Slovenija

Kresalova: Politika je postala pomemben del mojega življenja

Ljubljana, 15. 12. 2011 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kresalova se je poslovila od predsedniškega stolčka, a poudarja, da ostaja aktivna v politiki. Dejala je tudi, da je z odstopom omogočila, da se začne neki pravi konkurenčni boj za novo vodstvo LDS.

Svet LDS se je sestal z namenom ocene rezultatov volitev, na katerih je LDS po neuradnih izidih Državne volilne komisije prejela 1,48 odstotka glasov.

Katarina Kresal je nepreklicno odstopila z mesta predsednice LDS. Tako so že med sejo sveta stranke sporočili na svojem Twitter profilu. Kresalova je dejala, da je z odstopom omogočila, da se začne neki pravi konkurenčen boj za novo vodstvo LDS. Sicer pa, kot pravi, ostaja politično aktivna in tudi v LDS.

"Svet LDS danes razpravlja o rezultatu volitev, kjer nismo dosegli rezultata, ki smo si ga želeli ali pričakovali. Očitno so se volivci letos odločali po principu, kdo je najverjetnejši zmagovalec. Žal smo plačali hud davek za to ceno," je dejala Kresalova.

V razvoju stranke je treba po njenem mnenju dati "priložnost in prostor vsem tistim ljudem, ki želijo sodelovati". "In prav je, da tudi sama naredim prvi korak v tej smeri in prostor za te ljudi," je v zvezi s svojim odstopom dejala Kresalova.

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Miro Majcen
Na seji je poleg Kresalove odstopil tudi podpredsednik stranke Borut Cink, prav tako pa je svoj odstop podal generalni sekretar stranke Uroš Petohleb, čigar funkcija je vezana na predsednika stranke.

Dodaja pa, da ostaja aktivna v politiki. "V teh nekaj letih, kar sem vodila LDS, je politika postala pomemben del mojega življenja, veliko sem se naučila v njej in tudi veliko sem lahko naredila v njej," je pojasnila. Sicer ne bo več imela nobene vidnejše politične funkcije, a to, kot poudarja, ni edini pogoj, če želiš delati dobro v politiki. Kot napoveduje, bo namreč našla način, kako lahko zagovarja in brani "temeljne vrednote svobode, solidarnosti in spoštovanja različnosti, za katere sem se borila, ko sem bila predsednica". Dodala je še, da o kandidaturi za ljubljansko županjo ne razmišlja.

O imenih za njenega naslednika po njenih navedbah na svetu stranke danes še ni bilo govora. Prav tako tudi sama še ni slišala nobenega predloga, saj se bodo postopki evidentiranja kandidatov šele začeli. V stranki bodo namreč zdaj sklicali volilni kongres, ki bo predvidoma februarja ali marca prihodnje leto. Do takrat bo Kresalova še vodila stranko, je povedala.

Kresalova je dejala, da o kandidaturi za ljubljansko županjo ne razmišlja.

So se pa na današnji seji pojavljali pozivi Kresalovi, naj vnovič kandidira. "Danes je bilo kar nekaj članov sveta, ki smo jo pozvali, naj razmisli, da ponovno kandidira za mesto predsednice, ko bodo stekli volilni postopki," je v izjavi za medije dejal Aleš Zalar, edini minister iz vrst LDS v vladi, ki opravlja tekoče posle. Po njegovem mnenju je Kresalova še enkrat več dokazala, da je izjemna političarka.

Nasprotno pa predsednik sveta stranke Anton Anderlič meni, da je nenavadno, da bi Kresalovo nagovarjal ali pa podpiral na tej poti, če je bila to poteza, kot je dejala sama, "za možnost drugim". Po njegovih besedah je razpoloženje na seji izražalo, da je treba ob dogodkih, kot je izpad stranke iz parlamenta, kritično presoditi in tudi sprejeti objektivno odgovornost za nosilce najvišjih funkcij.

Tako Zalar, ki pravi, da ne misli kandidirati za vodstvene funkcije, tudi Anderlič zatrjuje, da o tem ni razmišljal in tudi zdaj ne razmišlja.

