Slovenija

'Gledam hrenovko, jo sanjam, nato pa še jem'

Ljubljana, 26. 10. 2011 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Raičevič/STA
Komentarji
78

Karl Erjavec je dejal, da s svojo stranko DeSUS ne bo prav vesel sodelovanj s strankami, s katerimi je že bil v vladi. Hkrati pa bolj "klavrn" konec napoveduje tudi Virantu. Janša, Virant in Janković po njegovih besedah zastopajo kapital.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Stranka DeSUS je danes na kratko predstavila svoj program in se tudi odzvala na aktualna dogajanja, povezana z volitvami. Glede svojih tekmecev je predsednik stranke Karl Erjavec dejal, da so Zoran Janković, Janez Janša in Gregor Virant zastopniki kapitala. Sam pravi, da v Sloveniji poleg stranke DeSUS ni prave socialne stranke. Zato so imeli po njegovem mnenju v vseh koalicijah tudi težave.

"Ko smo bili z Janšo v koaliciji, smo bili ves čas v odhajanju, vendar je takrat predsednik vlade razumel, da če odide DeSUS, tiste vlade ni več," je povedal in nadaljeval, da je bilo s t. i. levim trojčkom še težje. "Tam pa nismo kar se tiče upokojencev dosegli ničesar. Pri Janši smo vsaj dosegli usklajevanje pokojnin z rastjo plač, čeprav ni bilo dosledno, tu pri tem trojčku pa nismo dosegli ničesar. Pri pokojninski reformi niti ene pripombe," je povedal in dodal, da z z velikim veseljem ne bo sodeloval z nikomer od naštetih.

Jankovića ne ocenjuje kot novega obraza v politiki. Gre za predstavnika kapitala, ki zagotovo ne bo zastopal interesov upokojencev, ampak kapitala. Glede Viranta in njegove nove liste pa je dejal, da se "z neko novo politiko pojavlja drugi Gregor". Prejšnjo zgodbo po njegovih besedah že poznamo, kako se bo razpletla druga, pa ga zelo zanima. "Lahko, da se bo zelo dobro začela, ampak prepričan sem, da se bo klavrno končala."

Zato tudi težko verjame javnomnenjskim raziskavam, ki Virantovi stranki napovedujejo velik uspeh. Po njegovem so te ankete bolj v funkciji oblikovanja javnega mnenja. "Ko prižgeš televizijo, je enako, kot bi odprl hladilnik. In tam zmeraj zagledam hrenovko. Potem hrenovko celo sanjam, ko pa se zjutraj zbudim, rečem ženi, naj mi postreže hrenovko. Tako nekako delujejo te ankete," je slikovito opisal svoje videnje teh raziskav.

Borili bi se za pravno državo in upokojence

Glede preganjanja gospodarskega kriminala je mnenja, da je stanje podobno, kot je na Hrvaškem. Če obstaja politična volja, potem se to lahko stori, sicer pa ne. V njihovi stranki tako voljo imajo. "Če bomo sodelovali v vladi ali pa pri sestavljanju koalicije, bo ena od zahtev, da je treba te stvari razčistiti," je dejal. Prepričani smo tudi, da Slovenije ni mogoče pognati naprej le z gospodarskim zagonom, z reševanjem gospodarskih in finančnih problemov, ampak bo treba povrniti tudi zaupanje v pravno državo. O zadevah, ki so evidentne, se namreč pri nas nič ne dogaja. "Nič nam ne pomaga, če bomo zagnali gospodarstvo, če pa po drugi strani ljudje ne bodo občutili, da pravna država velja za vse. V tem trenutku trdim, da pravna država ne velja za vse enako. Za nekatere pravzaprav pravne države ni, ker se jim nič ne zgodi".

