Tujina

Župan Srebrenice bo zahteval ponovno štetje glasov, njegov protikandidat pa trdi, da prejema grožnje s smrtjo

Sarajevo, 04. 10. 2016 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po lokalnih volitvah v BiH rezultati ostajajo nejasni v Srebrenici in Stolcu. V slednjem so morali volitve prekiniti zaradi fizičnega obračunavanja, županu Srebrenice pa se rezultat preštetih glasov zdi sumljiv in bo terjal ponovitev celotnega postopka. Medtem njegov protikandidat trdi, da prejema grožnje s smrtjo.

V BiH se po lokalnih volitvah nadaljuje štetje glasov, ki je že pri koncu, za zdaj pa ni kakih večjih razlik od delnih izidov, objavljenih v ponedeljek. Po preštetih glasovnicah na več kot 95 odstotkih volišč se je potrdilo, da je najboljši rezultat posamično zabeležila koalicija okoli Stranke demokratske akcije (SDA) in Zveze za boljšo prihodnost (SBB). Ta se je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina na oblast povzpela v 33 od 74 občin v Federaciji BiH.

Sledi ji Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) predsednika Republike srbske Milorada Dodika, ki je slavila v 31 občinah srbske entitete, medtem ko bo imela glavna stranka bosanskih Hrvatov HDZ BiH svoje župane sama ali v koaliciji v 18 občinah.

Stranka SDP BiH bo na oblasti v sedmih, dve manjši stranki, ki sta v koaliciji z Dodikovo SNDS, v osmih, stranka HDZ 1990 v treh, opozicijski blok v Republiki srbski, ki ga vodil Srbska demokratska stranka (SDS), pa v 19 občinah.

lokalne volitve v BiH
lokalne volitve v BiH FOTO: AP

Rezultati nejasni v Srebrenici in Stolcu

Na tokratnih lokalnih volitvah v BiH je zanimivo to, da so v kar devetih občinah zmagali neodvisni kandidati, pri čemer gre predvsem za občine z bošnjaško večino. Ti kandidati so večinoma nekdanji člani SDA, ki so stranko zapustili v preteklih letih zaradi nezadovoljstvo z njenim načinom vodenja.

Rezultati pa ostajajo nejasni v Srebrenici in Stolcu. V slednjem so morali volitve prekiniti zaradi fizičnega obračunavanja in jih bodo verjetno ponovili.

V Srebrenici so medtem glede na trenutno stanje glasov - danes so na voljo podatkih z 85 odstotkov volišč v tej občini - možnosti, da položaj ohrani bošnjaški župan Ćamil Duraković slabi. Po za zdaj znanih izidih ima namreč srbski kandidat Mladen Grujičić veliko prednost, saj je osvojil 3800 glasov, Duraković pa le nekaj več od 1600.

Že vnaprej je bilo sicer jasno, da bo izid volitev v tej doslej edini občini v srbski entiteti BiH z bošnjaškim županom, ki je bila med vojno prizorišče genocida sil bosanskih Srbov nad Bošnjaki, odvisen od tam pregnanih Bošnjakov, ki živijo v tujini ali drugod v BiH. Njihove glasovnice še vedno prihajajo po pošti oz. jih preštevajo po drugih občinah, kar bo trajalo še nekaj dni, navaja Hina.

lokalne volitve v BiH
lokalne volitve v BiH FOTO: AP

Grujičić naj bi prejemal grožnje s smrtjo

Duraković je danes dejal, da mu je rezultat preštetih glasov z volišč v Srebrenici sumljiv in da bo terjal ponovitev celotnega postopka. "Zahteval bom, da se te glasove vnovič prešteje," je dejal.

Grujičić, katerega privrženci so že v nedeljo na agresiven način slavili volilno zmago, pa je medtem medijem sporočil, da dobiva grožnje s smrtjo. Z neznanega profila na Facebooku naj bi grožnje prejel na profil njegove soproge. Te grožnje sedaj preiskuje policija, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Za Bošnjake v Srebrenici je bila sicer sporna že sama kandidatura Grujičića, saj javno zanika, da je bil v tem kraju leta 1995 zagrešen genocid.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni