Ukrajina

'Načeloma smo pripravljeni na spomladansko ofenzivo'

Kijev, 28. 04. 2023 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., U.B., STA
Komentarji
39

Ukrajinske sile naj bi bile v zadnji fazi priprav na dolgo pričakovano spomladansko ofenzivo, so sporočili z ukrajinskega obrambnega ministrstva. Državo je čez noč zajel val ruskih raket. V napadih na civilno infrastrukturo je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, več je ranjenih. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil nov val ruskih raketnih napadov v več mestih po državi. Na Poljsko je medtem prispelo prvih šest od desetih španskih bojnih tankov leopard.

Po zadnjih podatkih je v današnjem novem valu ruskih raketnih napadov v več mestih po Ukrajini skupno umrlo 25 ljudi, od tega 23 v mestu Uman v osrednjem delu države in dve osebi v mestu Dnipro. 

Volodimir Zelenski je na družbenem omrežju obsodil "še eno noč ruskega terorja". "Rusko zlo je mogoče ustaviti z orožjem - naši branilci to počnejo. In ustaviti ga je mogoče s sankcijami - globalne sankcije je treba okrepiti," je zapisal ukrajinski predsednik, ki zaveznice že dolgo poziva k dobavam bistveno večjih količin orožja in zaostritvi ter boljšemu nadzoru nad izvajanjem doslej uvedenih sankcij proti Rusiji.

Po navedbah vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Valerija Zalužnega so ruske sile v novem valu napadov nad Ukrajino izstrelile skupno 23 raket. Od tega jih je ukrajinska zračna obramba sestrelila 21, kot tudi dve brezpilotni letali. Nad Kijevom je ukrajinska vojska sestrelila 11 manevrirnih raket.

"Rusom moramo odrezati kisik. Sankcije bi morale veljati za tiste države, ki Rusiji pomagajo kupovati zahodne mikročipe za proizvodnjo raket in tako zaobidejo omejitve," je dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, medtem ko je zunanji minister Dmitro Kuleba Zahod pozval k dobavi bojnih letal. "Pot do miru je oborožiti Ukrajino z letali F-16 in zaščititi otroke pred ruskim terorjem," je tvitnil.

Nov val ruskih napadov so obsodili tudi v Bruslju. "Ruski napadi na civiliste in civilno infrastrukturo so vojni zločini," je sporočil tiskovni predstavnik EU Peter Stano in dodal, da "poveljniki, storilci in sostorilci ne bodo ostali nekaznovani".

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruske rakete dolgega dosega zadele vse zastavljene cilje, vključno z začasnimi položaji rezervnih enot ukrajinskih sil, navaja AFP.

'Načeloma smo pripravljeni na spomladansko ofenzivo'

Ukrajinske sile naj bi bile sicer v zadnji fazi priprav na dolgo pričakovano spomladansko ofenzivo. "Ukrajinske sile zaključujejo s pripravami na dolgo pričakovano spomladansko ofenzivo proti Rusiji," je dejal ukrajinski minister za obrambo Oleksej Reznikov. "Načeloma smo pripravljeni," je tudi dodal.

Napovedal je, da bodo ukrajinske čete z ofenzivo začele takoj, ko bo "bog dal," bo ustrezno vreme in bodo tako odločili komandirji. "To bomo naredili," je bil odločen. Kijev se je na omenjeno ofenzivo pripravljal več mesecev. Čez noč je bila sicer prestolnica prvič po 51 dneh znova tarča raketnih napadov.

Kijev po 51 dneh spet tarča raketnih napadov, ubitih vsaj 17 oseb

V Kijevu je sistem zračne obrambe sestrelil 11 raket in dve brezpilotni letali, trdijo ukrajinski uradniki. Vodja vojaške uprave Kijeva je dejal, da gre za prvi ruski napad na mesto po 51 dneh. Kijevske oblasti so potrdile, da infrastruktura ni bila uničena, prav tako ne poročajo o žrtvah. 

Ena od raket je zadela tudi stavbo v Umanu v osrednji Ukrajini, pri čemer je umrlo 17 oseb. Na spletu so se pojavili posnetki razstreljene stanovanjske stavbe, v bolnišnico pa naj bi odpeljali pet ljudi, poroča BBC. V raketnih napadih v mestu Dnipro pa sta bila po navedbah tamkajšnjih oblasti ubita ženska in triletni otrok.

"Raketa je zadela naš dom, vsi smo prekriti s krvjo. Hvala bogu, da smo preživeli, saj so v stanovanju spali tudi otroci. Okna so kar izginila, vsi smo krvavi," je po napadu povedala ena od žrtev. 

"Raketi sta v Umanu zadeli stanovanjsko stavbo in skladišče. Posledice napada še niso točno znane, na terenu so vse službe," je bil prvi odziv Igorja Tabureca, vodje vojaške uprave Čerkaške regije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Poljsko prispeli prvi španski leopardi za Ukrajino

Na Poljsko je danes prispelo prvih šest od desetih španskih bojnih tankov leopard, je sporočila španska obrambna ministrica Margarita Robles. Tanki, ki so na Poljsko prispeli na krovu transportne ladje, so namenjeni Ukrajini za njeno obrambo proti ruski agresiji.

"Z obrambo Ukrajine ne branimo samo ozemeljske celovitosti in suverenosti države, ampak podpiramo tudi pravico do legitimne samoobrambe, ki je zapisana v Ustanovni listini ZN," je Robles dejala na srečanju s kolegoma iz Nemčije in Francije Borisom Pistoriusom in Sebastienom Lecornujem v Madridu.

Španija bo Ukrajini dostavila tanke leopard 2A4, ki so jih v soboto odpremili iz severnošpanskega pristanišča Santander. Gre za starejšo različico nemških tankov leopard 2A6.

Španija bo Ukrajini dostavila tanke leopard 2A4, ki so starejša različica nemških tankov leopard 2A6 (na sliki).
Španija bo Ukrajini dostavila tanke leopard 2A4, ki so starejša različica nemških tankov leopard 2A6 (na sliki). FOTO: AP

Tankov, ki jih pošilja v Ukrajino, španska vojska ne uporablja že več kot deset let. Pred pošiljanjem v Ukrajino so jih temeljito obnovili in testirali za uporabo. V zadnjih nekaj tednih se je za njihovo uporabo v Španiji usposabljalo 55 Ukrajincev.

Madrid bo Ukrajini kasneje dobavil še štiri leoparde tega tipa. Ukrajina je medtem od Nemčije že prejela 18 sodobnih tankov leopard 2A6, Kijevu pa so svoje tanke challenger dobavili tudi Britanci, ki pa števila dobavljenih tankov niso sporočili.

Španija ima skupno 347 tankov leopard, od tega jih je 108 starejše različice 2A4, 239 pa novejšega tipa 2A6, ki je v Španiji znan tudi kot 2E. Madrid zavrača možnost, da bi Ukrajini poslal katerega od novejših, naprednejših modelov, češ da jih potrebuje španska vojska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja