Tujina

Vidimo se v osmrtnici: neusmiljena vojna črnogorskih klanov se nadaljuje

Podgorica / Ljubljana, 23. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Klani so stoletja zaznamovali črnogorsko družbeno ureditev. Stratifikacija družbe je potekala od plemen, ki so imela v času osmanske oblasti status pretežno neodvisnih geopolitičnih enot, do klanov, ki so bili nekakšna podskupnost znotraj velikih plemenskih občestev. Tovrstna povezovanja in vezi so bili antropološka posledica zgodovinskega trenutka. A ko danes govorimo o črnogorskih klanih, imamo v mislih predvsem eno. Organizirani kriminal.

Nedavni umor vidnih članov škaljarskega klana Igorja Dedovića in Stevana Stamtatovića v Grčiji je zaradi svoje neposrednosti in brutalnosti – moža sta bila umorjena vpričo soprog in otrok – znova obudil zanimanje za organizirane kriminalne združbe na Balkanu, predvsem v Črni gori.

Odmevnost tokratnega dvojnega umora je posledica njegove izvedbe ter dejstva, da je bil izveden na 'tujem terenu'. Medtem pa doma (v Črni gori in deloma tudi v Srbiji) vojna med sprtima mafijskima klanoma, škaljarskim in kavaškim, divja že šest let, umorjenih pa je bilo že vsaj 40 ljudi. Kar nekaj članov mafijskih združb je bilo ubitih v gostinskih lokalih ali pa kar na ulici sredi belega dne, kar je vneslo strah med ljudi.

V srbski prestolnici je bilo v zadnjih dveh letih izvedenih več mafijskih atentatov, vsaj štirje pa so povezani z obračuni črnogorskih klanov. Srbska policija je zato nekaterim osebam, za katere se domneva, da so povezane s kriminalnimi združbami, že prepovedala vstop v državo.

Zanimivo je namreč tudi, da zaradi megalomanskih kokainskih poslov v Črni gori ni bil aretiran nobeden izmed klanskih poglavarjev.
Zanimivo je namreč tudi, da zaradi megalomanskih kokainskih poslov v Črni gori ni bil aretiran nobeden izmed klanskih poglavarjev. FOTO: Thinkstock

Na začetku leta 2018 je bil v Beogradu ubit domnevni član zagorskega klana Miloš Šaković. Umoril ga je Marko Jovanović iz Podgorice. Le nekaj minut pred tem je v prvem poskusu umora Šakovića nastradal Radivoje Jovanović, ki je s soprogo prišel v lokal, v katerem je Jovanović iskal svojo žrtev. Morilec naj bi bil po pisanju srbskih medijev tesno povezan s kavaškim klanom in enim od njegovih vidnejših obrazov Igorjem Božovićem.

Le nekaj dni pred Šakovićevo smrtjo je bil umorjen tudi pripadnik kriminalne skupine iz Bara, 31-letni Dražen Čadenović. Čeprav je Čadenović vozil blindirani BMW, ga je pokončala podtaknjena bomba, ki je povsem razdejala notranjost avtomobila. Umorjeni je bil v zelo dobrih odnosih z bratoma Vladimirjem ter Duškom Roganovićem, znanima obrazoma kavaškega klana. Omenjena sta bila med drugim obtožena umora Marka Vesnića, navijača nogometnega kluba Crvena zvezda. Za likvidacijo Aleksandra Stankovića, z uličnim imenom Sale Mutavi, je srbska policija neposredno obtožila črnogorske mafijske klane in 'kotorskim kriminalcem' napovedala vojno.

Kdo je kdo?

Nekateri, tako črnogorski kot tuji mediji, so majhno balkansko državo razglasili za oporišče organiziranega kriminala. Najdonosnejši biznis pa naj bi bila čezoceanska trgovina s kokainom. Po podatkih črnogorskega tiska na območju med Barjom in Pljevaljo deluje 28 mafijskih skupin, najdejavnejše pa so iz Kotorja in Bara. Po splošnem prepričanju prevladujejo štirje klani.

Gre za klan iz Nikšića, barsko-budvansko skupino, skupino Darka Šarića ter kotorsko-škaljarsko združenje. V Kotorju sicer dominirata že prej omenjena škaljarski in kavaški klan, med katerima poteka krvava vojna, tako na domačih kot tujih tleh. Črnogorske kriminalne skupine so dobro povezane z operativci iz regije ter celotne Evrope. Policija ob tem poudarja, da vodje klanov v svoje vrste sprejemajo izbrane ljudi, predvsem sorodnike in prijatelje.

