Slovenija

Hanžkov TRS: Med prvimi ukrepi bo prekinitev projekta TEŠ 6

Ljubljana, 07. 11. 2011 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hanžek se na volitve odpravlja z ekipo 88 kandidatov po vsej Sloveniji. Osnovni koncept programa je "sodelovanje različnih za skupno vizijo sveta", pravi, ena od prvih nalog pa bi bila zaustavitev projekta TEŠ 6.

Trajnostni razvoj pomeni, da so okoljske politike ekonomsko in socialno vzdržne, socialne politike okoljsko in ekonomsko izvedljive in ekonomske politike socialno in okoljsko sprejemljive, pravijo v TRS.
Trajnostni razvoj pomeni, da so okoljske politike ekonomsko in socialno vzdržne, socialne politike okoljsko in ekonomsko izvedljive in ekonomske politike socialno in okoljsko sprejemljive, pravijo v TRS. FOTO: Blaž Garbajs

"Ta razvojni vzorec je zgrešen v biti,“ so danes ob predstavitvi svojega volilnega programa glede perečega problema rabe energije ter izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj dejali predstavniki Stranke za trajnostni razvoj Slovenije z Matjažem Hanžkom na čelu.

Plut: Ena prvih nalog novega premierja bi moral biti sestanek s Sarkozyjem

Smo sprememba in odpiramo novo paradigmo v slovenskem političnem prostoru. Smo za nadaljnji razvoj sistema demokracije tudi z zavezo stranke, za omejen politični mandat posameznikov. Smo edina trajnostna stranka z začasnim mandatom in smo TRS: zeleno gospodarstvo ter socialna in pravna država. TRS

Kot je ob predstavitvi enega od treh stebrov, na katerih temelji program stranke, dejal predsednik programskega sveta gibanja TRS Dušan Plut, bo z uresničitvijo projekta TEŠ 6 namreč naknadna usmeritev investicij v varčno in smotrno rabo energije onemogočena. Še vedno je čas, da se projekt zaustavi ter da se prihodnjim generacijam omogoči trajni ter ekološko učinkovitejši trajnostni razvoj, je še dodal. Plut še pravi, da bi morala biti ena od prvih nalog novega premierja sestanek s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, na katerem bi se dogovorili glede odprodaje naročene opreme, nato pa bi morali projekt zaustaviti. Stranka se bo tako po njegovih besedah ob morebitni izvolitvi v parlament zavzela za umno gospodarjenje z vsemi viri in okoljem. Rešitev vidijo v naravnih potencialih Slovenije, ki bi lahko omogočili nov trajnostni investicijski zagon, več kot 50 tisoč delovnih mest visoke dodane vrednosti ter hkratno zmanjšanje pritiskov na okolje.

TRS predstavitev programa in kandidatov - 7
TRS predstavitev programa in kandidatov - 7 FOTO: Blaž Garbajs

Za socialno enakost

Drugi steber programa je socialna enakost. Tu je glede zaposlovanja Hanžek dejal, da predlagajo razvojni zaposlitveni program, ki povezuje zaposleno mladost in varno starost v enotni razvojni koncept zaposlovanja mladih in dostojanstva starejših ljudi. Po njegovih besedah je ob tem nujno treba pretrgati stare vzorce koruptivnega delovanja, predvsem povezave politike in gospodarstva. Z ukrepanjem na tem področju naj bi omogočili še dodatnih 30 tisoč delovnih mest.

Med temeljnimi cilji gospodarskega dela programa so tudi vzdržen finančni sistem, preganjanje sistemske korupcije in gospodarskega kriminala, revidiranje škodljivih procesov privatizacije ter okrepitev vloge države z namenom zaščite vitalnih gospodarskih interesov javnega dobra in suverenosti. "Naše prepričanje je, da v primeru preglednosti in resnične transparentnosti poslovanja z enakim proračunom lahko naredimo najmanj dvajset odstotkov več od tistega, kar smo do sedaj naredili. Zato zagovarjamo preglednost, transparentnost in učinkovito pobiranje davkov," je dejala podpredsednica TRS Hermina Krt. Kot je dodala, bi proračunsko luknjo polnili z obdavčenjem luksuza ter neaktivnega premoženja. "Kar degredacijsko vpliva na okolje, bi obdavčili," še pravijo v stranki ter dodajajo, da bi se zavzeli za dvoletne davčne počitnice za mikro podjetja.

TRS z 88 kandidati po vsej Sloveniji

Kot je še pojasnila Krtova, se 84 kandidatov poteguje za izvolitev v po enem volilnem okraju, štirje kandidati pa kandidirajo v dveh okrajih.

Stranka TRS se na volitve odpravlja z ekipo 88 kandidatov v vseh volilnih okrajih.
Stranka TRS se na volitve odpravlja z ekipo 88 kandidatov v vseh volilnih okrajih. FOTO: Blaž Garbajs

Hanžek bo volivce skušal prepričati v Slovenj Gradcu, Krtova pa v Kranju. Predsednica gibanja TRS Manca Košir bo kandidirala v Mariboru. Med kandidati je približno polovica iniciativnega odbora TRS, med njimi tudi Mojca Markizeti, Zineta Vilman in Matjaž Hribar, za kandidaturo pa se ni odločil predsednik programskega sveta gibanja TRS Dušan Plut. Krtova je med kandidati izpostavila tudi predsednika Foruma romskih svetnikov Slovenije Darka Rudaša, raziskovalca Urbana Brena in zgodovinarko Sabino Žnidaršič Žagar.

Po besedah Krtove kandidatna lista ponuja nove obraze, mladost, izkušnje, strokovnost ter uravnoteženo zastopanost obeh spolov in vseh starostnih skupin, saj nežnejši spol presega 42 odstotkov kandidatov. Glede na to je tudi njihov program pisan v ženski slovnični obliki, ki da velja za oba spola. "Vse kandidate druži ena skupna stvar: da imamo radi Slovenijo in da smo se zanjo pripravljeni izpostaviti!“ je zaključila Krtova.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
09. 11. 2011 13.26
So prisvetili na dan in bodo odsvetili nazaj v temo....In še-govorijo eno, a delajo drugo....
Imam veliki
09. 11. 2011 11.55
poleg vseh plevelov v državi se mi TRS zdi čedalje bolj edina pametna in človeška opcija..sicer pa še razmišljam ...
M_teorija
08. 11. 2011 18.50
odlične zamisli in poleg Zaresa edina stranka, ki CELOVITI IN VIZIONARSKO vidi probleme in njih odgovore. Problem je le nekoliko v trenutni izvedbi, ker je predvsem vprašanje preboja v parlament. Rešitev, pa je, da se z zelo sorodnim zaresom združijo in nastopijo skupaj na volitvah Skupen nastop, dveh sorodnih strank, ki se lahko SINERGIJSKO DOPOLNJUJETA JE DOBITNA KOMBINASIJA TEH VOLITEV! Trsova EKO-SOCIALNO IN ZARESOV SOCILNO-LIBERALNO SINERGIJSKO NASTANE EKO-SOCALNO LIBERALNO PREDSTAVLJA CELOTO VSEGA KAR POTREBUJE SLOVENIJA! DANES , JUTRI IN ŠE BOLJ ODDALJENO JUTRI ZA NAŠE VNUKE!
Hammurabi
08. 11. 2011 18.30
izračunali so, da bi morali pokriti skoraj celo Slovenijo s sončnimi celicami, če bi hoteli pokriti tekočo porabo elektrike. Vetrnih elektrarn pa "naravovarstveniki" ne dovolijo zidati. Enako velja tudi za hidroelektrarne. Ostane torej JEK 2 in TEŠ 6. Wake up and smell the coffee !
Gašper Rozenstein
08. 11. 2011 18.09
slovenija ima veter sonce vodo (hudournike) in les. ne rabimo TEŠ
Shine_A_Light
08. 11. 2011 14.45
jih podpiram in zelo upam da se vsaj prebijejo v parlament. ni jim mar samo za gospodarske kazalce kot drugim-ne more se sreče posameznika meriti samo z višino BDP in višino povprečne plače-te stvari so zavajujoče! ne pustimo rasprodati državnega bogastva pod ceno -kar imajo drugi ponudniki namen-bogati bodo še bogatejši. res je čas da začnemo gledati z OTPRTIMI očmi in da začnemo sami logično seštevati in presojati. cinično povedano bi rajši bil nevedna ovca ki ne razume sveta okoli sebe--bil bi srečen in brezskrben in še naprej bi verjel v pravljice ki mi jih drugi kandidati ponujajo!
WakeUp1
08. 11. 2011 12.25
Simpatiziram s TRSjem, zelo verjetno dobijo na volitvah moj glas. Zagotovo pa ga ne dobi nihče od vodilnih treh po trenutnih statistikah, niso vredni niti mojega sprehoda do volišča.
Tonček Balonček
08. 11. 2011 11.24
Če bodo prekinili TEŠ6, bodo ogroženi dohodki svetovalcev, mi bomo pa postali brezogljična družba! Bomo prejemali stomiljonske nagrade iz Bruslja!
igicza
08. 11. 2011 10.33
Mamo izredno lepe možnosti za sončne elektrarne, vetrnice, geotermalno energijo, lesno biomaso in nenazadnje bioplinarne. Mi se pa še kak kregamo okoli TEŠ 6. Kaj je pa z NUK 2??? Čez pol leta pa se bomo kregli še okoli tega. Upam da je ta stranka tudi proti nuklearki....Nemci so se že odločili kako pa kaj...mi pa se še kar tavamo in ne vemo kaj bi.
resenik
07. 11. 2011 23.08
povrsniste24kur07.11.2011, 15:065 slaba ideja vsekakor ni, prekinit ta požrešni teš projekt je že predaleč
resenik
07. 11. 2011 23.06
Teš treba dokončati nato pa najti drugo alternativo in postaviti veternice
alterego
07. 11. 2011 17.03
"Hanžkov TRS: Med prvimi ukrepi bo prekinitev projekta TEŠ 6" no, zgleda da bom moral Erjavca volit...
cucjetina
07. 11. 2011 16.14
še brat ne znaš in taki da vodijo vlado omg
tantadruj1
07. 11. 2011 16.06
... ah, zdaj ko smo že toliko porabili, bi morda morali to reč dokončat, da se nam kaj vrne.... če bomo na pol pustili, je definitivno vržen denar stran.
artifakt
07. 11. 2011 15.38
tukaj so predstavili načrt, kako priti do 80.000 delovnih mest.... me znaima, kak načrt, ki ga lahko podpre s številkami je pripravil jankovič, JJ, virant... ? nevem...ne govorijo nič o tem razenn tega, da govorijo o zvišanju delovnih mest... ...govoriti je nekaj, govoriti o načrtu je spet nekaj drugega, izvesti in pridet do rezultata je pa tretje.... od vseh programov se mi zdi program te opcije še najbolj v korak s časom.... treba se je počasi začeti zavedati, da politika in kapitalizem ensotavno ne gresta skupaj, saj ta koktail ustvarja aristokracijo, ki ji NI MAR za dobrobit vseh, gre jim samo z anjihovo rit in z anjihovo moč.... ljudje, odprite glave, odprite uči...
povrsniste24kur
07. 11. 2011 15.06
slaba ideja vsekakor ni, prekinit ta požrešni teš projekt