Tujina

Zvezde Kitajcem kmalu bližje

Peking, 29. 09. 2011 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kitajska je v vesolje izstrelila poskusni modul tiangong-1, kar je prvi korak pri načrtovani izgradnji prve kitajske vesoljske postaje. S tem se odpirajo nove možnosti za polete kitajskih astronavtov v vesolje.

Modul brez posadke, ki tehta 8,5 tone, so iz puščave Gobi z nosilno raketo izstrelili ob 15.16 po srednjeevropskem času. Izstrelitvi je prisostvoval tudi kitajski premier Ven Jiabao, dogodek pa je prenašala tudi kitajska nacionalna televizija. V vesolju naj bi opravil več preizkusov operacij, med drugim naj bi se nanj še pred koncem leta pripojilo vesoljsko plovilo šendžov 8 brez posadke.

Vesoljski modul tjangong-1 so v vesolje izstrelili z raketo long march 2F.
Vesoljski modul tjangong-1 so v vesolje izstrelili z raketo long march 2F. FOTO: Reuters

Cilindrični modul tjangong-1 meri v dolžino 10,5 metra, v orbito pa ga bodo utirili brez posadke. Kitajski astronavti ali 'juhangjuani' bodo prvi obisk modula opravili predvidoma prihodnje leto. S tokratnim pričakovanim uspehom nameravajo Kitajci postaviti vse tehnološke temelje za izgradnjo vesoljske postaje, ki jo nameravajo izgraditi do konca tega desetletja.

Vesoljski laboratorij so v vesolje izstrelili iz puščave Gobi z najnovejšo različico rakete long march 2F. Raketa bo modul tjangong utirila v orbito le 300 do 400 kilometrov nad zemeljskim površjem. Modul bo okoli Zemlje krožil samostojno, njegov let pa bodo nadzirali s tal. V prihodnjih tednih nameravajo Kitajci izstreliti še eno plovilo brez posadke, modul šendžov 8, nakar bodo poskusili oba modula medsebojno povezati.

Kitajci načrtujejo izgradnjo lastne vesoljske postaje

Tjangong-1 je korak bližje k uresničitvi kitajskih sanj o lastni vesioljski postaji. To naj bi imeli do leta 2020.
Tjangong-1 je korak bližje k uresničitvi kitajskih sanj o lastni vesioljski postaji. To naj bi imeli do leta 2020. FOTO: Reuters

Prav možnost stika in priključitve posameznih delov je ključna za izgradnjo večje strukture načrtovane vesoljske postaje, ki jo nameravajo v okviru kitajskega vesoljskega programa uresničiti v prihodnjih letih oziroma najpozneje do leta 2020. Kot napovedujejo poznavalci, so Kitajski znanstveniki za uresničitev načrtov uporabili rusko tehnologijo oziroma njeno bližnjo izpeljanko.

Če bo naslednja etapa prve priključitve uspešna, nameravajo v vesolje poslati dve človeški misiji, odpravi šendžov 9 in 10, ki jih načrtujejo za leto 2012. 'Juhangjuani' – v vesolje nameravajo poslati odprave s po dvema ali tremi – bodo potem na krovu vesoljske postaje živeli in delali dva tedna.

Tjangong ali v prevodu "nebeška palača“ predstavlja drugega od treh korakov strategije Pekinga za osvajanje vesolja. Prvi korak strategije je bil razvoj in izgradnja kapsule šendžov in izpopolnitev vseh sistemov za ohranjanje življenja astronavtov. Od leta 2003 do danes so Kitajci v vesolje poslali šest astronavtov, kapsula šendžov pa je nujna za opravljanje vesoljskih sprehodov, priključitev nadaljnjih modulov in ne nazadnje za izgradnjo vesoljske postaje.

Doslej je v vesolje poletelo šest kitajskih astronavtov ali 'juhangjuanov'.
Doslej je v vesolje poletelo šest kitajskih astronavtov ali 'juhangjuanov'. FOTO: Reuters

Kitajska vesoljska postaja bo s 60 tonami skoraj sedemkrat lažja od mednarodne vesoljske postaje, ki so jo skupaj financirale ZDA, Rusija, Evropa, Kanada in Japonska. Postajo bodo oskrbovali z robotsko vodenimi tovornimi ladjami, kot to na mednarodni vesoljski postaji ISS že počnejo pri dobavi goriva, hrane, vode, zraka in rezervnih delov.

V preteklosti so potekali tudi pogovori, po katerih bi k projektu ISS pristopila tudi Kitajska, že samo dejstvo, da so privzeli določene ruske inženirske standarde, pa je prispevalo k temu, da so lahko do konca razvili modul šendžov. Dejstvu, da bi novi partnerji efektivno zmanjšali stroške vodenja vesoljske postaje, je zagovarjala Evropa, vendar je uresničitev teh načrtov zaradi političnih razlik med Kitajsko in ZDA malo verjeten.

