Tujina

VIDEO: Lubitz se je v preteklosti zdravil zaradi samomorilnosti

Pariz, 30. 03. 2015 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./V.L./STA
Komentarji
315

Nemško državno tožilstvo je potrdilo, da se je kopilot Andreas Lubitz v preteklosti zdravil zaradi samomorilnosti. Na njegovem domu ali domu staršev sicer niso odkrili nobenega samomorilskega pisma ali sporočila, v katerem bi prevzel odgovornost za domnevno namerno strmoglavljenje letala.

Andreas Lubitz, kopilot strmoglavljenega letala
Andreas Lubitz, kopilot strmoglavljenega letala FOTO: Reuters

Nemško državno tožilstvo je sporočilo, da se je kopilot Andreas Lubitz še pred svojo kariero poklicnega pilota zdravil zaradi samomorilnosti. V nedavnih obiskih pri zdravnikih sicer ni kazal znakov samomorilskih nagnenj.

Za zdaj po trditvah tožilstva ni nobenih dokazov, da je bil na dan katastrofe kopilot fizično bolan. Prav tako na njegovem domu ali domu staršev niso odkrili nobenega samomorilskega pisma ali sporočila, v katerem bi prevzel odgovornost za domnevno namerno strmoglavljenje letala. Po oceni tožilstva tudi družinske zadeve ali odnosi na delovnem mestu niso bili motiv za kopilotovo ravnanje. V zadnjih dneh se sicer vse bolj kopičijo poročila, da je Lubitz trpel zaradi duševnih motenj.

Po pisanju nemškega časnika Welt am Sonntag so policisti med preiskavo Lubitzevega stanovanja v Düsseldorfu našli zdravila za duševne bolezni. 27-letnik naj bi se zdravil pri več nevrologih in psihiatrih. Eden od preiskovalcev je za časnik še povedal, da niso našli dokazov, da bi kopilot imel težave z odvisnostjo od mamil ali alkohola.

Duševne motnje kopilota so le eden od indicev pri ugotavljanju vzroka tragedije, je minuli teden v Düsseldorfu dejal francoski tožilec, ki sodeluje z nemškimi preiskovalci. "Imamo vrsto elementov, na podlagi katerih lahko upoštevamo ta indic kot zelo resnega, a ne edinega," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tožilec Jean-Pierre Michel.

Nadaljujejo z analizami DNK

Šesti dan po strmoglavljenu letala airbus A320 nemške družbe Germanwings pa preiskovalci nadaljujejo z analizami DNK. Dolej so izolirali 78 različnih nizov DNK, zbrati pa morajo še vzorce preostalih 72 žrtev, ki so bile minuli torek na krovu letala, ki je treščilo v francoskih Alpah, blizu kraja Barcelonette. Neuradno naj bi našli tudi truplo kopilota, ki je po besedah državnih tožilcev letalo namerno treščil v goro.

Iz prepisa posnetka naj bi bilo po poročanju nemškega Bilda razvidno, da je pilot — tuji mediji poročajo, da gre za Patricka Sondenheimerja — kopilotu potožil, da pred poletom ni utegnil priti do stranišča. Lubitz naj bi mu odgovoril, da gre lahko na toaleto, kadarkoli bo pač želel. Nekaj trenutkov za tem pilot reče kopilotu, naj prevzame, nakar zapusti pilotsko kabino.

Razbitine - 7
Razbitine - 7 FOTO: Reuters

Podrobne analize posnetkov: Potniki kričali več kot pet minut, preden je letalo treščilo v gore

Podrobna analiza zvočnih posnetkov naj bi po poročanju nemškega časnika pokazala, da je bilo že ob prvih udarcih pilota po vratih slišati krike potnikov. Letalo se je začelo spuščati ob 10.29. Ob 10.35 je slišati močne udarce s kovinskim predmetom po vratih pilotske kabine, minuto in pol kasneje pa se izklopi alarm, ki opozarja pred nevarnostjo trčenja v gore. Ob 10.37 je slišati pilota kričati, naj nekdo odpre vrata. "Za božjo voljo odpri že prekleta vrata," naj bi kričal pilot. Ob 10.40, ko so z desnim krilom zadeli ob enega od vrhov, je še zadnjič slišati krike potnikov, nato so trčili v gore.

