Tujina

Avstrija bo izgnala dva ruska diplomata

Dunaj, 13. 03. 2024 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
9

Avstrija se je odločila za izgon dveh ruskih diplomatov, ker sta ravnala "na način, ki ni združljiv z njunim diplomatskim statusom", je danes sporočilo avstrijsko zunanje ministrstvo in dodalo, da bosta morala državo zapustiti do torka. Rusko veleposlaništvo na Dunaju je že obsodilo odločitev Avstrije.

Rusko veleposlaništvo je odločitev označilo za politično in Dunaj obtožilo "nadaljnje degradacije dvostranskih odnosov". Opozorilo je, da jim avstrijske oblasti niso predložile nikakršnih dokazov o razlogih za izgon diplomatov. "O odločnem odzivu Moskve ne sme biti nobenega dvoma," je še dodalo.

Številne evropske države so od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 izgnale več ruskih diplomatov in drugih uslužbencev na veleposlaništvih.

Ruski diplomat
Ruski diplomat FOTO: Adobe Stock

Izgoni diplomatov so v nevtralni Avstriji, ki je imela pred ruskim napadom na Ukrajino tesne odnose z Rusijo, sicer redki. Aprila 2022 je Avstrija izgnala štiri ruske diplomate v okviru usklajenega odziva EU po odkritju grozodejstev v Buči. Še štiri pa je izgnala februarja lani, med katerimi sta bila tudi dva diplomata, akreditirana pri Združenih narodih na Dunaju. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezvezek
14. 03. 2024 13.30
-3
In kakšen bo odločen odziv Moskve? Nuklearka na Štefansdom?
Senzor
14. 03. 2024 09.22
+7
Naj iz ženejo vse nezakonite prišleke, ki vdirajo v EU. Kljub temu jim je evropska politika na široko odprla vrata, propad evropske kulture in miru. Za to niso krivi Rusi.
kr en33
14. 03. 2024 09.26
+3
anatomija
13. 03. 2024 21.48
-8
Ruskih diplomatov ne morejo izgnati. Lahko samo kriminalce . Pravih diplomatov v Rusiji ni
Zmaga Ukrajini.
13. 03. 2024 21.41
+0
Moskviči imajo problem, ker je zanje pravni in sploh vsakršni red, španska vas. Ko imaš tako državo, ki bolj kot na državo spominja na gangsterski klan, so take težave pričakovane. Očitno sta tadva že morala ušpičiti kaj "ultra...", da so ju Avstrijci izgnali. Sicer pa v diplomaciji velja, da država gostiteljica ni dolžna nikomur razlagati razlogov za izgon tujih diplomatov. Je pa dejstvo, če so odnosi med državama dobri, in se diplomati držijo napisanih (in nenapisanih) pravil diplomacije, potem ni nobenih težav.
gr?arica
14. 03. 2024 11.48
+0
Ha ha ukrajinka ja v Usrajini pa je res in zakonitost. Ostalo blebetanje iz tvoje strani pa je enako kot vedno....nakladas i stvareh ki jih sploh ne poznas. Mimo grede Avstrija trenutno vec ni nevtralna, krr dopusca prevoz orozja in vojaske tehnike premo svoje drzave. Z tem pa grobo krsi podpisane sporazume, ki so ji omogo ili, da se po 2. sv ni znasla na strani nacisticne nemcije, temvec je imela status zrtve. Drugace pa ne ti in nihce ki podpira Usrajino se vedno ni sposoben razloziti osnovne zadeve. Zakaj je pomankanje vojakov ce vemo da steje Usarjinska armada okoli 1m in da je v dveh letih po besedah Zelenega izgubila 32.000 moz. Potem kako je mogoce da ruska vojska kot ki je tik pred popolnim razpadom. Brez hrane, goriva in orozja lahko z lopatam sploh koga ogroza. Se posebej ce je verjeti tebi in ostalim rusofobom, da so rusi izgubili nekaj sto tisoc vojakov ukrsjina pa samo 32.ooo. Rusi naj binze vec kot eno leto se tolkli z lopatami.....ukrajinci pa z Abramsi za katere si ti rekla kako bodo kar pometli z rusi. Nekaj se tu ne ujema ali pa je res da v bistvu skorumpirani Usrajini slabo kaze. Torej ne pomagajo ne stotine miljard ( tudi nasega denarja) in ne kup najmodernejsega zahodnega orozja. Ja se dobro da se rusi tepejo lacni in z lopatami ker ce bi bili siti in oborozeni bi Usrajina bila to kar je nekoc ze bila.....torej je ne bi bilo.
periot22
13. 03. 2024 21.32
+1
Hinavsko istočasno pa še kar dobavljajo ruski plin!
4556
13. 03. 2024 21.14
+3
Kučan Jankovi in ostali levaki takoj pošljite protestno noto Avstriji .
trgft
13. 03. 2024 21.12
+0
Boj se nadaljuje.......................na vseh nivojih ;)