Tujina

ECDC: Novi primeri okužb s koronavirusom v Evropi verjetni, a obvladljivi

Stockholm/London/Pariz, 25. 01. 2020 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
8

Potem ko so v Franciji v petek potrdili prve primere okužbe z novim virusom, ki izvira iz kitajskega mesta Vuhan, Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ocenjuje, da so v Evropi verjetni novi primeri. A kot zatrjujejo, imajo evropske države potrebne kapacitete, da preprečijo izbruh.

"Trenutno je verjetno, da se bodo v Evropi pojavili novi uvoženi primeri," je sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) s sedeža v švedski Solni. A čeprav glede virusa ostaja še veliko neznank, evropske države razpolagajo z ustreznimi kapacitetami, da bi lahko po odkritjih novih primerov preprečile in nadzirale morebiten izbruh, so sporočili iz ECDC. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) virusa po dvodnevnem sestankovanju ni razglasila za grožnjo svetovnemu zdravju.

Število žrtev koronavirusa na Kitajskem hitro narašča – po podatkih tamkajšnjih oblasti je v provinci Hubej, kjer se je izbruh tudi začel, umrlo še 15 ljudi, tudi zdravnik, ki je zdravil obolele.

Francija je v petek kot prva evropska država potrdila tri primere okužbe z novim koronavirusom. Ker so obolele za virusom, ki povzroča pljučnico, potrdili tudi v drugih državah zunaj Kitajske, to po oceni ECDC ni bilo presenetljivo, temveč kvečjemu dokazuje, da sredstva za odkrivanje in potrditev v Franciji delujejo.

Oblasti so sicer širše območje okrog Vuhana, v katerem živi približno 60 milijonov ljudi, v prizadevanjih za preprečitev širjenja bolezni prometno izolirale, tako da trenutno od tam ne leti nobeno letalo.

Bolnišnice v Vuhanu so zaradi izbruha virusa prepolne.
Bolnišnice v Vuhanu so zaradi izbruha virusa prepolne. FOTO: AP

So pa denimo v Veliki Britaniji mnenja, da je zelo verjetno, da so okužene osebe že v državi. Zaskrbljeni so zlasti glede 2000 potnikov, ki so v državo iz Vuhana prispeli v zadnjih dveh tednih, po začetku širjenja nevarnega virusa. Zdravstveno ministrstvo jih poskuša poiskati čim več, saj da njihova morebitne okužba predstavlja "resno tveganje".

Francija je po drugi strani zaskrbljena za svoje državljane na Kitajskem. Francoska diplomacija po poročanju časnika Le Figaro za kulisami razpravlja s kitajskimi oblastmi o možnosti, da bi svoje državljane umaknila iz mesta, in sicer s konvojem avtobusov. Francoski konzulat že poziva vse, ki bi želeli oditi, naj se jim javijo. Kot sicer zagotavljajo, bi vse tudi po odhodu iz Vuhana ohranili v karanteni.

Zaradi hitrega širjenja virusa, zaprtja javnega prevoza ter prepolnih bolnišnic so ZDA po poročanju Wall Street Journala že v petek naznanile podoben ukrep. V Vuhanu naj bi bilo tisoč ameriških državljanov in diplomatskega osebja. Kot poroča CNN, bodo za njih organizirali čarterske polete v domovino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rožarica
25. 01. 2020 19.53
+12
No, dajmo paniko zagnat....pa črn scenarij, tako kot pri aidsu, ptičji gripi in sarsu... Tebe administrator pa prosim za pojasnilo kaj je narobe s tem komentarjem??? 1x si ga że zbrisal....trotelj!!!
exdetektiv
27. 01. 2020 13.24
+0
DAEMONIUM
25. 01. 2020 18.40
-6
Govori se, da mrtvi ozivijo in so lacni cloveskega mesa zato se virus prenasa naprej z ugrizi saj ugriznjeni umre po 5 minutah zaradi zastrupitve krvi in cez minuto ali dve ponovno ozivi in isce nove zrtve....
exdetektiv
25. 01. 2020 18.05
+9
No...pa so se filmi s podobnimi temami uresničili...kateri se bo naslednji ? ...APOKALIPSA !!!!!
jerry75
25. 01. 2020 18.02
+14
Še včeraj so na 24ur poročilih govorili, da ni variante, da virus pride v Evropo.....
Supervillain
25. 01. 2020 18.07
-6
hirajem
25. 01. 2020 17.55
+26
Škrat na kvadrat
25. 01. 2020 17.47
+18
A je mogoče, to uvozit za slovenski politični vrh.