Slovenija

Cerar razmišlja o 'začasni konzervaciji' Teš 6, Janković bi prodal Termoelektrarno Trbovlje, večina bi gradila drugi blok nuklearke

Ljubljana, 08. 07. 2014 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
378

Kdo bi ustavil Teš 6, kdo gradil nuklearko, kdo bi se kot lev boril za projekt Južni tok? Stranke razkrivajo, kam bi usmerile energetsko politiko Slovenije.

Sončne celice
Sončne celice FOTO: Thinkstock
O tem, da je zadostna in ugodna energetska oskrba države nujna, ni dvoma. Več pa je vprašanj, ko se je treba odločiti, kako to doseči. Po več zgrešenih energetskih projektih, ki državljanom že ali pa še bodo povzročali sive lase, smo stranke, ki se bodo v nedeljo potegovale za naklonjenost volivcev, vprašali, v katero smer bi peljale energetsko politiko.

V stranki Mira Cerarja menijo, da ne smemo stremeti k samozadostni oskrbi izključno iz obnovljivih virov energije. Podpirali bodo torej tiste vire, ki imajo pri nas pravšnji energetski potencial, njihova izraba pa je v skladu z okoljskimi standardi, še posebej vodo, veter in biomaso, kjer "ima slovenska industrija odlične reference, znanje in potencial za izgradnjo novih proizvodnih objektov".

V SDS stavijo na večji izkoristek vodnih virov in domače lesne biomase za prijazno in cenovno ugodno energetsko oskrbo. Še naprej pa bi podpirali tudi energetsko prenovo starejših stavb.

V SD pravijo, da zagovarjajo učinkovito rabo energije, smotrno gradnjo novih energetskih objektov in spodbudo novim gospodarskih investicijam v obnovljive vire in razvoj zelenih tehnologij. Zaradi zagotavljanja energetske neodvisnosti pa je potrebno zagotoviti razpršene vire deloma iz obnovljivih, deloma nuklearnih in deloma tudi iz virov fosilnih izvorov.

V stranki DeSUS menijo, da bi se moralo državno sofinanciranje investicij, ki se nanašajo na obnovljive vire, osredotočiti na podporo investicijam, ki bi pripomogle k večji energetski samooskrbi gospodinjstev, podpirajo pa tudi izgradnjo novih hidroelektrarn, zlasti na srednji Savi. Pričakujejo pa tudi, da bodo pristojni organi naredili več pri odkrivanju odgovornih za pripravo in izvedbo večjih energetskih projektov, ki so prej izkazovali finančno upravičenost, danes pa kažejo predvsem na finančni polom.

V NSi kot prednostno nalogo energetske politike izpostavljajo podporo za zelene tehnologije in izrabo obnovljivih virov energije.

Drugačnega mnenja so v SNS, kjer menijo, da se je pri obnovljivih virih potrebno izogibati vetrnim elektrarnam, ki prinašajo dobičke zgolj nemški industriji in bodo slovenske odjemalce električne energije udarile po žepu z okoli 5-odstotnim povišanjem cene. Ob tem bi še redefinirali pogodbe v NEK in prevzeli celotno proizvodnjo NEK v slovenske roke.

V SLS bi s finančnimi in drugimi spodbudami pospešili naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za stavbe javne uprave, šole, vrtce, zdravstvene objekte ter tudi za stanovanjske objekte. Vlagali bi v vetrno, sončno, vodno energijo in biomaso, izpostavljajo nujno dokončanje projektov hidroelektrarn na spodnji Savi in zagon projektov hidroelektrarn na Muri. "Porabo fosilnih goriv je treba zmanjševati, tudi iz vidika pritiska na okolje, in sprejeti ukrepe na osnovi katerih se bo v naslednjih 4 letih lahko zgradilo najmanj 10 lesnih centrov po Sloveniji, v katerih se bo pripravljalo lesne sekance, biomaso in pelete kot nadomestek za fosilna goriva pri ogrevanju objektov," svetujejo v SLS.

Tudi v Pozitivni Sloveniji izpostavljajo izgradnjo verige hidroelektrarn na Muri, kar bi storili v letu 2016 in spodnji Savi, kjer bi pospešili postopke, da bi se lahko projekt začel v najkrajšem možnem času. Termoelektrarno Trbovlje bi odprodali strateškemu partnerju in odprli rudnik Brnica.

Tudi v Zavezništvu Alenke Bratušek poudarjajo prehod iz fosilnih goriv iz tujine na domače vire. "Usmeriti se moramo v hidroelektrarne, predvsem pa je potrebno vlagati v energetsko sanacijo stavb in elektrifikacijo prometa," pravijo.

V stranki Verjamem, kjer energetsko politiko povezujejo z gospodarskim razvojem, pravijo, da je bila dosedanja energetska politika Slovenije kratkoročno naravnana, brez jasnih programskih in operativnih osnov, zato so sami sestavili dolgoročni program, katerega poudarki so diverzifikacija energetskih virov, povečanje energetske neodvisnosti, povečanje uporabe obnovljivih virov energije, učinkovita pretvorba energij od proizvodnje, distribucije do rabe ter pametna in učinkovita omrežja.

TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert

Teš 6 je zgrešena investicija, a zdaj, ko stoji, ga bomo pač imeli

V stranki Mira Cerarja menijo, da je treba Teš 6, ker je pretežni del investicije že plačan, dokončati. Bo pa nujno izdelati analizo stroškov, ki so povezani z vračilom glavnice in obresti za najete kredite ter v povezavi z bilancami tekočega poslovanja ugotoviti, ali morda ne bi bilo bolj smiselno in ekonomsko upravičeno objekt začasno konzervirati, in sicer vse dokler tržna cena za proizvedeno električno energijo iz tega objekta ne bo zagotavljala pozitivnega poslovanja. "Seveda je tudi konzerviranje povezano z določenimi stroški, a kot rečeno, potrebno je proučiti tudi to možnost. Zavzemamo se za revizijo vseh postopkov in investicije," pravijo v SMC.

V SDS pravijo, da je gradnja Teš 6 pač v zaključni fazi, da pa so že leta 2009 opozarjali, da so se okoliščine gradnje spremenile in da bi bilo treba razmisliti o smiselnosti nadaljevanja projekta, česar pa Pahorjeva vlada ni upoštevala in se je projekt nadaljeval za višjo ceno, pri čemer je zaradi spremenjenih okoliščin na energetskem trgu vprašljiva njegova dolgoročna rentabilnost.

Tudi v SD menijo, da je za državo ceneje, da se Teš 6 dokonča, treba pa je opraviti temeljito revizijo in ugotoviti, kdo so odgovorni za nepravilnosti.

V NSi, kjer izpostavljajo, da so bili edina stranka, ki je glasovala proti poroštvu države za projekt Teš 6, ki po njihovem sodi v preteklo stoletje, poudarjajo nujnost nadzora nad projektom, pri katerem so se pokazali indici o koruptivnem vodenju projekta.
Da je potrebna preiskava dogajanja v Tešu menijo tudi v SLS: "Kjer so bile nepravilnosti, naj se tudi zahteva kazenska odgovornost."

V Zavezništvu Alenke Bratušek k temu dodajajo še odškodninsko odgovornost za nastale nepravilnosti. "Nedopustno pa je, da bi stroški investicije še nadalje naraščali," menijo.

V PS menijo, da je prav, da se projekt Teš 6 zaključi, dodajajo pa, da obžalujejo in obsojajo neodgovorno ter izjemno škodljivo vodenje investicije izgradnje.

Da bi bilo treba Teš 6 takoj ustaviti, saj je že zdaj jasno, da bo šla investicija po poti trboveljske termoelektrarne, ki posluje z izgubo, pa menijo v SNS, kjer dodajajo, da z zgrešeno investicijo države ne bi smeli še bolj obremeniti.

Da pa smo zdaj na točki, ko se Teš 6 ni mogoče več izogniti, pa menijo še eni nasprotniki projekta – Združena levica. "Dejstvo je, da TEŠ 6 ne bo rentabilna investicija, saj bo na letni ravni prinašal izgubo. Kljub temu takojšnje zapiranje TEŠ 6 ni niti ekonomsko niti okoljsko smiselna poteza. Potrebno je začeti z zapiranjem starejših termoelektrarn," pravijo.

