Tujina

Prepoved splava sodu izbila dno: središče Varšave preplavili protestniki

Varšava, 30. 10. 2020 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
269

Poljsko prestolnico je preplavilo na desettisoče protestnikov, ki nasprotujejo skoraj popolni prepovedi splava v državi. Odločitev ustavnega sodišča je bila očitno kaplja čez rob za mnoge Poljake, ki menijo, da se v zadnjih letih pod vladavino konservativne stranke Zakon in pravičnost kratijo temeljne svoboščine. Protesti so največji v zadnjih desetletjih.

Poljsko ustavno sodišče je pretekli teden sprejelo kontroverzno odločitev in skoraj popolnoma prepovedalo pravico do splava na Poljskem. Za to se je zavzemala vladajoča, konservativna stranka Zakon in pravičnost, ki je tudi imenovala večino ustavnih sodnikov. 

Odločitev je sprožila množične proteste v državi. Na sto tisoče predvsem mladih Poljakov je v zadnjih devetih dneh kljubovalo vladnim omejitvam za zajezitev epidemije koronavirusa. Zgolj na protestih v sredo se je po vsej državi zbralo okoli 430.000 ljudi, ocenjuje policija. Izrazi podpore ženskim pravicam in poljskim protestnikom so se širili tudi iz tujine. Gre za največje demonstracije v zadnjih desetletjih, poroča New York Times. 

Današnji petkovi protesti so, kot so tudi napovedovali, največji do zdaj. Središče Varšave so dobesedno preplavili protestniki, številni na oblačilih nosijo podobo rdeče strele, ki je postala simbol gibanja. Na ulicah prestolnice se je, poleg žensk, zbralo na tisoče moških ter številne skupine in organizacije, ki menijo, da jim pod vladavino stranke Zakon in pravičnost skozi prste polzijo temeljne svoboščine, težko pridobljene po padcu železne zavese. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Borili se bomo do konca," je za AFP dejala Marta Lempart, soustanoviteljica gibanja Ženska stavka, ki je eno od organizatorjev demonstracij. 

Na ulicah prestolnice je močno poostrena policijska prisotnost – tudi zaradi nasilja, ki je v zadnjih dneh izbruhnilo med protestniki in aktivisti desnice.  Policija varuje tudi dom vodje stranke Jaroslawa Kaczynskega

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da je odločitev o prepovedi splava le še ena v vrsti svoboščin in pravic, ki se zmanjšujejo v zadnjih letih, meni tudi Anna Rabczuk. "Tu sem, ker je moj občutek nemoči dosegel vrhunec."

Množične demonstracije tako ne odražajo zgolj jeze zaradi prepovedi pravice do splava, temveč so odraz splošnega nezadovoljstva nad razmerami in vladajočo politiko.

Poljski zakoni, ki urejajo umetno prekinitev nosečnosti, so bili že prej med najstrožjimi v Evropi, najnovejša odločitev ustavnega sodišča pa predstavlja skoraj popolno prepoved splava. Splav bo po novem dovoljen le še v primeru posilstva, incesta ali če bo ogroženo življenje matere.

