Slovenija

FOTO: Zeleno do človeka, zeleno do okolja, zeleno do družbe

Ljubljana, 13. 11. 2011 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SMS – Zeleni stavijo na zeleno oskrbo. Pravijo, da ni rešitev v isti politični eliti, ki nas je v krizo pripeljala. Na listi najdemo že preizkušena imena in tudi nekaj novih. Od 83 kandidatov je na listi 33 kandidatk.

Ob predstavitvi kandidatne liste so SMS – Zeleni poudarili, da je njihovo skupno sporočilo, da potrebujemo nove ljudi, strokovne in zavezane javnemu interesu. Pravijo, da ni rešitev v isti politični eliti, ki nas je v krizo pripeljala. "Zbrani na listi zagovarjamo zeleno politiko kot pot do bolj pravične in bolj ustvarjalne družbe. Zeleno do človeka, zeleno do okolja, zeleno do družbe,“ so dejali. Zavzemajo se za manj centralizirano Slovenijo, skladen regionalen razvoj in razvoj podeželja ter samooskrbe in zelena delovna mesta.

Sodelovanje petih strank je v slovenski politiki izjemno, je ob predstavitvi kandidatov liste dejal predsednik stranke Darko Krajnc. Na listi so poleg predstavnikov Stranke mladih – zeleni Evrope še predstavniki Demokratske stranke Slovenije, Zelene koalicije, Zveze za Primorsko in Krščanskih socialistov Slovenije.

Krajnc je povedal, da je na listi 86 kandidatov, ki bodo morali v svojih volilnih okrajih "iti do ljudi" in jim pojasniti, da je treba prekiniti s "škodljivimi vzorci vladanja", ki smo jim bili priča zadnjih 20 let. SMS – Zeleni so prepričani, da so "edina prava alternativa".

Poleg Blaža Kavčiča, Andreja Magajne in Mihe Jazbinška, ki so se v politiki že preizkušali, so med kandidati tudi šef avtoprevoznikov Andrej Klobasa, nekdaj sanjska ženska Miša Margan, pravljičar Franci Rogač in pevec Vili Resnik ter druga, kot pravijo, sveža in neomrežena imena. Od 83 kandidatov je na listi 33 kandidatk.

Krajnc je prepričan, da SMS – Zeleni lahko dosežejo več kot le prag za vstop v parlament.
Krajnc je prepričan, da SMS – Zeleni lahko dosežejo več kot le prag za vstop v parlament. FOTO: Miro Majcen

Izbereš tisto pot, ki je ni?

Vili Resnik je na predstavitvi na vprašanje, ali v politiki drži verz iz njegove pesmi, da sta na koncu vedno dve poti, izbereš pa tisto, ki je ni, odgovoril: "Vedno je na koncu samo ena pot, da gre na boljše. To je metaforično v pesmi. Ampak, če morata biti dve poti, pa naj bosta dve ali deset, samo da pridemo do boljše situacije, ne pa da nasedamo nekim obljubam. Ni več časa za šale in obljube. Treba je delati."

Med kandidati na listi je tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, ki se je po izstopu iz LDS pridružil SMS – Zelenim. Na predstavitvi je poudaril, da so "pokazali sposobnost povezovanja in soustvarjanja", tudi na mednarodnem področju, saj so člani evropskih Zelenih. Dejal je, da bodo povezali uspešne rešitve iz tujine s "poštenim slovenskim znanjem in izkušnjami".