Jek 2
Jek 2 FOTO: POP TV

Pred gradnjo drugega bloka nuklearke na referendum

V stranki Mira Cerarja podpirajo gradnjo drugega bloka nuklearne elektrarne Krško. A bi bili pri tem zelo previdni, da se ne bi ponovila zgodba iz TEŠ 6. Prav tako bi pred dokončno odločitvijo izvedli referendum.

V SDS poudarjajo, da je drugi blok Nek umeščen v dolgoročne strateške načrte Slovenije, da pa je treba pred dokončno odločitvijo preveriti predvsem vprašanja glede okoljske sprejemljivosti in dolgoročne rentabilnosti.

SLS je naklonjena preučitvi gradnje novega bloka nuklearke, saj gre za enega izmed najcenejših in manj okoljsko spornih projektov, pravijo, vendar se mora takšen projekt nujno izpeljati ob soglasju ljudi, poudarjajo.

Drugačnega mnenja so v Pozitivni Sloveniji, kjer gradnje novih nukleark ne podpirajo. "Nuklearna elektrarna Krško omogoča Sloveniji 40 odstotkov varno proizvedene energije, odločitev o vprašanju in gradnji njenega drugega bloka pa odločitev vseh državljanov, ki jo je potrebno preveriti tudi z referendumom. Bolj kot jedrske v Pozitivni Sloveniji podpiramo nadomestne vire energije - vodo, sonce, veter in biomaso."

Proti novemu bloku Nek so tudi v Združeni levici, a iz ekonomskih razlogov. Kot pravijo, si v naslednjem desetletju ne moremo privoščiti investicije, ki bi presegala tri milijarde evrov: "Niti v tem času ne potrebujemo kapacitet Nek 2, čeprav je jedrska energija pomemben vir zagotavljanja energetske preskrbe."

Otvoritev plinovoda Južni tok
Otvoritev plinovoda Južni tok FOTO: Reuters

Za Južni tok bi se morali boriti

Eden najbolj vročih energetskih projektov pri nas ta hip – Južni tok, uživa nedeljeno podporo politike, pri čemer pa v SDS izpostavljajo, da je to del večjega projekta, zato bo njegovo nadaljevanje na območju naše države, delilo usodo dogovora med Rusijo na eni in Evropsko unijo na drugi strani.

V SLS pa poudarjajo, da je Južni tok posebnega pomena in bi se Slovenija zanj morala boriti, sicer se zna zgoditi da bo trasa speljana mimo nas in ostali bomo brez vseh ugodnosti, ki jih takšna investicija prinaša.