Kot je Anderlič dejal po seji, je položaj "zelo resen, kajti ko po tako dolgi in bogati zgodovini stranke izpadeš iz parlamenta, potem je to sporočilo volivcev zelo zgovorno". Svet je bil po njegovih besedah danes enoten – "da ima liberalna demokracija dovolj potenciala, volje, predvsem pa zelo jasne usmeritve, kako te liberalne ideje nadaljevati naprej".

Tudi Kresalova je že med sejo dejala, da razprava teče o tem, da se je vredno boriti za LDS in da so liberalne vrednote tiste, ki jih Slovenija potrebuje. Ob tem je poudarila, da LDS ostaja parlamentarna stranka, saj iz njihovih vrst prihaja evropski poslanec Jelko Kacin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
16. 12. 2011 15.39
za kar je bila postavljena je odlično opravila(svoji okolici je priskrbela enormne koristi)! sedaj lahko odide!!
dajno
16. 12. 2011 11.34
Je pa luštkana
onkio
16. 12. 2011 09.42
+5
Kresalova je v svojih aferah pokazala kaj zmore.......takim bi bilo potrebno prepovadati biti sploh v stranki !!
wizeman
16. 12. 2011 10.00
+1
Huh, če bi to bile najhujše afere, kar jih premorejo slovenski politiki, bi bili mi Indija Koromandija. Tako pa bi te njene afere lahko primerjali z afero sosedove micke, ki je flirtala s potnikom na mimovozečem vlaku....
bossairer
16. 12. 2011 09.22
+3
Evo, tako zgleda kavica za 40centov
Igor Potocnik 1
16. 12. 2011 09.15
+3
hehe, seveda ona je mislila reci da bi politika skoraj financirala njeno zivljenje, pa ni uspelo
dobives
16. 12. 2011 09.04
+5
kresalova je dejala, da ne razmišlja
ovip
16. 12. 2011 09.03
+6
Na tej sliki lahko vidite, kako razmišlja o profitu pri uvozu luksuznih avtomobilov in utaji davkov.
wsharky
16. 12. 2011 08.53
+2
... sedaj bova imela s katarino vec casa, ki ga bova prezivela skupaj ... kiss ...
minimalisch
16. 12. 2011 08.03
+10
bi morala ostat pri kuhanju in kako oddajo odpret z naslovom "pr koritu"...
sprint
16. 12. 2011 07.59
-5
Vaaaaauuu Katarina ! S tabo bi imel sina !
ovcerejec
16. 12. 2011 07.32
+3
zdaj sam čakam, da jo Janković predlaga za ministrico.........pol pa vsi na ceste
Tomaž Škof
16. 12. 2011 07.31
+0
boljši da greš ker ste tu kradli pa ste slovenski narod v revčino spravli!
JezekTekaTeka22
16. 12. 2011 01.16
+2
Najbolj bi jo prizadelo, če nebi bilo nobenega posta ... tut jest nebi napisal ... "prvi" ...
mac4_m
16. 12. 2011 00.42
+15
ne moreš verjet, kakšne oblake jahajo nekateri. Človek se vpraša, kako so take osebe prišle do visokošolske izobrazbe. Resno se vpraša. V politiko je prišla predvsem z izbiro pravega 'partnerja'. Naveličan katastrofe od politike jo je narod z odprtimi rokami sprejel kot nov, svež, mlad obraz. V samo treh letih so lahko slovenci videli tudi njeno dušo. In rezultat je znan. Maskiranje z oblekami in leporečjem večini ne zakrije dejanj, ki bi se jih moral sramovati slehernik, nekaterim pa očitno ne kapne še cel polčas po tekmi.. Res zelo žalosten, sramoten konec politične kariere, ki bi lahko bila zelo bleščeča in vredna veliko več kot drag kič, ki se ga na ta drugi način kupi..
minimalisch
16. 12. 2011 08.01
+2
Prassek
16. 12. 2011 00.04
+10
A se meni samo zdi al se je Senica odselil v drugo državo. Nič ni novega o njem. Je Katarina zdaj samska?
justinijan
16. 12. 2011 00.08
+4
Brus123
16. 12. 2011 09.02
+6
kaj reče Senica po dobrem sexu? "zdaj pa daj tačko!"
Martian