Poljski predsednik Andrzej Duda je sicer, po množičnih protestnih, v poljski parlament vložil osnutek zakona o splavu, v skladu s katerim bi bila prekinitev nosečnosti možna tudi v primeru deformacij, ki bi lahko povzročile smrt zarodka, ali če bi obstajala velika verjetnost, da se bo nosečnost končala z rojstvom mrtvorojenega otroka. Predlog bi medtem obvaroval otroke z Downovim sindromom, poroča STA. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
31. 10. 2020 12.21
-2
Zgodba o splavu je isto kot pravljica o jari kači in steklenem polžu
Trglav
31. 10. 2020 11.13
+3
Pri Poljakih se mečejo ven starci, pri nas pa mladci. Dejstvo pa je, da potrebujemo oboje, samo z zdravo pametjo. Starci se naj držijo bolj v ozadju in naj bodo bolj svetovalne narave, mladi pa naj prevzamejo odgovornost in bodo hitro nehali misliti preveč radokalno. Ampak vzgled Madžarske, Poljske, Turčije, Amerike in Češke - bog ne daj!!
User768643
31. 10. 2020 11.48
+9
Če pogledam naše mladce... Nimajo ne zdrave pameti, ne izkušenj, še najmanj pa so pripravljeni sprejeti odgovornost. Vodenje države je bilo vedno namenjeno starejšim, izkušnejšim in v večini primerov pametnejšim. Demokracija je to sprevrgla. Sedaj so v parlamentu tisti, ki se niso sposobni dokazat drugje. Da o kriminalcih niti ne govorim. Vsaka čistilka zaposlena v JU mora za zaposlitev dostaviti potrdilo o nekaznovanosti. Parlamentarci, župani, ministri, predsednik vlade... so lahko kriminalci.
borjac
31. 10. 2020 11.03
+23
Homoseksualni starec Kacynski brez družine, in starci iz vodstva cerkve , ki je polna pedofilskih škandalov, bi radi narekovali način življenja mladim Poljakom in Poljakinjam, kakšne družine naj imajo, Poljakinjam pa bi odvzeli pravico do odločanja o lastnem telesu, starci polni sovraštva in verske fanatičnosti, bi upravljali z življenjem mladih, to je groteskno. Slovenija: v navezi Janša, SDS, NSi in vrh cerkve, bi našo državo radi peljali po Poljski poti, zbudimo se, da se ne bomo zbudili v srednjem veku.
SLObunkeljn
31. 10. 2020 10.55
+14
Zakon in pravičnost!? Zanimivo, kako si največji nepravičneži in lopovi nadevajo tako diametralno nasprotna imena.
EnKandidatDosmrtniMandat
02. 11. 2020 08.10
+1
Tako kot se pri nas stari kriminalec deklarira za borca proti komunizmu, je pa edini politik na slovenski politični temi, ki ima stranko organizirano po vzoru komunistične partije, ki kadruje po vzoru komunistične partije, ima retoriko slabšo od komunistične partije... uspel pa je združiti najslabše od obeh slabih stvari na svetu, od komunistov in od klera. Tako krmari naš tovariš Jansza.
Apostol1
31. 10. 2020 10.42
+18
Splave so ženske opravljale vedno, prav gotovo ne samo zadnjih 50 let, le da so si v zadnjih desetletjih končno izborile, da to lahko, pa ne v vseh državah, počnejo na varen način. In z uspešno spolno vzgojo, učenjem o odnosih, kontracepciji so se v zadnjih desetletjih pokazali izjemni uspehi v zmanjševanju števila splavov, ne obratno. Na Poljskem pa bo po novem tudi vsaka razlaga spolnosti, kontracepcije mladoletnim kaznivo dejanje. Seveda pa je, kot vedno, ključna pravica ženske, da odloča o svojem telesu. Če ji to preprečimo, smo spet pri stari zgodbi želje po ponovnem podrejanju žensk v družbi. Vse to so že znani argumenti. Vedno znova pa me začudi, ko se sklicujejo na domnevno dobrobit otrok. Če bi jih V RESNICI zanimala dobrobit otrok, bi se ukvarjali s temi podatki. Več kot 40 držav še vedno novači otroke v vojsko, v nekaterih afriških državah se bojujejo otroci, stari manj kot 15 let, silijo jih v najbolj okrutna dejanja. Ogromno jih umre, ogromno jih ne bo preživelo kasneje, zaradi travm. Vsako leto se v dogovorjenih porokah poroči okoli 12 milijonov mladoletnih deklic, nekatere so stare šele 9 let, vsako leto je kar nekaj primerov, ko izkrvavijo že po prvi poročni noči. Okoli milijon jih vsako leto konča v nepredstavljivo grozljivem svetu seksualne trgovine z mladoletnimi. Vsaka peta deklica in vsak 20 fant