Slovenija

Drugo predvolilno soočenje: 'Prepričevali, a ne prepričali'

Ljubljana, 18. 11. 2011 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dobrih 14 dni pred volitvami so kandidati na drugem predvolilnem soočenju na POP TV merili moči. Gledalci so sicer odnesli nekaj vtisov, a gre za že slišane argumente, pravi Kline. Pirnat meni, da nismo slišali veliko konkretnih rešitev.

Kandidati so na drugem volilnem soočenju na POP TV podali svoja mnenja.
Kandidati so na drugem volilnem soočenju na POP TV podali svoja mnenja. FOTO: Aljoša Kravanja

Do predčasnih volitev sta še dobra dva tedna. Na drugem predvolilnem soočenju na POP TV so kandidati odgovarjali na vprašanja, ali je Slovenija še pravna država, ali dragi odvetniki res zavlačujejo sodne postopke in tiste, ki imajo denar, rešijo zaporne kazni. Voditelja Edija Pucerja pa je še zanimal eden najdražjih energetskih projektov pri nas.

V prvem delu soočenja so na vprašanja odgovarjali Franci Matoz (SDS), Aleš Zalar (LDS), Jani Soršak (Lista Gregorja Viranta), Maša Kociper (Lista Zorana Jankovića). V drugem delu pa Karl Erjavec (DeSUS), Darja Radić (Zares), Dušan Kumer (SD) in Radovan Žerjav (SLS).

V oddaji 24UR OB ENIH sta včerajšnje soočenje komentirala strokovnjak za odnose z javnostjo Miro Kline in pravnik Rajko Pirnat.

Kdo je bil najbolj prepričljiv?

Strokovnjak za odnose z javnostjo Kline na vprašanje, ali so gostje prepričali s svojimi argumenti, odgovarja, da so sicer kandidati prepričevali, a njega niso prepričali. Meni sicer, da so gledalci predvolilnega soočenja odnesli nekaj vtisov, a gre večinoma za obnovo tistega, kar smo že slišali. Pravi, da je bil najbolj prepričljiv Jani Soršak, a vprašanje je, kako so ga gledalci dojemali.

Po mnenju pravnika Rajka Pirnata včeraj nismo slišali veliko konkretnih rešitev, le nekaj ciljev. Recimo, ko so govorili o skrajšanju postopkov na sodišču, niso jasno povedali, s kakšnimi instrumenti to nameravajo doseči. Tudi o zunanjem nadzoru na sodiščih se niso izjasnili. Kaj namerava s pravosodjem storiti Lista Zorana Jankovića, na soočenju ni bilo jasno izraženo. Pirnat pravi, da smo bili priča obnavljanju že do zdaj znanih afer.

O tem, kdo je bil najbolje pripravljen na soočenje, Kline pravi, da je to odvisno od kilometrine, ki jo imajo kandidati. Največ je govoril Zalar, a ni odpihnil dvomov, ki jih imajo ljudje o njem in njegovi stranki.

Jani Soršak
Jani Soršak FOTO: Aljoša Kravanja

Niso podali jasnih odgovorov

Eden od predlogov, ki smo jih slišali včeraj, je bil tudi, da bi bili večji kazenski postopki končani v pol leta. Pirnat meni, da kandidati niso konkretno povedali, kako bi ta ukrep izvedli. O tem, kdo je bil najbolj prepričljiv, se Pirnat ni želel izreči. Kot pravi, se je odločil, da javno ne bo nikogar podprl. Kljub temu pa je dejal, da se je nekaterim kandidatom videlo, da imajo več informacij kot drugi.

Na vprašanje, kaj prevlada pri odločitvi o izbiri kandidatov, Kline meni, da ljudje ne berejo programov. Programi so narejeni zato, da imajo stranke referenčno točko, a ljudje se odločajo na osnovi občutkov in odnosov, ki jih vzpostavijo s posameznimi kandidati, meni. Dodaja še, da volivci v svojih odločitvah niso racionalni, bolj vpliva srce kot glava.

 


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4945
29. 11. 2012 23.25
to je sramota v 20 letih nima dost če nezna za sebe poskerbet kako bo za nas bogi janezek
mlad3n
19. 11. 2011 23.31
Aja mene niso prepričali.
mlad3n
19. 11. 2011 23.30
Spet smse nasmeju temu nakladanju. Ah ne bom več gledu humorističnih serij, raje bom pogledu soočenja. So bolj smešna ko nakladajo. XD
gizadlinka
19. 11. 2011 06.20
od slabih bo treba izbrati najmanj slabe. Ampak ne vem kako bo SDS zajezila povečanje plač javnim uslužbencev, ki se edinim v naši državi lahko povečujejo plače, brez da bi bolje delali. Poleg tega jih je polovica preveč in nihče in res nihče ni višek, kot se to vsakodnevno dogaja v gospodarstvu. Pa menda edini štrajkajo, če nimajo več kot tisoč evrov plače. Njihov delovni učinek pa nihče ne meri.
M_teorija
18. 11. 2011 17.38
'Prepričevali, a ne prepričali' Itak se ne da prepričati prepričanih, lahko le utrdijo njihovo prepričanje. Naprimer, da je Darja potrdila, da je teš6 resnično problem in da so tisti, ki so na to opozarjali kaznovani. No vsaj za zdaj. Še je čas, da se jih nagradi!
modem350
18. 11. 2011 17.32
+1
SDS bo marsikoga prepričal s svojimi rešitvami, ki jih edini sploh nudi!
Marjeta Vakar
18. 11. 2011 17.04
-1
Saj je še nekaj možnosti. Recimo: izbrati nikogar. Na listi prečrtat vse in dopisat: želimo nekaj drugega. Ali kaj v tem stilu. Je dovoljeno in spodobno in edino pošteno in iskreno v situaciji, ko se človek ne vidi v nobeni od ponujenih opcij.
Danijel Fric
18. 11. 2011 16.44
Ta soočenja so en velik blef, vsi so bili prej zraven, danes pa se delajo nevedne, zgleda da je še od kolača nekaj ostalo, da še določeni tako podpirajo precenjeno investicijo kamene dobe. Bolje ob sveči, kot pa ob barabinski in kradljivi politiki. Po teh njihovih debatah in izgovarjanjih bi človek mislil, da so nepismeni.............
igicza
18. 11. 2011 16.43
+1
Jao jao...če bo Matoz pravosodni minister....le kako se bo končal sodni proces zadeve Patria? Kaj bo s Popovičem?
goričan
18. 11. 2011 16.43
Na soočenjih sploh ne bi smeli dovolit, da se , tako kot vedno, stranke non stop obtočujejo med sabo. V kolikor kandidat nima konkretnega odgovora kaj bo naredu in ne kaj so drugi naredili, potem bi ga morali kar izločit, ker nima smisla da trati medijski čas.
bukefal
18. 11. 2011 16.37
Tončeka Balončeka za prcednika vlade. On tolk ve!!!
cannex
18. 11. 2011 16.33
Jaz pa mislim, da je Edi Pucer odvodil soočenje več kot korektno. Zahteval je odgovore na zastavljena vprašanja, pravilno pa ni dopuščal besedičenja okoli riti v žep, kot je to poskušal Matoz.
Inspire
18. 11. 2011 16.26
+1
Prvo soočenje je bilo še na nivoju , vsako nasljednje , je pa prava polomija .Kandidati ne smejo do konca povedat stavka , ki je pomemben ! Zakaj je tako ?
selector
18. 11. 2011 16.10
S tem da je Jani Soršak dober prijatelj z Vlačičem, SD..
9794106
18. 11. 2011 15.32
POP TV - malo več strokovnosti bi pa človek vseeno pričakoval od vas - to ni soočenje - to je hujše kot vaška veselica po polnoči..... Nima vsebina, nima repa nima glave - skratka polom - soočenja morajo vsebovati diskusijo med kandidati, voditelj je tam samo zato, da jih usmerja v temi in pravilih igre.....bistvo razpravi pa morajo dati kandidati in voditelj,..... Ja, pa pristranskost tudi ne sodi v javne medije - edino če se boste javno izrekli o vaši privrženosti.... bi bilo pošteno do gledalcev... ane...
9794106
18. 11. 2011 15.30
solaar a ti si zdaj v koprivah???
El Diablo 2013
18. 11. 2011 15.25
ŽERJAV - nastopač, blefer in stremuh. Že 4 leta trajbaš eno te isto in vse kar znaš povedat je Lendavska rafinerija. Da o tvoji ''kmečki pameti'' ne govorimo. Ti ki si vseved in tak znalec in inženir, ti pa pade omet v tunelu. Drugim soliš pamet o odstopih, sam pa si podal predlog za svoj odstop. Blefer - kdor želi resno odstopiti, nepreklicno odstopi, ne pa da maha z mehkim po koprivah.
unja1.m
18. 11. 2011 15.20
+2
sds ovci v ozadju se režijo ko pečeni mački..
caps1
18. 11. 2011 15.05
+1
Totalno ne strokovno in pristransko vodenje oddaje s strani Pucerja..
nesposobnež
18. 11. 2011 15.04
+1
Zalar ti se bos odpihnil za vedno...in iz parlamenta in iz politike