Tujina

Italijanski boj proti mafiji: 'Otroke pri osmih letih učijo streljati in prodajati drogo'

Palermo, 27. 03. 2024 10.25 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijansko ministrstvo za pravosodje je leta 2012 uvedlo program, v sklopu katerega otrokom iz ranljivega okolja pomagajo, da ne zapadejo v mafijske posle. Po novem bodo program izvajali tudi na Siciliji in v Neaplju. V sklopu programa so pomagali že več kot 100 otrokom, ki jih je mafija pri osmih letih začela učiti, kako preprodajati mamila in ravnati z orožjem.

Cilj programa je, da otroci ne bi sledili svoj staršem pri sodelovanju v kriminalnem življenju zloglasnih italijanskih mafij. Zavedajo se, da se vpliv in moč znotraj kriminalnega sveta prenašata iz roda v rod in prek družinske zvestobe. 

"Gre za zgodovinski trenutek v boju proti mafiji," je dejal italijanski pravosodni minister Carlo Nordio, potem ko je predstavil protokol, ki ga je podpisalo še pet ostalih ministrov in predstavniki katoliške cerkve.

Program Svobodna izbira je leta 2012 ustanovil sodnik za mladoletnike Roberto Di Bella Kalabriji, kjer domuje tudi najmočnejša italijanska mafijska združba Ndrangheta. Program pa bodo zdaj razširili še na dve območji kriminala v državi: na Sicilijo, kjer deluje Cosa Nostra, in v Neapelj, kjer je Camorra.  

Sojenje proti 'Ndrangheti.
Sojenje proti 'Ndrangheti. FOTO: AP

Ukrep so podprli tudi v italijanskem parlamentu, kjer je vodja komisije za boj proti mafiji Chiara Colosimo dejala, da nekatere otroke učijo streljati in prodajati mamila že pri osmih letih. Spet drugi so morali zaradi branjenja družinske časti umoriti celo svoje matere. Kljub temu imajo opravka tudi z otroki, "ki imajo svetlobo v očeh in upajo na drugačno življenje," je opozoril Di Bella. 

V okviru programa so že okoli 150 otrokom našli rejniške družine ali jih namestili v skupnostih na skrivnih lokacijah, kjer živijo običajno življenje stran od kriminala. Otrokom je v boljše življenje sledilo tudi 30 mater, ki so nato postale tudi zaščitene priče, poroča The Guardian.