Kot navaja Telegraf, so zaradi brutalnih likvidacij in groženj številni člani klanov v Baru, Budvi, Kotorju in Podgorici kupili blindirane avtomobile. Po mnenju policije so za nekatere likvidacije mafijske združbe najele plačane morilce iz okoliških držav.

Vojna v Kotorju

Kotor je primorsko mesto, večina članov klana pa je domačinov. Nekateri izmed njih so se ukvarjali s plovbo. Mornarji so v kokainski posel prišli tako, da so na odprto morje prepeljali tovor in ga nato odvrgli. Za pomoč v verigi distribucije so bili dobro plačani. Nekateri so v tem videli dobro priložnost in izhod iz finančne stiske ter začeli samostojno organizirati tranzit kokaina. Tako se je v turistično priljubljenem mestu vzpostavila močna baza za kokainske operacije, za B92 ocenjuje novinar Budo Simonović.

Škaljare in Kavače sta nekdaj zapostavljeni kotorski naselji, ki pred začetkom delovanja organiziranega kriminala za večino javnosti praktično nista obstajali. Škaljare so le 300 metrov od starega mestnega središča, s Kavačami na drugi strani pa jih ločuje predor. V Kavačah je bilo nekdaj le 15 hiš, a je naselje v zadnjih letih doživelo velik razcvet, saj se v njem gradijo številni apartmaji in druga turistična infrastruktura.

Kotor je priljubljena letoviška destinacija, a veliko denarja v turizem prihaja preko mafijskih poslov.
Kotor je priljubljena letoviška destinacija, a veliko denarja v turizem prihaja preko mafijskih poslov. FOTO: Profimedia

Do leta 2014 je v Kotorju obstajalo samo eno večje kriminalno združenje. Leta 2014 pa je v Valencii izginilo 200 kilogramov kokaina, zaradi česar se je vnel spor, ki je skupino razdelil na dva dela – škaljarski in kavaški klan. V šest let trajajoči vojni, ki jo klana financirata z denarjem, pridobljenim od prodaje prepovedanih drog, člani združenj za likvidacije rivalov uporabljajo eksploziv, bombe in tudi ostrostrelce.

Vodje škaljarskega klana

Na vrhu je domnevno Jovica Jovan Vukotić, ki je, glede na navedbe medijev, pod zaščito Luke Bojovića ter Filipa Koraća. Vukotić, ki prihaja s Čeva pri Cetinju, naj bi bil "težak" več sto milijonov evrov, ki jih je zaslužil v mednarodni trgovini s kokainom. Člani klana naj bi bili tudi v sporu s skupino Darka Šarića. Nekateri sicer kot resničnega vodjo omenjajo Jovanovega brata Igorja ter tudi Vladana Radomana. V Grčiji umorjenega Igorja Dedovića so mediji že pred časom povezali s škaljarsko druščino. Ta je prav tako v sporu s skupino Maksimus, ki jo vodijo nasledniki pokojnega Dragana Dudića Frica, in še z nekaterimi vidnejšimi družinami ,kot sta Šaranović in Radonjić.

Radojev Zvicer, eden od domnevnih vodij kavaškega klana
Radojev Zvicer, eden od domnevnih vodij kavaškega klana FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve R Srbije

 

Vodje kavaškega klana

Kavaški klan vodita Slobodan Kašćelan in Radoje Zvicer. Kašćelana in njegovega telesnega stražarja so neznanci poskušali umoriti maja 2016 v Novem Sadu. Moški, ki je na motorju zapeljal mimo vozila, v katerem je sedel Kašćelan, je v audi A6 izstrelil rafal nabojev. Vodja kavaškega klana je bil ranjen v trebuh. Kašćelan naj bi po poskusu atentata obljubil, da bo "vse škaljarce izbrisal z zemljinega obličja". Kavaški klan naj bi sicer dosledno sledil kriminalnemu kodeksu.

Barsko-budvanska skupina

Vodja barsko-budvanske skupine je bil do leta 2013 Luka Đurović, ki pa je življenje izgubil v prometni nesreči. Nasledili so ga Milan Vujović, Alan Kožar in Saša Boreta. Neuradno pa se omenjata tudi Filip Korać in Luka Bojović, sicer dober Đurovićev prijatelj.

Luka Đurović, nekdanji vodja barsko-budvanske skupine
Luka Đurović, nekdanji vodja barsko-budvanske skupine FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve R Srbije

Kožar je odslužil šestletno zaporno kazen zaradi podtikanja eksplozij na gradbišču hotela Splendid v Bečićih ter poskusa izsiljevanja lastnika hotela Žarka Radulovića. Združenje je v sporu s skupino Darka Šarića ter družinama Šaranović in Radonjić, a v dobrih odnosih s škaljarsko skupino. Obe naj bi koordiniral Bojović.

