Tujina

Zvezni sodnik na Havajih blokiral nov Trumpov ukaz v zvezi s priseljevanjem

Honolulu/Washington, 16. 03. 2017 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zvezni sodnik na Havajih je le nekaj ur pred njegovo uveljavitvijo blokiral drugi ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa v zvezi s priseljevanjem. Trump se je na sodno blokado jezno odzval in napovedal boj za ta "razvodeneli ukaz" vse do vrhovnega sodišča.

Derrick Kahalo Watson, zvezni sodnik na Havajih, je le nekaj ur pred njegovo uveljavitvijo blokiral drugi ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa ukaz v zvezi s priseljevanjem.

Ta bi moral stopiti v veljavo danes ob 17. uri po srednjeevropskem času, uvedel pa naj bi 90-dnevno začasno prepoved vstopa v ZDA za begunce in državljane Irana, Sudana, Sirije, Libije, Jemna iz Somalije. Trump je ukaz podpisal 6. marca, potem ko je njegov prvi podoben ukaz obtičal na sodiščih.

Watson, ki ga je na položaj leta 2012 imenoval demokrat Barack Obama in je edini domorodni havajski zvezni sodnik v ZDA, je sprejel argument Havajev in drugih tožnikov, da je Trumpov ukaz diskriminatorski in kot tak v nasprotju z ustavo. Watson je izrazil dvom v trditev administracije, da je ukaz izdan zaradi nacionalne varnosti, ampak meni, da je motivacija drugje.

Zvezni sodnik na Havajih je le nekaj ur pred njegovo uveljavitvijo blokiral drugi ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa ukaz v zvezi s priseljevanjem.
Zvezni sodnik na Havajih je le nekaj ur pred njegovo uveljavitvijo blokiral drugi ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa ukaz v zvezi s priseljevanjem. FOTO: AP

Trump napovedal boj za ta 'razvodeneli ukaz' vse do vrhovnega sodišča

Trump se je v sredo zvečer na živahnem zborovanju v Tennesseeju jezno odzval na sodno blokado tudi drugega izvršnega ukaza o prepovedi vstopa v ZDA državljanom določenih muslimanskih držav in beguncem. Verbalno je napadel sodnika, prizivno sodišče San Francisca in sodišča nasploh. Nato se je ustavil in bes množice usmeril v novinarje, ki bodo poročali, da je napadel sodišča. Nato je prebral del zakona, ki mu daje pooblastila za izvršni ukaz, kot ga je podpisal in menil, da sodnikova odločitev ustvarja šibko podobo ZDA. 

"Zmagali bomo. Državljani bodo varni. Nevarnost je jasna. Zakon je jasen. Potreba za moj ukaz je jasna," je med drugim dejal in zagotovil zmago na vrhovnem sodišču ZDA.

Med prvimi zveznimi državami, ki so sprožile tožbo zaradi novega ukaza, so bili Havaji, tožbam pa so se pridružile tudi zvezne države, ki so uspešno ustavile prvi Trumpov ukaz na sodiščih.

Ob tem je svoj zadnji ukaz sam označil za razvodenelo različico prvega. Med ukazoma je nekaj bistvenih razlik. Prvi je prepovedoval vstop tudi državljanom Iraka, sirskim beguncem pa ga je prepovedal za nedoločen čas.  Prepoved je veljala tudi za imetnike vizumov in dovoljenj za delo in bivanje v ZDA iz držav s seznama prepovedi. Prvi ukaz je bil tudi sprejet na vrat na nos in številni potniki so obtičali na letališčih in na meji. Drugi ukaz je imel od podpisa do uveljavitve vmes deset dni.

Pravosodno ministrstvo ZDA pa je sporočilo, da je odločitev sodnika Watsona napačna tako v obsegu kot v argumentaciji. Trump ima vsa pooblastila za zaščito nacionalne varnosti in ukaz bodo branili do konca.