Poglede na pokojninsko reformo je predstavil Jani Kavtičnik (desno).
Poglede na pokojninsko reformo je predstavil Jani Kavtičnik (desno). FOTO: Damjan Žibert

Erjavec meni, da bo DeSUS presenečenje prihajajočih volitev. V tem trenutku so po njegovih besedah presenečenje nove liste in stranke, čez približno en mesec pa bo presenečenje stranka DeSUS. To pa zato, ker je težko napovedati, kako bo 560.000 upokojencev volilo v teh razmerah. Pri tem dodaja, da ravno njegova stranka ves čas brani interese delavcev.

Pojasnil je tudi, da je na podlagi zdravega gospodarstva mogoče financirati tako pokojninsko kot tudi zdravstveno blagajno. Jani Kavtičnik pa je pojasnil mnenje stranke glede pokojninske reforme. Najprej je poudaril, da denarja v pokojninski blagajni za tiste, ki so izpolnili 40-letno delovno dobo, ni premalo. Tega po njegovih besedah tudi nihče v državi ne trdi. Uprli bi se radi proti temu, da se iz te blagajne plačuje tudi tiste, ki nimajo polne delovne dobe. Zato so pokojnine za tiste s polno delovno dobo realno prenizke.

To ima po mnenju DeSUS tudi demotivacijski učinek, saj mladi ne vidijo več smisla, zakaj vplačevati v pokojninsko blagajno. Treba je doseči to, da bodo ljudje v blagajno vplačevali realne znesek in potem bodo lahko tudi iz blagajne take zameške pričakovali. "Res je, da bo treba pokojninsko blagajno očistiti, res je, da bo to prinesla pokojninska reforma," je dejal in dodal, da je treba tu upoštevati tudi socialne in "ostale" faktorje. Tako naj bi ljudem povedali, da je pokojnina skupek vplačanih prispevkov, za katere jamči država, ki jih bo ob nastopu upokojitve tudi izplačala. "Ko bomo dosegli to, bomo razumeli, da je delo vrednota in da je vredno iz svojega zaslužka prispevati v pokojninsko blagajno."

Na kandidatni listi 42 odstotkov žensk

Sicer je danes izvršni odbor DeSUS oblikoval dokončni predlog kandidatne liste, s katero bo stranka nastopila na decembrskih volitvah. Erjavec je prepričan v volilni uspeh, saj, kot pravi, stranka volivcem ponuja "dobro, strokovno in dovolj dinamično" listo. Kandidatno listo mora potrditi še svet stranke, ki se bo sestal 2. novembra. Kot je po seji izvršnega odbora pojasnil Erjavec, se bo DeSUS za poslanske sedeže potegoval v vseh volilnih okrajih. Po Erjavčevih besedah je lista po starostni strukturi najmlajša doslej, v primerjavi z volitvami leta 2008 pa se je dvignila tudi izobrazbena raven.

