Tujina

Pločevinasti meteorski dež: razpadla Muskova kapsula ustvarila svetlobni šov

Denver, 28. 04. 2023 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V četrtek zvečer so prebivalci zvezne države Kolorado na nebu opazovali poseben spektakel. In ne, čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za meteorski dež, to ni res. Svetlobni spektakel so ustvarili ostanki kapsule podjetja Space-X, ki je pred mesecem in pol v Zemljini orbiti pustila svoj 'prtljažnik'.

Ostanki rakete SpaceX so padli na Kolorado
Ostanki rakete SpaceX so padli na Kolorado FOTO: iStock

Pločevina, ki je v četrtek zvečer prebivalcem ameriške zvezne države Kolorado na nočnem nebu pričarala pravi spektakel, je bila ostanek dela kapsule zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX. Kapsula po imenu Dragon je 11. marca na Zemljo vrnila štiri astronavte z Mednarodne vesoljske postaje. A še preden se je vesoljsko plovilo vrnilo, je nekje v Zemljini orbiti za seboj odložilo t. i. prtljažnik.

V vesoljska smet pa zunaj Zemljine atmosfere ni ostala dolgo. Mesec in pol po odcepitvi od preostalega dela kapsule je namreč 'prtljažnik' vstopil v atmosfero in začel padati proti tlom. Ob tem je seveda razpadel in zagorel, vse skupaj pa je bilo videti kot meteorski dež. 

Predmet je v atmosfero vstopil nad Phoenixom v Arizoni, nato prečkal nacionalni park Great Sand Dunes, nazadnje pa pristal v Koloradu, je pot opisal astrofizik iz centra za astrofiziko na Univerzi v Harvardu Jonathan McDowell

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odkar je leta 1957 Sovjetska zveza v Zemljino orbito poslala prvi satelit Sputnik, smo v okolico našega planeta skupaj izstrelili več kot 15.000 satelitov. Njihovo število v orbiti se je močno povečalo v zadnjih letih. Še večje pa je seveda število vesoljskih odpadkov. Evropska vesoljska agencija ESA je konec marca njihovo število ocenila na več kot 150.000 milijonov.

Ti se postopoma vračajo na Zemljo, saj izgubijo hitrost. "Nižje višine pomenijo višji upor. Proces se nato pohitri, dokler upor ne postane tako visok, da predmet znova vstopi v atmosfero," je razložila docentka za astronomijo na kanadski univerzi Regina Samantha Lawler. 

Ponovni vstop vesoljskih odpadkov lahko pospeši tudi aktivnost Sonca, saj geomagnetne nevihte segrejejo ozračje, s tem pa naraste stopnja upora. Ponovni vstop 'prtljažnika' kapsule Dragon je morebiti izzvala nevihta, ki je na Soncu divjala 23. aprila. 

Večina vesoljskih odpadkov ob vstopu v atmosfero popolnoma zgori, še preden doseže tla. "Skrbeti bi nas morali veliki kosi, kot so raketna telesa ali vesoljska plovila, ki lahko spust do tal preživijo," pa opozarja profesorica varnostnih ved Wendy N. Whitman Cobb. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan res grozni
28. 04. 2023 21.39
+2
Ni kapsula ampak adapter, ki povezuje kapsulo z nosilno raketo.
Antena
28. 04. 2023 20.59
+3
Čisto vse bomo uničili
Rains
28. 04. 2023 20.47
+5
Ma kakšno onesnaževanje okolja. Kolk je pa velika ta kapsula? Za en avto. Kitajci in Indijci vsako minuto za en avtobus plastike spustijo v morje. TO je onesnaževanje okolja!
User1094863
28. 04. 2023 20.11
+5
sprašujem se kje je ločnica med spektaklom in onesnaževanjem okolja.......vse skupaj pa sarsa za zavajanje ljudi.......
blue3dragon
28. 04. 2023 21.01
-1
Ločnica je, kdo je lastnik, Rusi in Kitajci onesnažujejo, NASA in Esa pa ustvarjata svetlobne spektakle
Potouceni kramoh
28. 04. 2023 20.03
+0
Naj placa XSpace penale da se mu zmotlo v glavi za osnaževanje okolja in vesolja.