Slovenija

Ugodnejša posojila in neprofitna stanovanja

Ljubljana, 18. 09. 2008 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlamentarne stranke se zavzemajo za kakovostno izobraževanje mladih na vseh ravneh in za reševanje stanovanjske problematike.

SD se predvsem zavzemajo za močno javno šolstvo, čeprav zasebnemu ne nasprotujejo.
SD se predvsem zavzemajo za močno javno šolstvo, čeprav zasebnemu ne nasprotujejo. FOTO: POP TV

SDS

Pri Slovenski demokratski stranki so med posebnimi prioritetami, ki bi izboljšale premoženjsko stanje mladih, navedli ustanovitev posebnega štipendijskega sklada za deficitarne poklice. Nadaljevati pa nameravajo tudi proces prenove srednjega in višjega strokovnega šolstva. Uvesti hočejo finančne subvencije socialno šibkim mladim družinam za pomoč pri reševanju stanovanjskega vprašanja in varstva otrok. Med posebne prioritete pa prištevajo tudi usmerjanje mladih v deficitarne študijske programe.

SD


Socialni demokrati se zavzemajo za močno javno šolstvo, kar po njihovem ne pomeni zavračanja zasebništva, bodo pa prednostno krepili in delali bolj učinkovite javne sisteme. Modernizacija izobraževalnega sistema mora po njihovem spodbujati ustvarjalnost in domišljijo. V času študija nameravajo mladim pomagati s projektnim zaposlovanjem, ki bi jim pomenilo dodaten prihodek med študijem. Pri reševanju stanovanjske problematike mladih pa vidijo rešitev v uvedbi projekta prehodnih stanovanj z nizkimi najemninami po skandinavskem modelu.

LDS

Z obveznim srednješolskim izobraževanjem želijo mladim približati področja dela. S tem bi lažje poskrbeli za posameznikovo neodvisnost in trajnostni razvoj družbe. Opozarjajo na trenutno zgrešeno štipendijsko politiko, zaradi katere bodo po njihovem mladi odvisni od staršev tako dolgo, dokler ne bodo postali tudi sami soodgovorni za finančni dolg, ki nastaja v času njihovega študija. Zavzemajo se za moderni model evropske šole, kjer je urnik otrok prilagojen evropskemu delavniku.

NSi

Rešitev za izobraževanje mladih je za Novo Slovenijo enakomeren razvoj mreže strokovnega, poklicnega in splošnega srednjega šolstva. V naslednjem mandatu pa si bodo prizadevali tudi za kakovostnejši visokošolski sistem in nastajanje novih univerz. Izhodišče socialne politike pri NSi je družina, temelj za izvajanje pa je trdno in učinkovito gospodarstvo, za katerega se bodo zavzemali še naprej. Rešitev stanovanjske problematike vidijo v ureditvi trga nepremičnin. Predlagajo možnost preprostega zamenjevanja stanovanj glede na spremenjene potrebe, zagotoviti pa nameravajo tudi zadostno število lokacij za gradnjo stanovanjskih hiš in nujne infrastrukture.

SLS+SMS


Pri Slovenski ljudski stranki in Stranki mladih so prepričani, da je mladim v prvi vrsti potrebno ponuditi visokokakovostno splošno izobrazbo, jim pomagati pri specializacijah, ki si jih izberejo, in jih naučiti to znanje tržiti. Na tem področju je po njihovem prepričanju nujno potrebno zagotoviti hitrejši dostop do prvih zaposlitev in preprečiti izkoriščanje mlade delovne sile ter zagotoviti varnost tudi pri fleksibilnih oblikah dela. Prizadevali si bodo za priznavanje študentskega dela in neformalno pridobljenih izkušenj. Vzpostaviti nameravajo karierne centre za mlade, v katere bodo vključena podjetja, Zavod za zaposlovanje, nevladne organizacije in univerza.

Vsi se zavzemajo za reševanje stanovanjske problematike.
Vsi se zavzemajo za reševanje stanovanjske problematike. FOTO: Reuters

Zares

Stranki Zares se zdi smiselno ohraniti in krepiti ustrezno mrežo javnih višjih strokovnih šol na tistih področjih, kjer se kažejo potrebe na trgu dela in kjer so uporabniki, zlasti podjetja, ki zaposlujejo diplomante. Stanovanjski sklad nameravajo usposobiti za pozavarovalno vlogo, ki bo omogočala tudi zaposlenim za določen čas najemati in zavarovati stanovanjske kredite. Drugi ukrep za rešitev stanovanjske problematike mladih pa je po mnenju Zares popolna preusmeritev sredstev sklada v gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj s prenehanjem gradnje tržnih.

DeSUS

Pomembno je ustvariti pogoje za mlade, da v čim krajšem času pridobijo poklic in izobrazbo, trdijo v DeSUS. Okrepiti nameravajo vlogo Zavoda za zaposlovanje, saj mora po njihovem zavod razpolagati z mehanizmi in potrebnim denarjem za hitro in učinkovito izvajanje prekvalifikacij v smislu pokrivanja aktualnih kadrovskih potreb. Zavzemajo se za ponovno uvedbo pripravništva in spremembo davčne zakonodaje, da bi vzpodbujala lastnike stanovanj, da jih oddajajo v najem. Predlagati nameravajo tudi dopolnitev sistema subvencioniranja najemnin, da bo vključeval tudi najemnike profitnih stanovanj.

SNS


Slovenska nacionalna stranka namerava deficitarnim poklicem dvigniti ugled. Zavzema se tudi za večje pristojnosti učiteljev in ravnateljev na šolah ter uvedbo domovinske vzgoje. Zagovarjajo uvedbo centralnega registra prejemnikov socialne pomoči in ustrezno preveritev ustreznosti in utemeljenosti njihovega prejemanja, ker sedaj po njihovem prihaja do zlorab. Stanovanjsko problematiko nameravajo reševati z uvedbo bistveno bolj ugodnih kreditov za mlade. Ponovno bodo uvedli tudi dohodninsko olajšavo za rešitev stanovanjskega problema ter višje nepovratne subvencije za mlade družine.

SNS bi mladim družinam namenila višje nepovratne subvencije.
SNS bi mladim družinam namenila višje nepovratne subvencije. FOTO: iStockphoto

Lipa

Za Lipo je bistveno, da se spremeni odnos do dela z visoko dodano vrednostjo in dela z nizko dodano vrednostjo. Po njihovem mnenju je dejstvo, da si vsi ljudje sami niso sposobni zagotoviti ustreznega dela oziroma ustrezne izobrazbe, za kar bi morala poskrbeti država. Prepričani so, da mora sistem prožne varnosti nuditi varnost predvsem delojemalcem, jim zagotavljati ustrezna plačila ter omogočati soudeležbo pri delitvi dobička. Dolgoročno nameravajo zagotoviti neposredno sodelovanje države z lokalnimi skupnostmi, da bi s skupno stanovanjsko politiko ustvarili okolje, kjer bi bila gradnja stanovanj cenejša in hitrejša.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CezDrnInStrn
18. 09. 2008 16.07
Ja lepo! Kdo bo pa delal?Romuni?Ukrajinci?Moldavci? A poklicnih šol ne bo več?