Tujina

Vučić sprejel 'velikega prijatelja' in ponovno napovedal leteče taksije

Beograd, 08. 05. 2024 08.44 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po srečanju s kitajskim predsednikom Ši Jinpingom v Beogradu poudaril, da bo imela Srbija podporo Kitajske pri vseh pomembnih političnih vprašanjih. Ši je medtem izpostavil trdno politično zaupanje med državama ter napovedal gradnjo skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo. Poleg tega je Vučić povedal, da je Ši zagotovil podporo Kitajske Srbiji pri organizaciji Expa leta 2027 v Beogradu. Takrat bodo po Vučićevih besedah začeli voziti leteči taksiji.

"Spoštovani predsednik Ši, cenjeni prijatelj, dobrodošel v Srbiji," je srbski voditelj sinoči zapisal na omrežju Instagram. Drugi obisk kitajskega voditelja v Srbiji v osmih letih je označil za veliko čast za državo in narod, ki da ima Kitajsko iskreno rad.

Z naklonjenostjo je "velikega prijatelja srbskega naroda" na Instagramu pozdravil tudi premier Miloš Vučević, ki se je prav tako udeležil sprejema na letališču. Tako Vučić kot Vučević sta govorila o "železnem prijateljstvu" med državama, ki ga je v avtorskem prispevku za časnik Politika pred prihodom v Srbijo omenjal tudi Ši.

Sprejem kitajskega predsednika na letališču v Beogradu
Sprejem kitajskega predsednika na letališču v Beogradu FOTO: Profimedia

Vučić: Imamo jekleno prijateljstvo, ki se le še krepi in krepi

Ši je po sestanku z Vučićem dejal, da Kitajska in Srbija kot pravi prijateljici in dobri partnerici uživata medsebojno politično zaupanje, ki je trdno kot skala. "Naše sodelovanje v praksi se je izboljšalo, koordinacija je tesna, ko gre za mednarodna vprašanja, in imamo jekleno prijateljstvo, ki se le še krepi in krepi," je poudaril po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Vučić je medtem dejal, da Kitajsko in Srbijo združuje ista politika v Združenih narodih, tudi ko gre za vprašanje Tajvana in Kosova.

Dejal je, da Srbija podpira načelo ene Kitajske, Šiju pa se je zahvalil za zelo jasna stališča glede vprašanja Kosova in ozemeljske celovitosti Srbije. "Citiram predsednika Šija: Srbija bo imela trdno podporo Kitajske tudi glede vseh vprašanj, ki se bodo pojavila v okviru Združenih narodov. To je za nas izjemnega pomena," je izjavil srbski predsednik.

Peking Tajvan v okviru politike ene Kitajske obravnava kot del svojega ozemlja, enak odnos pa ima Srbija do Kosova.

Ši: Srbija bo prva evropska država, s katero bo Kitajska gradila skupnost s skupno prihodnostjo

Vučić in Ši sta po sestanku podpisala skupno izjavo o poglobitvi dvostranskega strateškega partnerstva ter izgradnji skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo v novi dobi. Delegaciji držav sta na slovesnosti izmenjali tudi 28 dokumentov o sodelovanju.

Vučić je skupno izjavo označil za strateško usmeritev v razvoju dvostranskih odnosov med državama, pa tudi za njihov pogled na svet.

Ši Jinping je pri tem izpostavil, da bo Srbija prva evropska država, s katero bo Kitajska gradila skupnost s skupno prihodnostjo. "Pred osmimi leti je Srbija postala prvi celovit strateški partner Kitajske v Srednji in Vzhodni Evropi. Danes Srbija postaja prva evropska država, v kateri bomo gradili skupnost s skupno prihodnostjo," je dejal.

Vučić se je zahvalil za 26 milijonov evrov in napovedal leteče taksije

Vučić se je s Šijem danes pogovarjal o vrsti tem, med drugim o prosti trgovini, industriji, umetni inteligenci, sodelovanju v vojaškem varnostnem sektorju, kulturi, zdravstvu, letalskih prevoznikih in Expu 2027. Delegaciji obeh držav sta na slovesnosti izmenjali 28 dokumentov o sodelovanju.

Ši je po besedah Vučića potrdil, da Kitajska ne bo le sodelovala na Expu 2027, ampak da bo s svojimi izkušnjami in znanjem pomagala Srbiji pri njegovi organizaciji. Srbski predsednik je povedal, da je Srbija od Kitajske kupila pet hitrih vlakov in še devet za lokalne železnice. Napovedal je, da jih bodo kupovali tudi v prihodnje, a da si jih želijo proizvajati v Srbiji.

S pomočjo kitajskega podjetja bodo po njegovih besedah do konca leta končali gradnjo železnice Beograd-Budimpešta na ozemlju Srbije. Madžari naj bi svoj del proge končali do leta 2026.

Vučić se je Šiju zahvalil za donacijo 26 milijonov evrov kot podporo nadaljnjemu razvoju Srbije. "Možnosti za napredek vidimo na vseh področjih družbenega življenja," je dejal. Srbija se je o letečih taksijih po njegovih besedah začela pogovarjati z eno od kitajskih družb. Imena podjetja še ni želel razkriti.

