Tujina

Veliko Britanijo pretresa primer domnevnega kitajskega vohunjenja

London, 11. 09. 2023 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veliko Britanijo pretresa primer domnevnega vohunjenja za Kitajsko, potem ko so pri policiji potrdili, da so že marca aretirali dve osebi zaradi suma izdajanja državnih skrivnosti. Ena od njiju naj bi bila zaposlena v parlamentu. V Pekingu so vse očitke zavrnili.

Britanska policija je konec tedna potrdila, da je v marcu pridržala moška, ki ju sumijo kršitev zakona o državnih skrivnostih in so ju v zameno za plačilo varščine izpustili na prostost do oktobra. Enega so pridržali v okrožju Oxfordshire, drugega pa v Edinburghu. Izvedli so tudi več racij, med drugim v Londonu, poroča britanski BBC.

Britanski časnik Sunday Times je poročal, da je bil eden od moških, star med 20 in 30 let, raziskovalec v britanskem parlamentu, domnevno je bil povezan s konservativci. Vir pa je za britanski BBC dejal, da je sodeloval na področju zunanjih zadev.

Kitajski vohun
Kitajski vohun FOTO: Shutterstock

Osumljeni raziskovalec naj bi imel dostop do varnostnega ministra Toma Tugendhata in predsednice parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Alicie Kearns.

Če bi to dokazali, bi šlo za eno najhujših varnostnih kršitev, ki vključuje drugo državo, v parlamentu Združenega kraljestva, ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada se zaradi primera sooča z vse glasnejšimi pozivi k strožjem ukrepanju proti Pekingu. Višji predstavniki konservativcev so pozvali, da se Kitajsko označi kot grožnjo, to pa podpirajo tudi nekateri predstavniki vlade, piše BBC.

Premier Rishi Sunak je sicer izrazil zaskrbljenost zaradi domnevnega kitajskega vmešavanja in ocenil, da je nujen odprt pogovor s Kitajsko. Ob robu vrha G20 v New Delhiju je kitajskemu kolegu Liju Čjangu izrazil resno zaskrbljenost zaradi vmešavanja v britansko demokracijo.

V Pekingu so vse očitke zavrnili. "Ta tako imenovana trditev, da Kitajska vohuni za Združenim kraljestvom, je popolna izmišljotina," je dejala govorka kitajskega zunanjega ministrstva na novinarski konferenci. Pozvala je London, naj neha širiti dezinformacije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
11. 09. 2023 18.38
+1
Pravo licemerje, vohunsko za nami. Od pamtiveka gredo prostitucija, korupcija in spijonaza z roko v roki. Vsi za vsakim vohunijo, najrajši pri prijateljih, ker je lažje. Škandal ker mi vohunsko po državi? Najprej vohuni država za lastnimi državljani, potem korporacije za reklamne potrebe, potem sosednje države...itn. Zanimivo pa je, da se nasprotni vohuni med seboj tudi poznajo in kakšne informacije tudi delijo. Torej, ko država jamra da ji vohunsko, bo verjetno tudi obratno. Brez panike, vse imajo pod kontrolo, le javnost malo znervirajo.
LuxVeritas
11. 09. 2023 11.50
+0
matr kitajci lazejo. oni seveda ne vohunijo za nikomur. le zakaj jim potem letno zavrnejo okoli 30000 patentov, ces da so kopije, po domace ukradeni.