Ministrica za družino Eugenia Roccella je poudarila še, da morajo ključno vlogo odigrati tudi ženske. V sodobni popularni kulturi namreč po njenih besedah velja zmotno prepričanje, da žene mafijcev iz ozadja vlečejo niti in izdajajo ukaze. "To je izmišljotina. V tej kulturi je nemogoče, da bi obstajale emancipirane ženske, saj vse njihove pobude zatrejo in uničijo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mareee5
27. 03. 2024 12.46
+0
In zakaj mora tukaj zraven bit katoliška cerkev ?? Da bodo namesto v mafiji raje pristali pri duhovnikih v kleti ?
LinaAnil
27. 03. 2024 11.56
+14
Italijanska mafija je že od nekdaj. Še filme snemajo po njih. Večji problem so in vedno boli bodo migranti.
Maastrion
27. 03. 2024 11.52
-5
Nič slabega če se otrok nauči rokovati z orožjem. Sigurno bolje, kot pa, da buli v telefon in igra igrice. Orožje v rokah otroka ni prav nič nevarno, če je pod nadzorom osebe katera ima opravljen izpit o varnem rokovanju z orožjem! Moj tamali ima komaj 9 let, čez kakšnih 5 let bo pa sigurno šel z mano na strelišče.
trollolll
27. 03. 2024 12.11
+9
haha... ce je pod nadzorom osebe katera ima opravljen izpit... ko sem jaz delal ta izpit je bilo v predavalnici skupina mulcev, ki jim niti palice nebi dal. pa ti imajo zdaj izpit in orozje. predvsem je odvisno v kaksnem okolju odrasca in kaksne vrednote ga starsi naucijo. otroci psiho fotrov je bolje, da po telefonu brskajo, kot da se ucijo streljat. dejstvo. se pa strinjam s tabo v normalnih okoliscinah...
Zmaga Ukrajini.
27. 03. 2024 11.36
+7
Dokler ne bodo izkoreninili revščine na jugu, lahko kar pozabijo na odpravo mafije. Nasilje gre vedno z roko v roki z revščino. To je predpogoj. Potem so tu šele naprednejši programi izobraževanja, osveščanja, poskus ponuditi drugačno paradigmo,...
IKOSS
27. 03. 2024 11.17
+8
Učenje tega, kako se z ognjenimi strelnimi sredstvi ravna, ni problem, prej nasprotno! Problem predstavlja učenje nekaterih vrednot, kako v skupnosti funkcionirati, predvsem odsotnost zadržkov do uporabe nasilja za odsego parcialnih interesov.
Zmaga Ukrajini.
27. 03. 2024 14.09
-1
No, pa smo spet pri "ognjenih strelnih sredstvih". Daj mi povej en sam smiseln razlog, zakaj bi se nekdo učil streljanja z "ognjenim strelnim sredstvom", razen seveda športnega / tekmovalnega streljanja. Kar se mene tiče, je v običajnem življenju običajnih ljudi (nezdravo) navdušenje nad "ognjenimi strelnimi sredstvi" bolj stvar nezrelosti in zmotnega razmišljanja o tem, da nošenje orožja pomeni večjo varnost. Dejansko bi pa strokovnjaki znali povedati, da je ravno obratno in samo povečuje nevarnost. En tak tipičen "šolski" primer nezrelega posedovanja orožja je npr. streljanje v šoli v Srbiji. Poleg tega, da večinoma ljudem v trenutku nevarnosti "ognjena strelna sredstva" sploh ne koristijo, ker jih bodisi nimajo neposredno pri sebi, bodisi nimajo časa, da bi "ognjeno strelno sredstvo" sploh lahko ustrezno prijeli, namerili in streljali. Skratka, zavzemanje za splošno nošenje orožja je zato več kot očitno popolna neumnost in spodbujanje nevarnosti (o čemer je nedavno prav nekritično krulil arestant, bivši predsednik vlade). Drugače pa vsem z viškom testosterona (pa tudi tistim z malo manj tega) svetujem, da raje delajo na sebi kot pa na "ognjenem strelnem sredstvu". V Nemčiji je Shaolin Temple Europe, kjer se človek lahko celostno (um, srce, telo) pripravi na vse mogoče izzive v življenju, tudi na neposredno nevarnost. In potem človek nenadoma ni več odvisen od "ognjenega strelnega sredstva" in tega, ali ga ima ob sebi, ali ne, ampak samo od svoje lastne iznajdljivosti, svoje moči in svojih veščin, saj je natreniran tako telesno, kot tudi psihično in duhovno. Gre za celo filozofijo. Mislim, da imajo nekaj podobnega tudi v Sloveniji. Skratka to je po mojem edina prava pot za "oborožitev", ker dejansko dodobra oborožiš svoje telo, svojega duha, filozofijo, kar vse nenazadnje pomaga pri doseganju ciljev v življenju. Kar pa se Italije tiče, je pa mafija "tradicija", ki se je bo zelo, zelo težko znebiti, vsekakor ne na hitro in vsekakor ne brez upoštevanja, da je treba najprej odpraviti revščino. Ker ta je tista, ki otroke tako zlahka požene v roke mafijcem z zlatimi urami, hudimi avtomobili, lepimi designerskimi oblekami.... Pač enako kot povsod drugod po svetu - nič ne pomagajo visokoleteče besede o tem zakaj nasilje ni dobro, ampak je treba konkretno začet delat na tem, da se odpravi revščina, in da bo mladina v pridružitvi mafiji prej videla hudo nazadovanje in nesrečno izbiro, kot pa "napredek" in finančno blagostanje.
IKOSS
02. 04. 2024 19.14
Zmaga Ukrajini. Zanimiva logika. Potem bi bilo očitno treba vse pripadnike represivnih in pravosodnih organov poslati na tečaj osebnostne rasti. Tako bi se očitno zlahka zoprstavili vsem nevarnsotim. Razmišljanje, ki bi bilo prej pripisati mlajšemu otroku, kot zreli osebi. Kar se tiče ognjenih strelnih sredstev. Ljudje jih posedujejo in uporabljajo iz vrste razlogov. Velika večina je družbeno neproblematičnih, celo koristnih.
Roadkill
27. 03. 2024 11.07
+1
"bolje kot monopoly" komentar Lue Reeda o jemanju drog. Se strinjam
Roadkill
27. 03. 2024 11.33
+0
Pig Brother
27. 03. 2024 10.55
+15
Podoben problem imamo v Sloveniji pri romski skupnosti kjer otroci počnejo vse tisto kar nikoli nebi smeli. Pa se nihče s tem ne ukvarja ali se, bistveno premalo. A ni to zanimivo. Svet gre na kriminal, Sloveniji pa očitno ta paše. Nora država
JApajaDAja
27. 03. 2024 11.31
+7
saj se bodo-integracija je sedaj pojem in cilj št.1. v r slo...pravi taubi !
Mio56
27. 03. 2024 10.44
+4
borijo se proti mafiji, istočasno pa protokol podpise katoliška cerkev.....dejmo si že 1x priznat, da vecje mafije od cerkve NI!
a res je
27. 03. 2024 10.42
+6
Dokler bodo stranke za kupovanje droge tako dolgo bo tudi prodaja. Tisti, ki postane odvisnež je pripravljen za nakup narediti vse: od prostitucije do umorov.
JApajaDAja
27. 03. 2024 10.42
+8
malo južneje se s kalašniki narodijo !
hansola
27. 03. 2024 10.41
+23
Palestinci pri 5-ih začnejo otroke učiti kako ubiti žida in druge nevernike.
Artechh
27. 03. 2024 10.36
+19
Današnja realnost. Delamo se fine a vodi nas mafija. V Sloveniji ni nič drugače
Zmaga Ukrajini.
27. 03. 2024 11.36
-7
Arestanta smo se znebili že predlani, zato ni strahu, da bi nam vladala mafija.
trdaglava
27. 03. 2024 10.35
+1
kar tako naprej