Tujina

Uvoz ukrajinskega žita v EU še naprej brez carine

Bruselj, 28. 04. 2023 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
5

Države članice EU so podprle podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito, je na Twitterju sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU. Evropska komisija je konec februarja predlagala enoletno podaljšanje. Zaradi odprave carin se je sicer več članic znašlo v težavah, rešitev na ravni EU še iščejo.

EU je iz Ukrajine omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v uniji.
EU je iz Ukrajine omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v uniji. FOTO: AP

Stalni predstavniki držav članic pri EU so podprli obnovitev uredbe, v skladu s katero je unija v okviru pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino odpravila carine na uvoz ukrajinskega žita. "To bo omogočilo nadaljnjo podporo ukrajinskemu gospodarstvu spričo ruske invazije na Ukrajino," je na Twitterju zapisalo švedsko predsedstvo Svetu EU.

Pri Evropski komisiji, ki je februarja predlagala enoletno podaljšanje, so ob tem poudarili, da postopek še ni končan. Zdaj bo moral podaljšanje uredbe potrditi še Evropski parlament, nato pa dokončno še Svet EU, so pojasnili.

EU je v začetku junija lani carine odpravila za eno leto. Obenem je v luči posledic ruskega napada na državo in blokade ukrajinskih pristanišč za žito iz te države omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v uniji.

Zaradi kopičenja zalog na vzhodu Evrope prihaja do kopičenja zalog.
Zaradi kopičenja zalog na vzhodu Evrope prihaja do kopičenja zalog. FOTO: AP

Kopičenje zalog na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji

A ker obstoječa infrastruktura vseh količin žita ne uspe obdelati, prihaja do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. To največ težav povzroča na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji, ki so nedavno večinoma prepovedale uvoz ukrajinskega žita.

Bruselj predlaga, da bi lahko v teh pet članic pšenico, koruzo, oljno ogrščico, sončnična semena in olje uvozili zgolj, če bi bilo blago namenjeno v druge članice ali tretje države. Obenem predlaga 100 milijonov evrov pomoči za kmete v teh državah.

Kmetijski ministri članic EU so se na torkovem srečanju v Luksemburgu zavzeli za enoten odziv na težave, s katerimi se nekatere članice soočajo zaradi uvoza velikih količin ukrajinskega žita. Pristojni evropski komisar Janusz Wojciechowski pa je dejal, da so prizadete članice in komisija blizu rešitvi. Danes so na komisiji povedali, da ni nobenih novosti glede tega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koroški Slovenec
28. 04. 2023 14.10
+1
Nelojalna konkurenca.
Špinača
28. 04. 2023 13.53
-4
saj je prav kupujem uvoženo od kar jansisti s traktorji delajo sranje.
Dragica Cegler
28. 04. 2023 13.45
+0
Pšenica iz Ukrajine je najbolj bio in eko.
vvvilice
28. 04. 2023 13.29
+5
Kolikor je v SLO neobdelane zemlje, ki je predhodno že bila obdelana, bi lahko bili samoosrbni z žitom.
kiropraktik
28. 04. 2023 13.06
+0
Pravilno! Zakaj bi kupovali dražje?