S tem se strinjajo v ZaAB, ker poudarjajo, da je Južni tok eden ključnih projektov za zagotavljanje stabilne dobave zemeljskega plina in s tem cene energenta. "Zemeljski plinovod v srednjeročnem obdobju predstavlja prioriteto pred drugimi alternativnimi transportnimi in skladiščnimi možnostmi."
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobinator
10. 07. 2014 16.39
+1
razmišljam tako kot Janković, Lahko bi prodali stadion stožice in se rešili vsaj enega pufa
OFronta
09. 07. 2014 22.06
+1
Prejšnje volitve smo hodili volit proti Majerju, tokrat se mu je pridružil še Cesar. Gospodič si je osmislil stranko visokih in malo manj visokih državnih uradnikov, s katero je več kot desetletje vladal iz druge vrste. Po Desusu se nam torej v DZ obeta še drugo interesno združenje. Preverznost brez primere! VELIK NE ZAPORNIKU IN VELIK NE CESARJU!
Bruhalnica24
09. 07. 2014 09.11
+2
Zakaj čudežnega dečka obdajajo samo LDS, PS, BRATOFČINA SINJEGA GALEBA, SD, ZARES ???? Zaradi njih je SLO pred bankrotom, zaj pa jim kaže na zmago.... Pa kdo ima popolno demenco v deželi tej če ne neumen folk ????.
Zrkizz
08. 07. 2014 22.16
+1
Ko preberes kaj bi nasi prodajali in kaj gradili vidis, da nimas nikogar za voliti.
puspan
08. 07. 2014 21.56
+3
............vecina bi gradila drugi blok nuklearke. To vam pa rad verjamem, le denar bo problem, ce ste drzavo tako okradli, da cestarji se asfalta za rocno flikanje lukenj na avtocestah nimajo. Ampak nikar obupat. Evropa bo v kratkem propadla, z njo Evro, mi pa bomo spet slobodni in stancali Tolarje po potrebi, da se bo kar kadilo. Bliza se dan, ko bo denarja spet na pretek, kot smo ga ze enkrat ne dolgo nazaj imeli.
FailNation
10. 07. 2014 09.23
upam da res....k tole ni vč za zdržat...REVOLUTION!
-1
Alenka bo zmagala,in to si tudi zasluži saj je vrnila Slovenijo na evropsko sceno .Po tem ko so razni Ropi in Janše pripeljale Slovenijo na rob bankrota,potem pa strahopetno pobegnili v svoj hlev. Sedaj pa bi hoteli nazaj h koritu. Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo,kaj šele kaj obljubljajo.
puspan
08. 07. 2014 22.52
Ob tako zavozenih pogledih, je seveda jasno, da razmisljate tudi o zmagi, saj je bila edina, ki je v najkrajsem casu doslej uspela pripeljati skoraj deset miljard kapitala v obubozano Slovenijo. Ce ta fantasticen uspeh ponovi, bomo zagotovo zaokrozili kupcek na dvajset. Se dobro, da se Slovenija hitro stara in mnogi ne bomo doziveli dezastra nasih otrok in vnukov, ki bodo te fantasticne vsote primorani vracati, ceprav ze danes se za obresti primanjkuje denarja.
taklemamo01
08. 07. 2014 19.58
-1
Ne vem Milan koliko časa bodo ljudje še verjeli da tvoj tokratni paradni konj dela čudeže. Upaj da vsaj do volitev. Človek ki ima svoje podjetje in je samo za svetovanje državnemu zboru pokasiral več kot četrt miljona evrov ne bi smel imeti politično funkcijo! Poleg tega zna tudi lagati, saj trdi da nastopa na volitvah avtonomno. In svizec je zavil čokolado v folijo.
vesoljcek!
08. 07. 2014 20.06
+0
kaj pa JJ ki je podaril in prodal na stotine firm pa pokasiral in pokradel več deset milijonov evrov on pa lahko kandidira in to še iz zapora v katerem je po vašem krivično (kot da ste bili vsi na teh tajnih pogovorih z njim vse veste)...
puspan
08. 07. 2014 22.00
Pa na kliniko v Avstraliji si se pozabil, ce si ze tako dosleden.
.jest
08. 07. 2014 19.44
A sedaj, ko se korupcija v TEŠ 6 končuje, pa bi se radi zagrebli in postavili v vrsto za korupcijo in podkupnine v NEK-u. Državljani združimo se in najemimo od Hrvatov Goli otok.