Nikšiško-kvartaški klan

Črnogorski mediji kot vodji klana navajajo Radomirja Bobana Baćovića ter Ranka Radoševića, znanega tudi kot Ranko Eskobar. Njihova primarna dejavnost je trgovina s kokainom in konopljo. Baćović ima v lasti številne nepremičnine, predvsem v Beogradu in na Zlatiborju, njegov tesni sodelavec pa je Petar Radonjić Fratelo, glavni um skupine 'Pink panter'. Ranko Eskobar je svojo kriminalno kariero začel kot član bežanijske kriminalne ekipe Gorana Mijatovića.

Skupina Darka Šarića

Potem ko se je marca 2014 organom predal Darko Šarić, je povelje v kriminalni združbi prevzel njegov boter Milovan Milovac Cigla, ki je sicer že pred tem bil Šarićeva desna roka. Po nekaterih navedbah naj bi bil v Južni Ameriki, od koder usmerja delo klana in distribucijo kokaina v Evropo. Skupino sestavljajo pripadniki klana, ki so se izognili aretacijam v akciji Balkanski bojevnik. Sojenje v omenjeni zadevi v Srbiji še vedno ni končano.

Vidimo se v osmrtnici

Natančnega števila žrtev verjetno ne bomo nikoli izvedeli, saj morata policija in tožilstvo dokazati neposredne povezave med umori in klanskimi spori, hkrati pa težava nastane tudi, ker se likvidacije dogajajo tudi na območjih drugih balkanskih držav. Prva uradna žrtev je bil 37-letni Goran Radoman, pripadnik škaljarskega klana, ki so ga 20. februarja 2015 pokosili v Novem Beogradu. Prav Radoman naj bi bil glavni odgovorni za krajo 200 kilogramov kokaina v Valencii. Le 12 ur pred njegovim umorom je v zrak odneslo audi A8, ki je bil v lasti Milana Vojotića, tesnega Radomanovega prijatelja.

V obračunih med kotorskima klanoma je umrlo že vsaj 40 ljudi.
V obračunih med kotorskima klanoma je umrlo že vsaj 40 ljudi. FOTO: AP

Po dozdajšnjih ugotovitvah je policija prepričana, da so bili v vojni med kavaškim in škaljarskim klanom umorjeni: Goran Radoman, Saša Marković, Goran in Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković, Petar Damjanović, Igor Dedović in Stevan Stamtatović.

Nazaj do vrha politike

Ne v enem ne v drugem naselju ne želijo govoriti o klanih, saj se tako rekoč vsi med seboj poznajo, medtem ko se vodje klanov večinoma zadržujejo zunaj države, piše B92, ki še navaja, da naj bi bili v posle (in neposredno v klane) vpleteni tudi nekateri pripadniki črnogorske policije.

"Gre za visoko pozicionirane policijske častnike," je prepričana novinarka Svetlana Đokić. Zaradi obtožb je bil odstavljen le načelnik kotorske policije, proti kateremu še vedno teče sodni postopek.