Od skupno 88 kandidatov je na listi 37 žensk, kar predstavlja 42 odstotkov vseh kandidatov. Erjavec je ocenil, da stranka odhaja na predčasne državnozborske volitve z najboljšo kandidatno listo doslej. Od sedanjih poslancev DeSUS ne bosta kandidirala Matjaž Zanoškar in Vasja Klavora. Po Erjavčevih besedah so na listi "v glavnem novi obrazi", več kot polovica kandidatov pa je delovno aktivnih. Med bolj znanimi kandidati je Erjavec omenil tudi nekdanjo poslanko SD Julijano Bizjak Mlakar in nekdanjega piranskega župana Tomaža Gantarja. Erjavec bo tudi na tokratnih volitvah kandidiral v žalskem volilnem okraju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plutto
31. 10. 2011 19.35
Žal,Karelnova stranka je že prežvečena!!
ralu
31. 10. 2011 17.48
Čudno, da vsaj kaj vidi, zanj je vse thanspahentno.
hrast66
31. 10. 2011 11.24
Podpiram Karla - Desus, zakaj bi bili upokojenci zapostavljeni? Je stranka brez tajkunov. Vidim, da je spodaj precej frustrirancev, ki spreobračajo Karlove izjave.
DamijanS
31. 10. 2011 09.40
Ne vem koliko je strank, ki so v dveh diametralno nasprotnih vladah v koaliciji. To je podobno praškim dekletom, ki se prodajajo ne glede na barvo, izgled itd. stranke, samo da ima korist. Mislim, da takšna stranka ni kredibilna dajati izjave o svojem neomadeževanem statustu, konec koncev so bili Janševi, takoj po volitvah pa Pahorjevi, in to zame pove vse... Važno da je oblast, če pa nam ladja tone pa skočimo prvi.
robek35
30. 10. 2011 19.06
Karl je čist ok saj njegova stranka ne podpira Tajkune in Kapital,pa nisem upokojenec ampak nekoč bom ja bomo vsi ,morda se nekaterim vrti čas nazaj men se naprej
usi-glih
30. 10. 2011 18.48
He he he radio Expres mu je poslal 10 hot dogov , da ne bo samo sanjal
viros
30. 10. 2011 14.50
Ta denar ki ga dobijo za predvolilno kampanijo in se z njim počne marsikaj ter denar za an.kete,bi lahko namenili za kaj bolj koristnega.Vsaj vas vsi že poznajo.Nekaterim gre že na kozlanje od vseh teh neumnosti.
en2
30. 10. 2011 10.33
Mislim, da ga ni sram nakladat o hrenovkah. Že itak to zame ni stranka, ampak interesno združenje, ki se bori izključno za višje pokojnine in svoje stolčke. In to je potem politika? Japajade! Karl bo pa itak šel v koalicijo z vsakim, ker nikoli ni izvoljen za poslanca, potem pa mora v koalicijo, da dobi ministrski stolček. Sramota, da takšna stranka sploh prestopi prag parlamenta! Pokojnine bodo itak šle dol, ker denarja ni, pa naj se Karl še tako bori, da bi prepričal upokojence. Nej dajo mir in uživajo v pokoju...
vitaminek
30. 10. 2011 10.15
Karrrrrrl a se ti je malo poslabšalo ? Čas je da grrreš tudi ti med penzionerrrrje kerrr strrreljaš kozle. :)
partizan71
30. 10. 2011 10.01
jaz bi p khemsnito
moster
30. 10. 2011 09.43
BRIŠI ,BRIŠI ADMINE
cirenij
30. 10. 2011 09.38
Erjavec kljub svojim nekaterim kiksom drži penzioniste nad rušo, sicer bi bila večina že pokopana. Zavedajmo se, da vsi pridemo na vrsto. Pa čeprav pri starosti 70 let. Vsi ostali, ki so si nabrali kapitala do konca življenja na upokojence pozabljajo.
trzican
30. 10. 2011 08.41
tudi sam smatram da si desus zasluži zmago in v koalicijo z sebi enakimi strankami!!
andisej
30. 10. 2011 08.10
Vsi politiki , samo obljubljajo , ko pa pride čas izpolnitev obljub jih lahko iščeš , pa jih ne boš dobil . Vse so pozabili kar so obljubljali. Res pa je to , da država Slovenija iz dneva v dan postaja revnejša. Vse so zapravili ali pa si vtaknili v svoje žepe., vso srebrnino , ki je bila last državljanov.
dule100
29. 10. 2011 08.43
Korl, jaz pa bolj sanjam safalado, ko te gledam !
weinheim
29. 10. 2011 07.31
Karl....vedno isti način nakladanja,potem pa pristane na vse, tudi na 3 1 je.
moster
28. 10. 2011 23.41
UPAM,DA JO NISI KAKEMU PENZIONARJU, VZEL IZ ŽEPA!
Hitri Jezek
27. 10. 2011 22.17
Ma noben od treh ni reden mojega časa 4 decembra.....vedno iste face....
MiroF
27. 10. 2011 17.35
Kohrl srečen boš lahko pa to zelo srečen, če boš sploh prišel z svojo četico čez parlamentarni prag, če bi blo pa po mojem pa penzjoneri ne bi sploh kaj imeli za iskat v parlamentu !!!
dule100
27. 10. 2011 15.41
Korl, sanje o hrenovki so še vredu. Toda ne bo dolgo, ko bodo sanje postale mora !