Kitajski voditelj je Vučića označil za izjemnega državnika s strateško vizijo in z občutkom zgodovinske odgovornosti. Izrazil je tudi globoko ganjenost ob dobrodošlici, ki so jo zanj pripravili v Beogradu. Poudaril je, da je zaradi tega še bolj prepričan v prijateljstvo ter sodelovanje med Srbijo in Kitajsko.

Šija v Beogradu spremlja 400-članska delegacija, za njihovo varnost pa srbi okoli 3400 policistov.

Slovesne dobrodošlice v Beogradu so se udeležili tudi številni, ki so jih v prestolnico pripeljali prav za ta namen. Najmanj 15 avtobusov je v Beograd po navedbah N1 že zjutraj prispelo zgolj iz Kragujevca. Številni o svojem prihodu niso hoteli govoriti pred kamero, so pa potrdili, da so tja prišli organizirano.

Obisk Šija sovpada s 25. obletnico Natovega bombardiranja Beograda, natančneje z obletnico bombardiranja veleposlaništva Kitajske v srbski prestolnici 7. maja 1999, pri čemer so bili ubiti trije kitajski novinarji. V luči tega je kitajski predsednik v omenjenem prispevku za srbsko Politiko kritiziral Nato in opozoril, da se tega tragičnega dogodka ne sme pozabiti.

Kitajski voditelj je v Evropo prispel v nedeljo. V ponedeljek je v Parizu potekala trilaterala, na kateri je poleg Šija in francoskega predsednika Emmanuela Macrona sodelovala še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Srečanje je minilo v znamenju vojne v Ukrajini ter trgovinskih odnosov med Evropo in Kitajsko. Pomembnejših dogovorov sicer niso sprejeli. 

Ši je v torek z Macronom opravil še ločene pogovore v francoskih Pirenejih. Po srbskem postanku bo evropsko turnejo nadaljeval na Madžarskem. Tako Srbija kot Madžarska sta, za razliko od večine EU, ki v Pekingu vidi trgovinskega in političnega tekmeca, Kitajski naklonjeni. 

Srbija ostaja zvesta zaveznica Pekinga in je brez zadržkov na široko odprla vrata kitajskim milijardam, kljub temu da si formalno prizadeva postati članica EU. Kitajske naložbe v Srbiji in na Madžarskem presegajo 15 milijard evrov, še več pa se jih obeta v prihodnosti, vključno s prvo kitajsko tovarno električnih avtomobilov v EU, ki bo zgrajena na Madžarskem. Kitajci med drugim gradijo tudi hitro železnico med Beogradom in Budimpešto. 