Sekira je bila na krovu letala

Poročajo tudi, da je skušal pilot v pilotsko kabino vdreti s sekiro. Predstavnika Germanwingsa naj bi po poročanju časnika The Independent potrdili, da je bila sekira na krovu, in sicer zaradi varnostnih razlogov. Pravijo, da dano orodje predstavlja del standardne opreme letala airbus A320. Preiskovalci sicer uradno poskusov vdora s sekiro niso ne potrdili ne zanikali.

Objavljen posnetek Lubitzovega letenja z motornim jadralnim letalom: 'Letela bova, dokler ne zmanjka goriva, velja?'

Omenjeni nemški časnik poroča, da je Lubitz o letenju sanjal že kot otrok. S 14 leti je dobil dovoljenje za letenje z jadralnim letalom. Kasneje je postal stevard, a si je ves čas želel postati pilot potniških letal. Naposled mu je uspelo, postal je kopilot in uspešno pridobival ure letenja, a svoje življenje in tudi življenja 149 ostalih ljudi na krovu je končal na izjemno tragičen način.

V brskanju za podrobnostmi iz njegovega življenja so tuji mediji naleteli na videoposnetek njegovega letenja z motornim jadralnim letalom nad območjem Westerwald v Nemčiji. Lubitz med letom svojemu sopotniku reče: "Zakaj je danes tako mirno? To je neverjetno." Nekaj trenutkov kasneje se pošali: "Letela bova, dokler ne ostaneva brez goriva, velja?"

Proučujejo na stotine kosov trupel

Kot je pojasnil visok predstavnik francoskih kriminalistov Patrick Touron, trenutno preiskovalci proučujejo nekje med 400 do 600 kosov trupel. Ker niti enega samega trupla niso našli celega, imajo zelo težko nalogo, za ključne pa se lahko izkažejo najmanjše podrobnosti, od prstnih odtisov in zobovja do delcev osebnih dokumentov in nakita. Veliko večino žrtev sicer običajno identificirajo s pomočjo zobozdravstvenih evidenc, pravi.

Delo preiskovalcev je izjemno zahtevno tudi zaradi nedostopnega terena, na katerem se nahajajo ostanki. Gre za strmine z do 60-stopinjskim naklonom. Helikopterji vzletajo tudi do 60-krat dnevno, zato so svoje sile zdaj usmerili v izgradnjo ceste, po kateri bi se lahko na kraj nesreče vozili s terenskimi vozili. Kopensko povezavo naj bi predvidoma vzpostavili še danes.

Prav tako še vedno iščejo vsebino črne skrinjice s podrobnimi podatki o letu in stanju letala med letom. Tudi zaradi tega predstavniki nemškega združenja profesionalnih pilotov vztrajajo, da je potrebno na vse vzroke za strmoglavljenje letala počakati vse do zaključka preiskave. Veliko vprašanj namreč po njihovem mnenju še vedno ostaj odprtih.

Lubitzovo nekdanje dekle: Dejal je, da bo enkrat storil nekaj, po čemer ga bodo vsi pomnili

Po poročanju omenjenega britanskega časnika naj bi Lubitzovo nekdanje dekle dejalo, da ji je nekoč dejal, da bo enkrat storil nekaj, po čemer ga bodo vsi pomnili. "Nekega dne bom naredil nekaj, kar bo spremenilo ves sistem, vsi si bodo zapomnili moje ime," naj bi dejal.

Je pričakoval otroka?

Po poročanju nemškega časopisa Bild am Sonntag pa je bil Lubitz v razmerju s 26-letno učiteljico, s katero naj bi celo pričakoval otroka. Skupaj naj bi živela v stanovanju v Düsseldorfu. Nekateri viri pa pravijo, da sta se s 26-letnico razšla.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1