Tujina

V spopadih s protestniki v Misuriju ustreljeni štirje policisti, eden tudi v Las Vegasu

Washington, 02. 06. 2020 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.Z., Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
793

Val protestov, ki je po smrti temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda v Minneapolisu zajel ZDA, se nadaljuje že sedmi dan, nasilje pa se iz dneva v dan stopnjuje. V spopadih s protestniki v mestu St. Louis v zvezni državi Misuri so bili ustreljeni štirje policisti, policist je bil ustreljen tudi v Las Vegasu. Po državi je bilo aretiranih na stotine ljudi, veliko protestnikov in policistov je bilo v spopadih poškodovanih. Ameriški predsednik Trump je napovedal, da bo, če bo treba, na ulice zveznih držav, ki jih ponekod že zdaj varuje nacionalna garda, poslal še vojsko. S tem bi obudil 213 let star zakon proti vstaji v ZDA, kar je nazadnje storil George Bush starejši leta 1992.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako zajeziti nasilni protestni val?
    01:06
    Iz 24UR: Kako zajeziti nasilni protestni val?
  • Iz 24UR: Trump grozi z vojsko
    02:48
    Iz 24UR: Trump grozi z vojsko
  • Policija razgnala protestnike v parku Louisville
    01:31
    Policija razgnala protestnike v parku Louisville
  • Nasilje in aretacije protestnikov v New Yorku
    01:21
    Nasilje in aretacije protestnikov v New Yorku

To noč so se sprva mirni protesti v mestu St. Louis v zvezni državi Misuri sprevrgli v nasilne. Protestniki, ki so razbijali trgovine in lokale po ulicah, so se blizu policijske postaje spopadli s policisti, spopadi pa so po poročanju lokalnih medijev trajali celo noč. Policija je protestnike razgnala s solzivcem in šok granatami, na družbenih omrežjih pa so se pojavili tudi posnetki, na katerih je slišati sirene in streljanje. Pri tem so bili ranjeni štirje policisti. Njihova življenja niso ogrožena, odpeljali so jih v bolnišnico, so sporočili iz urada policije. 

Vodja John Hayden je sporočil, da so streljali "neki strahopetci in zdaj imamo štiri v bolnišnici". "Hvala Bogu, da so živi," je dejal v čustveni izjavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Streli so odjeknili tudi na dveh lokacijah v Las Vegasu. Policijski šerif Joe Lombardo je po poročanju CNN povedal, da je v dveh ločenih incidentih ena oseba umrla, policist pa je v kritičnem stanju. Policist je bil ustreljen medtem, ko so poskušali razgnati protestnike. Osumljenca so že identificirali in pridržali. V drugem incidentu pa so policisti ustrelili protestnika, ker naj bi ta segel po orožju. Umrl je pozneje v bolnišnici. 

Trump mirne protestnike razgnal s solzivcem in zagrozil, da bo na ulice poslal vojsko 

"V Evropi imamo radi ljudi v ZDA. Šokirani smo in zgroženi nad smrtjo Georgea Floyda," je v Bruslju poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "To je zloraba moči," je izpostavil in pozval k budnosti glede pretirane uporabe sile. 

Na ameriškega predsednika Donalda Trumpa v teh dneh letijo številne kritike, da se v času nemirov zaradi policijskega nasilja proti temnopoltim Američanom skriva v bunkerju Bele hiše in jezno tvita.

Včeraj pa je poskrbel za splošno razburjenje, ko je napovedal mobilizacijo vseh razpoložljivih virov za zaustavitev ropanja in konec nemirov. "Če bosta mesto ali država zavrnila potrebne ukrepe za obrambo življenj in lastnine, bom namestil vojsko in jim hitro rešil problem," je zagrozil. Pred tem je guvernerjem v telefonskem pogovoru očital, da so šibki, ker ne ukrepajo dovolj odločno s policijo in nacionalno gardo. Guverner Illinoisa J.B. Pritzker mu je odgovoril, da s svojimi izjavami le podžiga napet položaj, Trump pa mu je odvrnil, da mu ni bilo všeč, kako je guverner ravnal v času pandemije novega koronavirusa.

Med Trumpovim nagovorom pred Belo hišo je na presenečene protestnike v parku Lafayette, ki so bili takrat povsem mirni, začel leteti solzivec, nakar so jih močne policijske in vojaške sile na konjih in peš razgnale. Trump se je nato čez park peš podal iz Bele hiše skupaj s svojimi ministri in osebjem ter v spremstvu novinarjev do zgodovinske episkopalne cerkve sv. Janeza. Nekdo mu je nato dal v roke Sveto pismo, s katerim se je fotografiral. 