V zadnjem mandatu nepovezani poslanec Andrej Magajna je v imenu Krščanskih socialistov dejal, da so "mladina prihodnost" in da stranko mladih podpira, ker "ni pozabila na ljudi, na okolje in na to, da moramo sodelovati".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
15. 11. 2011 22.40
SMS – Zeleni se lahko združijo z SLS-ovci, ker imajo enake navijaške rekvizite (šale enake barve)!
pkorosec
15. 11. 2011 22.23
plini in dim? Dim me ne skrbi. Za plin pa se da namestit tudi učinkovite zračne filtre, ki sicer problema ne izničijo, ga pa vseeno blažijo. Ampak vseeno glej hidroelektrarne niso zelen odgovor. Če bi Krajnceva stranka bila res zelena, bi vedela da je glavni problem prenaseljenost našega planeta in prezasičenost s elektro napravami, z vso odvecno javno razsvetljavo in klimatskimi napravami in reklamnimi panoji, ki so sami sebi namen. OK, postavi po celem zascitnem pasu Soče in Mure maksimalno stevilo HE, pa bos cez 10 let na istem problemu ... primankovanje elektrike. In takrat boste verjetno predlagali vetrnice na Volovji rebri, kjer še edino domuje beloglavi jastreb. Pravtako pri kranjcu do zdaj nisem zasledil nobene kritike kmetijstva kot taksnega, ki je glavni unicevalec naše podtalnice ( s umetnimi gnojili). In voda ne teče vedno v rečnih strugah. Ko so suha leta, tudi te HE ne morejo izkoristiti potenciala.
Lemon_
15. 11. 2011 15.52
2. Teš? Zakaj ne? Zato ker itak zaloge premoga kopnijo iz dneva v dan, voda v rečnih strugah pa vedno teče. Dovolj tehten razlog? Tehten? Iz ekološkega vidika pravgotovo ne. Pozanimaj se kakšno škodo naredijo hidroelektrarne rečnemu biotopu. Kaj pa naredijo vsi ti plini in dim, ki gre v zrak na ves svet? To vdihavamo JAZ, TI, VSI MI ! .. Pomisli malo!!!
pkorosec
14. 11. 2011 23.21
2. Teš? Zakaj ne? Zato ker itak zaloge premoga kopnijo iz dneva v dan, voda v rečnih strugah pa vedno teče. Dovolj tehten razlog? Tehten? Iz ekološkega vidika pravgotovo ne. Pozanimaj se kakšno škodo naredijo hidroelektrarne rečnemu biotopu.
iga_biba
14. 11. 2011 20.46
Zeleni so drugi. Ti so SMS zeleni. Mišo Margan za premierko. Bo najlepša premierka v Evropi !
Iggy Q
14. 11. 2011 16.32
Končno nekaj svežega, mladega in okolju prijaznega. Kul je ker niso obremenjeni s preteklostjo, niso rdeči in niso beli. So ZELENI. Kar tako naprej SMS.
Lemon_
14. 11. 2011 11.17
1. To ni samo stranka SMS! Preberite članek in boste videli s kom vse so povezani! 2. Teš? Zakaj ne? Zato ker itak zaloge premoga kopnijo iz dneva v dan, voda v rečnih strugah pa vedno teče. Dovolj tehten razlog?
igicza
14. 11. 2011 09.51
A mi lahko kdo razloži kako je mogoče, da si druge države zastavijo cilj da bodo do leta 2050 imeli 100% OVE in kako je mogoče, da bomo mi v prihodnjih desetletjih imeli zastarel vir energije, ki ne bo čisto nič konkurenčen, vire bomo morali uvažat in plačevat velike kazni. To je prihodnost...vsa čast Imeli bomo TEŠ6 in NUK2, živeli bomo srečno, vsak bo imel štrom in mi bomo srečni.
Zoran D Raketka
14. 11. 2011 03.12
Ekipa za mlade in bolj mlade po srcu.
scuka-gornik
13. 11. 2011 22.24
Stranka mladih Slovenije, povprečna starost pa 53 let :D Pohvalno al kaj naj rečem :D
modem350
13. 11. 2011 22.21
Primerni za Slovenijo in koalicijo, neprimerni pa za vodenje Slovenije kot države in njenega gospodarstva...
MihaMo?nik
13. 11. 2011 21.45
hahahaha ... pa sej ne morem verjet ... vili resnik ... hahahaha pa kaj je to cirkus, al politika?
aford
13. 11. 2011 21.07
Krimsky
13. 11. 2011 19.48
Šale imajo lepe, Zeleni so res, mladi pa ... malo manj.
Sigis
13. 11. 2011 19.41
vsi bi mel štrom, teš-a pa nuben. Logika
minister
13. 11. 2011 19.25
in smo spet tam....proti teš, proti nek pa še kaj se bo našlo. v bistvu pa pojma nimajo kaj govorijo...pač neki fosilni kravatarji