Sodišča s Trumpom nimajo enostavnega dela

Trumpu se sedaj spet maščujejo izjave med kampanjo, ko je govoril o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA, dokler ne ugotovi, kaj se dogaja po svetu. Havajski sodnik je upošteval tudi izjavo nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija, ki je javno izjavil, da ga je Trump naprosil, naj mu svetuje, kako naj prepove vstop muslimanom v ZDA, da bo prepoved vzdržala sodne preizkušnje. Giuliani mu je svetoval, naj prepoved obleče v nacionalno varnost.

Poleg sodnika na Havajih o ukazu odločata še zvezna sodnika v Marylandu in Seattlu, vendar pa to več ni pomembno, saj Watsonova blokada ukaza velja na celotnem ozemlju ZDA in jo lahko odpravi le prizivno sodišče v San Franciscu, ki je blokiralo prvi Trumpov ukaz.

Če prizivno sodišče potrdi tudi blokado drugega ukaza, pa bo vlada glede na Trumpovo zagotovilo šla na vrhovno sodišče, ki je še vedno razdeljeno na štiri liberalne in štiri konservativne člane, kar pomeni, da bo v primeru neodločenega izida obveljala odločitev San Francisca.

Sodišča nimajo enostavnega dela zaradi Trumpa in njegovih izjav, ki kažejo, da je bila odločitev o prepovedi vstopa sprejeta samovoljno. Zakon o priseljencih namreč predsedniku daje jasna pooblastila, da v imenu nacionalne varnosti prepove vstop v ZDA določenim priseljencem. Vendar pa zakon obenem pravi tudi, da predsednik pri tem ne sme diskriminirati glede na nacionalnost oziroma državljanstvo. Torej ne more kar prepovedati vstopa vsem Rusom, Kitajcem, Irancem ali Slovencem, ampak mora biti tu še kakšen drug utemeljen razlog.

Sodnik Watson je na 43 straneh odločitve med drugim ugotovil, da so Havaji dokazali, da jim ukaz dela škodo, ker prepoveduje dostop turistom, študentom, takšnim in drugačnim priseljencem in onemogoča prebivalcem Havajev snidenje z družinskimi člani.

Glavni odvetnik države Jeffrey Wall je dejal, da tožnikom ni uspelo dokazati dejanske škode, vendar je sodnik to zavrnil in celo menil, da bodo Havaji uspeli s svojo tožbo tudi naprej, med drugim zaradi utemeljitve, da gre pri ukazu za neustavno diskriminacijo na podlagi vere. Wall je trdil, da vera ni nikjer omenjena. V prvem ukazu je bila posredno z navodilom, naj imajo prednost pri sprejemanju v ZDA preganjani kristjani.

