Janeza Janše povezuje zgodba o gradnji stavbe na Litostrojski cesti, v kateri naj bi po prvotnih načrtih domoval Nacionalni preiskovalni urad (NPU), Imos pa jo je leta 2007 začel graditi v okviru javno-zasebnega partnerstva z državno družbo DSU. Če bi pa pisalo namesto SDS kakšen LDS, namesto Janez Janša pa Katarina Kresal, bi pa bilo v vseh medijih in povrhu vsega, vsem jasno, da gre za korupcijo. Temu pa se vse spregleda in celo dovoljuje vrnitev na oblast. Mah...žalost.
_alpe_
28. 11. 2011 10.40
+3
tirolec
28. 11. 2011 08.37
Oh, nekateri še vedno mislijo, da imamo pravno državo....Do te smo še daleč, saj z osamosvojitvijo do nje še nismo prišli....in kdo ve, če smo že dozoreli...., ker bolj ko kradejo in lažejo - bolj jim zaupamo....Slovenci smo skregani z zdravo pametjo...
bora_bora
26. 11. 2011 19.59
+3
Res je, samo gospodarstvo (beri delovna mesta z visoko dodano vrednostjo) lahko slovence pripeljejo do blaginje, a tega od politikov ni pričakovati, žal tudi od gospodarstvenikov ne, saj večinoma iščejo le trenutne osebne koristi (tajkunski prevzemi, razvernotenje podjetij in poceni nakup, visoke odpravnine in nato v drugo firmo i.t.d.) In še eno vprašanje, PROSIM, DA MI ODGOVORITE. KJE JE DANAR, KI SO GA BANKE PREKO TAJKUNOV NAKAZALE KAD-u IN SOD-u?
belokranj?ek
26. 11. 2011 19.33
+2
zlorabljena država je 20let-komaj sedaj ste to pogruntali?
Jimi1
25. 11. 2011 19.44
+4
Slovenija in njeno sodstvo je skupaj z politiko in njenimi "gospodarstveniki" leglo korupcije, barabije in nepotizma. Ta država je s takšnimi "standardi" že IZGUBLJENA, samo vprašanje časa je, kdaj se bo vse sesulo....
dusar
25. 11. 2011 13.50
+10
Racunovodkinja v osnvni soli neupraviceno prilastila<beri UKRADLA<95 000 EUrov. Racunovodkinja na univerzi prilastila<beri Ukradla< 270 000EUrov. Direktor bolnisnice posloval neligitimno z javnim denarjem<beri si je UKRADEL, vzel< 265 000 EUrov. Rdeci kriz deloval kot BANKA ,posojal dnar po visjih obrestnih merah..si prilastil dejavnost ki mu ni DODELJENA. Frederika Kresal <mami od Katarine, jo poznamo< odala vlogo za DRZAVNE subvencije, pomoc, crpanje javnih financ....na osnovi ZLAGANIH virtualnih, neresnicnih clanov , podpornikov....GOLJUFIJA Sodnik prejemal PODKUPNINO....ker je dober clovek..... Je se kaj NORMALNIH, ne postenih v tem gnilem JAVNOUPRANEM in nasploh sistemu ,zivlenju v ZLOveniji???
francfejstbukov
25. 11. 2011 00.22
+11
Je pravna država 'zlorabljena'? PRVO MORA "PRAVNA DRŽAVA" OBSTAJAT, DA BI LAHKO BILA ZLORABLJENA...
moris1991
24. 11. 2011 18.23
+3
Vse stranke opažajo in se zgražajo nad obsegom korupcije... Torej vse vedo zanjo... in če špekuliram (ali pa tudi ne), so posredno preko svojih članov... mrež... tudi vse bolj ali manj sodelujejo v njej... govoriti o odpravi korupcije potem, ko so 20 let tako ali drugače sodelovali v rabotah... (pa naj je šlo tu za TEŠ 6, patrije, zemljišča, ali nejem kreditov za vilo v murglah "na lepe oči"), je najmanj higienično..., predvsem pa metanje peska v oči volilcem! Osebno menim, da bi morala vsaka strankea pred podajanjem podobnih izjav počistiti pred svojim pragom ter moralno neoporečna stopiti pred volilce ter zagovarjati zgoraj našteto. Res pa je, da bi potem marsikatera stranka ostala brez svojega liderja in to bi bil morda prevelik šok... Žal me navedene izjave ne prepričajo.... Morda preveč posplošujem... menim pa, da bi se, v kolikor je prisotna resnična volja, pri taistih strankah, ki se sedaj tako napihujejo, korupcijo dalo zajeziti že pred mnogimi leti... saj prisotnost le-te v državi niso zaznali šele pred nekaj urami... Ali pač...
