Tujina

Kaos v Sudanu: zaloge vode in hrane kopnijo, vedno več plenjenja

Kartum, 26. 04. 2023 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
15

V Sudanu je še vedno v veljavi krhka prekinitev ognja, a iz nekaterih delov države poročajo o nadaljevanju spopadov. Posebni odposlanec ZN v Sudanu Volker Perthes je ocenil, da zaenkrat nobena od vojskujočih strani ne kaže znakov pripravljenosti na pogajanja.

V Sudanu vlada kaos, odkar so pred 12 dnevi izbruhnili spopadi med dvema vojaškima frakcijama. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo ubitih že najmanj 459 ljudi in več kot 4000 ranjenih, medtem ko so deli prestolnice Kartum postali vojno območje, poroča BBC. 

 

Volker Perthes je iz mesta Port Sudan o dogajanju v državi v torek zvečer poročal na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN, in kot je dejal, tridnevna prekinitev ognja, ki je v veljavi od torka, v določenih delih države drži, drugod pa se spopadi celo stopnjujejo.

To velja zlasti za območje okrog mednarodnega letališča v Kartumu, uradne rezidence sudanskega predsednika, vojaške štabe in druge strateške lokacije, je dejal. Nadaljujejo se tudi zračni napadi in obstreljevanje. Ker se zaloge hrane in vode praznijo, je vse več tudi poročil o vdorih v domove, plenjenju hiš in trgovin ter krajah avtomobilov.

Borci ne pazijo posebej na civiliste, bolnišnice ali vozila, ki prevažajo bolne in ranjene, je povedal Perthes in dodal, da so prejeli celo poročila o poskusih spolnih napadov.

Včerajšnji dim v Kartumu
Včerajšnji dim v Kartumu FOTO: AP

Kot je dejal, ohranja stik z obema generaloma, sile katerih so se pred nekaj več kot tednom dni zapletle v spopade – tako s poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom kot njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF.

Oba sta po njegovih besedah prepričana, da lahko dosežeta zmago nad drugim, in nobeden od njiju "ni pripravljen na resna pogajanja". "To je napačna presoja," je po poročanju tujih tiskovnih agencij menil Perthes.

Vse od izbruha spopadov številni tujci iščejo možnosti za odhod iz Sudana, od koder bežijo tudi številni Sudanci. Tuje države so prizadevanja za umik svojih državljanov okrepila v torek, ko je začelo veljati premirje.

Zgodaj zjutraj je tako denimo v Savdsko Arabijo prispela ladja s skoraj 1700 civilisti iz več kot 50 držav. Nadaljujejo se tudi druga evakuacijska prizadevanja, med drugim svoje državljane intenzivno umika Velika Britanija. Na Cipru je že pristalo prvo britansko vojaško transportno letalo.

V Sudanu je tudi deset slovenskih državljanov. Od treh skupin je le ena zainteresirana za evakuacijo, a se doslej po navedbah Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ni odločila za nobeno od možnosti za odhod iz države. Še naprej iščejo možnosti za njihovo evakuacijo.

Mednarodna mreža Karitas je zelo zaskrbljena zaradi posledic sedanjih spopadov v Sudanu za lokalno prebivalstvo. Cene hrane, goriva in drugih osnovnih dobrin so po poročilih OCHA v Sudanu skokovito narasle. Mnogi že tako revni prebivalci si sedaj še težje privoščijo osnovne dobrine. Ogrožena so tudi njihova življenja. Številni že zapuščajo Sudan in iščejo varno zavetje v sosednjih državah, predvsem v Čadu, Egiptu in Južnem Sudanu. Dlje kot bodo trajali spopadi, večje bodo potrebe po humanitarni pomoči s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami in varnim zavetiščem za številne notranje razdeljene prebivalce v Sudanu ali begunce v sosednjih državah.

Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč 

Slovenska karitas se želi odzvati temu klicu na pomoč in začenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč Sudanu. Slovence vabi k solidarnosti. Zbrana sredstva bo posredovala organizacijam Karitas, ki delujejo na terenu, za osnovno humanitarno pomoč civilnemu prebivalstvu, so sporočili. 

Svoj dar lahko prispevate na: 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 845
Namen: Pomoč Sudanu
BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR
 
Prispevek v višini 5 evrov ali 10 evrov je mogoče posredovati s SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
27. 04. 2023 18.10
Ropanje in spopadi. Če bi bilo mirno bi Sudanci mislili da je nekaj narobe.
Anejcc
26. 04. 2023 21.23
+6
Govorimo, da se to dogaja, ko das opici orozje. Smo mi kaj bolj drugacni. In mi, ki smo tako civilizirani, naj bi resili svet? Saj nam ni pomoci 😔
Beli sekret
27. 04. 2023 15.09
Nekateri bodo veseli, ker bo več povpraševanja po strelivu.
Stauffenberg
26. 04. 2023 20.20
-2
Takoj ko so se Rusi lansko leto zmenili za morsko vojaško bazo na obali Rdečega morja, so Američani donirali 280 milijonov dolarjev pomoči določeni strani in tako sprožili konflikt med tema dvema vojaškima frakcijama. Resnično pričakovani dogodki, glede na to, da so pred kratkim odprli veleposlaništvo in ga po enem letu spet zaprli, pred tem so napisali scenarij, ki sedaj gledamo.
Delavec_Slo
26. 04. 2023 20.14
+3
Aja prvi nateg kovid, drugi ukrajina, danes sudan, jutri kaj si bodo zmislili!
Na pol ovca
26. 04. 2023 19.56
+4
Tako je to ko ti najprej Ameriški sekretar Blinken 4 mesece nazaj reče ne sodeluj z Rusi in Kitajci in ti potem ko ne poslušaš in podpišeš pogodbo z Rusi o najemu Luke pride na obisk 20 dni nazaj še ameriška odposlanka ki je dirigirala Kiev Maidan 2014 torej Viktorija Nuland.
Na pol ovca
26. 04. 2023 19.57
+2
Potem se pač nakjučno dogaja kot se je v Kievu 2014
Na pol ovca
26. 04. 2023 19.57
+3
Je pa zanimivo stari straši od Nulandove so iz Ukrajine od Blinkena pa iz Litve ... še eno naključje
Urška iz Ugande
26. 04. 2023 19.43
+1
Sudan se je vzdržal glasovanja o obsodbi ruske agresije nad Ukrajino. Tako da predlagam da se za pomoč obrnejo na Rusijo in svoje Brics prijatelje.
MojsterSplinter
26. 04. 2023 20.12
+2
So se že. Februarja so podpisali dogovor o ustanovitvi ruske pomorske baze v Port Sudanu. In - glej slučaj! - situacija se je močno zaostrila!
Urška iz Ugande
26. 04. 2023 20.23
+2
Pol pa bodo že zrihtali Rusi ali kje je problem? Tudi wagner je tam prisoten.
MojsterSplinter
26. 04. 2023 20.24
+2
Njihov problem. Predlagam, da se Slovenija ne meša še v ta dr...k.
kiropraktik
26. 04. 2023 19.36
+8
Dobro, da je Urška že zapustila Afriko! Zdaj bi se tepli še za njo! Jaz je ne bom, imej jo ti!