Animacija današnje odprave modula tjangong-1:

"To so odločitve, po katerih se morajo z izvedbo sprememb strinjati vsi partnerji v projektu ISS. Vsi se morajo s sklepi strinjati,“ je povedal Karl Berquist z Evropske vesoljske agencije (ESA). Vsemu navkljub se Kitajci ambicijam za osvajanje vesolja niso odrekli in je razvoj njihove lastne vesoljske postaje odgovor na nastalo situacijo.

"Mislim, da se poskušajo Kitajci tako potrditi kot enakovreden partner pri osvajanju vesolja,“ pravi direktor astronavtskih odprav pri Evropski vesoljski agenciji Thomas Reiter. "Prav sedaj pa potekajo dogovori za okrepitev sodelovanja. Nedvomno si gremo v tej smeri nasproti,“ še dodaja. Korak naprej je bilo že skupno urjenje kitajskih astronavtov v evropskem centru za usposabljanje.

Evropska vesoljska agencija je sodelovala pri misiji Dvojna zvezda (Double Star) in Kitajcem pomagala pri tolmačenju satelitskih zapisov.

Kitajci so s pogledom in mislimi usmerjeni tudi proti Luni.
Kitajci so s pogledom in mislimi usmerjeni tudi proti Luni. FOTO: Reuters

Kitajci kmalu tudi na Luni?

Nasa je v začetku meseca razgrnila načrte za izgradnjo rakete, ki bo astronavte ponesla do Meseca in Marsa. Ameriški predsednik Barack Obama je naznanil, da bodo v vesolje na pot do asteroidov poslali človeško odpravo že leta 2025, na Mars pa do leta 2030. Proti Mesecu pa pogledujejo tudi Kitajci.

Kitajska je proti Mesecu lani izstrelila že drugi orbiter, leta 2008 pa se je v anale vpisala kot komaj tretja država, katere astronavti so se sprehodili po vesolju. Kitajci načrtujejo pristanek plovila brez človeške posadke na mesečevem površju že prihodnje leto, vzorce Luninih kamnin in prahu pa naj bi pridobili do leta 2017. V znanstvenih krogih se vse pogosteje namiguje, da bo do leta 2020 po dolgem času vnovič stopila tudi človeška noga.

Kitajska se za prestižni položaj v vesoljski tekmi poteguje z Japonsko in Indijo, na namige, da bi znali s tem ogrožati tudi svetovni mir, pa uradni Peking zagotavlja, da so njihovi nameni miroljubni, vojska pa je le nujna pomoč pri izvedbi velikega zalogaja.