"Osebno me vse skupaj napeljuje na sum, da je v mafijske posle vpletena črnogorska oblast ali pa vsaj pomemben del nje. Nekdo ima interes, da se zločini ne razkrijejo," opozarja Simonović. Zanimivo je namreč tudi, da zaradi megalomanskih kokainskih poslov v Črni gori ni bil aretiran nobeden izmed klanskih poglavarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muceli
23. 01. 2020 21.27
+20
Koliko trpljenja in uničenih življenj so neposredno ali posredno povzročili mafijaši ... niti najmanj se mi ne smili nobeden od ubitih. Kar so sejali, to so "poželi".
niktalop
23. 01. 2020 21.06
+25
Zanimivo je namreč tudi, da zaradi megalomanskih kokainskih poslov v Črni gori ni bil aretiran nobeden izmed klanskih poglavarjev. Kako naj bi jih aretirali če oni vodijo državo.
upornik19
23. 01. 2020 20.42
+20
tosiča ste pozabil omenit
širimresnico
23. 01. 2020 21.03
+16
njega so v beogradu poniževalno klicali "konobar". toliko o njegovi pomembnosti med tapravimi...
Mario71
23. 01. 2020 20.33
+12
kriminalci dobijo prepoved vstopa v državo? kolikor vem bi ih morali dat v zapor
slovenc59
23. 01. 2020 20.25
+3
Kje pa je to med Barjom in Plevljo ??
marker1
23. 01. 2020 20.10
+28
Balkanska mafija se počuti v Sloveniji kot doma. Ščiti jo naše sodstvo.
Hitri Jezek
23. 01. 2020 20.07
+12
To samo naj se oni med sabo!Za kaj koristnega niso...tko da sano pogumno bum bum med seboj.
Klosarji
23. 01. 2020 19.44
+5
V tragedijo peljem tud pametovanje po forumih. V mehiki bi take ki pisejo protect mafiji dobili in zakl... Preberi malo. Ce mas druzino kaj se pol oglasas. Saj jih imajo tudi policisti in pametni mafiozi to vedo
širimresnico
23. 01. 2020 20.09
+3
jaz ne pametujem nikjer. če pa ti tako praviš , se pa ne bom več oglašal...
Klosarji
23. 01. 2020 19.24
-9
Sirimresnico a to gre name? Vedo v kaj se spuscajo in ja imajo jajca za razliko od vas k jocete v zivljenju in ste najhujsi zajebanci.pa zajebanci samo na forumih. Bolje mafija ko policija. A policija ni mafija samo kao v imenu zakona?saj se hvalite po forumih kako je milicnik te vcasih zlomu in si mogu bit tiho.nismo vsi ljudje ki sklonimo glavo da nas tolcejo po njej vsaj ne brez posledic. Nisem mafic am pak ce tko zivijo jaz Jim dam prav ce te ze zanima
širimresnico
23. 01. 2020 19.39
+14
jaz sem precej preživel na ulici.pa tudi doštudiral. ko imaš enkrat družino je čas za razmislek. tak način življenja vedno pelje v tragedijo. nastradajo družine. tisti , ki je mrtev ne trpi...enostavno ni vredno
obsojenec
25. 01. 2020 10.29
+1
Levicarjikmeee
23. 01. 2020 19.02
+5
Al so vam (nekaterim) vsi na ić dobri ali ne ne bit dvolični hehe
Levicarjikmeee
23. 01. 2020 19.01
+15
Imajo tudi Slovensko državljanstvo hahahah šokiran sem, kdo bi rekel... živeli levi pa to... ampak važno da ni Janša
mackintosh
24. 01. 2020 21.30
-2
samo da ni janša. take katastrofe kot je njegova nesposobna vlada slovenija ne bi še enkrat prenesla
Klosarji
23. 01. 2020 18.50
+23
Sem slovenec ampak kapo jim dol.vsi tu pisete kaj bi a pred njimi ce vam makar punco nategnejo bi se usral. Vsi bi vi neki tud pr drugih temah se tepli pa ubijali pa vse. Samo problem da ste kri videli samo po tv. Ko naletite na kakega tapravga da ne govorimo mafije se vserjete in se skrijete ko p....
širimresnico
23. 01. 2020 19.13
+11
ne vem , če je vse to kar si naštel za občudovati. a se tebi to kar delajo zdi prav?
devlon
23. 01. 2020 18.03
+52
naj se med seboj počistijo. zadnji pa še sebe
Mauzahecmauzares
23. 01. 2020 19.10
+11
Yokte
23. 01. 2020 18.00
+52
Slovenska politika je globoko vpletena v balkansko mafijo, drugeče v Sloveniji ne bi sodstvo oproščalo vodilnih narkomafijcev, ter sodilo v prid gospodarskega kriminala in sodilo v korist zaradi podkupovanja sodnikov.
PEACE
23. 01. 2020 17.58
+31
Zanimivo da so vsi ti ć... globoko zasidrani v poslovnem, gospodarskem, sodnem.... Slovenskem sistemu.
Deo30
23. 01. 2020 19.08
-7
A ko so uspešni v športu kot zadnjč Turković al tko podobno,saj je bila tukaj rubrika o tem fantu pa ga hvalite do neba in pišete Slovenec,dei ne bit racist....
kure bedne
23. 01. 2020 17.50
+42
Zakaj panika? Naj se postrelijo med sabo.
Viejo cabron
23. 01. 2020 17.47
+9
Plemenska miselnost še danes traja od Kolpe južneje. Plemena južneje od Kolpe še dane sdelujejo po sistemu "hej iz katerega hriba/ doline si ali pa ej vem kam spadaš po priimku"!
Đekson
23. 01. 2020 18.47
-12
Vridraivardo
23. 01. 2020 17.00
+0
Fichte
23. 01. 2020 16.56
+12
fruta jugore se kar naj med sabo pokoka
Casey Ry
23. 01. 2020 16.40
+21
Važno, da se vidi lanac!