Tujina

Svetovni voditelji obsodili atentat na Fica, odzval se je tudi Putin

Ljubljana, 15. 05. 2024 17.21 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po poskusu atentata na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica so voditelji več evropskih držav napad ostro obsodili. Predsednik vlade Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta Ficu zaželela čim hitrejše okrevanje. Nemški kancler je atentat označil za strahopeten napad. Slovaški predsednici je pisal tudi Vladimir Putin in atentat označil za 'pošasten zločin, za katerega ni opravičila'.

"Pretresen sem nad dogajanjem na Slovaškem. Ostro obsojam napad na slovaškega kolega Fica in mu želim čimprejšnje okrevanje," je na omrežju X zapisal Golob.

Hrvaški premier Andrej Plenković, slovenski premier Robert Golob in slovaški premier Robert Fico.
Hrvaški premier Andrej Plenković, slovenski premier Robert Golob in slovaški premier Robert Fico. FOTO: AP

Tudi predsednica Nataša Pirc Musar je Ficu zaželela okrevanje in na omrežju X dodala: "Streljanje nanj, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje. Ničelna toleranca do nasilja in ničelna toleranca do brezbrižnosti."

Zunanja ministrica Tanja Fajon je zapisala: "Gre za obsojanja vredno zavržno in nedopustno dejanje, storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja. Pozivi k nenasilju, strpnosti in proti hujskaštvu so naša skupna odgovornost."

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je v odzivu sporočila, da "ostro obsoja napad na slovaškega premiera Roberta Fica, kot tudi vsakršno nasilje". Izrazila je tudi "zaskrbljenost nad razvojem zahodnih tipov demokracij, kjer so različne vrste nasilja vedno bolj izražene".

Predsednik stranke SDS Janez Janša pa je na omrežju X ob posnetku napada zapisal, da ga je napad šokiral. "Molimo za njegovo zdravje in okrevanje. Ostani močen."

Slovaški premier Robert Fico in slovaška predsednica Zuzana Caputova
Slovaški premier Robert Fico in slovaška predsednica Zuzana Caputova FOTO: AP

"Grozljiv napad na mojega prijatelja", Putin pisal slovaški predsednici 

Slovaška predsednica Zuzana Caputova je obsodila "brutalen in neusmiljen" napad na premierja. "Šokirana sem," je dejala. "Robertu Ficu želim veliko moči v tem kritičnem trenutku in hitro okrevanje po napadu." Potrdila je, da so atentatorja prijeli. 

Prav Caputovi je pisal tudi ruski predsednik Vladimir Putin in streljanje označil za "pošasten zločin, za katerega ni opravičila". Dodal je, da je Fica poznal kot pogumnega in odločnega človeka. "Močno upam, da mu bodo te lastnosti pomagale preživeti to težko situacijo,"  je dodal Putin in slovaškemu premierju zaželel hitro in celovito okrevanje. 

Robert Fico pri Vladimirju Putinu v Moskvi avgusta 2016.
Robert Fico pri Vladimirju Putinu v Moskvi avgusta 2016. FOTO: Profimedia

Atentat je obsodil tudi predsednik ZDA Joe Biden. Z ženo bo molil za Fico, je sporočil, slovaški vladi pa je ponudil pomoč. 

"Ostro obsojam podel napad na slovaškega premierja Roberta Fica. Takšna nasilna dejanja nimajo mesta v naši družbi in spodkopavajo demokracijo, naše najdragocenejše skupno dobro," je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Novica o napadu na slovaškega premierja Fica me je pretresla. Nič ne more opravičiti nasilja ali takšnih napadov. V mislih sem s predsednikom vlade in njegovo družino," je prav tako na omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Na napad so se že odzvali tudi voditelji številnih evropskih držav, med njimi nemški kancler Olaf Scholz, madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

"Novica o strahopetnem napadu na predsednika slovaške vlade Fica me je globoko pretresla. Takšno nasilje v evropski politiki ne sme obstajati. V mislih sem z Robertom Ficom, njegovo družino in državljani Slovaške," je na omrežju X zapisal Scholz.

"Globoko sem pretresen zaradi grozljivega napada na mojega prijatelja, predsednika vlade Roberta Fica. Molimo za njegovo zdravje in hitro okrevanje! Bog blagoslovi njega in njegovo državo," pa je sporočil madžarski premier Orban.

Madžarski premier Viktor Orban in slovaški predsednik vlade Robert Fico
Madžarski premier Viktor Orban in slovaški predsednik vlade Robert Fico FOTO: Profimedia

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je na omrežju X zapisala, da jo je novica šokirala. "Moje misli so z njim, z njegovo družino in prijatelji ter z narodom Slovaške," je dodala Melonijeva in v imenu italijanske vlade obsodila kakršno koli obliko nasilja. 

"Strogo obsojamo to nasilno dejanje proti predsedniku vlade naše sosednje partnerske države. Narediti je treba vse, da zagotovimo, da nasilje ne postane norma v nobeni državi, obliki ali sferi," je med drugim zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Pretresenost zaradi napada na slovaškega premierja je v objavi na omrežju X izrazil tudi Vučić, ki je Fica prav tako označil za osebnega prijatelja in tudi prijatelja Srbije. Dodal je, da moli zanj in za njegovo zdravje.

Slovaški premier Robert Fico je bil danes ustreljen, medtem ko se je po srečanju vlade v kraju Handlova na Slovaškem pogovarjal s privrženci. Utrpel je hude poškodbe in je življenjsko ogrožen, je prek družbenih omrežij sporočila slovaška vlada. Osumljenca za streljanje so že prijeli. Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata.

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nestabilen
16. 05. 2024 13.45
+1
Ce bo slo tko naprej pol sta na vrsti Orban in pa Vucic in pa se kdo v Gruziji.
k sploh nevejm kej sm
16. 05. 2024 10.31
-3
putin najbolj joka k je naroču umor hahahha
Pikapokapolonica
16. 05. 2024 09.49
-3
Kaj se ima Putin za oglašat? Ne razumem pa ruskega naroda, ruskih mater, ki so izgubile sinove na bojiščih Ukrajine. Zakaj se ne dvignejo, uprejo? Na stotisoče jih je.
Banion
16. 05. 2024 09.46
+6
ukinil podporo ukrajini, že to je dovolj da se je zameril in padel v nemilost pri največjih dmokratih onstran luže. Nekoga, največkrat se izkaže da posebneža, se potem že najde. Viktor pazi se
Jimi1
16. 05. 2024 09.45
-1
Vsak politik je dovzeten na politično reakcijo ljudstva... V starem Rimu je bilo atentatov na politike precej več kot jih je dandanes... No obstajajo pa tudi popolne žrtve kot npr Kramberger... Drugače so si s svojo politiko v glavnem sami krivi za zgodnji grob...
Narkodefinkica
16. 05. 2024 09.44
+6
Predvsem se morajo zamisliti Evropski saj so odločno proti lastnim ljudem in s politiko Bruslja več kot 80 % ne strinja-
koral45
16. 05. 2024 12.49
-1
Narko si zamenjal, namreč 80% nas se strinja, res pa je da vaših se pa ne strinja.
Stauffenberg
16. 05. 2024 09.41
+4
Politični hinavci v izjavah lažejo, kot vedno. Ve se komu je bil Fico trn v peti in njegov morebirtni odhod jih bo kvečjemu razveselil in ne obratno.
Nace Štremljasti
16. 05. 2024 08.51
+7
mekenzi mogoče veš kdo je bil zraven ko so umrli Allende,Che Guevara,Gadafi,Husein....verjetno jenkiji kaj vedo vprašaj njih
koral45
16. 05. 2024 08.41
+7
Nasilje povzroči nasilje, ampak ko terorist nad svojim narodom in čez mejo obsoja terorizem, je pa malo hinavsko.
Pikapokapolonica
16. 05. 2024 09.50
+0
zdravkob
16. 05. 2024 08.41
-4
Za levičarje je atentat ena od oblik nasilja. Oni ob tem obsojajo vsakršno nasilje. Ničelna toleranca, pravi Musarjeva. Nobene vsebine, nič.
Old_geezer
16. 05. 2024 08.32
+2
Pošast putlerja, ki vsak dan to počne desettisočim in bi počel še večim, če bi le lahko, je najbolj zmotil ta pošasten zločin. Kako pa kaj njegovi politični nasprotniki?
Mekenzi
16. 05. 2024 08.30
+1
Oglasil se je morilec Putin, koliko jih je že odstranil, politikov in milijarderjev, pa ga nobeden ni, javno obsodil, tako se bo začelo. 😪🙄🙄
džonborno
16. 05. 2024 08.28
+6
A Tanja je že bleknila da je dejanje nesprejemljivo?
Narkodefinkica
16. 05. 2024 08.20
+5
Slovenci se tudi globoko ne strinjajo z sovraštvom katerega kažejo naši politiki do Rusije, katera nam ni naredila ničesar slabega lohka se zgodi da bodo koga odstranili v strahu pred jedrskim napadom na Slovenijo.
Posteni
16. 05. 2024 08.52
+2
Kateri slovenci ?? Fuzine niso slovenija...
Aijn Prenn
16. 05. 2024 08.11
+3
Ne tako presenetljiv dogodek glede na situacijo. Molzti EU proračun, koristiti vse ugodnosti članstva v EU, hkrati pa simpatizirati s putinom lahko v določenih okoliščinah postane boleče.
petka5
15. 05. 2024 21.58
+8
Vsako nasilje je treba jasno obsoditi in mu ni mesta - hkrati pa tudi se morajo politiki zavedati,da je tudi izraba politične funkcije in vpliva moči na oblasti za lastne interese in/ali celo na račun državljanov, pa tudi oblika nasilja. ker naloga politika je da dela v dobro državljanov in države, to tudi priseže, tako da po mojem so vsake politične igrice za interese določene grupe politične ali lastnih pripadnikov ali celo lastne osebne koristi nedovoljene. Kor misli,da mu da kakršnakoli vodilna fiunkcija pravico lastninjenja kogarkoli ali celo države in izrabljanje pozicije za lastne koristi, se krepko moti in izvaja nad državljani tudi obliko nasilja na nek način.
eurosapiens
15. 05. 2024 21.54
+5
to nekega dne čaka tudi putina ... samo trenutek mora bit pravi
Aijn Prenn
15. 05. 2024 21.53
-8
Jaz bi pa rad slišal tisto molitev, ki jo dr. Janez omenja.
seter73
15. 05. 2024 21.50
+6
pa kaj je svet v šolu..v šoku ste živina prinkoritu ker vidite da pocasi ne bo vec laganja in lraje v nedogled brez posledic..kar treste se se ze imate za kaj..,
murate
15. 05. 2024 21.50
+11
Lumpi a se vam kaj Gate tresejo ,kao sodniki,predsedniki nedotakljivi