"Vojska je deležna le enakih pravic pri organizaciji in koordiniranju teh res zajetnih aktivnosti, vpletenost vojaških krogov pri izvedbi vesoljskih misij pa je itak splošno sprejeta mednarodna praksa,“ poudarja tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva Geng Janšeng.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
30. 09. 2011 14.41
Kitajska je država z 56 etničnimi skupinami različnih narodnosti in veroizpovedi, ki žive v avtonomnih provincah. Avtonomni narodi Kitajske žive lastno kulturno in versko indentiteto ter se neradi podrejajo zakonom in politiki iz Pekinga. Večina naravnih resursov Kitajske je skoncentriranih na območju avtonomnih provinc, ki jih nadzirajo centralno azijski narodi.
KosezVeliki
30. 09. 2011 14.21
Celoten substitut kitajskega gospodarstva temelji na poceni-nekvalificirani delovni sili. Kitajsko gospodarstvo se sooča z močno konkurenco v svetu (Indija, Malezija, Indonezija, Vietnam...) kjer je delovna sila še bolj cenena kot na Kitajskem. Kitajska se sooča tudi z staranjem prebivalstva, ki bo do leta 2050 močno razrečilo kitajsko prebivalstvo.
KosezVeliki
30. 09. 2011 14.13
Kitajska je še vedno agrarna država.
KosezVeliki
30. 09. 2011 14.12
Kitajski BDP znaša v svetovnem merilu samo 6%.
KosezVeliki
30. 09. 2011 14.11
Kitajska ni industrijsko razvita država, saj 60% svetovnega PDB-ja še vedno proizvedejo države članice skupine G-8.
murgeljparkeljc
29. 09. 2011 20.39
Na prvi fotografiji je desno od lansirnega stolpa jasno viden NLP.
gozdar1
29. 09. 2011 20.37
@Hesus_Hristus To ni tako enostavno...pri danasnji tehnologiji je ze samo kolicina goriva, ki je potrebna da "shuttle" spravis v nizko orbito je ogromna...kje je potem se luna..
Misija1
29. 09. 2011 20.27
@vertex: Hehe si me nasmejal. Ja res imajo nekaj skupnega - vse gredo gor, razpadejo, ter padejo dol. To pa je edina podobnost. Kot sem ze rekel, niti ena lastnost ni enaka. Od motorja kot pogonsko sredstvo, do samega principa, krmiljenja itd..Vse kar je v novoletnih raketah fascinantnega je to, da vsebujejo pogonsko sredstvo (nekoc v casih Kitajskega imperija smodnik). Druga pa nic posebnega, da bi lahko rekli, da je pradeded moderne rakete Kitjaska novoletna raketa ;) in kot tako, si noben inzenir niti ni jemal neki zgledov po njej saj gre tukaj za cisto drugo zadevo.
Hesus_Hristus
29. 09. 2011 20.21
Narodu je trenutno najbližje suženjstvo, ki ga Komunist-kapitalistična vlada izvaja.
Hesus_Hristus
29. 09. 2011 19.53
ESA bi morala razviti neko takšno plovilo ki ne bi bila nadgradnja Shuttle-ja temveč nekaj bolj varčno in ki manj razpade ob izstopu iz atmosfere. Poleg tega pa bi moral omogočati daljša potovanja po vesolju, npr. do Lune. Za ostalo pa lahko še vedno uporabimo robote(poleti do mrtvih planetov) *
armand_hammer
29. 09. 2011 19.31
Vse to ne bi bilo mogoče brez kitajske komunistične partije.
gozdar1
29. 09. 2011 19.09
V bistvu je lahko sram nas (evropejce), ki se se vedno slepamo na ZDA in Rusijo..kje je ze Hermes,...
vertex
29. 09. 2011 18.34
misija1: seveda imajo podobne lastnosti, novoletna raketa z lastnim pogonom dvigne tovor na poljubno višino,oblika in princip sta podobna,brez primitivnih raket ne bi bilo modernih
tinetone
29. 09. 2011 18.20
@Misija1 vrjemi, da bi evropi brez poceni kitajskih fabrik bilo bolje res nebi vse tehnološke robe menjavali vsake dva meseca, ampak sedanji tempo je pa tako ali tako pretiran
tinetone
29. 09. 2011 18.18
@Platon23 ruski vesoljski program je bil kar večji del ruski... no ameriški je bil pa res bolj od von brauna PS: glavnega ruskega inženirja so po 2. sv vojni pomilostili in pripeljali nazaj iz sibirije...
tinetone
29. 09. 2011 18.15
ja ampak kitajci so itak izven konurence, ker so toliko manjši in je posledično njihov tovor na raketah manjši... PS: nič niste poročali o nedavenm odkritju, da nevtrini lahko potujejo hitreje od svetlobe
Misija1
29. 09. 2011 17.55
@janez6b: Ja sej mi nisi povedal nic novega :) vem da so vecinoma na programu delali nemski inzenirji. Sej pri Rusih pravtako. Ampak delo so nadaljevali v ZDA in Rusiji, kjer so imeli boljse pogoje za delo in kjer niso izkoriscali taborisc in taboriscnikov (Kot recimo Von Braun v Dori). Kar pa se tice Kitajskih primitivnih raketic, to gre za rakete, ki jih dandanes ob novem letu spuscamo v zrak. Moderne rakete nimajo niti ene lastnosti podobne slednjim, zato je kakrsnakoli primerjava brezpredmetna.
Misija1
29. 09. 2011 17.52
@Platon23: Se strinjam, seveda Nemcija. Ampak kar se tice vesoljsega programa, govorim o ZDA in Rusiji, ki sta bili glavni akterki. Je pa res da je veliko tega plod nemskega znanja, od nacrtov in teorije. Kar pa se tice atomske bombe, v tem primeru pa so bili glavni akterji predvsem Fiziki zidovskega porekla (ceprav vem da jih ne maras :) )., kateri so prebegnili v ZDA.
vertex
29. 09. 2011 17.50
platon23: nisem vedel da se je ukvarjal tudi z raketami, hvala za prispevek, astronavtski pozdrav
janez6b
29. 09. 2011 17.49
Misija od koga so pa zda kopirale svoj vesoljski program pa pol vojaskega po 2 svetovni vojni, oce ameriskega vesoljskega programa je bil nemec-nacist von braun. Polovico nacistov, tiste z mozgani so prepeljal v zda po drugi vojnj, od evgenikov do raketnih znanstvenikov. Drgac so pa prve, res se primitivne rakete izumili kitajci, ne vem pa kako je to poimenovano, ze davno tega.:)