Tujina

Inšpekcija pokazala, da so v bolnišnici v Sisku imeli postelji za obe bolnici

Sisak, 10. 05. 2023 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minuli mesec je hrvaško javnost pretresla fotografija iz bolnišnice v Sisku, na kateri se na eni postelji stiskata dve starejši bolnici. Inšpekcijskih nadzor je zdaj pokazal, da je bilo v bolnišnici dovolj postelj za obe pacientki. Hrvaško ministrstvo za zdravje je zato že podalo ovadbo proti direktorju zavoda.

Hrvaško ministrstvo za zdravje je objavilo izsledke zdravstvene inšpekcije, ki so jo v Splošno bolnišnico Sisak napotili, da bi ugotovila, kaj se je dogajalo na njihovi urgenci 14. aprila. Tisti dan je bila namreč bila posneta fotografija dveh starejših bolnic, ki se stiskata na eni sami postelji. 

Inšpekcijski nadzor je pokazal, da so imeli na urgenci dovolj postelj za vsako bolnico posebej. Zato je ministrstvo proti odgovornim osebam v bolnišnici, med drugim tudi direktorju, podala obdolžilni predlog. 

"Proti odgovorni osebi Splošne bolnišnice Sisak in omenjenega zdravstvenega zavoda je bil podan obdolžilni predlog na sodišče za prekrške v Sisku," so po poročanju Danas.hr sporočili z ministrstva za zdravje.

O svojih ugotovitvah je inšpekcijska služba obvestila tudi hrvaško zdravniško zbornico oziroma njihov svet za strokovna vprašanja, etiko in deontologijo. 

Za zdaj še ni jasno, ali bo ministrstvo direktorja bolnišnice Tomislava Dujmenovića tudi odstavilo ali pa bo morda s položaja odstopil sam, poročajo hrvaški mediji. Je pa medtem direktor bolnišnice odstavil vodjo urgence in ministrstvo obvestil o predlogu ukrepa proti medicinski sestri, ki je bila tistega dne zadolžena za triažo in je bolnici namestila na eno posteljo.

Hrvaški mediji so poročali, da naj bi ena od bolnic umrla že na dan nastanka fotografije, pri čemer pa se sklicujejo na dobro obveščen anonimni vir iz bolnišnice. Na laž so postavili tudi trditve direktorja o prostorski stiski, saj naj bi bilo po poročanju Dnevnika.hr na ta dan na voljo 25 prostih bolniških postelj. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
10. 05. 2023 20.24
+4
Ena od teh pacientk je umrla.
cecen
10. 05. 2023 20.00
-7
Verjetno so oz. ste tisti dan bili vsi, ki pljuvate po osebju bolnice bili tam, videli stanje, prešteli postelje in sestre, ki se sprehajajo iz kave na kavo ipd. prisotni v Sisku. Prepričan sem da nihče, ampak res nihče pri zdravi pameti ne bi dal dva pacienta na isto posteljo, če to res ne bi nekakšna zelo izredna situacija zahtevala. In glede na to, da je to bila le rešitev za kratek čas, so vmes verjetno tudi poiskali eno izmed tistih 25 postelj. Komisija ima čas, da zvoni po toči. Enega dne bi jim privoščil delo v nočni izmeni, pa da vidim, kako bi se znašli ko jim voda v grlo teče...pa za vse preglasne kritike velja enako.
ZIPPO
10. 05. 2023 19.29
+14
SRAMOTNO RAVNANJE Z BOLANIMI LJUDMI!!!
elektroncek
10. 05. 2023 19.07
+10
pri nas je isto