Tujina

'Spraševala sem se, kaj se je zgodilo, ali bom umrla'

Bejrut, 06. 08. 2020 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
11

Mlada Libanonka si ni nikoli predstavljala, da bo njen poročni posnetek v hipu zakrožil po svetu. A se je to zgodilo zaradi eksplozije, ki je odjeknila ravno v času, ko je svojemu poročnemu fotografu pozirala v beli obleki. "Spraševala sem se, kaj se je zgodilo, ali bom umrla," je dejala nevesta, ki je srečna, da sta z možem še živa.

29-letna libanonska nevesta Israa Seblani je zdravnica, ki živi v ZDA.  V Libanon je zaradi priprav na poroko s svojim izbrancem, 34-letnim bejrutskim poslovnežem Ahmadom Subeihom, prispela pred tremi tedni. "Pripravljala sem se na svoj velik dan kar dva tedna in sem se ga veselila kot vsa dekleta. Poročila se bom. Moji starši bodo veseli, ko me bodo videli v beli obleki, kot princeska bom," je za Reuters opisovala pričakovanje usodnega dne. Kot vsaka nevesta, je želela, da bi bil njun poročni dan popoln in nepozaben. Slednje je zagotovo bil, a ne le iz osebnih razlogov, pač pa predvsem zaradi eksplozije in posnetka, ki je nastal med poročnim snemanjem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko se je namreč kameri vsa srečna nastavljala v dolgi beli poročni obleki na trgu pred hotelom, v katerem bi morala z ženinom preživeti prvo poročno noč, se je zaslišal grozovit pok, nato pa je vse prisotne spodnesel silovit udarni val eksplozije. Dramatični posnetek je zakrožil po spletu. "Kar se je zgodilo med eksplozijo tukaj – ni besed, s katerimi bi to opisala ... Bila sem pretresena, spraševala sem se, kaj se je zgodilo, ali bom umrla. Kako bom umrla?"

 V trenutku se je prizorišče spremenilo v pravo razdejanje, razbitine so ležale vsepovsod, trg pa je zajel gost oblak dima in prahu. "Začela sva hoditi naokoli in bil je skrajno žalosten prizor, ni moč opisati uničenja in zvoka eksplozije. Še vedno smo v šoku ... Nikoli nisem slišal nič podobnega tej eksploziji," je dejal ženin Ahmad. Ko je prišla k sebi po šoku, se je mlada zdravnica ozrla okoli sebe, da bi se prepričala, če kdo potrebuje zdravniško pomoč. K sreči nihče od prisotnih ni utrpel poškodb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po eksploziji sta mladoporočenca skušala nadaljevati s svojim poročnim dnem. "Moj mož mi je dejal, da naj nadaljujeva, da se ne smeva ustaviti," je dejala. Priznala pa je, da z mislimi ni več bila pri stvari in da na dogodku ni bila povsem prisotna. "Hodila sem, moj obraz je bil nasmejan, na mojih ustnicah je bil nasmeh, a to je bilo vse. Nato smo se odpravili na večerjo," je dejala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Čutim veliko žalost zaradi tega, kar se je zgodilo drugim ljudem, kar se je zgodilo Libanonu. Ko sem se zbudila in videla uničenje v Bejrutu, sem si rekla 'Hvala Bogu, da sva še vedno živa'," je dejala Israa. Z ženinom sta se dan po poroki vrnila na isto mesto in iz hotela odnesla svoje osebne stvari. "Prizor v sobi je bil neverjeten," pravi Subeih. 

Par še vedno skuša ohraniti lepe spomine na njun poročni dan, ki bo za vedno zaznamovan s hudo tragedijo, ki se je zgodila mestu. "Veliko je škode, veliko ljudi je mrtvih in ranjenih. Vendar, če pogledam nas, sebe, mojega soproga, fotografa, kako smo jo odnesli brez poškodb, sem hvaležna Bogu, da nas je zaščitil. Že samo to mi daje optimizem in ohranja veselje ob dnevu, ki sem ga prišla praznovati sem," pravi nevesta. 

Njen soprog zdaj čaka na dokumente, da se ji bo lahko pridružil v ZDA. Čeprav pravi, da ima rada Libanon, pa jo je torkovo eksplozija dodatno prepričala, da v tej državi ne vidi svoje prihodnosti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a barva
06. 08. 2020 16.57
-10
Ne vem kaj se pritožuje, dobila je brezplačen ognjemet :)
RamzesII
06. 08. 2020 16.30
-8
Kakšna izjava, zaradi česa pa bi umrla, ker je telebnila po tleh.
DaVinci
06. 08. 2020 16.21
+1
Cel clanek in to dobesedno v detajlih opisano za njo.Hudo
SkokecPokec
06. 08. 2020 16.18
+12
Jst bi se tud poročil, pa me nobena noče.
BUONcaffee
06. 08. 2020 15.57
+8
Če tip nima keša ga nobena noče poročit.
BUONcaffee
06. 08. 2020 15.57
+3
Ona je lepa, on pa ne bom komentiral, da mi ne zbrišejo post.
BUONcaffee
06. 08. 2020 15.41
-1
Kaj pa se je šla poročit???? Šlo je za nevarno poroko.
Zanesenjak
06. 08. 2020 15.20
+15
Pri nas pa skoraj ni več porok.
biggbrader
06. 08. 2020 15.26
+19
BUONcaffee
06. 08. 2020 15.56
+12
Res, pri nas so poroke redkost. Po 7 letih pa vse razpadejo. Ponavadi se ženska naveliča moža.
brusilec
06. 08. 2020 19.38
-1
poroke so .. pretiravate . . ja, locujemo se pa tudi, ker sele sedaj vidimo da so se ribice v morju ki niso vedno namrscene in slabe volje. sele zenska v tretjem zakonu zacne spostovati moskega