naj bi bila žrtev zlorab znotraj družine, kroga znancev. Okoli 200 milijonov otrok mora delati, da sploh preživijo, v nekaterih afriških državah dela polovica otrok v starosti od 5 do 14 let. Tudi globoko pod zemljo, v rudnikih, tudi po 12 ur na dan Okoli 800 milijonov otrok strada in vsako leto jih zaradi lakote umre več kot 3 milijone. Samo ne govoriti, da gre za otroke.............. Tole ni moj umotvor , je del članka , gospe Alenke Arko , vendar pa je tako lepo in razumljivo napisano , da sem kopiral in prilepil. Drugače še rečeno , gospa Alenka hvala ti za ta članek , ki bo upam vsaj malo odprl oči tistim , ki so bolj ali manj nerazgledani.
Bigbadjohn
31. 10. 2020 12.34
+5
Nerazgledanim žal ne bo odprl oči, saj so nerazgledani ravno zato, ker premalo, oziroma nič ne berejo...
relos
31. 10. 2020 10.33
+2
... ljudje najprej volijo te ljudi, potem pa protestirajo
Trglav
31. 10. 2020 11.16
+2
Saj niso čisto nič drugačni od nas!! Resda je zadnja vlada prišla na položaj z goljufijo, torej ne z volitvami. Pri nas je problem neudeleževanje na volitvah.
Cool8
31. 10. 2020 10.33
+9
Če bodo Poljaki še dolgo verjeli tistim njihovim ekstremističnim politikom , potem bodo videli, da je to popolnoma nesprejemljivo, preveč bo poseženo v njihovo življenje v negativnem smislu, šele takrat se bodo zavedali, koga so volili. To se bo videlo na naslednjih volitvah ! Sedaj pa bo še kar nekaj ljudi na ulicah pri njih, saj to še ni zadnji poskus desnice pri njih. Ne vem zakaj to počnejo, verjetno pritisk cerkve, saj se ve, da večina prebivalcev poljske ne želi, da bi se jim splav prepovedal !
Apostol1
31. 10. 2020 10.30
+17
Volivci nasedejo populističnim desnim politikom ,ki obljubljajo varnost brez beguncev in migrantov , ter z religioznimi elementi , ki naj bi bile vrednote temeljev neke družbe pa to niso , ker so to le arhaični zmotni ostanki srednjega veka in ne 21 stoletja . Ko ti politiki pridejo na oblast jim je pa prioriteta , da si najprej utrdijo oblast in avtokracijo , kjer vlada ali en sam človek , kot je Madžarska , Severna Koreja in ta poizkus se dogaja tudi v Sloveniji ,ali pa skupina istomišljenikov . te naklepe spozna prej ko slej nekje okoli 80% volivcev le nekako 20% pa pa tem populističnim lažem še vedno verjame in to se je zgodilo na Poljskem . Demokracija in kapitalizem , dopušča poleg svobode v krepkem narekovaju tudi vse vrste izkoriščanja in mahinacije , ki naj bi bile kontrolirane z zakoni. Žal pa to ne drži in demokracija je idealen sistem za rast korupcije in kriminala , in ker je teh problemov vedno več potem je lahko vladati v imenu ljudstva , toda ne za ljudstvao pač pa za svoj žep in odločitev Poljskih sodnikov je samo kamenček v mozaiku takega populističnega prevzema oblasti . Upamo samo lahko , da ta odločitev ni samo kamenček pač pa tudi kaplja čez rob kozarca , ki bo popeljala skupnost v državah z avtokracijami v bolj pravično prihodnost pometla populizem na smetišče zgodovime.
Soul
31. 10. 2020 10.28
+5
Nekaterim je blizu miselnost kolovodje druge svetovne vojne "Dolfeta". Vse,ki niso po standardu prizadeti,drugačni...takoj uničit,žalostno res.
Mesetar
31. 10. 2020 10.16
-9
je pa res nerodno, če pohotna oma pri 49.h zanosi, najstarejši otrok pa je specializiral ginekologijo,.....kaj bo brat, bratu ?
Millady
31. 10. 2020 10.18
+1
Mesetar, mali provokator , ki ima rad samo svojo ženo..
Ost1234
31. 10. 2020 10.05
+4
Komu ni jasno čemu se katolibani borijo za rojstva prizadetih? Se bojijo za svojo vrsto?
vlahov
31. 10. 2020 09.35
-17
Prizadet otrok se ne počuti prizadetega kot mamica , in očka , ki sta ga ustvarila . Ene punce imajo po 3 ali 5 in več splavov . Kako je pa to mogoče ? Nisem rosno mlad , ampak nobena partnerka ali žena ni naredila splava zaradi najinih užitkov ! Kako to , da se slav zgodi tako pogosto pri nekaterih ? Če je splav prepovedan bo spolna aktivnost veliko bolj premišljena in tudi izbira partnerja bo bolj premišljena . V resnici to ni slabo .
