Tujina

Zunanji ministri EU pozvali k ustavitvi bombardiranja Alepa

Luxembourg, 17. 10. 2016 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji ministri EU so Rusijo in sirski režim pozvali k prekinitvi bombardiranja Alepa in takojšnji ustavitvi sovražnosti, da bi omogočili dostavo človekoljubne pomoči obleganemu mestu in se tako izognili humanitarni katastrofi. Med ministri pa ni bilo enotnega stališča EU glede uvedbe sankcij proti Rusiji.

Zunanji ministri EU so Rusijo in sirski režim danes pozvali k prekinitvi bombardiranja Alepa in takojšnji ustavitvi sovražnosti, da bi omogočili dostavo človekoljubne pomoči obleganemu mestu in se tako izognili humanitarni katastrofi. Po prepričanju ministrov je treba nadaljevati prizadevanja za politično rešitev konflikta v Siriji.

Rusija in sirska vojska sta danes za četrtek napovedali enostransko, osemurno prekinitev ognja za Alep na severu Sirije. Kot je v Moskvi sporočil predstavnik generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj, bo humanitarna prekinitev ognja veljala v četrtek od 8. do 16. ure po lokalnem času.

Ministri so izrazili zaskrbljenost nad razmerami v Siriji in ostro obsodili napade na civilno prebivalstvo, humanitarne delavce in civilno infrastrukturo. Obenem so pozvali k takojšnji prekinitvi vseh vojaških preletov Alepa na severu Sirije, vzpostavitvi premirja, ustavitvi obleganja in neoviranemu dostopu za humanitarno pomoč na celotnem ozemlju Sirije.

"Prednostna naloga ostaja rešiti Alepo, ljudi v Alepu," je ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Luxembourgu dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

"Zato naš močan poziv velja Rusiji in sirskemu režimu, da ustavita bombardiranje Alepa in nadaljujeta pogovore z ZDA in ključnimi igralci, da bi se izognili katastrofi, predvsem humanitarni katastrofi v mestu," je dejala.

Bašar al Asad z delegacijo na sprehodu v Daraji, predmestju Damaska.
Bašar al Asad z delegacijo na sprehodu v Daraji, predmestju Damaska. FOTO: AP

Med ministri danes ni bilo enotnega stališča EU glede uvedbe sankcij proti Rusiji zaradi njene vloge v Siriji. Medtem ko je bila večina ministrov nenaklonjena uvedbi sankcij, je češki zunanji minister Lubomir Zaoralek dejal, da bi njegova država lahko podprla sankcije proti Rusiji, če bi se izkazalo, da je Moskva delno odgovorna za to, kar se dogaja v Alepu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini sicer ni izključila možnosti novih sankcij proti sirskemu režimu. Tudi sicer med zunanjimi ministri EU ni čutiti podpore sankcijam proti Moskvi.

Nobena država članica ni predlagala sankcij proti Rusiji zaradi Sirije, je dejala Mogherinijeva ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luxembourgu, v ospredju katerega bodo razmere v Siriji. "Imamo sankcije proti sirskemu režimu in potekajo razprave o tem (...) to bi bilo mogoče," je povedala.

"Ministrom bom predlagala nekaj idej o tem, zakaj in kako lahko EU bolje podpre delo na prihodnosti Sirije," je pojasnila novinarjem.

Boj proti IS po njenih besedah ostaja ena od prednostih nalog. Vendar pa EU ni vojaški dejavnik v Siriji, je opozorila Mogherinijeva. Njena vloga je humanitarna podpora in iskanje politične rešitve za Sirijo.

Tisti, ki so vojaško udeleženi v Siriji ali imajo tam neposredni vpliv, bi morali sodelovati in skozi pogovore doseči rešitev. "Pomembno je, da se izognemo nadaljnji zaostritvi, ki bi pripeljala do še bolj dramatičnih scenarijev," je prepričana.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je skeptičen do uvedbe sankcij proti Rusiji. Ponovna oživitev pogovorov o humanitarnem dostopu do vzhodnega Alepa je po njegovem mnenju v tem trenutku edina resna možnost, da bi lahko dejansko pripomogli k izboljšanju razmer v Siriji.

Tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je mnenja, da bi bile sankcije proti Rusiji napačna poteza.

Po besedah luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna bi bilo med ministri težko doseči soglasje o sankcijah, poleg tega sedaj tudi ni pravi trenutek zanje in bi bilo kontraproduktivno.

"Mislim, da EU v tem trenutku nima gumba, na katerega bi pritisnila, da bi se vse to končalo," je dejal pred začetkom zasedanja. Prepričan je, da obstajajo drugi načini in politična sredstva. "Američani in Rusi se znova pogovarjajo."

Ob tem je obsodil dogajanje v Alepu. "Moramo najti način, da ustavimo pekel v Alepu." Nesprejemljivo je, da zaradi nekaj sto pripadnikov skrajne Fronte al Nusra trpi na desettisoče ljudi.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je razmere v Alepu označil kot sramoto za človeštvo. Današnji pogovori bi se morali osredotočiti na to, kako ohraniti pritisk na režim predsednika Bašarja al Asada in njegove podpornike, tudi Ruse, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
19. 10. 2016 16.21
Banda pokvarjena - če ste se zbrali in zapravili denar davkoplačevalcev samo zaradi tega vzroka, vas je lahko sram. Kaj ne bi raje sodelovali k popolnemu prenehanju te pogoltne, zavajevalske politike?? Kaj hrana in pomoč ne moreta trajati v nedogled!
n?prouprns
18. 10. 2016 11.00
+1
Ko da so pa pred bombardiranjem rusov tja pošiljal humanitarno pomoč.?????
n?prouprns
18. 10. 2016 11.01
+2
jzkzfzmz
18. 10. 2016 10.11
+6
Zadnje dni ko saudijci bombradirajo za svoje amerose je bilo ubitih 10x več civilistov kot vojakov. Vi mediji pa se ubadate z Rusi ki so EDINO LEGITIMNO V SIRIJI in jih blatite. Pišite koliko masakrov so saudijci z amerosi naredili nad civilisti samo v zadnjih 4 dnevih. Še celo nemci pišejo in govorijo po tv vi pa nič!
jzkzfzmz
18. 10. 2016 08.47
+10
Zanimivo da so iz Mosula v Iraku prvo premestili 9000 teroristov, ki so jih celo NATO spremljali v Sirijo in sedaj osvobajajo mesto Mosul. nekak ne gre skupaj. Bi dal link in dokaze ampak moderator briše žal. RT drugače vse prikazuje. Kaj s epa tiče ASlepa zanimivi da vsa leta jih ni zanimal, sedaj ko pa je tik pred tem da ga zavzame LEGALNA VOJSKA SIRIJE, pa NATO teroristična zveza dela propagando z podporo pokvarjenih medijev, naj se to nasilje neha. Torej kaj je potem tukaj narobe, ali je ISIS osvobodilna vojska če sedaj prav razumem 24 ur? IN je sedaj LEGALNA SIRIJSKA VOJSKA teroristična organizacija za vas? STe mislili tak pisat? IN še zadnje tisti ki piše te lažnjive člankje naj se spodaj podpiše da vemo kdo je. Drugod stojijo novinarji s svojim podpisom od spodaj!!!
dreko123
18. 10. 2016 08.31
+11
kako mi je všeč ko se globalistom in neokonzervativcem podira njihov dolgoletni plan kot hišica iz kart! :) nikoli si niso mislili da jim bo Rusija spet prekrižala in pokvarila plane... pokvarila jih je napoleonu, otomanskemu cesarstvu, hitlerju in tokrat psihopatski nekonzervativni - zionistični bandi... ni mi jasno le kako jim je uspelo podjarmiti celo EU? kako da so sami izdajalski hlapci med eu politiki... kako da noben ne udari po mizi in se upre ukazom svojih gospodarjev in jih stera kamor jim je mesto? no na to vprašanje bi nam najbolje odgovorili kar na 24ur od uredništva do "novinarjev" ki so isto del tega sistema... prodani izdajalci... to so zame ljudje brez hrbtenice in lastnega ponosa in prepričanja... po domače hlapci in ovčke... čakam da se bo enkrat nekdo od vas opogumil in napisal nekje kak blog ali članek kako je biti del pokvarjenega sistema, del lažnjivega zavajujočega propagandnega stroja kako je bilo delati na 24ur vpogled v zakulisje - to bi bil zanimiv članek...
jzkzfzmz
18. 10. 2016 08.42
+6
DeBill
17. 10. 2016 22.31
+16
Pobožne želje: Geli adijo, nasledijo te die Linke, Obama adijo (to že vemo), nasledi te pa Donald, Ukrajinci spoznajo dejstva in naženejo Amere, Škotska iz VB, Nafta po 20€, Saudi bankrotirajo (ostanejo detelji in kamelje mleko), Donald nacionalizira dolar, skupina BRICS ustanovi novo svetovno banko, ki se ji pridružijo ZDA z novo valuto, ... Ampak pravice itak ni.
Fifi 24
17. 10. 2016 22.27
+11
Očitno je za izvožene demokrate v siriji huda ura da poleg amerike že EU javno stopa na stran IS & Co...zdaj je tudi jasnejši poziv merklove wilkomen (glavni hlapec amerike v EU....mi smo pa hlapci od hlapca) konec koncev je prav da poskrbiš za svoje
DeBill
17. 10. 2016 22.33
+12
dolfi je flozal o plavolasih modrookih in jih pridno pobijal, nas Slovane namreč, ko pa vidiš povprečnega nemca pa je daleč od tega. Sedaj pa lahko računamo, da bo čez 20 let povprečni nemec bolj podoben arabcu kot evropejcu!
DeBill
17. 10. 2016 22.26
+10
Česa je v bistvu strah warmongerjev. Da Alep pokaže po padcu resnico in dejstva. Zna biti zelo neprijetno. Ampak mediji bodo seveda s plašnicami. Kot se še danes ne ve, od kje vse Toyote Hilux. Baje iz tovarne v ZDA. Le kako so prišle do njih?
DeBill
17. 10. 2016 22.22
+9
takoj nehat bombardirat, takoj prosit za premirje in takoj prepustit celo sirijo glavorezcem, najman v dveh letih bo potem naftovod in seveda saudom prijazna država. ampak večina sveta pa to ne bi, tako da odj.
Našvasan_zob
17. 10. 2016 21.23
+17
Problem je v Ameriškem režimu, ki podpira teroristične celice z vseh vetrov..
BUONcaffee
17. 10. 2016 21.20
+3
Bedarija ta vojna, jaz sem se že naveličal brati te novice.
nevski
17. 10. 2016 20.37
+25
Uvedli bi sankcije proti Rusiji, ki je edina, ki se dejansko bori proti terorizmu. Kako si ti bedaki v Bruslju predstavljajo, da bi lahko osvobodili Alepo in pomagali tamkajšnjim prebivalcem, če ne tako, da vojaško osvobodijo mesto in pobijejo vse teroriste do zadnjega. Vojno v Siriji je zakuhal Zahod z invazijo mednarodnih teroristov v Sirijo, ki tam pustošijo že vrsto let. Vsa kri prebivalcev Sirije je na rokah ZDA in EU ter Savdska Arabije in ostalih zalivskih monarhij.
DeBill
17. 10. 2016 22.21
+3
pojma nimaš. ko bodo eu uradniki izpostavili kakšno novo cvetko, se bodo glavorezci sami razbežali
ljx
17. 10. 2016 19.21
+21
In sedaj še EU brani jabhat al Nusro! Lepo ni kej,res evropsko.
poslanka sexs
17. 10. 2016 20.35
+16
omega _v6
17. 10. 2016 19.07
+16
Kaj je IS-ilovcem zmanjkalo municije,da zavezniki zahtevajo premirje?? Saj kot je znano zavezništvo podpira zmerne teroriste kakšna pa je razlika med "zmernimi" in zgolj "teroristi"??
HorstWiesel
18. 10. 2016 08.23
+1
Teroristi teroristično režejo glave, zmerni jih pa zmerno režejo....
tali?ni tom
17. 10. 2016 18.23
+14
takole ko tole eu namerika bluzi "režimu" sir osti ki je mimogrede legalno in z večino izvoljena s strani državljanov v večini je recimo smešno tole ker se proti teroristom v siriji bori edino legitimna vlada,rusi in kurdi! ves ostali svet pa podpira isis! logike ni!
Kollerik
17. 10. 2016 18.33
+0
Saj v bistvu ne gre za teroriste, ti so samo dobrodošli izgovor za akcije in v bistvu zadnja rupa na fruli. Gre za šiitsko-sunitski spopad širših razmer, v katerega so se zaradi svojih koristi vpletle Rusija, ter na drugi strani ZDA in njeni sateliti. Na šiitsko-sunitski fronti pa so se v spopad vsakega proti vsakem vpletli vsi po vrsti, od Arabije, do Irana... tu so še vojaške akcije Turčije proti "teroristom" ki slišijo na ime Kurdi, saj so turčini skoraj padli v nezavest zaradi svojega strahu pred morebitno neodvisno kurdsko državo, kateri pa ameri na veliko turško grozo niti niso tako nasprotni. Imaš še na kupe plačencev raznih privatnih vojsk, npr. Blackwater, pa ruske posebne enote, za katere uradni Kremelj laže, da tam niso prisotne....
Kollerik
17. 10. 2016 18.35
-6
tu je seveda še državljanska vojna Al Bašarja proti uporni opoziciji, ki pa je sedaj zdrsnila v popolnoma drugi plan....
HorstWiesel
17. 10. 2016 20.38
+9
Fifi 24
17. 10. 2016 22.22
+6
Ti bojda uporniki so prinešenih iz vseh vetrov meed njimi je mogoče 15% pravih sircev vse ostalo so prišleki iz celega sveta...in potem ti blebetajo o državljanski vojni !!??
DeBill
17. 10. 2016 22.23
+5
ko bi kolerika sploh imel pojma, kako je tam zgledalo pred vojno bi ga bilo sram, da se je oglasil
DeBill
17. 10. 2016 22.23
+4
Kollerik
17. 10. 2016 16.54
-9
V bistvu gre za šiitski džihad, in glavni podpornik Bašarja je Teheran, ne Rusija. Le ta s kontriranjem proti ZDA samo krepi svoje pozicije in vleče geostrateške koristi, zaradi svojih bombandiranj pa ima menda že za slabo milijardo stroškov. Šiitske milice so se medtem zbrale iz več držav in štejejo okoli 10.000 mož, ki čakajo, da ob priliki zavzamejo Alep in čim prej strmoglavijo njim mrskega sunitskega vladarja.
contadino
17. 10. 2016 15.35
+21
Res mi je žal , da sodimo, med te demokratične EU zlikovce , četudi samo kot številka .
Slovenec-slovencu=pes
17. 10. 2016 14.41
+35
EU bi morala stopiti v bran Rusiji in se v večini naslonit na njo. Imajo vse, od nafte do rudnin. Močno vojsko in prijateljske odnose s kitajsko. In v tem primeru vsiliti petro€ kot je to želel Gadafi. Ameika se sesuje kot hiša iz kart. Dobili bodo drugo državljansko vojno v kateri belski mogočneži tokrat ne bodo zmagali. Ker če se to ne zgodi nam trda prede. III svetovna ni daleč.
korintos23
17. 10. 2016 15.45
-3
ni_mi_vse_eno
17. 10. 2016 14.01
+52
Vojake ISIS vidimo voziti ameriška vozila humvee, ampak kriva je pa baje Rusija. NATO je napadla Libijo, ker je Gadafi hotel uvesti prodajo nafte za zlato, ampak kriva je pa Rusija. Vojna se je začela začela leta 2011, povabljena nista bila niti ZDA niti NATO, ampak Rusija s strani legalno izvoljenega Asada, ampak baje je Rusija najhujši terorist.
n?prouprns
18. 10. 2016 08.06
+1
pa sej isis je zda!!! ZDA destabilizira, prepriča ljudi da grejo proti svojim. tko k hitler domobrancem. pol k se vsi oslabijo pa oni pridejo mal pomest..
n?prouprns
18. 10. 2016 08.06
+1
Ranunculus
17. 10. 2016 13.41
+25
OK, bodo naslednja tocka sankcije proti tistim, ki civiliste pobijajo v Jemnu?
DeBill
17. 10. 2016 22.24
+2