Tujina

'Ugrabljeni' premier pred sodnika, več tisoč protestnikov v zapor

Islamabad , 10. 05. 2023 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistanski premier, ki ga je v torek pred sodiščem 'ugrabila' paravojaška milica, se je le uspel zglasiti pred sodnikom. Tam se je zagovarjal pred obtožbami o korupciji in načrtovanju državnega udara. Protesti po državi vstopajo v drugi dan. Policija je v tem času na pakistanskih ulicah aretirala več kot 1000 oseb.

Od včerajšnjega dramatičnega pridržanja nekdanjega pakistanskega premierja Imrana Khana se je na pakistanske ulice zgrnilo več tisoč protestnikov. Protestirajo po več mestih v državi, ponekod pa nepregledna množica ljudi povzroča tudi izgrede. Med drugim podporniki nekdanjega premierja, ki se izreka za nedolžnega, spuščajo dimne bombe in zažigajo smeti in avtomobile. Dva protestnika sta v nasilnih izgredih umrla, poroča BBC.

Pakistansko ministrstvo za notranje zadeve naj bi se po navedbah lokalnih medijev zato odločilo, da prebivalcem onemogoči dostop do mobilnega interneta. V nekaterih provincah ostajajo tudi zaprte šole. Protestniki napovedujejo, da bodo s shodi nadaljevali.

V primeru, da bi bil Khan spoznan za krivega, ne bi mogel kandidirati na novih volitvah za predsednika vlade. Nekdanji premier sicer že dalj časa poziva k predčasnim volitvam v parlament. Redne volitve bodo oktobra. Ob tem pravi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane. 

Lanskega aprila odstavljeni 70-letnik je položaj premierja zasedal nekaj manj kot štiri leta, ponovno kandidaturo pa napovedal kmalu po tem. Z volilno kampanjo je začel že prejšnje leto. Novembra so ga med kampanjskim obiskom mesta Vazirabad ustrelili v nogo. Krivdo je Khan pripisal visokemu državnemu obveščevalcu. Vojska obtožbe zanika. Pred torkovo aretacijo so ga pozvali, naj obtožbe ne omenja več. 

Včerajšnja 'ugrabitev' nekdanjega premierja

V torek se je na sodišču v pakistanski prestolnici zglasil nekdanji premier. A še preden je Imran Khan sedel na zatožno klop, so ga obkolili oboroženi policisti in ga aretirali. V urah po aretaciji so na domovih njegovih podpornikov izvedli več racij, nekaj so jih tudi aretirali. Med pridržanimi je tudi generalni sekretar stranke Asad Umar

Na sodišču se je odstavljeni premier zglasil, da bi se soočal z obtožbami o korupciji. Kot je po tem, ko ga je odpeljala v pridržanje, dejala pakistanska policija, so se za pripor odločili na podlagi "obtožb v zvezi s korupcijo in uporom". Khanova stranka je medtem že sporočila, da bo aretacijo izpodbijala na sodišču. 

Podporniki, ki se prav tako ne strinjajo z nenadno aretacijo, pa tudi obtožbami proti nekdanjemu premierju, pa so zavzeli ulice Islamabada. Po ocenah lokalnih medijev se jih je že včeraj po več mestih v državi, med drugim v Lahoru, Karačiju, Pešavarju in prestolnici, zbralo več tisoč. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.