Tujina

Na enem najbolj oddaljenih otokov na svetu zaposlijo osebo za opazovanje ptic

Gough, 28. 04. 2023 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska skupina za preučevanje divjih živali išče osebo, ki bo 13 mesecev delala na otoku Gough, enem od najbolj oddaljenih otokov na svetu, ki nima stalnih prebivalcev. Otok je od afriške celine oddaljen 2400 kilometrov in ker na otoku ni letališča, je edina pot do Gougha sedem dni trajajoča plovba. Raziskovalci na otoku spremljajo gibanje različnih ogroženih ptic in njihovih plenilcev. Posebna je tudi prehrana. Sveže sadje in zelenjava predstavljata preveliko tveganje za biološko varnost, zato zamrznjeno hrano v dva velika zamrzovalnika dostavijo le enkrat letno.

Na otoku sta trenutno Rebekah Goodwill in Lucy Dorman, ki lahko poleg še petih zaposlenih in petih milijonov ptic otoku rečeta dom. Dvojica dela za enega od društev za varstvo ptic, pred tem pa sta delali že na Antarktiki in Škotskem. Rebekhino leto na otoku se izteče septembra, zato društvo išče novega terenskega delavca, ki bo poplačan z med 25.000 in 27.000 funti (med 28.000 in 30.000 evrov). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Delo vključuje spremljanje morskih ptic, kar lahko traja ves dan, kandidati pa se morajo dobro prilagoditi okolju na oddaljenem subantarktičnem okolju. Lucy in Rebekah spremljata gibanje različnih ogroženih ptic, kot so atlantski rumenonosi albatros, atlantski petelin in MacGillivrayjev prion. Zbirata tudi podatke o mladičih na otoku in njihovem boju proti mišim, invazivni vrsti, ki so jih pojedle.

"Miši so začele napadati morske ptice, njihove mladiče, saj miši na otoku nimajo plenilcev," o pestrosti živalskega življenja na otoku pravita raziskovalki. Kandidati morajo imeti znanstveno izobrazbo oziroma primerljive izkušnje, znati morajo tudi "ravnati z divjimi pticami in ostalimi živalmi na terenu". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Življenje na otoku ni tako enostavno, opozarjata trenutni prebivalki otoka, saj se je treba prilagoditi zahtevnim vremenskim razmeram z obilico dežja in močnim vetrom ter pomanjkanju sveže hrane. 

Kakšna je prehrana?

Ker sveže sadje in zelenjava predstavljata preveliko tveganje za biološko varnost, so obroki največkrat pakirani ali zamrznjeni. Hrano imata spravljeno v dveh velikih zamrzovalnikih. V enem hranijo meso, v drugem pa zamrznjeno zelenjavo. Zaloge napolnijo enkrat letno, ko opravijo dvotedensko menjavo ekipe, ponavadi v mesecu septembru."Najbolj pogrešam hrustljav korenček ali pa košček jabolka. Samo nekaj hrustljavosti, ostalega ne pogrešam veliko," pravi Lucy. 

Na otoku je zagotovljena internetna povezava, zato tudi Lucy in Rebekah z ohranjanjem stikov z najbližjimi nimata težav. Potencialni raziskovalci se lahko prijavijo do nedelje. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja