Tujina

Haradinaj z Brnika odletel domov v Prištino

Brnik, 19. 06. 2015 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bivši kosovski premier Ramuš Haradinaj je dobil nazaj svoj potni list in je z brniškega letališča nekaj po enajsti odletel proti domu. Zadeva se je uredila, ko je slovensko zunanje ministrstvo, po prejemu verbalne note s strani vlade Kosova, sodišče v Kranju zaprosilo, da Haradinaju vrne potni list. Cerar opozarja, da je potrebna sprememba sistema, da se kaj takega ne bi ponovilo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Haradinaj zapušča Slovenijo
    01:23
    Iz SVETA: Haradinaj zapušča Slovenijo
  • Iz 24UR: Slovenija odprla mejo Haradinaju
    01:17
    Iz 24UR: Slovenija odprla mejo Haradinaju
  • Iz 24UR: Haradinaj: Super promocija vaše države
    01:51
    Iz 24UR: Haradinaj: Super promocija vaše države
  • Iz 24UR: Zaradi misije upravičen do nedotakljivosti
    01:33
    Iz 24UR: Zaradi misije upravičen do nedotakljivosti
  • Iz 24UR: Neusklajenost slovenskih ustanov?
    01:12
    Iz 24UR: Neusklajenost slovenskih ustanov?
Zaplet se je očitno uredil, potem ko je slovensko zunanje ministrstvo danes sodišču posredovalo verbalno noto Kosova z zahtevo, da se Haradinaju vrne njegov diplomatski potni list, in pojasnilom, da je bil Haradinaj na posebni diplomatski misiji v tujini.
Bivši kosovski premier, predsednik Zveze za prihodnost Kosova Ramuš Haradinaj, je nekaj po enajsti zappustil Slovenijo in z brniškega letališča preko Tirane poletel proti domači Prištini. Kranjsko sodišče mu je namreč vrnilo potni list. Ko je odhajal s sodišča, je dejal, da bo državo zapustil takoj, ko bo mogoče. Kosovski veleposlanik v Sloveniji Nexhmi Rexhepi je dejal, da bo Haradinaj Slovenijo zapustil še danes in se vrnil v Prištino z letalom preko Tirane.

Z zunanjega ministrstva sporočili, da jih je veleposlaništvo Kosova že obvestilo, da je prejelo sklep okrožnega sodišča v Kranju o vrnitvi potnega lista Haradinaju. Prav tako so sporočili, da je Haradinaj že prevzel potni list.

Ramuš Haradinaj se pripravlja na odhod v Prištino.
Ramuš Haradinaj se pripravlja na odhod v Prištino. FOTO: POP TV

Kosovske oblasti poslale noto Ljubljani

Haradinaja so v sredo pridržali na ljubljanskem letališču na podlagi srbske tiralice. Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so danes prejeli verbalno noto, v kateri kosovska stran izraža zaskrbljenost in nezadovoljstvo zaradi pridržanja Haradinaja v Sloveniji. Noto je MZZ posredoval okrožnemu sodišču v Kranju in sodišče zaprosil, da Haradinaju vrne potni list in omogoči nadaljevanje potovanja.

V noti je namreč Priština Slovenijo obvestila, da se je Haradinaj - bivši premier in poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, danes pa vodja stranke Zveza za prihodnost Kosova in poslanec - vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini.

Nota veleposlaništva Kosova je slovensko stran pozvala, da se Haradinaju zagotovi prost prehod v skladu z določili 29. in 42. člena konvencije Združenih narodov o specialnih misijah iz leta 1969. Za pomoč so zaprosili MZZ.

Ministrstvo je zato noto posredovalo okrožnemu sodišču v Kranju, ki odloča v Haradinajevem primeru, in izrazilo mnenje, da je prošnja kosovske strani utemeljena, zato je sodišče zaprosilo, da se Haradinaju vrne potni list in mu omogoči odhod iz države.

Sodišče prejelo pritožbo na vodenje postopke, ki pa potrebuje dopolnitev

Kranjsko okrožno sodišče je v sporočilu za javnost zapisalo, da je v zvezi s kosovskim državljanom – njegovega imena zaradi varovanja osebnih podatkov niso objavili – danes nastopilo novo dejstvo: skliceval se je namreč na diplomatsko imuniteto, hkrati pa je kosovsko veleposlaništvo preko slovenskega zunanjega ministrstva poslalo diplomatsko noto, v kateri potrjuje, da se je vračal preko slovenskega ozemlja s specialne diplomatske misije v tujini, zaradi česar mu je Slovenija dolžna zagotoviti prost prehod v skladu z 29. 42. členom konvencije ZN o specialnih misijah.

Kot so dodali na sodišču, kosovski državljan na naroku pred preiskovalno sodnico tega svojega statusa ni navedel. Sodišče je ob bistveno spremenjenih okoliščinah in dejstvu, da so osebe na specialnih diplomatskih misijah v tujini, ki so v tranzitu preko Slovenije, upravičene do nedotakljivosti in imajo pravico do imunitete, ugotovilo, da ni več pogojev za uporabo omejevalnega ukrepa – začasnega odvzema potnega lista. Sodišče mu je zato s sklepom potni list vrnilo.