skorumpiranpolitik
08. 07. 2014 17.51
PROGRAM STRANKAeDOST IMAMO SKORUMPIRANIH POLITIKOV! SDISP 1. Pospeševanje gospodarstva 2: Antikorupcijski program, za 25 let nazaj, 3. ODvezm trjanega sodnega mandata 4. Krčenje javne uprave, kjer je neučinkovita presežna, predvsem šolstvo, računsko sodišče ugotovilo, da je za 48 milijonov škode pri fiktivnih vpisih na višje šole in fakultete! 5. Kmetijstvo - samoskrba, ekologoško kmetovanje, prepoved GSO! 6. Promet večja pretočnost1 7. Izstop iz NATA 8. Odvzem premoženja vsem tajkunom in odgovornost bankirjev 9. Ukinitev 100 občin! 10. Ker bo ukinjenih 100 obbčin, bo ukinjeno avtomatsko tudi 200 skorumpiranih politikov! 11. NE JEDRSKI ENERGIJI!
ZVESTSDSu
08. 07. 2014 17.19
+1
Židana in Socialne demokrate rešujejo Američani. Craig T. Smith je že tukaj
ZVESTSDSu
08. 07. 2014 17.13
+3
Zakaj sta Cerar in Senica lani maja nehala poslovno sodelovati, še ni popolnoma znano, je pa morda pomenljivo, da je Senica malo pred vstopom Mira Cerarja v aktivno politiko nekoliko prilagodil tudi uradno spletno stran svoje odvetniške pisarne, in sicer tako, da je iz rubrike "Strokovnjaki" odstranil Mira Cerarja ter pravnika Miho Juharta. Poznavalci pravijo, da najverjetneje zato, ker so "vsi" zelo dobro vedeli, dobro vedeli, da utegne novopečenemu politiku Cerarju škodovati, če bi se še vedno "pojavljal" na njegovi spletni strani .
vesoljcek!
08. 07. 2014 20.07
+1
hehe te spletke vam bodo vsem možgane skurle... sej SDS-jevci res niste normalni več... to pa meji že na popolno blaznost... Vse kar ni po vašem okusu je spletka morda zto ker samiživite točno po teh načelih!!!!
ZVESTSDSu
08. 07. 2014 16.36
+1
Vsi za SDS, ker ni za nas, naj voli ZL, tudi oni se borijo za delavca, kot mi, Violeta je prava in še novi obraz je.
Skopušnik Janez
08. 07. 2014 16.06
+2
Hehe kolk so vsi pametni, ne morš verjet, obljubljajo čist vsi eno ter isto že 20 let, mi pa kot umsko zaostali slepo verjamemo ter sledimo.
Fugu
08. 07. 2014 15.44
+5
Se vidi, da se strokovnjaki in pametni nočejo vmešavati v politiko, kar res pozdravljam. Tisti, ki pa se silijo za stolčke in davkoplačevalski denar, pa nimajo stika z realnostjo. 2 blok nuklearke- čemu??? Peljite se v Avstrijo na relacijo Dunaj- Bratislava, pa boste videli, kako se pridobiva elektrika z vetrnicami, pa ni nobenega, ki bi se bunil zaradi mokrosevanja ali pa kakšnih ptičeljubcev, ki nimajo bolj pametnega dela kot zagovarjati letalne koridorje ptičev, ki naj bi jih vetrnice totalno uničile- BEDARIJA. Južni tok je druga velika oslarija, za katero se je pametno potegovati- korist od nje bo imela na dolgi rok le Rusija, mi pa bore malo, le cevi bodo kvazile podobo naše lepe dežele. Rešitev? Malo se razglejmo naokoli, našo državo pokriva več kot 60% gozdnih površin, zato bi ogrevalne težave namesto s plinom brez problema reševali z biomaso, ob tem zaposlili dosti ljudi in lahko postali vzgled drugim, kako se da, če so le ljudje in ideje pravi. Tako pa žal pri nas ni nič normalnega izvedljivega, ker lobiji delajo zase, politiki pa so le lutke nekoga daleč zadaj, ki vleče vse niti in se bogati. Močmo upam in si potihem želim, da je GOSPOD CERAR drugačen in bo presekal gordijski vozel. Je zadnja oseba, ki ji dam na volitvah glas. vkolikor se še po tem mandatu nič ne spremeni, ostanem tujini do smrti.
-4
Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo,kaj šele kaj obljubljajo.
lordG
08. 07. 2014 15.38
+1
hehehe lepo da nas vsak nekdo nasmeje na tak turoben dan
ZVESTSDSu