lyte
24. 11. 2011 18.32
+5
Vse ja razen Jankovičeva pravi, da ni toliko pokvarjenosti kot je videti....wooow zamislite se podporniki .....mi že vemo kdo je najbolj pokvarjen!
smehec
24. 11. 2011 12.37
+0
edino zdravilo za situacijo, ki je nastala je diktatura! Drugače ne gre več!
francfejstbukov
25. 11. 2011 00.19
+1
JANŠA JE PRESTAR ZA NJO,DIKTATURO NAMREČ...SAJ PA JA VEŠ, DA JE GADHAFI BIL STAR SAMO
Dolenjc3
23. 11. 2011 21.33
+6
Pravna država se pokaže samo, ko slovensko krivosodje zaradi "pomanjkanja dokazov" in "proceduralnih napak" na svobodi pušča največje lopove v tej državi.
SimonMarini
23. 11. 2011 21.21
+2
Opažam, da se niti ne ve kaj je pravna država. Pravna država je in to zato, ker tako piše v ustavi. To, da se ne spoštuje zakonov, ne pomeni, da država ni pravna, pomeni le, da je pravna država neučinkovita, nepravična itd. S tem, ko obstajajo pravne praznine je pravna država zgolj nepopolna, ne pomeni pa, da je ni.
moster
23. 11. 2011 13.50
+1
ni malih ,ne velikih drža-vljanov , ni revnih ,ni bogatih, ni črnih ,ni belih, vsi smo enake barve, samo svetlozeleni so v prvih vrstah ,temnozeleni pa v zadnjih, da ne bo pomote!
artifakt
23. 11. 2011 12.11
+7
Ali na odločitev, komu boste na predčanih volitvah namenili svoj glas, vpliva tudi mnenje znanih in spoštovanih Slovencev? ..to je anketno vprašanje s tega portala... mar jih mogoče zanima, če propagandni kanali še delujejo oz. če smo ljudje na te kanale morda razvili imuniteto? ...spoštljivi slovenci?? dko to.. kučan? neka smučarka? boško šrot? to so namreč podporniki neke politike... športniki, ki jim je potekla slava in se morejo nekako prisesati, glasbeniki, ki služijo z različnimi nastopi, ki jih financirajo opčine?? bivši komunisti, ki sedaj zelo zelo lepo živijo na račun vseh nas...
Komentiranje prepovedano
23. 11. 2011 10.28
+1
Dokler bodo vsi blentali demokracija, demokracija in zavestno zanemarjali dejstvo, da republika ne deluje, bo tako, kot je. Sedaj želeli ali ne živite v demokraciji. Republika pa je čisto druga zgodba.
mamica55***
22. 11. 2011 19.40
+13
A Slovenija da ni pravna država? Dejte no, sam poglejte kolk tajkunov so že obsodil, da ne bo pomote, navadni ljudje so jih obsodil, ker vidijo kriminal, tisti, ki bi ga moral videt in preganjat pa mižijo.
Darko32
22. 11. 2011 19.29
+11
PRAVNA DRŽAVA NE FUNKCIONIRA. ŠE VEČ KRIMINAL SE Z ZAKONODAJO OB PRIMERNI UPORABI CELO LEGALIZIRA. USTAVA REPUBLIKE SLOVENIJE JE TAKO ŠE SAMO NA PAPIRJU. Stranke, katere trdijo, da deluje pravna država točno, da to ni res. Tisti, ki trdijo, da ni pravne države pa se preganjajo po sodiščih. Uslužbenci in sodniki sodelujejo v volilni kampaniji in normalno, da bodo sebe zagovarjali. Tisto ljudstvo, katero pišejo ti sodniki sodbe v njihovem imenu pa se počasi začel izvajati teror. JAz ne verjamem in nimam dokazov, da bi delovala pravna država. ŽAL SO K TEMU NAJVEČ PRIPOMOGLI DRŽAVNI USLUŽBENCI, KATERI BI MORALI PRVI SPOŠTOVATI ZASTAVO IN USTAVO. ŽAl pa na veliko razočaranje ni tako. Ali je vse povezano z korupcijo in kriminalom pa je že druga zgodba.
moster
22. 11. 2011 17.42
+0
KAKO JE PRAVNO IN ETIČNO DEJSTVO,DA SO VSI KAND-ITATI V V POSTOPKIH SODIŠČ!!!
titovka
22. 11. 2011 14.10
+5
sanya1222.11.2011, 12:20 če je to za tebe pravna država, kje tožilec in tožnik sama dva rešijo problem ...potem ne vem kaj si naj mislim o pravni državi????kaj tekšnega se ni dogajalo niti za železno zaveso!!!