Slovenija

FOTO: S protestom proti neenakopravni obravnavi v medijih

Ljubljana, 01. 12. 2011 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekatere stranke, med njimi tudi TRS, so prepričane, da jim je bil medijski čas za predvolilno predstavitev odmerjen nepravično. Nestrinjanje z domnevno medijsko diskriminacijo jih je napotilo pred stavbo nacionalke in stavbo naše medijske hiše.

Protestu so se poleg predstavnikov TRS in SEM - Si pridružili tudi SMS - Zeleni in Demokratična stranka dela. Med konkretnimi takojšnjimi zahtevami zahtevajo skupno soočenje s parlamentarnimi strankami na nocojšnjem soočenju na POP TV in petkovem soočenju na TV Slovenija, pravično porazdelitev medijskega prostora in "človeka pred kapitalom".
Protestu so se poleg predstavnikov TRS in SEM - Si pridružili tudi SMS - Zeleni in Demokratična stranka dela. Med konkretnimi takojšnjimi zahtevami zahtevajo skupno soočenje s parlamentarnimi strankami na nocojšnjem soočenju na POP TV in petkovem soočenju na TV Slovenija, pravično porazdelitev medijskega prostora in "človeka pred kapitalom". FOTO: Miro Majcen

Da v predvolilnem času niso dobili dovolj medijske pozornosti, so prepričani predvsem v stranki TRS. Predsednik stranke Matjaž Hanžek je s protestom, v katerem je sodelovalo dvanajst podpornikov stranke in predstavniki nevladnih organizacij, izrazil upor proti medijskemu mrku, ki ga "doživljajo novinci v politiki". Vse tiste stranke in gibanja, ki poskušajo spremeniti politiko, "ki časti samo kapital", namreč po Hanžkovem prepričanju doživljajo blokado informacij s strani največjih medijskih hiš.

Slednje je po Hanžkovi oceni zagotovo vplivalo tudi na priljubljenost stranke TRS med volivci, a dodaja, da ne gre za to. "Gre za pravico do obveščenosti in pravico do tega, da ljudje slišijo tudi druge ideje in predloge za spremembe," je dejal.
Po besedah predsednice Stranke enakih možnosti Slovenije (SEM-Si) Elene Pečarič so bile zunajparlamentarne stranke v predvolilni kampanji deležne precejšnjega izključevanja in diskriminacije. Prav tako se je med njimi in parlamentarnimi strankami delalo razliko, čeprav je, kot pravi, RTV Slovenija javna televizija, ki mora poročati objektivno in uravnoteženo.

Potem ko smo objavili pravilnik o poročanju v času predvolilne kampanje, smo medijski prostor temu primerno in v duhu pravičnosti poskušali poročanje tako o velikih kot o majhnih strankah kar se da enakovredno prerazporediti. Kot so poročali že naši kolegi v oddaji 24UR smo o manjših strankah poročali tudi znotraj okvira naših informativnih oddaj. Stranka TRS je imela od sredine septembra do ponedeljka 25 objav, njihovi predstavniki so trikrat gostovali v našem nedeljskem TV klubu, Manca Košir je bila gostja v naši oddaji ob enih, v oddaji 24UR smo predstavili njihov program in kandidate. Frekvenca njihovega pojavljanja v oddajah 24UR je torej vse prej kot majhna, o predvolilnem utripu ter o strankarskih kandidatih pa smo dosledno poročali tudi na našem portalu 24UR.COM.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

080
02. 12. 2011 21.32
+1
hubertfast
02. 12. 2011 11.44
+4
To je svinjarija naših televizij, ki ustvarjajo javno mnenje.
zoran trivunovic
02. 12. 2011 10.28
+5
Včeraj ste zelo grdo začeli naštevati koliko medijskega prostora ste namenili stranki TRS. Naj omenim, da nisem pristaš omenjene stranke. Če ste pošteni in se nepočutite krive, Vas prosimo, da svoje statistike javno objavite v oddaji 24ur ob19 in to za Vse stranke. Pa se bo lepo videlo kdo, kaj, koga. Upam, da Vas facebook požre v naslednjem mandatu.
080
02. 12. 2011 11.04
+3
080
01. 12. 2011 23.33
+8
Škoda da na soočenjih poslušamo samo stare politike... ta protest pa je žal že prepozen :(