16. 12. 2011 00.02
+24
Kresalova: Politika je postala pomemben del mojega življenja --- hkrati pa je po zadnjih volitvah...Kresalova postala popolnoma nepomemben del politike
justinijan
15. 12. 2011 23.53
+20
državljani slovenije upamo, da te nikoli več ne vidimo v parlamentu kaj šele da te spet glasujemo za slovenko lleta
Niko_K
15. 12. 2011 23.46
+10
Gdč. Kresal, kdo pa bo zdaj vaš sluga, da bo pritiskal tipke na liftu, da na gumbke ni treba pritiskati vam?
moster
15. 12. 2011 23.49
-4
zoran13
15. 12. 2011 23.40
+3
/13/...veliko vprašanje je ali je stranka sploh še verodostojni naslednik njene bolj popularne in spoštovane predhodnice ZSMS... IGNORAMUS ET IGNORABIMUS Ne vemo in ne bomo vedeli. Svet stranke Najvišji organ med kongresoma je svet stranke, ki ima številne odgovorne naloge. Svet nadzira delo organov stranke in daje smernice delovanja izvršnemu odboru. Zavzema tudi politična stališča do sistemskih vprašanj iz pristojnosti državnega zbora. Na lastno pobudo ustanavlja delovna telesa, sprejema finančni načrt in zaključni račun ter opravlja druge naloge v skladu s statutom. Svet stranke sestavlja 61 na kongresu izvoljenih članov in članic ter članice in člani po položaju. Predsednik sveta je Anton Anderlič, podpredsednica pa Lidija Majnik. Izvršni odbor Izvršni odbor je politično-operativni organ. Neposredno opravlja naloge za uresničitev programa stranke v skladu z usmeritvami sveta in kongresa. Izvršni odbor je tudi politično-koordinativni organ. Koordinira delo poslanske skupine v državnem zboru in izvršnega odbora kot politično-operativnega organa stranke. Člani izvršnega odbora so: Katarina Kresal, predsednica, Borut Cink, podpredsednik in predsednik MLD, Anton Anderlič, vodja sveta, mag. Borut Sajovic, vodja poslanskega kluba, Uroš Petohleb, generalni sekretar, Jožef Školč, član, Dragica Dada Bac, članica, Aleš Leko Gulič, član, Mojca Drčar Murko, članica, dr. Slavko Ziherl, član, Aleš Zalar, član, Mojca Novak, članica in Zlatko Mir, član. Nadzorni odbor Nadzorni odbor spremlja in nadzoruje finančno in materialno poslovanje organov stranke na lokalni in na državni ravni organiziranja. Predsednica nadzornega odbora je Branka Petkovšek, člani in članice pa: Marija Juraja, Violeta Trontelj, Anton Preskar in Branko Noč. Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe Komisija ocenjuje usklajenost splošnih aktov stranke s statutom stranke ter usklajenost posamičnih aktov organov stranke s statutom in drugimi splošnimi akti stranke. Komisija daje tudi mnenja v zvezi z razlago statuta in drugih splošnih aktov stranke ter soglasje k pravilom in drugim splošnim aktom lokalnih in pokrajinskih odborov. Odloča o izključitvi članice/člana stranke in drugih kršitvah statuta. Predsednik komisije je Mirko Bandelj, člani in članice pa Matjaž Peskar, Marija Hvala, Neja Žele in Stanka Rener Grebenc. www.lds.si/si/strank...ni_stranke ACCEDO NEMINI * Prihodnost je v dobrih ljudeh in mladih očeh, program LDS za mandatno obdobje 2008 - 2012 www.lds.si/si/program FRAKCIJA LDS Dost' mam www.mladina.si/94775...gn=oldLink 10 LET www.orbis.si/fileadm...izbor1.pdf
moster
15. 12. 2011 23.32
-18
NI KAJ ZA DODAT, LEPA PAMETNA IN S SLOGOM ŽENSKA, UPAM ,DA BO NOVA ŽUPANJA!!!
EN_MEJHN_JAGER
16. 12. 2011 05.20
+2
Kaj si pa ti kadil? Daj malo, jaz bi tudi!!!