Trump s Svetim pismom v rokah.
Trump s Svetim pismom v rokah. FOTO: AP

Episkopalna škofinja Mariann Buddle, ki je odgovorna za cerkev, je bila zaradi incidenta, o katerem je izvedela na televiziji, ogorčena. "Niti vljudnostnega klica ni bilo, da bodo počistili trg s solzivcem, zato da lahko uporabi eno od naših cerkva za kuliso s Svetim pismom v rokah. S knjigo, ki razglaša, da je Bog ljubezen, sam pa je do zdaj le razpihoval nasilje," je bila ogorčena.

"To je bilo res sramotno dejanje. Videlo se je, da Svetega pisma nikoli ni držal v rokah, saj niti ni vedel, kako naj to stori. Kot da sploh ne bere in ne ve, kako knjige sploh delujejo. Mirne protestnike je napadel s solzivcem, da se je lahko fotografiral. Sramota," pa je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Podobno so sporočili tudi senatorka Kamala Harris in drugi demokrati.

Trump se je nato oglasil na Twitterju in zapisal, da "v Washingtonu minulo noč ni bilo problemov". Ob tem je pohvalil varnostne organe za "dobro opravljeno delo, prikaz mogočne sile in dominacijo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj bi pomenila federalna vojska na ulicah ZDA? 

Če bi Trump na ulice ameriških mest poslal vojsko, bi obudil 213 let star zakon proti vstaji v ZDA. To je zaradi rasnih nemirov v Los Angelesu na prošnjo guvernerja Peta Wilsona nazadnje storil George Bush starejši leta 1992. 

Ameriški guvernerji za posredovanje v nemirih sicer običajno uporabljajo nacionalno gardo, kar je v bistvu vojska posamezne zvezne države. Ta lahko ob mobilizaciji opravlja tudi policijske naloge, česar ameriška vojska ne sme, razen v primeru obuditve zakona iz začetka 19. stoletja, kar Trump zdaj namerava storiti.

Nacionalna garda je v nedeljo sporočila, da v 15 zveznih državah in prestolnici posreduje okoli 5000 njenih pripadnikov, še okoli 2000 pa jih je v pripravljenosti. Poleg Minnesote so nacionalno gardo aktivirali med drugim tudi v Georgii, Kentuckyju, Ohiu, Teksasu in celo Utahu. Številna mesta, kot so Portland, Cincinnati, Atlanta, Los Angeles, Denver, Seattle in druga, so uvedla policijske ure. A protestniki so kljub temu znova prišli na ulice.

Pentagon je vsem enotam po ZDA izdal opozorilo, naj bodo pripravljene na morebitno mobilizacijo v štirih urah, če bo guverner Minnesote Tim Walz ali kdo drug zaprosil za pomoč. Takšnega ukrepa danes živeči Američani ne pomnijo.

Pred skoraj 30 leti je divjanje po policijskem pretepu Rodneyja Kinga trajalo pet dni in zahtevalo najmanj 60 življenj. Ranjenih je bilo več kot 2000 ljudi, več tisoč pa so jih aretirali. Gmotna škoda je znašala več kot milijardo dolarjev. 

Protestniki v Misuriju.
Protestniki v Misuriju. FOTO: AP

Stotine aretiranih, nekateri policisti osumljeni prekomerne uporabe sile

Newyorška policija je sporočila, da so minulo noč aretirali 700 protestnikov, v spopadih pa je bilo poškodovanih šest policistov ter prav toliko službenih vozil. Kot je sporočil župan Bill de Blasio, bodo v mestu za tri ure podaljšali policijsko uro. Ta bo odslej v veljavi od 20. do 5. ure. Kot je dejal, so podaljšali režim strogega nadzora v mestu zaradi ropov na Manhattnu. Protestnike je pozval, naj protestirajo podnevi in potem odidejo domov. Je pa de Blasio požel precej ogorčenja zaradi izjav, da je "napad na policiste napad na vse nas". Ob tem je dodal, da "nikoli ne bodo sprejeli stvari, ki so se zgodile preteklo noč in da se bodo vrnili udarec". Številni, predvsem v soseskah, kjer prevladuje temnopolto prebivalstvo, mu namreč očitajo nereflektiranost, saj da je bila doslej prav policija tista, ki je vršila napade in nasilje nad ljudmi.  K ostrejšemu nastopu proti "kriminalcem" je pozval tudi guverner zvezne države Andrew Cuomo

Medtem pa so iz Atlante sporočili, da je mestna policija sprožila postopek proti šestim policistom, ki so proti dvema študentoma uporabili prekomerno silo med sobotnimi protesti. Na posnetkih, ki so bili objavljeni na spletu, je bilo razvidno, kako so policisti razbili okno avtomobila, iz njega povlekli žensko in uporabili električni paralizator proti moškemu. Oba sta bila temnopolta. Kot poroča CNN, naj bi dva policista, udeležena v fizični obračunavanje s študentoma, že odpustili. 