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aijtfia
08. 05. 2024 20.28
-4
Srbi so Ahilova peta baklana, Kitajci pa to na veliko izkoriščajo na škodo Evrope.
CRNALUKNJA
08. 05. 2024 21.18
+7
Ti pa se nauči pisati,potem pa lahko kaj zineš..
nikhrast
09. 05. 2024 16.21
-8
V gramatiko se vtikajo tisti ki nimajo nobenih razlogov.
avgust.
08. 05. 2024 19.58
-2
Kitajska je prva sila sveta, to je dejstvo. In sprejem je bil temu primeren. To, da se pri nas praktično ignorira obisk vodje največjega svetovnega gospodarstva nekaj sto km stran, pa veliko pove o naši politiki in naših medi-jih.
jedupan?pil
08. 05. 2024 20.06
+3
optimist11
08. 05. 2024 19.50
-4
No, da obisk Kitajskega voditelja v Evropi ni vreden omembe na naših TV , je pa več kot nesramno. S takim obnašanjem se samo krepi naklonjenost tej državi in njenim zaveznicam.
Uporabnik1864745
08. 05. 2024 19.41
+6
Neku sem bral o revščini v Srbiji. Res nimajo veliko a znajo uživat . Folka po lokalih veliko, tržnice polne. Pri nas ki smo kao bogati pa doma cpimo pa evrcke štejemo al ta al una položnica. Parkrat letno sem v Srbiji na obisku pa je vzdušje in počutje 10x boljše kot tu pod Alpami. Tisti ki je bil zadnje čase v Srbiji me razume tisti ki pa berete kar piše pa berite še naprej. Po hrvasku avtocesti se voziš kot po kolovozu do srbske meje pa so v EU , na srbski strani lepo urejene avtoceste.
nikhrast
09. 05. 2024 16.27
-7
Poglej njihov standard, pa GDP per capita, pa boš videl kakšna revščina je to.
trent
08. 05. 2024 19.37
+3
V Srbiji večina naroda nima za burek oziroma navaden taxi, ne pa, da se bodo vozili z letečimi taxiji.
kita 1111
08. 05. 2024 19.05
+12
Na tem portalu žalite Srbe, v Ljubljani pa volite Srba za šerifa
manchesterisred
08. 05. 2024 19.00
-3
Srbija je še vedno nekje v letu 1970. Tam bo uspeh že, ko bodo jugote zamenjali za bolj varne oz novejše avtomobile.
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 19.18
-4
mmickica
08. 05. 2024 18.54
+5
Leteci taxiji, ja... Na metlah mogoce.🤪
Meter
08. 05. 2024 18.52
+2
Srbi vodijo pametno politiko, nobenemu ne zapirajo vrat. Ne glede na vsa izsiljevanja in pogojevanja kolektivnega Zahoda, držijo hrbtenico zelo pokončno, za razliko od naših veljakov, ki samo kimajo. Res, da je standard še precej nižji kot pri nas, a gospodarsko rastejo. Kar pa se tiče gostoljubnosti, so tu edinstveni. Želim jim vse dobro na njihovi poti.
mr.poper
08. 05. 2024 18.19
+2
SE je zahvalil za 26 milijonov evrov ....nepredstavljivo .
Traktor.
08. 05. 2024 18.13
+6
Poznam kar nekaj ljudi iz Srbije ,ki dela za minimalno plačilo za kitajske firme v Srbiji.
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 18.19
+2
poznam dost žensk iz južno srpske pokrajine , ki delajo pri čistilnem servisu Modri Val Trzin (lastnik slovenček) za cca 2.5e /h
puspan
08. 05. 2024 20.12
-2
koral45
08. 05. 2024 20.16
+1
Kako se ti obnašaš podcenjevalno do nas slovenčki, a si ti potemtakem srbček ali kako to komentiraš? A se zavedaš da ne delaš sramote in škode ne samo sebi ampak normalnim srbom?
Rast112
08. 05. 2024 17.47
+6
Enkrat je bila reportaža, na tv Slovenija kako so prišli v Afriko Kitajci in kako izkoriščajo otroke in mladostnike, tako bo v Srbiji. Srbi sploh ne vedo, kako bodo izkoriščeni in bodo še večji reveži. Res dobro, da nimamo več Janše na vladi, ker potem bi tudi mi bili prodani ne samo Kitajcem, tudi Madžarom in vemo kako tam živijo. Kako so politiki sposobni prodat državljane in samo državo prodat za nekaj cekinov, ne moreš verjeti.
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 18.01
-2
bandit1
08. 05. 2024 18.09
+1
Sicer pa kdo je pokupil naj rodovitnejšo zemljo v Vojvodini, Hrvaški, verjetno tudi v SLO ? Nekaj kupiš tu, drugo tam, nakar zaokrožiš celoto.
ecoliqua
08. 05. 2024 17.37
+4
Ke na kolena bratje Srbi to vas je ze milosevic naucil
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 17.54
-8
2mt8
08. 05. 2024 17.58
+3
Srbi klečeplazijo za Rusi, obvezno. Zdaj pa še za Kitajci.
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 18.06
-3
mr.poper
08. 05. 2024 18.23
+3
Nacionalno sramoto delaš tukaj svojim ljudem .
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 18.32
-3
glavni pašnik je v centru, tko da vemo, kje je center sramote, ovčica
mr.poper
08. 05. 2024 19.05
+1
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 19.16
-2
puspan
08. 05. 2024 20.15
-1
Najbolj sem srečen, da Srbi nočete v EU. Lepo da ste tega veseli, mi pa še bolj, da bo s tem ene nadloge manj med nami.
ecoliqua
08. 05. 2024 17.35
+6
Srbija je nova Severna Koreja….
bohinj je zakon
08. 05. 2024 17.48
+1
Ti drekec ti. Kje si se doslej skrival? V mišji luknji. No pljunil si Srbe zdej pa pejt nazaj. V luknjo.
2mt8
08. 05. 2024 17.57
-3
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 18.00
-2
nikhrast
08. 05. 2024 17.13
-4
Srbi še dolgo preden bodo prišli v EU. Zgleda da kitajski migranti niso problem, pa kapitalizem tudi ne.
2mt8
08. 05. 2024 17.07
+6
Srbi pravijo, da jih je z Rusi 150 milijonov. Rusi pa pravijo, da jih je s Kitajci 1,5 milijarde 🤣
1butnskala
08. 05. 2024 17.04
+2
A sem še v Sloveniji?
Zmaga Ukrajini ...
08. 05. 2024 17.02
-4
Kako pomenljivo je videti vse te kitajske zastave v srboslaviji. Enako kot prevodi sej moskovitske dume v kitajščino,... moskovitske narodne noše in folklora, ki jo nosijo Kitajci,... Zanimivo, kako Kitajcem uspeva podrejati povsem zlahka in miroljubno. 😎😉
400 000
08. 05. 2024 17.00
+5
Po današnjem dnevu mi je veliko bolj jasno zakaj so Srbi klečali pred Turki 400 let ali pa še več. Noro. Škoda vas je.
Glavni_Baja1
08. 05. 2024 17.55
-3
Slavko BabIč
08. 05. 2024 16.57
+2
kaj vas tako muči Vučić? svoje govnarje poglejte od Laynarce navzdol!