Tujina

EU računa na vpliv Kitajske pri končanju vojne v Ukrajini

Pariz, 06. 05. 2024 14.57 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

EU računa na Kitajsko, da bo s svojim vplivom na Rusijo doprinesla h končanju vojne v Ukrajini, je po trilaterali s kitajskim in francoskim predsednikom, Ši Džinpinga in Emmanuelom Macronom, dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prepričana je, da bo Peking igral tudi pomembno vlogo pri umirjanju ruske jedrske grožnje. Macron pa je kitajskega voditelja ob začetku njegovega obiska v Franciji pozval, naj v luči ruske agresije na Ukrajino tesno sodeluje z Evropo in sprejme pravila svetovne trgovine.

EU računa na Kitajsko, da bo ta uporabila svoj vpliv na Rusijo za končanje vojne v Ukrajini, je po trilaterali v Parizu sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenih besedah si namreč Evropa in Kitajska delita interes za mir in varnost v svetu.

Trilaterla v Parizu
Trilaterla v Parizu FOTO: AP

Pred tem je vodja Evropske komisije Kitajsko pozvala, naj Rusiji omeji dobavo blaga z dvojno rabo, ki da na koncu konča v uporabi na bojiščih v Ukrajini. Izrazila je tudi prepričanje, da bo Peking na čelu s Šijem še naprej igral pomembno vlogo pri umirjanju napetosti spričo ruske jedrske grožnje.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je Ši Džinpingu zahvalil, ker je ta podprl njegovo idejo o premirju v vseh konfliktih po svetu med olimpijskimi igrami v Parizu letos poleti. Po besedah Macrona bi takšno začasno premirje lahko pripomoglo v prizadevanjih za dosego trajnega miru v spopadih, navaja AFP.

Prizadevanja za "pošteno" konkurenco s Kitajsko 

Današnje srečanje med von der Leyenovo,  Ši Džinpingom in Emmanuelom Macronom je sicer minilo tudi v znamenju trgovinskih odnosov.

Francoski predsednik je ob začetku srečanja v Parizu dejal, da je usklajevanje s Pekingom glede velikih kriz, vključno z ukrajinsko krizo, odločilnega pomena, in pozval k "poštenim pravilom za vse" v trgovini med Evropo in Kitajsko. "Prihodnost naše celine bo zelo odvisna od naše sposobnosti, da še naprej razvijamo odnose s Kitajsko na uravnotežen način," je dejal gostitelj. Ši pa se je pred začetkom srečanja zavzel za to, da njegova država in EU nadaljujeta dialog in sodelovanje, okrepita svoje "strateško usklajevanje" in ostaneta partnerja kljub številnim sporom, od trgovine do Ukrajine.

V komentarju za časnik Le Figaro pa je Ši zapisal, da želi sodelovati z mednarodno skupnostjo pri iskanju načinov za rešitev konflikta, ki ga je sprožila ruska invazija na Ukrajino, hkrati pa poudaril, da Kitajska ni "niti stranka niti udeleženka" v tem konfliktu.

Predsednica von der Leynova pa je dejala, da si bo prizadevala za "pošteno" konkurenco s Kitajsko v svetovni trgovini, in dodala, da je v prejšnjih pogovorih s Šijem "pojasnila, da trenutna neravnovesja pri dostopu do trga niso vzdržna in jih je treba nasloviti". "Bili smo zelo jasni glede našega odnosa s Kitajsko, ki je eden izmed najbolj kompleksnih, a tudi eden izmed najpomembnejših," je dejala. Gre predvsem za kitajske subvencije za električne avtomobile in jeklo, ki po prepričanju Bruslja preplavljajo evropski trg.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen FOTO: AP

Po srečanju pa je predsednica izjavila, da Evropska unija ne bo oklevala pred sprejetjem strogih ukrepov za zaščito svojega gospodarstva in varnosti. Kot je dejala, Kitajska podjetjem iz EU ne dovoljuje poštenega dostopa do svojega trga. Pravična trgovina zahteva enak dostop do trga, je dejala in dodala, da sta s Šijem govorila o tem, kako bi dosegli napredek na tem področju. 