Kranjsko okrožno sodišče je sicer v četrtek zvečer sporočilo, da je v povezavi s sredinim pridržanjem Haradinaja prejelo "pritožbo na vodenje postopka", a ker ni bilo priloženega pooblastila pritožnika, je pozvalo vlagatelja, "naj vlogo ustrezno dopolni, da bo sposobna obravnavanja".

Ramush Haradinaj bo vendarle lahko zapustil Slovenijo in se vrnil v Prištino.
Ramush Haradinaj bo vendarle lahko zapustil Slovenijo in se vrnil v Prištino. FOTO: Reuters

Poleg tega je okrožno sodišče v Kranju pojasnilo, da v primeru, ko je podana obljuba zahtevane osebe, da brez dovoljenja sodišča ne bo odšla v tujino v skladu s slovensko kazensko zakonodajo, "ni pritožbe oziroma drugega pravnega sredstva". V primeru Haradinaja je bila ta obljuba dana, so spomnili.

Tako se ni uresničila napoved, ki jo je nekaj ur pred tem podal zunanji minister Karl Erjavec. Ta je namreč izrazil pričakovanje, da se bo zadeva razpletla še isti dan s "pozitivno" odločitvijo sodišča ter da bo Haradinaj, ki ima sicer diplomatski potni list, najkasneje danes že na poti domov.

Obenem je sicer Erjavec razkril, da se je minister za pravosodje Goran Klemenčič odločil, da izročitve Haradinaja Srbiji ne bo dovolil, tudi če bi sodišče tako odločilo, saj Srbija Haradinaju očita zločine, za katere je bil ta na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije že pravnomočno oproščen.

Policija: ravnali smo v skladu z dolžnostmi

Posedovanje diplomatskega potnega lista ne izključuje postopka v primeru razpisane mednarodne tiralice, opozarjajo na policiji, očitno pa bo ravno diplomatski potni list 'spravil' Haradinaja domov.

Slovenska policija je na naša vprašanja, ali so presegli svoja pooblastila, ko so pridržali Haradinaja, odgovorila, "da je policija v sredinem postopku, v katerem so odvzeli prostost državljanu Kosova, ki ga je z mednarodno tiralico iskal Interpol Srbije, ravnala zakonito, v skladu s svojimi dolžnostmi in povsem enako kot v primeru drugih prijetih oseb na podlagi mednarodnih tiralic."

Prav tako pojasnjujejo, da je policija v povezavi z mednarodno tiralico postopala na običajen način v skladu z veljavnimi predpisi. "Policisti so zato po ugotovitvi identitete in potrditvi, da gre za iskano osebo na podlagi veljavne mednarodne tiralice Interpola Srbije, v skladu s slovensko kazensko zakonodajo osebo privedli k preiskovalnemu sodniku kranjskega sodišča, ki je prevzel nadaljnji postopek," pojasnjujejo na policiji in dodajajo, da so o prijetju iskane osebe obvestili Interpol Srbije, ki je razpisnik ukrepa iskanja na podlagi mednarodne tiralice in ga edini lahko prekliče.

Cerar vesel, da lahko Haradinaj zapusti Slovenijo

Premier Miro Cerar je ob robu slovenskega dne na Expu v Milanu izrazil zadovoljstvo, da je kranjsko okrožno sodišče bivšemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju danes vrnilo potni list in da ta sedaj lahko zapusti Slovenijo. Ob tem je opozoril, da bo treba v prihodnje tovrstne primere s spremembami sistema preprečiti.

"Vesel sem, da se je že danes ugotovilo, da ni več razlogov za kakršnokoli zadrževanje Haradinaja v Sloveniji, da mu je bil vrnjen potni list in da lahko prosto zapusti našo državo," je medijem povedal Cerar.

Pojasnil je, da so Haradinaja na ljubljanskem letališču v sredo prijeli le, ker je bila v sistemu zabeležena srbska tiralica. Policija je zato morala Haradinaja pridržati. "Vsako drugo dejanje bi bilo protipravno in kot tako bi bilo prepoznano tudi na mednarodni ravni," je zatrdil slovenski premier in dodal, da je bilo pridržanje po rutinskih postopkih pač potrebno.

"A v prihodnje bo treba verjetno preveriti, kako pri takšnih postopkih morda z neko spremembo sistema tudi v okviru Interpola doseči takšne izboljšave, da bodo nosilci diplomatskih potnih listov lahko obravnavani nekoliko drugače, da ne bo prihajalo do zapletov, ki niso v skladu z njihovim statusom," je ocenil Cerar.

Incident je ohladil odnose med Slovenijo in Kosovom. Cerar je poudaril, da morajo zato tako slovenski kot kosovski politiki sedaj javnosti pojasniti, da je šlo zgolj za nesrečno okoliščino, ki je privedla do te nevšečnosti in da v tem primeru ni nobenega političnega ozadja ter da ni šlo za načrtno dejanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni