Slovenija

FOTO: Janković: Pravna država mora preganjati vse vrste kriminala

Ljubljana, 22. 10. 2011 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Rodila se je nova slovenska stranka, in sicer Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija. Če bi organi ugotovili kakšne nečednosti glede izvora njegovega premoženja, Janković obljublja, da bo umaknil svojo kandidaturo, pa tudi zapustil mesto župana Ljubljane.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je danes sestal s somišljeniki in ustanovil novo slovensko stranko, in sicer Listo Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija. Z njo namerava nastopiti na predčasnih parlamentarnih volitvah. Ob začetku današnjega kongresa je bilo prisotnih 339 ustanovnih članov in članic, ki so Jankovića soglasno izvolili za predsednika stranke.

Janković je nagovoril prisotne, jasno pa je, da bo njegova pot potekala od "najlepšega mesta na svetu do najlepše države na svetu". Prav tako poudarja, da moramo biti strpni. Želi povzdigniti državo na lestvico 15 najboljših držav na področju gospodarstva. Vabi vse tiste, ki so pripravljeni delati, da se mu pridružijo.

Janković tik pred začetkom ustanovnega kongresa stranke
Janković tik pred začetkom ustanovnega kongresa stranke FOTO: Miro Majcen
Glede morebitnih očitkov, da so volilni programi večine strank podobni, se je Janković vprašal: "Komu bodo državljani verjeli? Tistim, ki so imeli priložnost, pa niso nič naredili, ali tistim, ki so z delom dokazali marsikaj?"

Janković bi se lotil državne birokracije, saj je neučinkovita in prepočasna. Zmanjšali bodo število zaposlenih v javni upravi, in sicer na mehak način (tistih, ki bodo šli v pokoj, ne bodo nadomeščali).

Spet poziva, da "se združimo, gremo čez razlike in se usmerimo v pozitivizem". Ve, da so danes ljudje prišli na ustanovni kongres, saj želijo trdo delati, da bi lahko čez štiri leta rekli: "Dobrodošli v najboljši državi na svetu – Sloveniji!"

Kot cilj stranke je izpostavil varno, socialno in uspešno državo. Poudaril je, da je starejšim treba zagotoviti dobre pokojnine in dovolj domov za ostarele, mladim pa stanovanja, da bodo lahko iskali zaposlitev v mestu, kjer so študirali, ne pa v tujini. Za to pa, kot poudarja, potrebujemo gospodarstvo z novimi delovnimi mesti z dodano vrednostjo. Jankovićev cilj je 4-odstotna gospodarska rast in manj kot 3-odstotni proračunski primanjkljaj. Napoveduje tudi nove korake pri pregonu kriminala in izboljšanju delovanja sodstva.

Spomnil je, da danes mineva pet let od razglasitve rezultatov lokalnih volitev, na katerih se je prvič zavihtel na stolček ljubljanskega župana. V teh petih letih so mnogi dobili občutek in verjamejo, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu.

Janković je program objavil na svoji spletni strani.

Janković fotografira zbrane.
Janković fotografira zbrane. FOTO: Miro Majcen
Na današnjem ustanovnem kongresu stranke so izvolili tudi organe stranke. V izvršni odbor sta bila med drugim izvoljena Aleš Čerin in Renata Brunskole. V svetu stranke pa bo med drugim sedela ljubljanska podžupanja Tjaša Ficko, poslanec Matjaž Zanoškar in Roman Jaklič. V. d. generalnega sekretarja stranke je postal ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer.

Janković pravi, da bo ključen element njegovega predvolilnega boja jasna strategija na področju gospodarstva. Napoveduje racionalizacijo javne uprave, zvišanje DDV za en odstotek, meni tudi, da je treba NLB sanirati, a ne z davkoplačevalskim denarjem. Kot je v izjavi za javnost po današnjem ustanovnem kongresu stranke povedal Janković, bo predvolilna kampanja stranke temeljila na samem programu in se ne nameravajo zapletati v spore in obtoževanja.

Poudarja, da je država v slabem stanju, tako na področju gospodarstva kot tudi v negativnem vzdušju. Tako bo ključen element njegovega predvolilnega boja motivacija in jasna strategija na področju gospodarstva. "Država mora biti gospodarsko uspešna, solidarna in socialna. Tista država, ki najde pravo točko presečišča, to je konkurenčno gospodarstvo in socialno varnost, je zmagala," je dejal. Tako obljublja davčne olajšave za tiste naložbe, ki ustvarjajo nova delovna mesta z dodano vrednostjo, obenem pa zvišanje DDV za en odstotek.

Po njegovem mnenju je delujoča pravna država osnova za dobro delujoče gospodarstvo. Sicer pa pravi, da sam "ne bi mirno gledal, kako so šla Mura in gradbena podjetja v propad". Po njegovem mnenju bi bilo treba vse tiste, ki so bili na vrhu teh podjetij, razlastiti.

Pravna država mora preganjati vse vrste kriminala, mora imeti samostojnost, biti neodvisna, strokovna in mora delovati za vsakogar, poudarja, pri čemer obljublja skrajševanje sodnih zaostankov.

Sicer pa Janković poziva vse organe, naj preverijo njegovo premoženje in vir premoženja. Zanikal je, da bi imel kakršna koli podjetja oziroma žiro račune doma ali v tujini. Če bi organi ugotovili kakšne nečednosti glede izvora njegovega premoženja, pa obljublja, da bo umaknil svojo kandidaturo, pa tudi zapustil mesto župana Ljubljane.

Glasovanje
Glasovanje FOTO: Miro Majcen

Glede prodaje državnega premoženja pravi, da ne misli, da je treba nekaj prodati, ker je državno in slabo deluje. Novo ljubljansko banko (NLB) bo po njegovem mnenju treba sanirati, vendar ne z davkoplačevalskim denarjem. Trdi, da mora biti vodstvo tako dobro, da bo uspešna tudi banka. "Moramo poskrbeti, da take ustanove vodijo najboljši kadri," je dejal. Ne vidi pa razloga, zakaj NLB ne bi bila uspešna banka. Ocenjuje, da mora država v NLB obdržati 25 odstotkov plus eno delnico. Enako meni tudi za vsa ostala strateška podjetja v državni lasti.

Poudaril je tudi, da bi bilo treba že prvo leto po volitvah izpeljati pokojninsko reformo. "Čas je, da se vse stranke, ki bodo prišle v parlament, zavežejo, da podprejo pokojninsko reformo," je pozval. Ob tem je stranke tudi pozval k podpori zakona s področja "mrzličnih referendumov", in sicer takšnega, po katerem bi bil pogoj za veljavnost referenduma 40-odstotna udeležba. Glede družinskega zakonika pravi, da se zavzema za pravice vseh in da naj ljudje živijo tako, kot jim paše.

Kdo ga podpira?

Današnjega ustanovnega kongresa Jankovićeve stranke so se med drugim udeležili politiki Matjaž Zanoškar, Cveta Zalokar Oražem, Renata Brunskole in Roman Jaklič, glasbenik Magnifico, igralec Jonas Žnidaršič, nekdanji športnik Peter Vilfan in novinar Mitja Meršol.