08. 07. 2014 16.36
+2
gorec-, A.B. se niti tega več na spomni, da je z Omanom kontaktirala.
lordG
08. 07. 2014 15.35
+4
nekdo oz kdor koli poslovno sodeluje z Senico in Kresalovo ni zaupanja vreden in je žaljivo da se sklicuje na pravno državo..če tak človek pride na čelo države je velika verjetnost da se bosta s korupcijo obremenjena senica in kresalova preko svojih družb skozi velika vrata vrnila v politiko in v državna podjetja v katerih bosta še naprej kradla naš davkoplačevalski denar
lordG
08. 07. 2014 15.43
+1
baje se kresalova že hvali kako bo v cerarjevi vladi zopet postala ministrica
spoštovanje
08. 07. 2014 15.29
+4
in nabiranje pik z šoštanjsko elektrarno za katero nekateri pojma nimajo niti kje je, niti princip delovanja, niti nimajo pojma o politiki, ekonomiji, gospodarstvu,..skratka politični analfabeti, lenuhi in roparji davkoplačevalskega denarja
Berdem
08. 07. 2014 15.44
+1
Politik ne more reči. da je treba neko elektrarno zapreti, Za to je odgovorna stroka. Torej. politiki lahko preko stroke govorijo kako in kaj ne pa na pamet, Sploh ne vedo, kaj bi se zgodilo, če TEŠ Šoštanj ugasne, Mislijo da bo njegno funkcijo prevzele ostale elektrarne. Večina politikov naj bo raje tiho. kot pa da modrujejo in s,,,,,,, klanfe
artus
08. 07. 2014 19.51
De, de, de! Kaj je pa pri nas se strokovno, ce se je politika ze zdavnaj postavila na piedestal vrhovnega arbitra, ki razsoja, kaj je prav, pa naj stane kolikor hoce.
franceprešeren8
08. 07. 2014 15.26
+2
lepi časi,kolk maš na uro pri cerarju? zihr ne njegove tarife :)
vesoljcek!
08. 07. 2014 20.10
milojknzi
08. 07. 2014 15.25
+1
Za Jankovičem bo nekaj ostalo, saj je naredil čuda za Ljubljano. Za ostalimi bodo ostale samo luknje v proračunu. Ne pravim, da je Janković čist, samo naredil je ČUDA.
franceprešeren8
08. 07. 2014 15.26
-1
mulc-slo
08. 07. 2014 15.27
-1
franceprešeren8
08. 07. 2014 15.28
+1
razen,da se bomo res še dolgo čudili in se ga spominjali,ko bomo plačevali dolgove, 50x večje od jj...
milojknzi
08. 07. 2014 15.30
-1
Kaj so pa drugi naredili??????? Dejanski rezultati??? Prosim, vsaj pet.
milojknzi
08. 07. 2014 15.31
+1
Kaj so pa drugi naredili??????? Dejanski rezultati??? Prosim, vsaj pet.
spoštovanje
08. 07. 2014 15.33
-1
enako kot janković....5 x 0..... kradli so pa za 5 ja
milojknzi
08. 07. 2014 15.35
+4
Kdaj si bil nazadnje v LJ, vse to kar vidš janković ne bo vzel s seboj ampak bo ostalo, enkrat se bo odplačalo. Tud stanovanja ne morš keširat pač ga vzameš na kredo ampak enkrat bo TVOJ!!!!
Berdem
08. 07. 2014 15.47
+2
Res je naredil nekaj iz Ljubljane, Normalno, da so ostali krediti, Vprašanje pa je, če so krediti proporcionalni narejenemu in če so, dajte dol klobuk pred Zokijem.
felix59 drugič
08. 07. 2014 19.44
+1
Vsi tisti , ki lajate na Jankovića verjetno sploh ne veste kje je Ljubljana. Naredil je daleč največ od vseh županov , kar pa za sabo žal potegne tudi kredite. Na volitvah ima sigurno moj glas !!! Zdaj se pa kavsnite tja , kamor z roko nesete papir !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
franceprešeren8
08. 07. 2014 15.23
+3
jj je kriv za teš6, ker ni bil dovolj glasen, da bi projekt ustavili!
Berdem
08. 07. 2014 15.53
+1
J,J je bil preveč zakopan v arhive tako da za projekt TEŠ6 niti ni vedel, Res pa je, da so se za TEŠ 6 odločili na eins zwei, brez vednosti večine
Ni imel jac,še nikoli jih ni imel,kam je šel ko so ga ispustili iz zapora,ja kar uprašajte ga,mogoče se bo spomnil,ali pa je že pozabil,kot na denar,ki ga je dobil na neznanem mestu