Havajem sta se v tožbi pridružili še državi Virginija in Oregon, tožbi tečeta v državi Washington in Maryland, ni pa izključeno, da ne bo kmalu zrasla še kje kakšna nova. Tožbam so se pridružila tudi številna podjetja, kot so na primer Airbnb, Lyft, Kickstarter, Dropbox, Electronic Arts, Meetup, Pintrest, Square, TripAdvisor in druga.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
16. 03. 2017 20.11
+2
Dejte povedat kolk teroristou je pršlo s teh držav s katerih hoče tramp preprečit ustope v ameriko in storilo tam teroristični napad. V zadnjih 40 letih je številka 0.
spet-sam-jest
16. 03. 2017 18.45
-2
Neb o tem kakšn je Trump, pa al ma prou al ne, sam tud brez veze bit predsednik u Ameriki, če ti čist usako stvar lohk ker kol zvezni sodnik blokira. Ja pa sej nima šans karkol spelat, k se bo zmer najdu kdo, k bo zadevo blokiru, pa nej se zmisl glih karkol, pa če je slabo al pa ne, že sam zato k se piše Trump.
Maxx365
16. 03. 2017 19.42
+2
a si kej pomislu, da je treba zadeve po zakonu speljat ?
M_teorija
16. 03. 2017 17.31
+2
K Donaldu še vedno ni kapnlu, da je predvolivni čas, čas neuresničljivih obljub mim in je že čas, da kej nardi za državo. Kej več od ukazov za mešanje megle!?
flojdi
16. 03. 2017 16.15
-1
.gruntam. čisto mem, seveDa. lepa merika je že tolikim uničila( al Pomagala)Dom, da semiZdi, da bi lahko enostavno vse tiste begunce od tam lepo Sprejeli. sami pa šli TJA (aj ..bi (za)cvetelo Gradbeništvo, bdpp bi šel čez himalajo....
Maxx365
16. 03. 2017 11.16
+4
tale trumpelj ne zna skupaj s celo četo pravnikov spravit skupaj enga drekastega odloka kot bi bilo treba in s tem se že utruja odkar je nastopil funkcijo, toliko o sposobnosti
zaenotnost
16. 03. 2017 14.17
+2
jzkzfzmz
16. 03. 2017 11.11
+0
Z tem ko soamerosi poslali na japonsko THAAD sistem se dejansko pripravljajo na jedrski spopad proti Rusiji in Kitajski. V pogled je povsod okoli Rusije in Kitajske ameriška baza! Še dobro da so američani "miroljubna nacija" v zadnjih 20-ih letih samo so pobili na miljone civilistov. Res miroljubno, pa še ISIS je oskarja dobila za dokumentarni film. Kam smo prišli.....
jzkzfzmz
16. 03. 2017 11.08
+3
Raje bi nbapisali, da je Rusija poslala pomoč Jemnu (v živo v tujih poročili)! Med tem ko NATO in ZN, ter UNICEF samo blebetajo. Po vrhu pa še NATO bombardira civiliste, vodna zajetja, farme.....
Marjanca Haškova
16. 03. 2017 10.20
+9
Če nekdo babnic v postelji ne obvlada več, kako neki bo državo...
PIERREBRICE
16. 03. 2017 10.38
+2
komarec
16. 03. 2017 10.13
+5
Pri Ivanu bi bil to politični konstrukt, pri Trumpu je zarota. Jasno je to, da vodje, ki želijo vladati na ekstremen način, dobijo nazaj protiudarec. Počasi se neumnosti kaznujejo.
zaenotnost
16. 03. 2017 14.18
tamiflu
16. 03. 2017 09.19
+6
pa saj ga nihče resno ne jemlje, ne more biti ravno vsak ki ima pet minut časa predsednik države...
trumpet2018
16. 03. 2017 09.29
-3
še prekleto resno ga jemljejo, zato ga vsi po vrsti napadajo. in to vsak dan, vključno s pop tv, vsak dan je obvezen vsaj en anti trump članek. pa da ne omenjamo da je Time warner lastnik CNN-a in pro plusa, potem pa lahko vsak sešteje 2 + 2
kimg
16. 03. 2017 10.09
+1
To je res. Res pa je tudi, da je Trump nesposoben vodja.
tamiflu
16. 03. 2017 11.38
+3
eno je populista izvoliti, drugo pa je kakšne so reakcije na njegove ukaze in zahteve. če bi slučajno izgnal vse Mehičane, muslimane. Indijance, kje bo dobil suženjsko delovno silo za plantaže ,farme, komunalo itd. pravoverni amiji, bi bili samo direktorji in po pisarnah. če bi rad uničil ekonomijo naj kar izvoli, najprej pa naj pogleda po svojih firmah kakšno izkoriščano delovno silo ima zaposleno...