"Želim si, da bi predsednik tudi kdaj odprl sveto pismo"

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v govoru v Philadelphii izrazil podporo Američanom, ki protestirajo proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi in sistemskemu rasizmu. Ostro je tudi kritiziral predsednika Donalda Trumpa in obljubil, da se bom sam na položaju predsednika obnašal povsem drugače.

Biden je prvi govor v javnosti po izbruhu pandemije koronavirusa imel, potem ko je Trump v ponedeljek poslal vojsko in policijo s solzivcem, gumijevkami ter gumijastimi naboji nad tedaj mirne protestnike pred Belo hišo, da se je lahko sprehodil do bližnje episkopalne cerkve sv. Janeza in fotografiral s svetim pismom v roki. "Predsednik je včeraj držal sveto pismo pred cerkvijo sv. Janeza. Želim si le, da bi ga včasih tudi odprl ne le mahal z njim. Če bi ga odprl, bi se lahko kaj naučil," je dejal Biden.

Spomnimo

Kot je znano, so nemiri v ZDA izbruhnili zaradi smrti 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je v Minneapolisu pred tednom dni med poskusom aretacije s kolenom na vratu pred pričami zadušil policist.   Njegova družina je sporočila, da bodo javne spominske slovesnosti za umorjenega potekale v ponedeljek in torek prihodnji teden v Hustonu. 

George Floyd
George Floyd FOTO: Twitter

Protesti pa so se vmes razširili skoraj po celotni državi. O protestih poročajo iz New Yorka, Philadelphie, Dallasa, Las Vegasa, Seattla, Memphisa, Los Angelesa, Atlante, Miamija, Portlanda, Chicaga in tudi iz prestolnice Washington. Guvernerji nekaterih zveznih držav so za pomoč zaprosili nacionalno gardo, v več kot 20 mestih so uvedli policijsko uro. Ta konec tedna je bilo v 43 mestih aretiranih več kot 7200 ljudi. 

V New Yorku je konec tedna izbruhnilo hudo nasilje, za katerim je ostalo več požganih policijskih in drugih avtomobilov, več sto ljudi je bilo aretiranih, poškodovani so bili tako policisti kot protestniki. V prestolnici Floride Tallahassee je poltovornjak zapeljal skozi množico protestnikov, pri čemer ni bilo žrtev. Policija je voznika nemudoma aretirala. V Philadelphii so protestniki skušali porušiti kip nekdanjemu županu, ki je veljal za rasista, požigali so avtomobile, ropali, vlamljali in divjali. V Los Angelesu so izgredniki plenili po trgovinah, v Nashvillu so zažgali poslopje sodišča, v mestu Ferguson v zvezni državi Misuri pa so razdejali zgradbo policije.

V St. Louisu policisti preiskujejo smrt protestnika, ki je padel z obleganega tovornjaka, v Detroitu je nekdo iz vozila streljal na protestnike, ki so v Seattlu zaprli ceste, v Atlanti so oblegali guvernerjevo palačo. V Jacksonvillu na Floridi je bil med izgredi v vrat zaboden policist, ki se po navedbah lokalnih medijev zdaj zdravi v bolnišnici. V Indianapolisu so bili ustreljeni trije ljudje, dva sta poškodbam podlegla. 