Ši Džinping je v okviru svojega obiska v Evropi v nedeljo prispel v Pariz, kjer bo ostal do torka, iz Francije pa bo nato odpotoval še v Srbijo in na Madžarsko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
07. 05. 2024 18.27
-1
Hehehehe,... na teh fotkah zgleda tako, kot da bo francoska garda vsak čas nabodla medvedka kot ražnjič. Drugače pa,... moskovija je zelo širokogrudno objavila podatek o tem, koliko nafte so izvozili na Kitajsko (očitno so se hoteli pohvaliti). Žal pa nikakor ni mogoče dobiti podatka o tem, po kolikšni ceni so jo Kitajci kupovali. Ali mogoče kdo ve, zakaj takšna skrivnost? Približno enako kot je velika skrivnost tudi število umrlih moskovitskih vojakov na fronti v Ukrajini. Jap,... številke so za moskovijo v obeh primerih neizprosne in krute. Ena od posledic tega, da gre v moskoviji "vse po putlerjevem planu", je pa tudi ta, da je Gazprom danes na robu stečaja. Še ne tako dolgo pa je bila to firma, ki je nosila zlata jajca in imela popoln monopol na trgu. Tudi kitajski "medvedek" se je očitno na moskovitskem primeru naučil, da se zna EU obrniti proti njemu, če bo kaj preveč "šponal". Putler je imel nafto in plin za geopolitično orodje izsiljevanja. Danes gledano je smešno, kako bridko se je zmotil. EU se je namreč ekspresno hitro diverzificirala, se obrnila k drugim ponudnikom in gladko prezrla moskovijo. Gazprom očitno nikoli več ne bo "nosil zlatih jajc" in služil z največjim odjemalcem - EU. In vsemu temu je kriva "specialna vojna operacija" nekega pritlikavega zločinca iz Kremlja, ki veselo troši življenja mladih moskvičev in vztraja v vojni, ki je zanj definitivno že izgubljena. Tole je le še podaljševanje agonije in jalovi poskusi obdržati se čim dlje na oblasti in privilegijih.
nestabilen
07. 05. 2024 18.06
+1
Samo sprenevedanje, Macron je poslal 100 placancev v Ukrajino,deset je ze precrtanih v Chasiv Yaru,nekaj Nemcev pa v Kharkivu.Zakaj Macron priliva bencin na ogenj potem pa prosi Kitajce naj kaj naredijo.!!! Pravijo da se ima sedaj kar za vodjo Evrope. To ni dobr ce taklemu zelencu stopi slava v glavo. Na koncu nas bo vse bolela glava.
nestabilen
07. 05. 2024 13.14
+2
Danes vsi govorijo eno,delajo pa drugo.Ne bodite naivni.
traktor_95
07. 05. 2024 10.15
-4
Pa koga ovi iz Eu zezaju...Pa Ši hoče vojno. Dobiva iz Rusije vse skoraj zastonj. A Ekonomija medveda pa bo kmalu hotela kredite. Takrat ko bo Kitajec dal kredite, takrat se bo začelo. Ovi iz Eu pa mislijo, da bo Ši sedaj, da se krega sa malim onim zločestim iz Babuška palače🤔
patogen
07. 05. 2024 10.08
-3
Kitajska čaka, da se Rusija izčrpa in se bo zapičila v mehki trebuh Sibirije. Prazne in polne surovin in energentov, kar bo prava osvežitev za energentov revno in probljudeno Kitajsko. Po poročilih sibirska mesta blizu kitajske meje že obvladujejo Kitajci.
trgft
07. 05. 2024 10.18
+2
trgft
07. 05. 2024 08.31
+0
Sveta hinavščina!!! : : : Marčevske volitve - na katerih je Putin dobil rekordnih 87 odstotkov ruske podpore - so na Zahodu na veliko obsodili kot nelegitimne ( pri nas LEGITIMNE), Evropski parlament pa je aprila sprejel resolucijo, s katero je glasovanje razglasil za "ponarejeno". Več držav je javno objavilo, da ne bodo poslale svojih odposlancev na Putinovo inavguracijo, vključno z Nemčijo, baltskimi državami, Češko in Armenijo. Vendar pa je Reuters včeraj poročal, da bo Francija po navedbah francoskega diplomatskega vira poslala svojega veleposlanika na inavguracijo Putina. "Nismo v vojni z Rusijo," je zatem dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.
patogen
07. 05. 2024 10.05
-2
Dobil je še malo glasov Putin. Vaš Slobo je nekoč zmagoval s 105%.
trgft
07. 05. 2024 10.11
-1
bacilko, jaz s Slobotom nimam nič. Mogoče imaš ti? Dej pregledat DNK, mogoče boš presenečen!?
patogen
07. 05. 2024 13.43
-3
periot22
06. 05. 2024 21.50
+3
Predstava za ovce to vojno vodi Amerika ker od Evrope pobira denar za izdelavo orožja pod pretvezo da je denar za Ukrajino dalj bo trajala vojna več bo denarja šlo Ameriki kljub temu da je ta vojna že zdavnaj izgubljena!
osservatore
06. 05. 2024 20.40
-1
Ši Džinping bo iz Francije odpotoval še v Srbijo in na Madžarsko in tako se bosta Srbija in Madžarska odločali ali bo bolj ruski ali bolj kitajski satelit.
osservatore
06. 05. 2024 20.45
+8
Bruseljski EU foteljaši pa niso vredni pol p... mrzle vode.
komarec
06. 05. 2024 19.55
+4
EU računa, da bodo Kitajci prepričali Ruse naj prekinejo vojno v Ukrajini. Pa za kaj ne vpliva EU na Ukrajino, da konča vojno, da se usedejo za pogajalsko mizo? Ne, ker so Rusi trn v peti. Upam da bodo Kitajci vedeli kaj je treba storiti.
Covid 19
06. 05. 2024 17.27
+5
Ši prinaša Putinova navodila srbiji in madžarski.
bronco60
06. 05. 2024 17.09
+9
Vsi ta veliki se bodo zlizali med seboj, ta mali bomo pa na suhem ostal, kot vedno.
tornadotex
06. 05. 2024 16.31
-12
Šiju preostane samo še Evropa glede gospodarstva in profita...Z amerosom lahko vsak trenutek zabremzajo, potem pa je Kitajec izvisel... Na Indijo,Rusijo in ostalo šavje se Je kitajec naučil,da tam ni prihodnosti...Evropa in Zahod je tisto kar danes šteje, vse ostalo so nepomembne smeti...
traktor_95
06. 05. 2024 15.51
-5
Ovaj ping šing pong....izgleda ko prijazni panda, zato so ga dali komunisti na oblast. Da vara in se nežno smeje. Brez Kine Rusija takoj propade, veliko oni pomagajo naskrivaj , zna se vse
traktor_95
06. 05. 2024 15.53
-7
Mu je že žal da pomaga Rusom, Kitajci zadnja leta bolj žalostno
bruzor
06. 05. 2024 15.42
+8
Šiju se gladko ... za tega sluzastega in zakompleksanega Macrona, da laynovo niti ne omenjam.
rdeča petokraka
06. 05. 2024 15.32
+4
""Kitajska ni "niti stranka niti udeleženka" v tem konfliktu."" je rekel Ši glede Ukrajine
tornadotex
06. 05. 2024 16.32
-1
Malo se zberi...to je menil za Rusijo in Ši je zelo pameten,da se ne bo vpletal...
rdeča petokraka
06. 05. 2024 16.42
+7
Sedaj se pa tudi ti zberi če razumeš diplomatski jezik : Menil je, da je Francija in EU vpletena in udeleženka. Zato je Kitajska prava stran za pogajanja o miru.