Slovenija

'DeSUS gre na zmago'

Bled, 21. 10. 2011 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker želi DeSUS v političnem prostoru povezati vse s podobnimi cilji, je vzpostavil tudi povezavo s stranko Slovenska unija Vlada Dimovskega. Erjavec je prepričan, da bo ta sinergija prinesla pozitivne rezultate. Kaj pravi njihov program?

Predsednika strank DeSUS Karl Erjavec in Slovenska unija Vlado Dimovski sta v četrtek podpisala sporazum o pred- in povolilnem sodelovanju, saj imata stranki podobna programska izhodišča. Erjavec, ki na volitvah pričakuje odličen rezultat, pa se pogovarja tudi z vodstvi drugih zunajparlamentarnih strank.

Stranka DeSUS uživa veliko zaupanja, ki ga ne sme zapraviti. Zato je pomembno zastavljen program, ki obljublja nov gospodarski zagon države, uresničiti. "DeSUS je za uspešno Slovenijo in DeSUS gre na zmago," je v uvodnem nagovoru na današnjem kongresu na Bledu predvolilno geslo stranke parafraziral predsednik Karl Erjavec.

Kot je izpostavil Erjavec, se je DeSUS v minulih letih zavihtel na mesto ene najmočnejših parlamentarnih strank, ki ima prek 200 občinskih organizacij in je prisotna praktično v vseh občinah. Na lanskih lokalnih volitvah je dosegla doslej najboljši rezultat, to je desetodstotno podporo volivcev. "To je velik dosežek za stranko, ki so ji mnogi napovedovali odhod iz slovenskega političnega prostora, danes pa je nihče več ne more zbrisati iz političnega zemljevida," je poudaril Erjavec.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Zagotovil je, da se DeSUS iz dneva v dan bolj krepi in sprejema nove člane. Ker želi DeSUS v političnem prostoru povezati vse s podobnimi cilji, je vzpostavil tudi povezavo s stranko Slovenska unija Vlada Dimovskega, ki se je tudi udeležil današnjega kongresa na Bledu. Erjavec je prepričan, da bo ta sinergija prinesla pozitivne rezultate.

Predsednik stranke DeSUS je zagotovil, da njihov volilni program odgovarja na številna vprašanja, ki tarejo Slovence. "Naš program dokazuje, da je DeSUS postal zrela stranka, ki ima izdelane zamisli, kako našo državo izpeljati iz krize," je poudaril Erjavec in dodal, da Slovenija potrebuje nov razvojni model, ki mora temeljiti na socialni ekonomiji.

To pomeni, da je treba dobre rezultate gospodarjenja pravilno razdeliti in poskrbeti, da bodo tajkuni odgovarjali za svoja neetična in pohlepna delovanja. "Ne potrebujemo tajkunske Slovenije. Potrebujemo Slovenijo, kjer bodo mladi imeli svojo prihodnost ter kjer bo vsak delavec in upokojenec živel človeka dostojno življenje," je povzel Erjavec. "Če tega programa ne bomo mogli uresničiti, nima smisla sodelovati v koaliciji, ki ni pripravljena zagnati gospodarstva, ustanoviti finančne policije in preganjati tajkunov," je o položaju stranke po volitvah poudaril Erjavec, ki na voliščih 4. decembra pričakuje dober rezultat.

Kaj je zapisano v njihovem programu?

V DeSUS so odločno proti privatizaciji javnih služb, saj so prepričani, da le dobra organiziranost javnih služb zagotavlja socialno varnost prebivalcev. Povečali bi pravice delavcev pri soupravljanju podjetij in pri udeležbi na dobičku. Pripravili pa bi tudi temeljito in celovito reformo pokojninskega sistema.

Program stranke DeSUS ponuja konkretne rešitve za izhod iz krize, je zagotovil Erjavec. Izpostavil je, da je treba zagnati gospodarstvo, poceniti delovanje države in zagotoviti pravno državo. "DeSUS se iz stranke, ki je ves čas branila socialno državo, spreminja v stranko, ki daje tudi odgovore, kako priti do socialne države. Prepričani smo, da brez učinkovitega in uspešnega gospodarstva, ne moremo govoriti o socialni državi, saj je gospodarstvo tisto, ki financira našo državo, zdravstvo in pokojninski sistem," je poudaril Erjavec.

Treba pa je ne le zagnati gospodarstvo, ampak doseči, da bo država cenejša, da jo bo lahko gospodarstvo financiralo. "Smo pa daleč tudi od pravne države, ker ta ni za vse enaka. Ko gre za običajnega državljana, je zelo kruta, nekaterih, ki so del elit, pa ta pravna država sploh ne doseže," je opozoril Erjavec, ki meni, da je DeSUS edina stranka, ki to stanje lahko preseka, saj ni povezana z mrežami, lobiji in tajkunskimi zgodbami.

Lista kandidatov stranke DeSUS je večinoma že zaključena in izbranih je 87 kandidatov, manjka le še kandidat v Slovenj Gradcu, ki ga bodo določili v začetku prihodnjega tedna. Želel je namreč kandidirati slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar, vendar je stališče stranke, da župani ne kandidirajo na državnozborskih volitvah, je pojasnil Erjavec in zavrnil namige, da bi Zanoškarja zavrnili kot kandidata, ker bi kandidiral v isti volilni enoti kot on.

Program, ki je nastajal celo leto, je usmerjen na vsa področja družbenega dogajanja. "Gospodarstvu je treba omogočiti potrebno okolje za razvoj in napredek, saj le uspešno gospodarstvo zagotavlja socialno državo. Bistveno moramo poceniti našo absolutno predrago državo, kar lahko storimo z reorganizacijo in zmanjšanjem števila različnih agencij in drugih institucij. Racionalizirali pa bomo tudi področje socialnih sistemov," je povzel vodja programskega sveta Niko Abrahamsberg.

Da bi zagotovili uspešno delovanje gospodarstva, bi DeSUS pri izvajanju gospodarske politike posebno pozornost namenil spremembam podjetniškega okolja, upravljanju državnih podjetij, konsolidaciji javnih financ in sanaciji bančnega sistema z zahtevo po odgovornosti Banke Slovenije zaradi slabega nadzora.

Pospešili bi postopke javnih naročil, spodbudili proizvodnjo, ki temelji na domačih proizvodih in spodbujali izgradnjo potrebne državne infrastrukture. Slovenijo bi glede na program DeSUS promoviral kot ekološko državo in pospešil investicije v železniško infrastrukturo.

Na področju državne organiziranosti bi predlagali ukinitev državnega sveta in uvedbo enodomnega sistema upravljanja države, zmanjšali pa tudi število ministrstev na osem, največ deset. Zmanjšali bi število agencij, javnih zavodov in skladov, ohranili pa bi samostojnost nadzornih institucij. Ni pa mogoče po mnenju stranke DeSUS predrage države poceniti z zamrznitvijo plač uradnikom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka.345
26. 10. 2011 15.35
hahaha tale erjavec pa je duhovit!
Kajetan
26. 10. 2011 09.14
Za karla bo letos zmaga če bojo sploh prišli v parlament. Edino pravilno, ta stranka ni nikoli zastopala interesov upokojencev, ampak samo svoje lastne osebne interese. Končno so upokojenci pogruntali da iz te stranke ne bo nič. Zbogom torej dragi Karel.
Lukna88
25. 10. 2011 22.12
Karli, kje so minimalne pokojnine v vrednosti 1000€ ?
mariabologna
25. 10. 2011 20.12
Karel vsaj krade ne! Poglejte ostale, pa potem presojajte. Desus ima zelo dobre izglede na volitvah, hočeš nočeš je edina stranka brez škandalov in je ključna za oblikovanje koalicije in konec koncev za njen razpad. Vsi novi akterji so muhe enodnevnice, kot na novo odprti kafiči.
zavedenslovenc
25. 10. 2011 18.57
hahahahahah sanja erjavček kukuruz
francfejstbukov
25. 10. 2011 18.26
DVOJNIK L.De FUNESA ( OPROSTI MI LUIS..) g.KRAL VECERJA, BI OHKA BIL TUD PRINCIPAL ŽANDAR ZA VSO SLOVENIJO...
goliinbosi
25. 10. 2011 18.05
Karel bi se namesto s stranko Slovenska unija, moral povezati s podjetjem Unija papir servis ali pa kar s Palomo.
binmister
25. 10. 2011 17.40
Erjavec se obrača tako kot veter piha .Drugo ga skupaj ne drži kot laž .
vlab
25. 10. 2011 16.31
"Zagotovil je, da se DeSUS iz dneva v dan bolj krepi in sprejema nove člane..." Če je to res, potem ni potrebno razglašati, da ste krepki, če to res ste, drži? Enkrat se te psmice izpojejo Kahl.
vlab
25. 10. 2011 16.29
kahl je ista slika ko zmago. zmago je po anketah že out, zdaj bi bilo primerno da se še kahl poslovi.
jpavli19
25. 10. 2011 16.23
No pa še tako kot pri Žerjavu:ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha..........
usi-glih
25. 10. 2011 15.49
ninjaRus 25.10.2011, 13:21 2 ...ali kdo v tej zavoženi državi razmišlja o potomcih ?! ... ..seveda in to večkrat na dan, pa spoloh ne vem kam grejo. ;=)))))))
usi-glih
25. 10. 2011 15.48
he he he a z godcem ??? dej kahl za tole igro si pa preplitek
picika55
25. 10. 2011 15.36
BLA BLA BLA tale Erjavec ! Je v prejšnjem mandatu obljubil penzije 1000€, potem pa še z vlado ni hotel sodelovat......
sanya12
25. 10. 2011 13.36
Nič bat zaradi interesov, Karl jih bo hitro uskladil z enim, ali pa z drugim.
tovarišinajuriš
25. 10. 2011 13.21
...ali kdo v tej zavoženi državi razmišlja o potomcih ?! ...
pehtateta
25. 10. 2011 12.16
Dej Korl zresni se!
robek35
25. 10. 2011 07.43
Karli,če se spomnim si reku da menanderji ki zafura firmo lahko že drugi ustanovi drugo firmo in to podprl,s tem si veliko zgubil Pozitivno da si se rešil Zanoškarja župan poslanec direktorfirme ki je izjavil da v firmi dela zastonj,mislim da se nekateri delajo mal norca iz nas
binmister
24. 10. 2011 21.26
Kahl bi že zdavnaj moral dobiti po betici ko je lagal da bo penzija najmanj 1.000€ laže pa obljublja tudi sedaj lopov
modem350
24. 10. 2011 20.00
Zgolj pokojnino si želi zagotovit :)