Protesti so se iz ZDA razširili tudi v druge države. Tako o demonstracijah poročajo iz Kanade in iz britanske prestolnice London, kjer se je v nedeljo zbralo več tisoč ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (793)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
03. 06. 2020 14.13
+2
VSE to je trumpovo maslo,njegova bahatost i bebeva nezmotljivost-ker pa je naša vlada velik fan trunpa in orbana-se nam ne piše ničesar dobro,dragi še pošteni slovenci-strahovlada ,kar z užitkom spremlja ko policija strelja na nedolžne in se jim cedijo sline,samo jim moramo dopustiti vojsko in policijo na ulice pa nam bodo pokazali po ameriško.
zaj?ek
04. 06. 2020 09.13
+3
zoky007
03. 06. 2020 08.35
+4
to niso več protesti to je vojna.
setisfekšn
03. 06. 2020 08.11
+3
Pa kaj je to!!
Big M
02. 06. 2020 21.49
-3
Kak je reko Trump guvernerjem pa županom: Fix it or ill fix it for you!" Mislim da je čisto prav povedo👍👍👍Že davno bi mogo po mizi vdarte!
c00kies
02. 06. 2020 21.37
+11
Streljanje na policiste, ropanje, vandalizem, skratka kaos. No, to pa je res en velik napredek vsemogočne inteligentne civilizacije. Vojska na ulicah jim je očitno res eno takšno neizogibno dejanje, ki se ga bodo lahko spominjali še lep čas. Bedaki.
StrikeOne
02. 06. 2020 21.36
+17
ZDA je država kjer 40 milijonov ljudi živi na "food stamps". Flint-Michigan nima niti pitne vode Ampak imajo pa vsako leto 700Mlrd za nove vojne! Bolana država.
VAREN
02. 06. 2020 21.55
+6
zaj?ek
04. 06. 2020 09.18
-2
Bolana država je tista država ,,ki ima take državljae,da se samo obregajo preko svoje vlade sami dolgi jeziki
Scouser96
02. 06. 2020 21.29
+1
Isti črnci ki tolko jočejo za rasizem so prvi katerim se zmeša ko je kakšna objava v podporo lgbt skupnosti. Dvojna merila
94001
02. 06. 2020 21.04
-8
Tale kramp pa je en retardiranec. A ge še ne bo nihče skinil.
Uporabnik1408352
02. 06. 2020 21.01
+24
Torej ne beli Američani bi morali še kar prenašati zaničljivo obnašanje nadrase. V USA, zibelki demokracije. V ZDA kjer si z 16 urnim d elavnikom ne moreš privoščiti družine in kjer si brez denarja vreden manj kot miljonarjev pes. To je demokracija kar ne beli Američani prekleto dobro vedo. Bolje da jih ustreli marinec kot da umre zaradi slepiča v ne človeških mukah brez zdravstvene oskrbe.
cakra
07. 06. 2020 14.23
+3
tv1408352 priporočam ti da obiščeš Belgijo in to predele kjer so naseljeni 2 in 3 generacija beguncev, tja še policija ne upa pogledat,kaj se tiče nasilja ga nikoli ne odpraviš z nasiljem zato obstajajo mirni protesti.
graf
02. 06. 2020 20.56
+30
obljubljena dežela v vsem sijaju ...
VAREN
02. 06. 2020 20.46
-3
V letih 1941-45 so nekateri za enega ubitega svojega pobil 100 drugih.
StrikeOne
02. 06. 2020 20.52
+6
Kollerik
02. 06. 2020 21.36
+0
niickky
02. 06. 2020 20.36
+22
Je kje pojasnilo, zakaj se ob protestih proti nasilju policije, rasizmu, ropa trgovine? Ne vidim povezave, zato me res zanima.
StrikeOne
02. 06. 2020 20.48
+15
Zato ker so brez denarja v državi kjer bogati židi zbirajo milijarde in rabijo še milijard...te revčeki pa nimajo niti za teniske. Seveda ni prav da protest koristijo za krajo ampak še manj je prav da imajo eni milijarde eni pa niti za zdravila! To enostavno ni pravično in pravičnost je nad pravom.
Zmaga Ukrajini ...
02. 06. 2020 20.25
+13
Nekaj me resno zanima - ali je šel s Trumpljem v bunker tudi njegov zlat sekret? Ker to bi pa bila škoda, če bi ga razbili.🤣
Drekachi24
02. 06. 2020 20.24
+11
Sovražnik je brezobzirno streljal na naša letala, ki so mirno bombardirala njegova mesta...
Drekachi24
02. 06. 2020 20.13
-1
Celo Trump ni vsega kriv, če nima sposobnih sogovornikov.
Drekachi24
02. 06. 2020 20.08
+4
Doba interneta: proteste je lahko organizirati, kot vedno pa je težko najti voditelje. Ti protesti so kaos, ker ni vodij, artikuliranih zahtev...
Berdem
02. 06. 2020 20.03
-1
Mirne demonstracije po vsej Amerikei, bi bile dovolj. Trump lahko naredi bedarijo, potem bo pa joj.
Kraljm
02. 06. 2020 20.19
+6
Saj so mirne. So pač, mirni protestniki ustrelili štiri policiste, na miren način. Prav tako mirni protestniki, ropajo in uničujejo, trgovine in lokale, ne glede, v čigavi lasti so, seveda na miren način. Saj simpatiziramo s protestniki in ne s Trumpom, mar ne?
ShitpostCentral
02. 06. 2020 19.54
+6
Kollerik
02. 06. 2020 19.53
-10
Eden največjih kriminalcev na svetu z biblijo v roki. Sramota Amerike.
VAREN
02. 06. 2020 21.47
+5
Se motiš. Ni eden največjih. Je največji.
Skdesni
02. 06. 2020 19.47
+16
Malo rafalčkov spustit se bodo črni kriminalci hitro razbežali.