Blokiran Drugi Človek
31. 10. 2020 09.59
+6
In vidva tukaj tudi izgledata kot da nista bila deležna spolnosti da pametujeta o tem. Ljudje smo si različni in prav je da vsak živi po svoje dokler s tem načinom življenja ne škoduje drugim.
Millady
31. 10. 2020 09.59
+5
Vlahov, od kje ti podatek, da imajo ene punce po 3 ali 5 ali več splavov? Kdo in kje je to objavljeno?
Ost1234
31. 10. 2020 10.03
+2
Animal_Pump
31. 10. 2020 10.04
-2
cakra
01. 11. 2020 11.13
+1
Ne samo mlade tudi ženskam med 30 in 40 letom je zaščit splav, poznam par takšnih , ki imajo ljubčke in jim ne upajo nataknit kondoma.
Mesetar
31. 10. 2020 09.27
-19
jah drage dame, spolni odnos je izvorno akt reprodukcije , ne pa športna panoga....za odgovornost gre, ne morš kar natepavat kot en usekanc...
MucaNeGrize
31. 10. 2020 09.37
+14
Dej se spel s temi nebulozami . ziher si eden izmed usekancev , ki bi ...pa nima kaj .
borjac
31. 10. 2020 09.57
+8
Mesetar, kje si ti ostal pri spolni vzgoji, naslavljaš drage dame, ali ti sploh veš da se seksa v dvoje??
Mesetar
31. 10. 2020 10.13
-3
Japa Jade
31. 10. 2020 10.34
+1
Športna panoga, hahahahahahaha, komentar tedna....
enakatalena
31. 10. 2020 08.46
+20
Vsem, ki pametujete, kako so samo super prizadeti otroci, svetujem, da gredo za en teden na obisk k družini, ki to realnost živi, ne pa jo opazuje od daleč. Potem se še enkrat oglasite.
borjac
31. 10. 2020 10.06
+10
Enkrat na leto sodelujem pri družabno športni prireditvi za prizadete otroke, in že to mi je dovolj, kaj pa starši ali osebe , ki se v raznih institucijah ukvarjajo z njimi, sicer pa kaj bi pa cerkev in župniki radi, ali veste koliko otroških trupelc so našli pod talnimi ploščami cerkev in samostanov ki so jih obnavljali (Francoski dokumentarec o spolnem izkoriščanju nun), Bog vse vidi in vse ve, in če ste verni, resnično verni potem roko na srce in izrecite znamenite besede, "mea culpa, mea masima culpa."
enakatalena
31. 10. 2020 08.43
+6
Bravo Poljska! Izgleda, da ima prav vsak narod več dostojanstva kot mi, Slovenceljni:-(.
Soul
31. 10. 2020 08.29
-11
Marsikateri prizadet otrok ima več ljubezni in sočutja v sebi od navidezno "zdravih in lepih ljudi".
enakatalena
31. 10. 2020 08.43
+14
Ali bi ga imela doma? Ne govori, če nimaš pojma!
Soul
31. 10. 2020 08.57
-11
Če bi mi bilo dano,bi imel.Ni moj namen sodit,kdo lahko živi in kdo ne.
enakatalena
31. 10. 2020 09.48
+11
Jaz pa ne. Iskreno in pošteno povedano. Ne, hvala. K sreči obstajajo presejalni testi in diagnostika, da se lahko do časa odločiš, da si pač želiš zdravega otroka.
wolfterier
31. 10. 2020 09.51
+2
Ja,na svetu je preveč navidezno zdravih,lepih in pametnih !!!
yanay
31. 10. 2020 08.25
+16
Vzhod Evrope ima kar nekaj Princev Teme.
anatomija
31. 10. 2020 08.21
+21
Bravo Poljaki . Takšne omejence kot so Duda Janša in Orban bi morali zapreti v primeren sanitorij do konca življenja
wolfterier
31. 10. 2020 09.52
-1
borjac
31. 10. 2020 10.11
+7
Rdeče armade so se rešili z delovanjem Walense in Solidarnošči, potem pa jim je Kačynski in cerkev prevzela oblast in jih sedaj vračata močno pred Rdečo armado, v zlati srednji vek.
krohotalo
31. 10. 2020 08.12
-4
Glede na to, da pari čakajo v vrsti za posvojitev, se mi zdi neumno prekinjati nezaželene nosečnosti (valjda ne iz naslova posilstev in incestov). Me pa moti, da pa ni izjeme za splav v primeru kakršnekoli deformacije, ker takšni otroci so doživljensko odvisni od staršev, država pa nič ne da ali nardi za njih. Vedno znova se morajo izpostavljati in fehtati denar preko donacij.
wolfterier
31. 10. 2020 09.53
-3
Omilitev tega zakona je že v teku,poškodovan plod bo tudi možno odstraniti.
tolovajmataj
31. 10. 2020 08.11
+13
Ježek: resnično si omejen! Ali bi ti skrbel za otroka z nepopravljivo okvaro? Ne bi, najbrž!? Lahko je s tujim k.... po koprivah mahati. Poznam primer, ko je bila punčka 14 let v breme staršem, starim staršem in teti, Bila je nepokretna, dojenček vse življenje, ti ne bi privoščil, kljub tvoji verski zahojenosti!