mikica247
16. 03. 2017 09.08
+11
Jah... evo se en dokaz vec, da se drzave ne da voditi kot privat podjetje. Za to je potreben clovek z nazivom politik. Tezko je zadovoljit vse, moras pa znat in bit dober da zadovoljis vecino.
PIERREBRICE
16. 03. 2017 08.38
+12
Ne poznam človeka, kateri ima tako rad klofute, kot tale rdečelasec. Ha,ha,ha!
korintos23
16. 03. 2017 08.35
+10
Donald, ti si gradbenik, zidar, ti gradiš, odkar si pa Ameriko prevzel pa samo rušiš, kot buldožer.
M_teorija
16. 03. 2017 08.35
+10
Da ne bo besnoritis postal kroničen!?
enakostzavse
16. 03. 2017 08.25
+1
In to, da še danes noče povedat nič o svojem finančnem stanju, govori samo o tem, da je bankrot. Tak tip človeka, kateri se še z lastnim kakecom zna hvalit, bi se takoj pohvalil z miliardami, če bi jih imel.
CestniKolesar370Wattov
16. 03. 2017 08.35
-3
Ja ja, Trump je čisti bankrot. Revež, da ni večjega. Okrog se vozi v 8. najdražjem privatnem letalu na svetu (vrednem 100+ mio), samo njegovo stanovanje v TT je vredno 200+mio, posest v Mar-A-Lagu okrog 300 milijonov. Kot bi rekel Vsevedni Bernie: "Verjetno je revež, tako kot mi vsi".
korintos23
16. 03. 2017 08.36
+7
Milton, kako ne bo bogat če davkov ne plačuje.
CestniKolesar370Wattov
16. 03. 2017 08.40
-4
Kaj pa ti veš, kok davkov plačuje? Federal tax (kar so mu liberalci očitali), je zgolj en davek iz kopice davkov. Pa še o tem bojo liberalci od zdaj naprej tiho, ker pač Trumpovih 25% je več kot Bernijevih 12.5%.
korintos23
16. 03. 2017 08.46
+2
CestniKolesar370Wattov
16. 03. 2017 09.15
+2
enakostzavse
16. 03. 2017 10.56
+2
miltonček, tale takoimenovani luksuz trampusa, bo moral nekoč vrnit. Vrnit pa hoče z uslugami katere so mu kot predsedniku dane. Ampak, tu je še senat, ustava in podobne ovire na tramplovi poti povrnitve denarja in uslug. Zakaj pa misliš da hoče gradit zid in kdo bi ga gradil ? Razum pač ni tvoja tamočna stran.
enakostzavse
16. 03. 2017 08.20
+7
A tega oranžnega ljepotana res nihče ne mara ? Samo še melančica knaussova, pa še ta se vedno bolj kislo drži ob njemu hahahahah
puspan
16. 03. 2017 08.34
+4
Kakšen daljši dopust v Vojniku, ali Polju bi mu zagotovo dobro del in še njegovi občudovalci v Sloveniji bi prišli na svoj račun.
cool1
16. 03. 2017 08.20
+11
Trump je pozabil , da je tudi sam priseljenec.....razen Indijancev in autohtonih prebivalcev Havajev, so vsi ostali priseljenci !!!!
mufic
16. 03. 2017 08.21
-9
cool1
16. 03. 2017 08.22
+4
Dobro ajde Eskimi in Inuiti tudi niso priseljenci, vse ostalo pa je prišlo od vsepovsod v S. Ameriko....!
enakostzavse
16. 03. 2017 10.58
+0
mufic, od kod pa so prišli potem indijanci, pa ne mi reci da iz Indije.
slice1
16. 03. 2017 12.03
-1
flojdi
16. 03. 2017 16.19
-1
. a.., in pol bi naj morali vsi tja nazaj. al sam določeno (od Koga ) izbrani
trumpet2018
16. 03. 2017 08.18
+5
Te globalistične kolaboratorje (tiste ki hočejo še naprej uvažati ilegalne migrante) oz. zvezne sodnike bi morali obtožiti zaradi veleizdaje. Prav tako Obamo in Hillary. Zvezni sodniki imajo neomejen mandat in to potem to zlorabljajo , tako kot pri nas.
korintos23
16. 03. 2017 08.22
-3
Gotof je! malo je že v letih, kaj bo on to vkup spravjo bo Matilda tu!
puspan
16. 03. 2017 08.37
+7
Trompetar vidim, da še vedno nisi prebavil briljantne zmage v Holandiji, zato nič ne obupuj, saj imate še dve možnosti, da dobite hat trick po glavi.
mufic
16. 03. 2017 08.14
+0
a je že sodnik brezposeln?
zeleleni
16. 03. 2017 08.17
-1
kameltrajbar
16. 03. 2017 08.04
+1
....)))))...kak tu>pko.....:)))