Nekdanja članica in poslanka Zares Zalokar Oražmova je dejala, da se je Jankovićevi stranki pridružila, ker meni, da Slovenija v tem trenutku potrebuje njegovo učinkovitost. Za morebitno kandidaturo na njegovi listi pa se še ni odločila. Prav tako se za kandidaturo še ni odločil Zanoškar, ki pa je dejal, da ima v to stranko veliko zaupanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (655)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fotosi
05. 11. 2011 15.27
Mogoče je pa prav, da je tako.Nam bo vsaj gospod tovariš Janković malce razširil obzorje in bomo Slovencelji končno prišli k sebi.Hvala Gospod Zoran.
bus303
04. 11. 2011 08.42
Potam pa naj kar začne, pri sebi in sihovih ..
korintos1
25. 10. 2011 10.34
medomatic A Hanžek pa tebe ne more vzeti? Nisi slab, veš.
resslovenka
25. 10. 2011 10.19
No ja... Zato jih pa pri nas toliko sedi, a ne??! Kaj vse privlečejo, da bi bili izvoljeni.
Anton Benedik
24. 10. 2011 17.39
Najbližja preteklost,da ne rečem sedanjost nas nazorno uči,da tisti ki govori pravni državi in demokraciji le to najbolj zanika,ko pride do politične moči!!!!
DEPE
24. 10. 2011 16.00
Naj pazi kaj govori , da nebo prvi sedel
.eu.
24. 10. 2011 15.40
Če bo dobil 10 procentov podpore je lahko vesel.
jastreb13
24. 10. 2011 12.04
Jankovičeva stranka ni nič druzga kot stranka prebežnikov iz LDS, ZARES in SD...kolkr jim še ni uspelo pokrast pod vladavino Pahorja, bodo to poskušali nadomestit pod vladavino Jankoviča.....slovenclni pamet v glavo...opustite že tradicijo neumnega naroda.
medomatic
24. 10. 2011 10.51
napoved da ima Jankovič podporo v Lublani in Mariboru je samo napoved kje bodo prostozidarji ponaredili glasove za Jankoviča. Zadnje lokalne volitve ob 19. uri v nedeljo 29% udeležba v torek pa prek 40%. ?? men je vse jasn
medomatic
24. 10. 2011 10.44
Jankovič je RASIST in KAPITALIST najslabše vrste. Pripelal je kanalizacijo v našo ulico in nam izstavil za plačilo 3000€, v Domžalah so dobili le 200€, v obeh primerih je bilo grajeno iz denarja EU. Pritožili smo se in bili vsi arogantno zavrnjeni, tudi sosed pri katerem so očitno vzeli popolnoma preveliko kvadraturo na izračunu. Na srečanje četrtne skupnosti Jankovič ni prišel poslal je ljudi ki nimajo vpliva na odločitve. PAZI edini srb v našem koncu pa ni mogel verjet da se nam to dogaja, ker je seveda dobil odpis 1000€ poleg tega da so bili z njim na MOL medeno prijazni.
Puppupapa
24. 10. 2011 08.53
ja vsaka stranka ma svoj program po katerem si bo filala riti...
Jeanus1
23. 10. 2011 21.01
Izjava tedna, ma ne tedna leta, gospod Janković, ha ha ha ha ha....
ich123
23. 10. 2011 18.23
Matr bo imel dela! In to že v lastni familiji. Ha, ha, ha.....!!!!
Klemen Poljakovi?
23. 10. 2011 18.23
Sram me je, da sem iz Ljubljane. Samo poglej ga kako nesramno gleda v oči in že računa koliko bo zopet spravil v svoj žep in žep njegovih potomcev!
?rnogled
23. 10. 2011 15.44
Z njegovo izjavo v naslovu članka se popolnoma strinjam,se pa sprašujem,kaj za vraga še dela na prostosti?
afrika68
23. 10. 2011 15.43
mac4_m V tujini politik samo da obstaja sum na kakšne barabije niti slučajno ne more kandidirat niti na lokalni ravni,kaj šele za mandatarja.Takega stranka sama izloči.Ker je pa SDS ena stranka en vodja to seveda ni možno.Upam da bo za to primerno "nagrajen"na volitvah.Sam bom dal glas Hanžku čeprav se men ne zdi kot sposoben politik,vsaj kriminalec ni.
mac4_m
23. 10. 2011 15.10
mac4_m
23. 10. 2011 15.10
zanimivo, da v 'kvazi novo' stranko cepajo poslanci iz zaresa, lds, ki bosta očitno puhnili na volitvah. Že večkrat videno prehajanje vedno istih ljudi, zares, lds, sd, ki niti kandidirali niso, zagotovijo pa si mesto v parlamentu. Torej ne gre za neko novo stranko, ampak ponovni blef ala zares, da vsi isti ljudje iz navidezno prejšnjih strank ponovno dobijo mesto v parlamentu.. Slovenci, ne nasedajte poceni trikom. Ta odmet, ki ni delal dneva v svojih življenijih se je že dovolj dolgo norčeval iz nas..
mac4_m
23. 10. 2011 15.04
hibernacija22.10.2011, 18:171 ~MOSSAD00222.10.2011, 17:128 Prvič v življenju me je sram da sem LJUBLJANČAN~ Res je, sramota, da se ni po Hribarju mogel najti nihče, ki bi toliko naredil za Ljubljano kot Zoki! Le kdo bo za Ljubljano skrbel, ko bo Zoki mandatar!?, Jarrc od čiste pitne vode, al kak Jazbinšek?! Kaj je pa storil?? Mesto zapufal za 50 let. Izvedel zelo slabo in nedokončano nekaj gradbenih del, kjer izvajalci niso bili poplačani, razen podjetij sinov in njihovih prijateljev.. Človek postavi steno in se hvali, da je zgradil stavbo. Nasedejo lahko samo bediki, ki niso sposobni videt ničesar razen pročelja...
mac4_m
23. 10. 2011 14.58
tule je precej ljudi (srebrni, korintos...) zagovarjalo pahorja napram janši. Sedaj so vsi 'skočili' na jankoviča (ki je svojo kredibilnost zapravil že s podporo trojčku). Pa me zanima, a je to vaše javno priznanje, da je bila ta vlada nesposobna in katastrofalna? In seveda drugo vprašanje. Čemu potem voliti popolnoma isto zadevo? Pač enega forumaša, ki ga je prejšnja vlada ščitila? Kje ste sedaj zagovorniki pahorja? Najboljšega premierja kot ste zagovarjali vsa zadnja leta. Priznavate svojo zmoto? Sodelujete pri 'velikem blefu' nastavljanja iste enake politike z novim starim obrazom (ki ga je kako naključno nastavil rop - pahorjev poslanec)? Zelo očitno, preveč očitno, preveč smešno, nedostojno vodje iz ozadja.